SputnikPro

Noul modul SputnikPro în Moldova: Tendințe în presa online și abordarea „fake news”

72
(reînnoit 13:19 04.12.2019)
Programul modulului prevede organizarea unor master class-uri cu experți media: “Video, audio, infografică: jucăm după regulile online-ului” sau “Cum să abordăm corect un fake news”.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik invită jurnaliștii, bloggerii, angajații serviciilor de presă și conducătorii instituțiilor media să participe la un nou modul al proiectului educațional SputnikPro, dedicat prezentării multimedia a informației și nuanțelor activității cu știrile false (fake news-ul).

Programul modului prevede prezentarea unui master class “Video, audio, infografică: jucăm după regulile online-ului” al coordonatorilor proiectelor în domeniul online și new media, Mihail Konrad*, și un master class al corespondentului departamentului Economie al Agenției “Rossia Segodnia”, Irina Andreeva**  – “Cum abordăm corect fake news-ul”.

Evenimentul va avea loc joi, 12 decembrie, ora 11:00, la Centrul de presă multimedia Sputnik Moldova, pe adresa: Chișinău, bd. Ștefan Cel Mare 202, Kentford, etajul 4.

Cei care doresc să participe la eveniment sunt rugați să completeze următorul formular (înregistrarea este deschisă până la data de 10.12.2019).

Participarea la master class este gratuită. Numărul locurilor este limitat (la atingerea numărului maxim de participanți, înregistrarea va fi stopată).

Informațiile suplimentare le puteți obține la numărul de telefon: +373 69 601 349 sau adresa electronica: promo@sputnik.md.

SputnikPro înseamnă o serie de master-class-uri unice ale celor mai buni manageri media și specialiști cu o vastă experiență în presă, fiind singurul program rusesc de asemenea amploare. Proiectul SputnikPro s-a desfășurat deja în 13 state ale lumii: din Armenia până în India, din Grecia până în China. Din martie 2018, la acest proiect au participat peste 2000 de jurnaliști și manager media, specialiști în PR și angajați ai serviciilor de presă, bloggeri, studenți.

Sputnik este una dintre cele mai importante instituții media internaționale care dispune de site-uri în peste 32 de limbi, emisie radio digitală și analogică în limbile rusă, engleză și franceză în peste 90 de orașe ale lumii, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază, 24 de ore din 24, de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză. Sputnik este accesat de peste 60 de milioane de utilizatori în fiecare lună.

* Coordonatorul proiectelor în domeniul online și new media, Mihail Konrad, și-a început cariera la postul de televiziune RT în anul 2008, unde a parcurs calea de le interpret simultan, până la șefia direcției new media.

Datorită activității echipei sale, în 2013 RT a devenit primul canal TV de știri care a reușit să acumuleze un miliard de vizualizări și un milion de abonați pe YouTube. În 2013 Mihail s-a alăturat echipei postului de televiziune Euronews, unde a coordonat dezvoltarea rețelei de canale de știri și educaționale pe YouTube, în 12 limbi. În decembrie 2013, Euronews a ocupat primul loc printre partenerii media în ceea ce privește audiența pe YouTube. Din 2014 activează la Agenția Internațională de Presă Rossia Segodnia, unde este responsabil de lansarea și dezvoltarea site-urilor, rețelelor de socializare și alte produse online cu brandul Sputnik, în 17 limbi. Supervizează o serie de proiecte de creare și distribuire a conținutului multimedia, video, fotografii, infografică.

** Corespondentul departamentului Economie al agenției Rossia Segodnia, Irina Andreeva a absolvit în 2001 Facultatea de Jurnalism al Universității de Stat din Moscova “Lomonosov”. În același an și-a început activitatea la Agenția RIA Novosti. În timp de 16 ani și-a schimbat în câteva rânduri în mod radical sfera de interese profesionale – de la subiecte sociale, până la cele economice. În ultimii trei ani este specializat în problemele sectorului agrar și macroeconomie.

