Iurie Roșca

Roșca: După România, Moldova este următoarea victimă a lui Băsescu

411
(reînnoit 21:23 11.12.2016)
“Trebuie să privim cu multă prudență manifestările excentrice și năbădăioase ale acestui personaj politic”, în felul acesta a comentat politicianul Iurie Roșca intențiile lui Traian Băsescu de a participa la procesul politic din stânga Prutului. Roșca a făcut aceste afirmații în studioul Sputnik Moldova.
Roșca: După România, Moldova este următoarea victimă a lui Băsescu

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă Traian Băsescu este un naiv bine intenționat sau un provocator, Roșca a răspuns: "Eu de mult timp nu-l suspectez pe Traian Băsescu de intenții bune. Nici măcar în raport cu Republica Moldova. Traian Băsescu este un trișor, cum spune el: un animal politic hârșiit, experiment. După ce a distrus tot ce era de distrus în România, a hotărât să se mute în Republica Moldova, să mai facă vâlvă pe aici. A ne se uita că sub mandatul domniei sale, România a acumulat o datorie externă fără precedent în istoria acestei țări: peste 90 de miliarde de euro", a menționat politicianul de la Chișinău.

Băsescu are șanse să devină liderul opoziției de dreapta din Moldova

Roșca mia spune că, dacă Băsescu va hotărî să se mute la Chișinău, el îi va eclipsa pe toți liderii politici ai opoziției de dreapta.

"Dacă Traian Băsescu va decide să se stabilească în Republica Moldova, să se înregimenteze activ în procesul politic din stânga Prutului, eu nu am nicio îndoială că el va deveni cel mai de top politician din opoziție și va acumula un număr semnificativ de voturi, devansându-l cu mult pe Andrei Năstase, nu mai vorbesc de Maia Sandu, Vitalia Pavlicenco, Ana Guțu sau Mihai Ghimpu. Acest personaj va emana un magnetism deosebit, el știe să fascineze publicul", a spus Roșca.

În opinia lui, venirea lui Băsescu la Chișinău, va duce destabilizarea situației din Republica Moldova.

"Sigur că asta va duce la o destabilizare politică teribilă. Deja eu îmi imaginez ce decizii poate să ia Consiliul Municipal Bălți sau Adunarea Populară din autonomia găgăuză, sau administrația raionului Taraclia, sau deputații din opoziția parlamentară de stânga. Spiritele se pot incendia", susține Roșca.

În opinia sa, eventuala venire a lui Băsescu la Chișinău va fi dirijată de mai marii de la Washington și Bruxelles.

"Și mă întreb: dacă domnul Băsescu, care s-a demonstrat a fi o sculă obedientă a atlantiștilor, a unor centre de comandă din exterior, va fi de capul său în Republica Moldova sau nu? Deocamdată eu nu am răspuns la această întrebare. Nu cred că, fiind 10 ani în funcția de președinte al României și având atâtea relații și combinații cu mai marii de la Washington și Bruxelles, ar face acum, după ce s-a pensionat, tot ce-i trăsnește prin cap fără a coordona anumite chestii", a precizat Roșca.

Băsescu confundă interesele naționale ale României cu cele ale Republicii Moldova

Iurie Roșca a mai declarat că eventuala venire a lui Băsescu la Chișinău este contraproductivă pentru Republica Moldova.

"Băsescu este un personaj indezirabil în Republica Moldova pentru o bună parte dintre politicieni și contraproductiv pentru interesul național al țării noastre. Ceea ce nu poate înțelege Băsescu, și eu am avut ocazia să vorbesc cu el pe subiectul acesta de câteva ori, el chiar nu înțelege nimic din ceea ce privește Republica Moldova. El consideră că interesele naționale ale Republicii Moldova sunt unele și aceleași cu cele ale României, așa cum le înțelege el aceste interese naționale. Adică: să distrugă economia românească, s-o predea vest-europenilor și americanilor, să instaleze baze NATO în fiecare sat. El nu înțelege deloc specificul Republicii Moldova, cât de pestriț etnic este acest teritoriu. Cât de fragilă este pacea civică în acest spațiu, cât de substanțiale sunt deosebirile de mentalitate, inclusiv codurile culturale, inclusiv codurile de comportament. Băsescu nu înțelege că noi suntem o altă comunitate de oameni. Vorbim aceeași limbă — limba română, facem parte din aceleași trunchi al poporului român, avem același trecut, dar avem un prezent și un viitor diferit. România nu este în stare să-și gestioneze propriile treburi politice, administrative și economice, necum să mai ia în spate și Republica Moldova", a mia spus Iurie Roșca.

Autor Sergiu Praporșcic

411
Тема:
Traian Băsescu și cetățenia moldovenească (22)
Tematic
Mihai Ghimpu se teme de Traian Băsescu ca de naiba
Diviricean Sanda

Training online: Sfaturi prețioase pentru o relație armonioasă, oferite de un psiholog

67
(reînnoit 08:31 30.04.2020)
În perioada 6 mai - 2 iunie se va desfășura o nouă ediție a Trainingului Maraton "Calea ta spre o relație armonioasă cu partenerul". Despre concepția acestui training și importanța lui am aflat de la autoarea proiectului, psihologul Sanda Diviricean.

 

Training online: Sfaturi prețioase pentru o relație armonioasă, oferite de un psiholog

Atunci când ai o relație armonioasă cu partenerul, viața devine o binecuvântare, ai un sentiment unic de împlinire și de satisfacție, spune psihologul Sanda Diviricean.

Relația de familie reprezintă un subiect mereu actual, în special acum, când oamenii sunt impuși să stea acasă în carantină și petrec mai mult timp cu partenerul de viață.

