Patriarhia Română

Sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Mii de pelerini

74
(reînnoit 12:27 26.10.2016)
Zilele acestea, mii de pelerini vin în Capitală pentru a se închina la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, care este patronul Catedralei patriarhale, dar și ocrotitorul Bucureștilor. Ce spun pelerinii, care îndură, ore întregi, frigul și ploaia pentru a cinsti moaștele Sfântului.

BUCUREȘTI, 26 oct — Sputnik. Pe 27 octombrie este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte se află la Catedrala Patriarhală, însă pelerinii au început să vină încă de sâmbătă, din toate colțurile țării, pentru a se închina la sfintele moaște.

Credincioșii se mai pot închina la moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan, aduse din Grecia.

Întrebați dacă merită să îndure frigul și ploaia, credincioșii au răspuns că nu contează vremea rea când este vorba de a le aduce cinstire Sfinților lui Dumnezeu.

„Dimineaţa la 5 când vreau să plec acasă, mai vreau să stau o dată la rând. Când e vorba de Sfinţii lui Dumnezeu, nu contează timpul sau viscole sau ploi…", a spus un pelerin, potrivit Știrile PROTV.

Credincioșii vin în număr mare chiar de la sute de kilometri, înfruntând vremea nefavorabilă, pentru a se ruga la sfântul care i-a ajutat de multe ori. Pelerinajul se va încheia vineri. 

„Avem căldură în suflet, care e mai mare şi mai importantă decât orice", a afirmat un călugăr. 

Sfântul Dimitrie s-a născut în satul Basarabi, în Bulgaria și a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului" vlaho-bulgar de la Tarnovo, întemeiat de frații Petru și Asan. 

„Sfântul Dimitrie Basarabov este unul dintre cei mai importanți sfinți, neromân după trup, dar cu moaștele aflate pe teritoriul țării noastre", potrivit lui Dan Ciachir, citat de DCNEWS. Sfântul Dimitrie Basarabov este cel mai important din triada Sfânta Cuvioasa Parascheva, Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș, Sfântul Dimitrie Basarabov. 

Programul pelerinajului la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou poate fi consultat pe site-ul Patriarhiei. 

De asemenea, astăzi, 26 octombrie, este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir, sfânt militar care a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăraților Dioclețian și Maximilian, prigonitorii de creștini.

74
Tagurile:
Biserica Ortodoxă Română, Hram, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Patriarhia, București, București
Tematic
Iohannis și-a pus și țara în cap. Vezi ce i-a transmis Patriarhia Română
Patriarhia Română își pune speranțe în noul ambasador al Rusiei
Sebastian Kurz

Austria intervine în conflictul dintre Erdogan și Macron

90
Austria intervine în conflictul dintre Erdogan și Macron pe subiectul reformei islamului și își exprimă solidaritatea cu Franța.

BUCUREȘTI, 26 oct – Sputnik. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a condamnat jignirile aduse de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, liderului francez, Emmanuel Macron, declarând că acest lucru demonstrează o îndepărtate mai mare a Turciei de UE.

“Condamn jignirile președintelui Erdogan în adresa președintelui Emmanuel Macron. Acestea arată din nou că Turcia se îndepărtează și mai mult de UE și lumile noastre comune. Îmi exprim susținerea și solidaritatea deplină cu Franța”, a scris Kurz în Twitter.

Anterior, Macron a rostit un discurs despre combaterea separatismului în Franța, anunțând cu un proiect în acest sens, îndreptat spre consolidarea valorilor republicane, va fi prezentat pe 9 decembrie.

De asemenea, Macron și-a exprimat ideea despre necesitatea de a înființa, împreună cu Consiliul Musulmanilor din Franța, o organizație care va permite formularea unui “islam iluminat” în țară. Motivul acestei inițiative este asasinarea recentă a unui învățător, care a prezentat elevilor unei școli din suburbia Parisului niște caricaturi cu prorocul Mohamed.

În replică la această idee, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că omologul său francez, care a propus formularea unui “islam iluminat”, trebuie “să se trateze psihic”. După afrimarțiile lui Erdogan, Franța și-a rechemat ambasadorul de la Ankara pentru consultări. Ulterior, președintele turc din nou l-a criticat dur pe Macron, care, în opinia lui, trebuie „să fie examinat” de medici.