72
Tagurile:
Sputnik
Tematic
Noutățile Revelionului din lumea întreagă, citite în 33 de limbi pe bradul Sputnik din GUM
În exclusivitate pentru Sputnik: Ion Chicu, despre negocierile purtate la Moscova
Sputnik Estonia acuză autoritățile estoniene de presiuni
Blagodîrenko, despre "specificul național” în activitatea Sputnik în Estonia
 Nicolae Goia

MAE român confirmă discuția despre muncitorii pakistanezi: câți vin în 2019

364
Ministerul Afacerilor Externe a făcut o serie de precizări după ce în presă au apărut informații că România urmează să primească jumătate de milion de muncitori pakistanezi pentru reducerea deficitului de pe piața forței de muncă.

BUCUREȘTI, 18 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Ministerul român al Afacerilor Externe reacționează, după ce în presă a apărut informația că România va aduce jumătate de milion de muncitori pakistanezi din diferite sectoare de activitate până în 2020.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor de Externe de la București spun că, ieri, ambasadorul României la Islamabad a avut o întrevedere cu asistentul special al prim-ministrului Imran Khan pentru diaspora pakistaneză și dezvoltarea resurselor umane cu rang de ministru, Sayed Zulfi Bukhari.

MAE susține că este vorba de o primire de curtoazie în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte, inclusiv plasarea de forță de muncă din Pakistan din perspectiva interesului părții pakistaneze pentru regularizarea și eficientizarea exportului de forță de muncă și a respectării legislației relevante.

”Precizăm că discuțiile nu au inclus stabilirea unor cote sau cifre cu privire la un eventual transfer de forță de muncă din Pakistan și nici a vreunui plan concret de acțiune în acest sens. În context, subliniem că, în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 34/2019, contingentul alocat pentru lucrătorii extra-comunitari pentru anul 2019 la nivel național este de 20.000”, precizează MAE.

De asemenea, MAE menționează că, urmare a demersurilor ambasadorului României la Islamabad, ”comunicatul oficial a fost amendat în cursul zilei de ieri astfel încât să reflecte o prezentare corectă și fidelă a discuțiilor”.

364

Загрузка...
Sputnik Moldova

Sputnik Moldova, un nou record: Jumătate de milion de vizitatori unici pe zi

76
(reînnoit 18:18 26.02.2019)
Potrivit datelor serviciului de analiză a datelor statistice Google Analytics, cel mai mare număr de accesări a fost înregistrat din Republica Moldova, precum și din Rusia, România, Italia, Germania, Ucraina, Marea Britanie și SUA.

CHIȘINĂU, 26 feb — serviciul de presă Sputnik. Circa o jumătate de milion de vizitatori unici (493 759) au accesat materialele site-ului Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik Moldova pe data 25 februarie 2019, zi în care au fost făcute totalurile alegerilor parlamentare desfășurate în Republica Moldova pe 24 februarie. Acesta este un record absolut pentru Sputnik în țările învecinate și Țările Baltice.

Pagina Facebook
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Potrivit datelor serviciului de analiză a datelor statistice Google Analytics, cel mai mare număr de accesări a fost înregistrat în Republica Moldova (259 471 persoane), precum și în Rusia (120 156), România (32 631), Italia (12 996), Germania (12 533), Ucraina (9 448), Marea Britanie (8 484) și SUA (4 745). Atenția utilizatorilor a fost captată în mod special de informații și materiale analitice, precum și de podcasturile radio și publicațiile multimedia la rubrica „Alegerile 2019: cum a votat Moldova” în versiunile MD și RU, precum și de seria de materiale publicate în cadrul proiectului Sputnik Moldova — România.

„Acest indice reprezintă rezultatele unei munci minuțioase a întregului colectiv Sputnik Moldova, împreună cu colegii lor moscoviți, pentru formarea unui sistem bine pus la punct privind pregătirea materialelor, publicarea și promovarea acestora. Aceasta este o cifră record, vârful aisbergului, la baza căruia se află tendința zilnică spre perfecțiune în activitatea agenției”, a menționat directorul Sputnik Moldova , Vladimir Novosadiuc.

