Patriarhul Chiril

Patriarhul rus: aştept cu nerăbdare împărtăşesc rugăciunea cu poporul român

293
(reînnoit 18:37 25.10.2017)
Biserica rusă este unită în eforturile Bisericii Ortodoxe Române de a păstra valorile creștine în Europa, consideră patriarhul rus Chiril

BUCUREȘTI, 25 oct — Sputnik. Biserica Ortodoxă Română se străduiește să păstreze valorile creștine în Europa modernă, iar Biserica Ortodoxă Rusă i se alătură în acest demers, a declarat patriarhul rus Chiril în cadrul unui interviu oferit exclusiv pentru publicația Q Magazin.

"Biserica română este vie şi puternică. Ea se străduieşte viguros să păstreze valorile creştine în Europa modernă. Suntem întrutotul uniţi cu ea  în acest demers, de a  mărturisi Adevărul Evangheliei", a declarat întâistătătorul bisericii ruse.

În legătură cu atitudinea regimului comunist din România, patriarhul consideră că "în spatele lozincilor care arătau grijă pentru popor, se ascundea  antipatia pentru Biserică şi pentru tot ce era legat de religie".

„Autorităţile nu au reuşit să despartă credincioşii de credinţa lor, iar acum noi în Rusia, în România, dar şi în alte ţări, trăim epoca renaşterii religioase", a spus Sanctitatea Sa Chiril I.

Patriarhul a mai spus că așteaptă cu nerăbdare să împărtășească rugăciunea cu poporul român.

"Prin urmare, aştept cu nerăbdare să împărtăşesc rugăciunea cu poporul român credincios, cu episcopi şi preoţi, să simt bucuria unităţii noastre în Sfânta Euharistie", a mai spus patriarhul rus.

Reamintim că patriarhul rus, Chiril, urmează să efectueze o vizită la București între 27-28 pentru a participa la manifestațiile prilejuite celor 10 ani de la întronizare a patriarhului Daniel, sărbătorii Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului, dar și anului dedicat martirilor din perioada regimului comunist.

293
Tagurile:
Q Magazin, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Română, Interviu, Patriarhul Chiril, Rusia, România
Тема:
Vizita patriarhului rus Kirill în România (18)
Tematic
Patriarhia rusă: vizita patriarhului Chiril la București nu este una oficială
Motivul pentru care vine patriarhul Chiril la București: sfinții închisorilor!
Vizitele Patriarhului rus Alexei I în România în 1947 și 1962
Va veni sau nu patriarhul Chiril și la Chișinău, după vizita la București
Patriarhul rus la București: „Semn al deschiderii spre un dialog ruso-român”
Eveniment istoric: Patriarhul rus vine la București
Cristian Tudor Popescu

Sondaj: Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii?

1914
Patriarhul BOR a fost insultat într-un mod incalificabil, iar prin textul său – care nu este singular în acest sens – jurnalistul Cristian Tudor Popescu a jignit grav și românii ortodocși

BUCUREȘTI, 30 oct – Sputnik. Într-un articol recent, cunoscutul și controversatul jurnalist Cristian Tudor Popescu l-a insultat pe Patriarhul Daniel, dar și pe credincioșii ortodocși.

Iată unul dintre pasajele din textul scris de CTP, care au șocat și revoltat românii:

”Pentru a prosti oamenii, șarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică – o dă direct, ca o strigătură pentru vitele ce le păstorește”, scrie Popescu.

Insultele continuă în întreg textul lui Popescu, se referă la ”Ștăbimea Bisericii Ortodoxe Române” care ”a fost aliata lui Ucigă-l Toaca sub comunism”.

”Ba chiar a fost Răul însuși: satanele în sutană i-au turnat cuvios la Securitate pe credincioșii care li se mărturiseau, n-au zis nici bleau la toate crimele regimului, la distrugerea satelor, la dărâmarea și alungarea pe roate a bisericilor”… și așa mai departe.