90
Tagurile:
Austria, Islam, Turcia, Franța, Recep Tayyip Erdogan, Emmanuel Macron
Tematic
Erdogan critică ideea lui Macron a “islamului iluminat”
Cearta lui Macron cu islamul naște reacții mondiale
Putin a purtat o discuție cu Macron despre terorism și Karabah

Загрузка...
Распятие

Sfântul Dumitru: azi aflăm cum va fi iarna

95
Creștinii ortodocși și cei catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dimitrie sau Sfântul Dumitru, izvorâtorul de mir. Românii îl consideră patronul păstorilor, cel care usucă toate plantele.

BUCUREȘTI, 26 oct – Sputnik. În data de 26 octombrie, creștinii ortodocși și cei catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie sau Dumitru, izvorâtorul de mir.

Mâine, 27 octombrie are loc sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului. Cu acest prilej, la Patriarhie sunt scoase moaștele Sfântului și se desfășoară un pelerinaj.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a devenit unul dintre sfinții militari în perioada Evului Mediu, adică erau venerați mai ales de soldați în timpul războiului.

Chiar marele Ștefan cel Mare purta, în timpul luptelor, un steag cu însemnele Sfântului Dimitrie.

În tradiția populară ziua de 26 octombrie este cea în care se usucă toate plantele și căldura intră în pământ, făcând loc iernii.

Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzește codrul și usucă toate plantele, informează capital.ro.

Oamenii urmăresc astăzi mai multe semne în natură, ca să știe ce fel de iarnă va veni. Dacă vremea va fi aspră astăzi, iarna va fi una bună, iar de va fi vreme bună, ne așteaptă o toamnă lungă.

Tot acum, dacă luna va fi plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.

Sfântul Dumitru mai este considerat și patronul păstorilor. În această zi, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşază cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru, precizează digi24.ro.

95
Tagurile:
Sfântul Dumitru

Загрузка...
Donald Trump și Xi Jinping

Un as în mânecă: China, gata să-și vândă titlurile de stat ale SUA

0
(reînnoit 20:17 26.10.2020)
În cazul în care China va decide să vândă masiv titlurile de stat ale SUA, lumea s-ar putea scufunda într-un mare haos financiar.

MOSCOVA, 26 oct – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Divergențele dintre China și SUA s-au intensificat din nou: războiul comercial s-a transformat în unul tehnologic. Deocamdată, Washingtonul blochează tehnologiile chineze pe care le consideră o amenințare pentru securitatea națională, iar China a amintit de principala sa armă: vânzarea portofoliului obligațiilor de stat americane de un trilion ar putea provoca prăbușirea valorii dolarului și a pieței hârtiilor de valoare. Este un scenariu extrem de periculos pentru întreaga economie mondială. Cât de departe este dispus să meargă Beijingul, aflați din materialul RIA Novosti.

Războiul tehnologic

În luna ianuarie, cele două mari economii ale lumii au făcut un pas important spre încheierea războiului comercial: au semnat un acord în prima fază, menit să restabilească treptat comerțului. Însă, pandemia de COVID-19 a dat totul peste cap. Washingtonul a acuzat Beijingul de răspândirea coronavirusului și a cerut despăgubiri financiare. În plus, americanii și-au anunțat retragerea din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care au acuzat-o că ar ține parte Chinei.

Саммит НАТО в Брюсселе
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale în SUA, tensiunea devine tot mai mare. Trump și-a amintit din nou despre daunele pe care le-ar fi provocat companiile chineze economiei americane. Chipurile, acestea “și-au luat” producerea și au furat secretele tehnologice.

În august, Washingtonul a acuzat Beijingul de imixtiune în campania electorală prin intermediul internetului și rețelele de socializare. În vizor a ajuns aplicația chineză TikTok. Aceasta trebuie să fie interzisă, în caz contrar guvernul Chinei va obține acces la datele cu caracter personal ale cetățenilor americanii care utilizează această aplicație, a declarat Casa Albă.

Proprietarul TikTok, compania chineză ByteDance, este forțată să-și vândă afacerea unor companii americane. Acest lucru urmează să aibă loc până pe 12 noiembrie. În caz contrar, Trump a amenințat cu blocarea serviciului.

Deocamdată nu e clar cum va răspunde China. Experții consideră că autoritățile chineze nu văd niciun rost să apere TikTok, pentru că îl consideră “dăunător”: distribuie un “conținut vulgar”, nu corespunde “valorilor socialismului” și contribuie la degradarea tineretului chinez.

Însă Washingtonul exercită presiuni și asupra Huawei, una dintre cele mai mari companii tehnologice chineze. Și Beijingul a amenințat deja cu interzicerea exportului de materiale strategice și tehnologii pentru companiile străine care ar putea reprezenta o “amenințare pentru securitatea națională”.

