Patriarhul rus Chiril

Patriarhul rus la București: „Semn al deschiderii spre un dialog ruso-român”

418
(reînnoit 11:43 29.09.2017)
Vizita patriarhului rus Chiril reprezintă un gest de deschidere spre un dialog româno-rus, a declarat pentru Sputnik analistul român Bogdan Duca.

Patriarhul rus Chiril
© Sputnik / Сергей Пятаков
BUCUREȘTI, 28 sept — Sputnik. Potrivit analistului român Bogdan Duca, vizita Patriarhului Chiril al Moscovei și Întregii Rusii la București, confirmată pentru Q Magazin de surse de la Moscova, dar și de Patriarhia Română, este "cel mai important eveniment din istoria BOR de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea încoace".

"Gestul lui Chiril de a veni la București este un gest cu impact istoric, care poate debloca nu doar criza dintre BOR și BORusă ci și dialogul interortodox, aflat în impas după Creta", a declarat Duca, solicitat de Sputnik Moldova-România.

„De asemenea, nu trebuie să uităm că România și Rusia se găsesc într-un soi de „război rece" pe care orice om de bună credință ar trebui să îl vrea încheiat", consideră analistul politic.

În opinia lui, Chiril poate fi un "porumbel al păcii" din acest punct de vedere.

"Este cunoscut faptul că a lansat, prin irenismul său, deschiderea sa dar și claritatea sa doctrinară, practic dialogul cu Vaticanul, în plină criză între Occident și Rusia, dialog ce dă deja roade. Va putea să relanseze dialogul ruso-român? Eu sper că da", consideră Bogdan Duca, adăugând că „pentru a înțelege semnificația acestei vizite trebuie să ținem cont de faptul că aceasta este întâlnirea dintre întâistătătorii primelor două Biserici Ortodoxe (dacă ținem cont de numărul credincioșilor) din lume"..

Vizita are loc în contextul în care Biserica Ortodoxă Rusă a refuzat să participe la Sinodul din Creta, Biserica Ortodoxă Română a fost, în schimb, una din prezențele active la acest eveniment pan-ortodox.

"De asemenea, nu trebuie să uităm de conflictul canonic din Republica Moldova, unde există două mitropolii în conflict, una subordonată Moscovei și alta Bucureștiului", a subliniat Bogdan Duca.

În opinia redactorului-șef al Q Magazin, Floriana Jucan, vizita întâistătătorului Bisericii Ruse reprezintă o deschidere din partea Rusiei, de care trebuie să se folosească și clasa politică românească.

"Este un moment diplomatic și istoric dintre cele două țări și m-aș bucura ca la București să fie folosită, dacă vreți această oportunitate de clasa politică, nu doar de Patriarhul Daniel. Cred că Patriarhul Chiril face un gest de deschidere din partea Bisericii Ortodoxe (Ruse n.r.) și din partea Rusiei", a declarat Floriana Jucan postul de televiziune Antena 3.

418
Tagurile:
Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Română, Vizita patriarhului rus Chiril la București, Patriarhul Chiril, Patriarhul Daniel, Rusia, București, România
Тема:
Relațiile româno-ruse (187)
Tematic
Cooperare între Bisericile Ortodoxe din România și Rusia
Eveniment istoric: Patriarhul rus vine la București
Patriarhul rus Kiril va vizita Ungaria în 2018
Patriarhul rus: revoluția din 1917 a fost o crimă oribilă
Patriarhul Kiril: în Occident legile justifică imoralitatea
Patriarhul rus reface punțile diplomatice cu Londra
Patriarhul Kiril cere interzicerea avorturilor în Rusia
Preafericitul Patriarhul Daniel, 9 ani de vrednică slujire

Загрузка...