Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Declarație fără precedent făcută de Patriarhului Daniel

1240
(reînnoit 15:08 14.02.2017)
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a făcut un apel către toți creștinii ortodocși din întreaga țară

BUCUREȘTI, 14 feb — Sputnik. Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), îndeamnă creștinii ortodocși din întreaga țară să susţină efortul Bisericii de a apăra familia tradiţională, transmite basilica.ro.

Evidenţiind contextul actual dominat de o mentalitate individualistă şi secularizantă, care nu căută sfinţirea vieţii prin rugăciune, naşterea de copii şi creşterea lor în credinţa creştină, Preafericirea Sa trage un semnal de alarmă faţă subminarea valorilor tradiţionale ale familiei creştine.

”Să susţinem efortul Bisericii de a apăra familia tradiţională. Patriarhul României avertizează că există un număr în creştere a persoanelor care tratează căsătoria ca un simplu contract sau parteneriat între două persoane de gen diferit sau de acelaşi gen. Parteneriatele sociale sau de conviețuire între persoane nu pot fi asimilate familiei tradiţionale și orice atentat la identitatea tradițională a acesteia constituie o inovație artificială care nu poate purta numele realității naturale de care se îndepărtează”, subliniază Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

În acest context, Biserica îşi arată grija, responsabilitatea, preţuirea şi mai ales sprijinul pentru această instituţie importantă a societăţii — familia, care, după cum evidenţiază Preafericirea Sa, deşi a trecut prin multe încercări şi pericole, totuşi a fost instituţia cea mai stabilă a umanităţii, asigurând continuitatea acesteia în istorie.

Totodată, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române încurajează, cu dragoste și responsabilitate, pe toţi fiii duhovniceşti să nu se lase copleşiţi de criza morală și materială prin care trece societatea modernă, ca urmare a îndepărtării oamenilor de Dumnezeu și a lăcomiei nemăsurate după cele materiale.

”Fiecare dintre noi trebuie să avem o permanentă preocupare față de familia noastră și față de viitorul familiei creștine și al neamului românesc, prin redescoperirea și trăirea valorilor creștine în casele noastre, în parohiile de care aparținem și în marea familie a Bisericii”, transmit ierarhii Bisericii Ortodoxe Române.

Un alt îndemn adresat de Sfântul Sinod se referă la naşterea de prunci şi educarea acestora potrivit perceptelor creştine. Ierarhii condamnă avortul şi îl consideră o crimă, o ucidere a unui om nevinovat care nici nu se poate apăra (copilul).

”Să ne bucurăm totdeauna că zămislirea pruncilor este un dar dumnezeiesc, o binecuvântare pentru familie și pentru popor, să îi sfătuim și să îi sprijinim pe tinerii căsătoriți să fie roditori de copii, să-i crească și să îi educe. Să redescoperim dialogul, prețuirea și ajutorarea reciprocă în familie și între familii”, scrie întrun comunicat oficial al BOR.

1240
Tagurile:
Patriarh, fără precedent, familie ortodoxă, creștini, Familie, Declarație, Biserica Ortodoxă Română, BOR, Patriarhul Daniel, România
Tematic
Preafericitul Patriarhul Daniel, 9 ani de vrednică slujire
Poroșenko i-a cerut Patriarhului Daniel drepturi pentru ortodocșii ucraineni
Preotul Mihail Milea

Preotul Milea: ”Biserica e cu noi, chiar dacă e terfelită, înjurată”

452
(reînnoit 08:35 26.02.2021)
Preotul Mihail Milea a vorbit despre activitatea Fundației Sfântul Sava de la Buzău, care a pornit ”de la o sămânță” și a ajuns la nivelul unui proiect cu mai multe ramuri. Nimic nu s-ar fi putut realiza, însă, fără ajutorul Lui Dumnezeu.

BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik. Fundația ”Sfântul Sava de la Buzău” își are începuturile la scurt timp după Revoluția din decembrie 1989, când părintele Mihail Milea decide să întemeieze o fundație care să se ocupe de familiile sărace, de familiile cu copii mulți sau de copiii abandonați.

”Așa am început acest proiect: cu o sămânță pe care scria credință în Dumnezeu, dragoste față de Dumnezeu și față de aproapele și speranță”, își amintește preotul Milea, într-un interviu acordat în exclusivitate Agenției de Presă Sputnik. 

Sămânța a încolțit, așa că a rezultat un proiect cu mai multe ramuri. Pentru el, Fundația ”Sfântul Sava” este un miracol și a subliniat că, dacă noi L-am chema pe Dumnezeu în instituțiile unde lucrăm, ar face lucruri minunate pentru fiecare dintre noi.

