În interviul acordat Radio Sputnik, profesorul de drept comercial Gheorghe Piperea a spus că peste 10 miliarde de euro este valorează stocul creditelor ipotecare al persoanelor care s-au imprumutat în moneda europeană.
"Singurul aspect comun al euro cu francul elveţian este acolo unde persoana care se împrumută în Euro sau în franci nu obţine veniturile în acea monedă. Ca să mă exprim în limbaj bancar: nu este natural acoperit faţă de riscul valutar", a declarat Gheorghe Piperea.
Potrivit profesorului de drept comercial, dacă persoana care are împrumut în euro este plătită tot în euro, atunci fluctuaţiile faţă de moneda naţională nu au vreun efect negativ.
Referindu-se la starea economiei naţioanle, Piperea a precizat că are cel puţin 3 sau 4 motive să se teamă de un colaps în 2017.
"Dacă vă uitaţi pe creşterea economică, chiar dacă este cea mai mare din Europa, veţi observa că din cei 5% creştere economică în 2016, cel puţin 4% reprezintă consumul. Deci oamenii au consumat mai mult nu pentru că au avut mai mulţi bani, ci pentru că s-au împrumutat mai mult. În momentul în care oamenii nu vor mai putea să se împrumute, şi se întâmplă foarte rapid, se va ajunge din nou la situaţia în care creşterea economică este anemic, de 0,5% sau 1%", a menţionat Gheorghe Piperea.
Un alt motiv de colaps în 2017 este, potrivit lui Gheorghe Piperea, comerţul României cu UE. Mai mult de 70% din comerţul României este cu UE, iar Europa are mari probleme cu industria.
"Uitaţi-vă ce se întâmplă cu Volkswagen, a fost arestat şeful de la Volkswagen. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu cele 4 bănci italiene, care ar trebui să intre în faliment curând. De asemenea, cu Deutsche Bank. În momentul în care lucrurile astea urâte la ei o să se întoarcă spre interior, atunci o să apară a doua consecinţă foarte gravă: sunt 4 milioane de români în Europa care aduc foarte mulţi bani în România. Occidentalii se vor închide şi primii care vor fi trimişi acasă în şomaj sunt românii", a explicat expertul.
În interviu s-a discutat şi despre sfârşitul sistemului bancar construit pe rezerva fracţionară, despre aurul din rezerva BNR şi despre Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Autor: Ilie Catrinoiu
Expertul în medicină naturistă Vlad Sainciuc susține că din anul 1976 încoace nu a răcit niciodată. Acest lucru se datorează exclusiv unor "smoothie" pe care le consumă în fiecare zi și pe care le recomandă tuturor celor care-și dorescă să aibă o sănătate de fier.
În special, în această perioadă a virozelor și gripelor, Vlad Saincicu vine cu o rețetă deosebită ce are un efect uimitor.
"Folosiți următoarele ingrediente, a câte 300 grame pentru fiecare produs: stafide, afine uscate sau proaspete, nuci, prune uscate, miere de albine, smochine, două lămâi. Toate aceste ingrediente le amestecați bine în blender și le consumați cu jumătate de oră înainte de micul dejun", a relatat expertul în medicină naturistă.
Anterior, Vlad Sainciuc a declarat în studioul Sputnik Moldova că, în cazul în care v-ați îmbolnăvit, este greșit să apelați doar la remediile medicinii naturiste. Îndată ce simțiți dureri de cap, tuse sau dureri în gât, este absolut obligatoriu să apelați la medicul de familie.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Atunci când ai o relație armonioasă cu partenerul, viața devine o binecuvântare, ai un sentiment unic de împlinire și de satisfacție, spune psihologul Sanda Diviricean.
Relația de familie reprezintă un subiect mereu actual, în special acum, când oamenii sunt impuși să stea acasă în carantină și petrec mai mult timp cu partenerul de viață.
Psihologul Sanda Diviricean a dezvăluit în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" că de fapt în perioada de autoizolare relațiile de familie pot fi puse la grea încercare, iar partenerii se pot confrunta cu diverse neînțelegeri sau să observe unele probleme despre care nici nu bănuiau că ar putea exista în viața lor.