Folosind pe lângă diverse alegații și speculații insulte și calomnii grosolane, Popescu jignește grav persoana Patriarhului, deci prin el Biserica Ortodoxă Română, instituția fundamentală a spiritualității românești, dar și a istoriei poporului român.

sondaj

Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii și a credincioșilor?
  • DA – CTP ar trebui să fie anchetat de procurori și condamnat dacă e vinovat
    0% (0)
  • NU – procurorii nu ar trebui să se sesizeze, e vorba de libertatea de exprimare
    0% (0)
  • Nu știu
    0% (0)
au votat:

Și, desigur, jignește și insultă marea majoritate a românilor, creștin ortodocși – atât direct, numindu-i ”vite”, dar și insultându-le, așa cum arătam, instituția fundamentală a spiritualității și, implicit, credința.

Prin demersul său incalificabil, Popescu a creat și o stare de tensiune și revoltă în populație, într-un moment dificil.

Ori, în aceste condiții, fapta sa nu ar trebui pedepsită? O asemenea faptă foarte gravă poate fi asociată ”libertății de exprimare” sau ”libertății presei”?  

În cazul acesta, nu există oare referiri în Codul Penal? Pe internet s-au făcut referiri la articolul Art. 369 Cod Penal – ”Incitarea la ură sau discriminare”, care are textul următor:

”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

În cazul de față, apare clar o incitare la ură contra clerului ortodox, în frunte cu Patriarhul -  dar o și incitare la dispreț (deci o atitudine discriminatorie) față de credincioșii ortodocși, pe care-i consideră, așa cum se poate citi, ”vite”!

Desigur, este treaba procurorilor să se sesizeze, ori a oamenilor de drept să sesizeze autoritățile – dar ne facem datoria de a cere părerea opiniei publice: pedepsit penal Cristian Tudor Popescu pentru demersul său oribil?

Vă invităm să vă spuneți opinia prin intermediul unui sondaj, răspunzând la o singură întrebare:

Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii și a credincioșilor?

DA – CTP ar trebui să fie anchetat de procurori și condamnat dacă e vinovat.

NU – procurorii nu ar trebui să se sesizeze, e vorba de libertatea de exprimare

Nu știu

1914
Tagurile:
Sondaj, Biserică, atac, CTP

Загрузка...

Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii și a credincioșilor?

0
0

Загрузка...
Security forces guard the area after a reported knife attack at Notre Dame church in Nice, France

Arhiepiscopul de Toulouse: „religia nu poate fi ridiculizată”

0
(reînnoit 19:57 30.10.2020)
Spunând că este împotriva publicării unor caricaturi precum cea a profetului Mahomed, arhiepiscopul de Toulouse şi-a exprimat opinia că faptul de a lua în râs o religie nu este fără urmări.

BUCUREŞTI, 30 oct – Sputnik. La o zi după atacul terorist de la Nisa și la două săptămâni după decapitarea lui Samuel Paty, arhiepiscopul de Toulouse Monsignor Le Gall și-a exprimat opinia, pentru France Inter, despre libertatea de a lua în râs o religie.

„Legat de aceste caricaturi, le consider periculoase, pentru că prin ele punem gaz pe foc. Trebuie calmate apele. Pentru că aceste caricaturi sunt împotriva musulmanilor, dar și împotriva credinței creștine”, a spus episcopul Le Gall, răspunzând la întrebarea de ce au fost vizate bisericile de atacatorii terorişti.

Acesta consideră că francezii trebuie să înceteze să publice acest gen de caricaturi.

„Libertatea de exprimare are limite, aşa cum au toate libertățile umane. Nu râdem de religie fără a suporta urmări, nu ne putem permite să râdem de religii, vedeți care este rezultatul”, a spus arhiepiscopul.

Pentru episcopul Le Gall, noțiunea de fraternitate este esențială.

„Libertatea de a fi împreună, de a vorbi împreună, libertatea de a fi frați, dar de a nu fi furioşi”, a adăugat acesta, citat de Sputnik France
0
Tagurile:
Arhiepiscopul de Toulouse, Religie

Загрузка...