O discuție serioasă

Totodată, Beijingul a reamintit că statul chinez dispune de pârghii mult mai serioase. Este vorba de obligațiunile de stat ale SUA în valoare de un trilion de dolari.

Din cauza războiului comercial cu SUA, China încearcă să scape treptat de aceste hârtii de valoare. De la indicatorul de vârf de 1,32 trilioane de dolari în noiembrie 2014, investițiile în datoria de stat americană s-au redus cu peste 200 de miliarde. Dreptul urmare, în iunie 2019, locul de frunte al deținătorilor titlurilor de stat l-a ocupat Japonia, cu 1,12 trilioane.

Potrivit ultimului raport al Ministerului Finanțelor al SUA, la mijlocul lunii septembrie portofoliul chinez s-a redus până la 1,08 trilioane. În prima jumătate a anului, Beijingul a scăpat de titluri de stat americane în valoare de 106 miliarde, acesta fiind cel mai mare ritm al vânzărilor din anul 2015.

Însă, problema nu constă doar în divergențe de ordin economic. Unul dintre motivele pentru care China continuă să vândă titlurile de stat ale SUA sunt riscurile de devalorizare a dolarului, drept urmare a funcționării neîntrerupte a tiparniței.

Da, și datoria continuă să crească. În decursul a opt luni, Statele Unite au emis 7,7 trilioane de obligațiuni – un record absolut. Adică, economia este susținută exclusiv din împrumuturi.

Beijingul vede că Washingtonul nu este în stare să-și rezolve problemele economice fără tiparniță, iată de ce investițiile în datoria de stat americană devin riscante, menționează publicația chineză Global Times.

Vânzări masive?

Intensificarea conflictului dintre SUA și China doar sporește îngrijorările: dacă cel de al doilea mare creditor străin al economiei americane nu va rezista și va organiza o vânzare masivă a titlurilor de stat americane. Urmările unei astfel de decizii ar putea fi catastrofale. Lansarea masivă a hârtiilor de valoare poate provoca o panică pe piață.

Însă acest lucru nu-i este convenabil nici Chinei. În primul rând, vânzarea obligațiilor de100-200 miliarde într-o perioadă scurtă de timp ar duce la devalorizarea lor. În acest caz și costul activelor externe și a rezervelor Chinei se vor diminua semnificativ, exact așa cum se vor reduce și câștigurile de pe urma vânzării unor titluri de stat ieftinite.

În plus, se va prăbuși dolari, iar China nu are nevoie de asta. Slăbirea monedei americane va face exportul chinez mai scump.

Totodată, vânzarea masivă a titlurilor de stat ale SUA va limita posibilitățile Beijingului de a controla yuanul, în cazul în care războiul comercial va ieși de sub control. În cele din urmă, dolarii obținuți din vânzarea titlurilor de stat vor trebui investiți undeva, ceea ce este o sarcină deloc simplă.

Nu doar China ar avea probleme, toți vor avea de suferit.

“Prăbușirea piramidei americane a titlurilor de stat ar însemna o scufundare a întregii lumi într-un haos financiar, în comparație cu care crizele din 1998 sau 2008 vor părea un joc de copii. Iată de ce este puțin probabil ca acest lucru să se întâmplă în viitorul apropiat”, susține șeful bancului de criptovalute Chatex, Michael Ross-Johnson.

Cel mai probabil, renunțarea la dolar și titlurile de stat ale SUA vor decurge etapizat, ceea ce se și întâmplă în ultimii ani. Potrivit aprecierilor economistului chinez Xi Junyang, profesor la universitatea din Shanghai, Beijingul “va reduce treptat” portofoliul titlurilor de stat ale SUA aproximativ până la 800 miliarde de dolari, “în cazul unei evoluții normale a evenimentelor”. Însă varianta extremă nu este exclusă, spre exemplu, în cazul unui conflict militar.

0
Tagurile:
China, SUA
Tematic
China a răspuns la acuzațiile SUA de promovarea a unor informații false
Facebook etichetează presa „controlată de stat” din Rusia şi China, dar omite SUA
Zaharova a comentat confruntările dintre SUA şi China
Ministerul Afacerilor Externe din China cere SUA închiderea consulatului din Chengdu
UE lovește greu în SUA: Vicepreședintele CE transmite că UE trebuie să conlucreze cu China
China către SUA: ”Ajunge! Aţi provocat suficiente probleme”

Загрузка...