Patriarhul rus Chiril

Patriarhul rus la București: „Semn al deschiderii spre un dialog ruso-român”

433
(reînnoit 11:43 29.09.2017)
Vizita patriarhului rus Chiril reprezintă un gest de deschidere spre un dialog româno-rus, a declarat pentru Sputnik analistul român Bogdan Duca.

Patriarhul rus Chiril
© Sputnik / Сергей Пятаков
BUCUREȘTI, 28 sept — Sputnik. Potrivit analistului român Bogdan Duca, vizita Patriarhului Chiril al Moscovei și Întregii Rusii la București, confirmată pentru Q Magazin de surse de la Moscova, dar și de Patriarhia Română, este "cel mai important eveniment din istoria BOR de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea încoace".

"Gestul lui Chiril de a veni la București este un gest cu impact istoric, care poate debloca nu doar criza dintre BOR și BORusă ci și dialogul interortodox, aflat în impas după Creta", a declarat Duca, solicitat de Sputnik Moldova-România.

„De asemenea, nu trebuie să uităm că România și Rusia se găsesc într-un soi de „război rece" pe care orice om de bună credință ar trebui să îl vrea încheiat", consideră analistul politic.

În opinia lui, Chiril poate fi un "porumbel al păcii" din acest punct de vedere.

"Este cunoscut faptul că a lansat, prin irenismul său, deschiderea sa dar și claritatea sa doctrinară, practic dialogul cu Vaticanul, în plină criză între Occident și Rusia, dialog ce dă deja roade. Va putea să relanseze dialogul ruso-român? Eu sper că da", consideră Bogdan Duca, adăugând că „pentru a înțelege semnificația acestei vizite trebuie să ținem cont de faptul că aceasta este întâlnirea dintre întâistătătorii primelor două Biserici Ortodoxe (dacă ținem cont de numărul credincioșilor) din lume"..

Vizita are loc în contextul în care Biserica Ortodoxă Rusă a refuzat să participe la Sinodul din Creta, Biserica Ortodoxă Română a fost, în schimb, una din prezențele active la acest eveniment pan-ortodox.

"De asemenea, nu trebuie să uităm de conflictul canonic din Republica Moldova, unde există două mitropolii în conflict, una subordonată Moscovei și alta Bucureștiului", a subliniat Bogdan Duca.

În opinia redactorului-șef al Q Magazin, Floriana Jucan, vizita întâistătătorului Bisericii Ruse reprezintă o deschidere din partea Rusiei, de care trebuie să se folosească și clasa politică românească.

"Este un moment diplomatic și istoric dintre cele două țări și m-aș bucura ca la București să fie folosită, dacă vreți această oportunitate de clasa politică, nu doar de Patriarhul Daniel. Cred că Patriarhul Chiril face un gest de deschidere din partea Bisericii Ortodoxe (Ruse n.r.) și din partea Rusiei", a declarat Floriana Jucan postul de televiziune Antena 3.

433
Tagurile:
Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Română, Vizita patriarhului rus Chiril la București, Patriarhul Chiril, Patriarhul Daniel, Rusia, București, România
Тема:
Relațiile româno-ruse (250)
Tematic
Cooperare între Bisericile Ortodoxe din România și Rusia
Eveniment istoric: Patriarhul rus vine la București
Patriarhul rus Kiril va vizita Ungaria în 2018
Patriarhul rus: revoluția din 1917 a fost o crimă oribilă
Patriarhul Kiril: în Occident legile justifică imoralitatea
Patriarhul rus reface punțile diplomatice cu Londra
Patriarhul Kiril cere interzicerea avorturilor în Rusia
Preafericitul Patriarhul Daniel, 9 ani de vrednică slujire
Cristian Tudor Popescu

Sondaj: Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii?

1914
Patriarhul BOR a fost insultat într-un mod incalificabil, iar prin textul său – care nu este singular în acest sens – jurnalistul Cristian Tudor Popescu a jignit grav și românii ortodocși

BUCUREȘTI, 30 oct – Sputnik. Într-un articol recent, cunoscutul și controversatul jurnalist Cristian Tudor Popescu l-a insultat pe Patriarhul Daniel, dar și pe credincioșii ortodocși.

Iată unul dintre pasajele din textul scris de CTP, care au șocat și revoltat românii:

”Pentru a prosti oamenii, șarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică – o dă direct, ca o strigătură pentru vitele ce le păstorește”, scrie Popescu.