"Acest training este bine-venit în special în această perioadă când unele cupluri se confruntă cu diverse probleme. Desigur că trainingul a fost conceput pentru toți cei care-și doresc o viață armonioasă și fericită în cuplu, dar și pentru cei care-și doresc să învețe cum să procedeze sau să evite anumite momente tensionate", a dezvăluit ea.
Potrivit ei, durata trainingului-maraton este de o lună, iar participanții vor primi informații audio, video, scrise și grafice, o dată la trei zile. Acesta se va desfășura online, pe platforma Telegram. Mai mult, participanții vor avea de efectuat și mici teme pentru acasă.
Psihologul cu o experiență de peste 12 ani a menționat că la acest training online vor fi abordate mai multe situații. Una dintre temele abordate va fi despre convingerile partenerilor, care uneori se dovedesc a fi total greșite.
"Unele femei consideră că ele pur și simplu nu merită să fie fericite. Bărbații pot avea convingerea că vor fi iubiți și apreciați doar dacă vor face mulți bani sau vor avea o mașină de lux. Este adevărat că trebuie întotdeauna să tindem la o viață mai bună, însă uneori unele convingeri ne împiedică să ne bucurăm de lucruri mărunte și să fim cu adevărat fericiți", a subliniat psihologul.
De menționat că Trainingul Maraton "Calea ta spre o relație armonioasă cu partenerul" se află la cea de-a doua ediție. Prima ediție s-a desfășurat în lunile februarie și martie și a adunat 147 de participanți.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Liliana Romaniuc, fost inspector școlar general și o voce importantă în mediul educațional prezintă câteva concluzii referitoare la numirea directorilor de școli după încheierea mandatelor. Aceste concluzii sunt rezultatul discuțiilor purtate cu profesori, părinți și elevi.
”Numirile din pixul inspectorului general trebuie eliminate cât mai repede posibil. Am auzit despre situații în care inspectorul general nu s-a consultat nici măcar cu adjuncții”, scrie Liliana Romaniuc.
Aceasta susține că Legea educației, din ianuarie 2011, prevedea foarte clar ce se întâmplă la finalizarea mandatului directorului: Consiliul de Administrație numește persoana care va ocupa funcția de director, până la organizarea concursului.
De asemenea, concursul pentru ocuparea funcției de director trebuie să fie organizat la nivelul școlii, de către Consiliul de Administrație - entitatea care cuprinde reprezentanții tuturor beneficiarilor direcți sau indirecți ai educației: elevi, părinți, comunitate locală, profesori. În opinia Lilianei Romaniuc, procesul trebuie să fie mai mult decât un concurs...
”Nu știu când vom ajunge la această decizie, dar e bine să începem să ne pregătim pentru ea. Asta și pentru că directorii și profesorii spun că își doresc autonomia școlilor, și e bine ca școlile să aibă autonomie”, a adăugat fostul inspector școlar general.
O altă concluzie se referă la reformarea sau transformarea din temelii a CNEME - Corpul Național al Experților în Management Educațional.
Directorii unităților de învățământ au nevoie de formare consistentă pentru a ajunge în această entitate profesională.
Romaniuc a făcut o paralelă cu Corpul Experților Contabili, structură profesională în care se intră foarte greu. Este, de asemenea, o structură cu un grad înalt de competență.
În opinia expertului, cam așa ceva ar trebui să avem și pentru directorii de școli;
Profesionalizarea managementului școlilor și reformarea/transformarea inspectoratelor sunt provocări mari, dar care, dacă sunt depășite, pot contribui la îmbunătățirea calității școlilor noastre, mai este de părere Liliana Romaniuc.
Fostul inspector școlar general și-a exprimat încrederea că se poate ajunge la acest deziderat cu răbdare, înțelepciune, profesionalism, decizii transparente, fundamentate pe studii și cu implicarea specialiștilor din educație.
”Ce a fost și ce este știm, important este să începem să privim către alte abordări. Nu peste noapte și nu fără resurse!”, a punctat Romaniuc.
Fostul inspector școlar general a reluat o idee enunțată anterior potrivit căreia un director nu trebuie să aibă mai mult de două mandate la aceeași unitate de învățământ.