În anii 90 a primit o clădire abandonată și, cu ajutorul voluntarilor de la biserica Sfântul Sava, s-a făcut o cantină socială, unde mâncau copiii străzii. După câteva luni și-a dat seama că proiectul nu este de perspectivă, copiii fiind încurajați la lene. Așa că părintele Milea le-a adus Biblia și le-a explicat că trebuie să lucreze.

Fiecare a spus la ce se pricepe. Cu acest prilej, s-au amenajat două ateliere.

După aceea, s-a făcut prima școală profesională acreditată în cadrul Fundației. Copiii învățau o meserie și se puteau angaja în România sau peste hotare.

Apoi, în Munții Buzăului s creat un campus unde în fiecare an 1500 de tineri defavorizați beneficiau de tabără gratuită la Bisoca.

În Delta Dunării au amenajat un alt campus, unde 500 de persoane beneficiază de tabere gratuite.

Preotul Milea și-a exprimat speranța că pandemia se va încheia pentru a putea relua taberele.

”Mi-a venit gândul, tot de la Dumnezeu, să facem și așezăminte pentru bătrâni. Primul așezământ pentru persoane vârstnice a fost la Câmpeni, într-o fostă primărie. (…) Iată că Dumnezeu ne-a ajutat să putem face mai multe proiecte, pentru că sunt multe nevoi sociale”, a spus preotul Milea.

Părintele a subliniat că scopul este acela de a da oamenilor o speranță că, oricât de greu ar fi în lumea aceasta dacă îl avem pe Dumnezeu, El nu ne va lăsa și a precizat că dorește să dea încredere în Biserică.

”Pentru că Biserica, așa cum zice Mihai Eminescu, marele poet național român, este maica neamului românesc și Biserica, asemenea unei mame, niciodată nu ne-a abandonat. Este cu noi chiar dacă este terfelită, înjurată în tot felul, mai ales în vremurile acestea în care trăim, dar Biserica își are smerenia ei, tăcerea ei și ea trebuie să lucreze pentru binele oamenilor”, a explicat preot profesor doctor Mihail Milea.
452
Tagurile:
Mihail Milea
Tematic
Preot Milea: ”Vin necazuri, boli, pentru că nu iubim viața”
Biserica, reacție superbă la acuzația de implicare în AUR
Preot Mihail Milea: ”Ora de religie, un fel de abecedar”

Загрузка...
Preotul Mihail Milea

Preot Milea: ”Vin necazuri, boli, pentru nu iubim viața”

1447
(reînnoit 17:11 23.02.2021)
Mihail Milea a vorbit, într-un interviu exclusiv acordat Agenției de Presă Sputnik, despre felul în care a reușit să convingă mai mule mame să nu facă avort și a subliniat ce efecte devastatoare are acest lucru asupra omenirii.

BUCUREȘTI, 23 feb – Sputnik. Cine este părintele Mihail Milea? Iată o întrebare la care preot profesor doctor Mihail Milea a răspuns făcând referire la marele poet Grigore Vieru.

”Sunt un fir de iarbă, ca să folosim o metaforă a marelui poet Grigore Vieru de dincolo de Prut. Îi mulțumesc Lui Dumnezeu că mi-a dat această bucurie să mă nasc și nu oriunde, ci în România, în această Grădină a Maicii Domnului, cuvânt România din care poți face cea mai frumoasă propoziție – Om în Rai”, a explicat preotul Mihail Milea, exclusiv pentru Agenția de Presă Sputnik.

Provine dintr-o familie numeroasă, 12 copii la părinți, 8 băieți și 4 fete. A copilărit în vechiul regim comunist. De la părinți a învățat credința, dragostea față de Dumnezeu și iubirea de patrie.  

A înființat o fundație pentru copii, ”Sfântul Sava de la Buzău” și în cadrul acesteia, cu ajutorul voluntarilor, au făcut multe proiecte sociale, culturale, misionare.

”Am sute de copii, tot ai mei, pe care, cu ajutorul Lui Dumnezeu, i-am salvat de la avort și am putut să le dăm această șansă să trăiască, să ajungă și ei oameni mari în societate. Mă mândresc tare mult cu acești copii salvați cu ajutorul Lui Dumnezeu”, spune părintele Milea.

Cum s-a întâmplat acest lucru? Au venit mamele însărcinate la preotul Milea să îi ceară sfatul, atunci când erau în impas? Cum a intrat în contact cu acele femei care doreau să renunțe la copiii lor nenăscuți?

Preotul Mihail Milea este și duhovnic și, în această calitate, spovedește foarte multe persoane, începând de la copii, de la elevi, de la membrii familiei și până la cei cu responsabilități administrative locale, guvernamentale chiar.

Ca duhovnic, mereu îndemna oamenii să aibă frică de Dumnezeu.