Psihologul Sanda Diviricean a dezvăluit în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" că de fapt în perioada de autoizolare relațiile de familie pot fi puse la grea încercare, iar partenerii se pot confrunta cu diverse neînțelegeri sau să observe unele probleme despre care nici nu bănuiau că ar putea exista în viața lor.

"Acest training este bine-venit în special în această perioadă când unele cupluri se confruntă cu diverse probleme. Desigur că trainingul a fost conceput pentru toți cei care-și doresc o viață armonioasă și fericită în cuplu, dar și pentru cei care-și doresc să învețe cum să procedeze sau să evite anumite momente tensionate", a dezvăluit ea.

Potrivit ei, durata trainingului-maraton este de o lună, iar participanții vor primi informații audio, video, scrise și grafice, o dată la trei zile. Acesta se va desfășura online, pe platforma Telegram. Mai mult, participanții vor avea de efectuat și mici teme pentru acasă.

Psihologul cu o experiență de peste 12 ani a menționat că la acest training online vor fi abordate mai multe situații. Una dintre temele abordate va fi despre convingerile partenerilor, care uneori se dovedesc a fi total greșite.

"Unele femei consideră că ele pur și simplu nu merită să fie fericite. Bărbații pot avea convingerea că vor fi iubiți și apreciați doar dacă vor face mulți bani sau vor avea o mașină de lux. Este adevărat că trebuie întotdeauna să tindem la o viață mai bună, însă uneori unele convingeri ne împiedică să ne bucurăm de lucruri mărunte și să fim cu adevărat fericiți", a subliniat psihologul.

De menționat că Trainingul Maraton "Calea ta spre o relație armonioasă cu partenerul" se află la cea de-a doua ediție. Prima ediție s-a desfășurat în lunile februarie și martie și a adunat 147 de participanți.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
psiholog, relație, Training
Tematic
Educatoarele, vizate: psiholog, mesaj devastator
Psiholog despre Chirtoacă: Agresiv, e nevoie de o soție care-i va suporta toanele
Nu mai strigați la copiii voștri, metoda asta nu funcționează - psiholog
Psiholog: Nu mai dați vina pe pedagogi, educați copiii până a merge la școală
Ambasadorul SUA, declarație de om cu mintea ”volatilă” - trebuia consultat de un psiholog

Загрузка...
Roman Chircă

Economist: lipsa creditului rusesc înseamnă disfuncționalități în plățile bugetare

992
(reînnoit 19:22 25.04.2020)
Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii privind acordarea de către Federația Rusă a unui credit Republicii Moldova, document, care a fost ratificat joi de către Parlamentul de la Chișinău.
Economist: lipsa creditului rusesc înseamnă disfuncționalități în plățile bugetare

Economistul Roman Chircă, susține că această decizie a Curții Constituționale ar crea mai multe probleme economice bugetului național și ar afecta și plățile publice, adică pensiile și salariile, întrucât banii de la FMI și Uniunea Europeană sunt insuficienți în această situație de criză.  

”Ar fi regretabil dacă noi ne-am lipsi de un astfel de instrument într-o perioadă atât de importantă, pentru a depăși toate crizele și incertitudinea care planează. Asta înseamnă lipsirea bugetului național de sume semnificative, disfuncționalități în plățile din buget, respectiv o reducere semnificativă. Mijloacele de la FMI și UE nu sunt suficiente”, menționează Roman Chircă.

Expertul atenționează că urmează o perioadă și mai dificilă, iată de ce este necesar să utilizăm toate oportunitățile de creditare pe care le are Republica Moldova, mai ales în niște condiții destul de avantajoase, precum este creditul rusesc.

Amintim că joi Parlamentul a aprobat în prima și a doua lectură, cu 56 de voturi, acordarea împrumutului de 200 de milioane de euro din Federația Rusă. La câteva ore însă, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare a Legii privind acordarea creditului pentru Republica Moldova.

Socialiștii acuză opoziția că întreprinde diverse acțiuni cu scopul de a submina efortul Guvernului de a pune în aplicare planul social de sprijinire a cetățenilor în perioada crizei provocate de pandemia de coronavirus. Tot opoziția ar fi cea care încearcă să preia controlul asupra Curții Constituționale, care să ajute la blocarea proiectelor guvernamentale, spun socialiștii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

992

Загрузка...
EU border control

Cum ajung moldovenii ilegal în Italia: granița de Est e șvaițer - acuze la adresa României

0
(reînnoit 14:13 05.08.2020)
Presa din Italia acuză România că nu își păzește granițele și că cetățenii din Republica Moldova ajung ilegal în Peninsulă.

BRUXELLES, 5 aug - Sputnik. Intrarea cetățenilor din Republica Moldova în Italia este interzisă din cauza epidemiei de coronavirus, dar jurnaliștii de la două ziare din Peninsulă au descoperit cum este fentată legea pe ruta Chişinău-Roma.

La Repubblica descriu cum este încălcată legea pe ruta Chișinău-Roma din cauza corupției din vamă.

Un prim obstacol este vama de la Giurgiuleşti, poarta spre Europa. „În funcţie de cine e pe tură, moldovenii plătesc 50 de euro sau mai mult, atât vameşului cât şi şoferului de autocar", a povestit un şofer jurnaliştilor italieni.

Conform calculelor făcute de jurnaliști, vameşii ar putea câştiga şi 3.000 de euro pe tură, iar în 36 de ore, plătind 100 de euro pe bilet, cetățenii din Republica Moldova ajung la Milano, Trento, Padova sau Roma.

Potrivit acelorași ziare, șoferii ar fi informaţi dacă la destinaţie autorităţile italiene efectuează controale, dar ei opresc înainte de punctul de sosire şi călătorii îşi sună rudele să îi preia cu maşinile personale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
România, Italia

Загрузка...