Insultele continuă în întreg textul lui Popescu, se referă la ”Ștăbimea Bisericii Ortodoxe Române” care ”a fost aliata lui Ucigă-l Toaca sub comunism”.

”Ba chiar a fost Răul însuși: satanele în sutană i-au turnat cuvios la Securitate pe credincioșii care li se mărturiseau, n-au zis nici bleau la toate crimele regimului, la distrugerea satelor, la dărâmarea și alungarea pe roate a bisericilor”… și așa mai departe.

Folosind pe lângă diverse alegații și speculații insulte și calomnii grosolane, Popescu jignește grav persoana Patriarhului, deci prin el Biserica Ortodoxă Română, instituția fundamentală a spiritualității românești, dar și a istoriei poporului român.

sondaj

Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii și a credincioșilor?
  • DA – CTP ar trebui să fie anchetat de procurori și condamnat dacă e vinovat
    0% (0)
  • NU – procurorii nu ar trebui să se sesizeze, e vorba de libertatea de exprimare
    0% (0)
  • Nu știu
    0% (0)
au votat:

Și, desigur, jignește și insultă marea majoritate a românilor, creștin ortodocși – atât direct, numindu-i ”vite”, dar și insultându-le, așa cum arătam, instituția fundamentală a spiritualității și, implicit, credința.

Prin demersul său incalificabil, Popescu a creat și o stare de tensiune și revoltă în populație, într-un moment dificil.

Ori, în aceste condiții, fapta sa nu ar trebui pedepsită? O asemenea faptă foarte gravă poate fi asociată ”libertății de exprimare” sau ”libertății presei”?  

În cazul acesta, nu există oare referiri în Codul Penal? Pe internet s-au făcut referiri la articolul Art. 369 Cod Penal – ”Incitarea la ură sau discriminare”, care are textul următor:

”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

În cazul de față, apare clar o incitare la ură contra clerului ortodox, în frunte cu Patriarhul -  dar o și incitare la dispreț (deci o atitudine discriminatorie) față de credincioșii ortodocși, pe care-i consideră, așa cum se poate citi, ”vite”!

Desigur, este treaba procurorilor să se sesizeze, ori a oamenilor de drept să sesizeze autoritățile – dar ne facem datoria de a cere părerea opiniei publice: pedepsit penal Cristian Tudor Popescu pentru demersul său oribil?

Vă invităm să vă spuneți opinia prin intermediul unui sondaj, răspunzând la o singură întrebare:

Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii și a credincioșilor?

DA – CTP ar trebui să fie anchetat de procurori și condamnat dacă e vinovat.

NU – procurorii nu ar trebui să se sesizeze, e vorba de libertatea de exprimare

Nu știu

1914
Tagurile:
Sondaj, Biserică, atac, CTP

Загрузка...

Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii și a credincioșilor?

0
0

Загрузка...
Security forces guard the area after a reported knife attack at Notre Dame church in Nice, France

Arhiepiscopul de Toulouse: „religia nu poate fi ridiculizată”

0
(reînnoit 19:57 30.10.2020)
Spunând că este împotriva publicării unor caricaturi precum cea a profetului Mahomed, arhiepiscopul de Toulouse şi-a exprimat opinia că faptul de a lua în râs o religie nu este fără urmări.

BUCUREŞTI, 30 oct – Sputnik. La o zi după atacul terorist de la Nisa și la două săptămâni după decapitarea lui Samuel Paty, arhiepiscopul de Toulouse Monsignor Le Gall și-a exprimat opinia, pentru France Inter, despre libertatea de a lua în râs o religie.

„Legat de aceste caricaturi, le consider periculoase, pentru că prin ele punem gaz pe foc. Trebuie calmate apele. Pentru că aceste caricaturi sunt împotriva musulmanilor, dar și împotriva credinței creștine”, a spus episcopul Le Gall, răspunzând la întrebarea de ce au fost vizate bisericile de atacatorii terorişti.

Acesta consideră că francezii trebuie să înceteze să publice acest gen de caricaturi.

„Libertatea de exprimare are limite, aşa cum au toate libertățile umane. Nu râdem de religie fără a suporta urmări, nu ne putem permite să râdem de religii, vedeți care este rezultatul”, a spus arhiepiscopul.

Pentru episcopul Le Gall, noțiunea de fraternitate este esențială.

„Libertatea de a fi împreună, de a vorbi împreună, libertatea de a fi frați, dar de a nu fi furioşi”, a adăugat acesta, citat de Sputnik France
0
Tagurile:
Arhiepiscopul de Toulouse, Religie

Загрузка...