”Frica de Dumnezeu înseamnă să ai această mare atenție în viață să nu-ți ia Dumnezeu mâna de pe tine, pentru că noi, în permanență, 24/24 de ore suntem ținuți în mâinile Lui Dumnezeu. Un om cu frică de Dumnezeu este un om care iubește frumosul, iubește binele”, a explciat preotul Milea.

În ceea ce privește mamele care doreau să acă avort, preotul spune că le-a descoperit la spovedanie și, atunci, le dădea chiar exemplul personal. Mai exact, le spunea că provine dintr-o familie numeroasă și că, dacă mama sa l-ar fi avortat, nu ar fi mai putut fi lângă femeia respectivă ca preot.

”Cine știe, poate acel copil, pe care vrei să-l omori, acela va ajunge chiar președintele României și va fi mai bine pentru România sau în altă parte unde va ajunge el, poate acela va inventa ceva să fie mai bine în lume. Dumnezeu ne cheamă ca noi să lucrăm în această viață”, a explicat părintele.

Pe majoritatea spune că le-a convins să păstreze copilul și s-a declarat îngrozit de numărul mare de avorturi din România din 1990 până acum.

”De aceea vin necazuri, boli, pentru că noi nu iubim viața”, a delcarat preotul Mihail Milea.

1447
Tagurile:
Mihail Milea

Загрузка...
Clotilde Armand

Armand, implicare realistă în problema școlilor

0
(reînnoit 09:20 01.03.2021)
Primarul Sectorului 1 al municipiului București se implică activ în găsirea de soluții pentru unitățile de învățământ supraaglomerate, situație care trebuie rezolvată cât mai rapid, mai ales în actualul context epidemiologic.

BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik. Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al municipiului București, scrie, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, că există o mare provocare pentru unitățile de învățământ care sunt tot mai aglomerate și că își dorește ca, în scurt timp, elevii să poată învăța în condiții civilizate.

Problema unităților de învățământ supraaglomerate este una ridicată frecvent de Sputnik, care a subliniat că ea ”vine la pachet” cu alta: vizele de flotant.

Clotilde Armand a reușit să identifice o soluție pentru descongestionarea școlilor. Edilul propune folosirea sediului Institutului de Studii Avansate a Culturii și Civilizației Levantului, condus de fostul președinte al României, Emil Constantinescu – despre care se întreabă, pe bună dreptate, cu ce se ocupă – pentur o unitate de învățământ.

”Ce face această instituție?! Nimeni nu știe. Se știe doar că instituția plătește salarii anuale de peste 500 de mii de euro. Pentru ce?! Să revenim însă la școli. Având în vedere deficitul unităților de învățământ din Sectorul 1, propun să preluăm noi clădirea în care funcționează în prezent Institutul Levantului și să o transformăm într-o școală”, a scris Clotilde Armand.

Edilul spune că aici poate funcționa Școala Pia Brătianu Nr. 2, unde elevii învață în 3 schimburi.

”Trebuie să investim în viitorul copiilor noștri și să lăsăm la o parte sinecurile din trecut”, a explicat edilul Sectorului 1.

Sediul poate fi folosit, de asemenea, pentru a găzdui clase pregătitoare. Copiii mici au nevoie de mișcare. Să nu uităm că, pentru ei, intrarea la școală a însemnat cursuri aproape exclusiv online. Deci o mare parte din aptitudinile și deprinderile pe care ar fi trebuit să le obțină pe parcursul semestrului întâi au rămas ”de recuperat” pe parcurs, mai exact acum, în a doua parte a anului școlar 2020-2021 când, pentru o parte a elevilor, cursurile s-au reluat în format clasic – fizic.

De asemenea, o sală de clasă pregătitoare presupune o altă organizare față de o sală de gimnaziu, spre exemplu.

Prin mutarea unor clase în sediul Institutului Levantului, nivelul de stres și anxietate al copiilor și cadrelor didactice care, acum, sunt obligate să lucreze alături de cei mici în școli supraaglomerate, va scădea simțitor. Calitatea actului didactic va fi îmbunătățită simțitor.

Iată, deci, că, dacă există viziune, implicare, dorință de a veni în sprijinul comunității se poate.

Rămâne de văzut dacă primarul Clotilde Armand își va putea duce la îndeplinire ideea.

Poate, astfel, vom afla și noi, măcar acum, legătura dintre geologul fost președinte al României Emil Constantinescu și problematica Levantului.

Desigur, dacă edilul Armand va intra în posesia luxosului sediu, domnul Constantinescu va putea să-și continue pasiunea cognitivă pentru problematica Levantului în intimitatea propriei biblioteci…

Copiii Sectorului 1, însă, au nevoie de spații unde să învețe carte și unde să se dezvolte armonios.

0
Tagurile:
Clotilde Armand

Загрузка...