Sputnik Moldova și-a început activitatea în țară în 2015. Agenția include un portal informațional în limbile moldovenească și rusă, post de radio și un centru de presă multimedia dotat cu echipament performant. Portalul de știri Sputnik Moldova se află pe primul loc printre mediile de informare online din țară în ceea ce privește numărului de vizitatori unici*. Sputnik Moldova este parte a Agenției Internaționale de Presă și Radio cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site-uri în peste 32 de limbi, emisie radio digitală și analogică în circa 90 de orașe ale lumii, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază de știri în limbile engleză, arabă, chineză și farsi, 24 de ore din 24.

* Potrivit datelor agenției internaționale de cercetare online Gemius.

76
Tagurile:
Trafic, Sputnik
Tematic
Cenzură: Facebook a eliminat paginile Sputnik
Simonyan cere ca Facebook să explice motivele eliminării conturilor Sputnik
EXCLUSIV Sputnik: Maduro, dezvăluiri incendiare despre relația cu Trump
Zaharova a comentat atacurile lui Macron în adresa Sputnik
Simonian: În Franța există două probleme – RT și Sputnik
Sputnik a lansat o ediție în limba persană
Sputnik provoacă frisoane contraspionajului german în ajunul alegerilor europarlamentare

Загрузка...
Геннадий Григорьевич Онищенко

Laboratorul biologic al SUA în Moldova provoacă îngrijorarea Moscovei - Onișcenko

21
Laboratoarele științifice controlate de Pentagon, situate în mai multe țări din CSI și în Georgia, provoacă îngrijorări serioase Moscovei oficiale.

CHIȘINĂU, 17 mai - Sputnik, Nikita Ciukunov. Rusia se teme că armele biologice sunt dezvoltate în aceste centre sub masca studierii infecțiilor periculoase. Fostul șef al Rospotrebnadzor, deputatul Dumei de Stat, epidemiologul Genadii Onishchenko explică, într-un interviu pentru Sputnik, cum funcționează astfel de instituții.

Arme necontrolate

Până în prezent, armele biologice rămân cel mai puțin controlat tip de arme de distrugere în masă. Supravegherea formală a acestuia este asigurată de Convenția privind interzicerea armelor biologice și toxice (BTWC), adoptată în 1972, a menționat Gennady Onișcenko. Potrivit acestuia, în anii 1990, țările care au semnat acest document au dezvoltat un mecanism de monitorizare a respectării prevederilor conceptului. Cu toate acestea, ratificarea sa a fost blocată prin eforturile părții americane.

Lipsa unei supravegheri stricte a dus la apariția unor laboratoare biologice americane pe teritoriul republicilor fostei URSS, ale căror activități sunt finanțate de Departamentul Apărării al SUA. Astfel de facilități funcționează acum în Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Kazahstan, Moldova, Uzbekistan și Ucraina.

„În aceste laboratoare activează microbiologi militari cu o calificare foarte înaltă. Desigur, ei nu dezvoltă ceva conceput pentru a proteja copiii georgieni sau azeri. Aceștia sunt angajați în studiul focarelor virale naturale și exportul de tulpini. Sarcina lor este simplă - să producă tulpini virulente (extrem de infecțioase - Sputnik) care ar putea fi luate cu ușurință ca locale", subliniază specialistul.

Pentru Rusia o îngrijorare deosebit de gravă este, potrivit lui Genadi Onișcenko, Laboratorul Central de Referință situat lângă Almatî, Kazahstan. Această instituție este echipată cu cele mai moderne echipamente și face parte din rețeaua științifică a Pentagonului din Asia Centrală.

„Laboratorul este foarte puternic, cu cel mai înalt nivel de protecție. Acolo sunt dezvoltate rețete biologice militare. Acesta nu are nicio legătură cu asistența medicală civilă din Kazahstan. Statele Unite, practic, nu ascund faptul că desfășoară un program biologic activ pe teritoriul Kazahstanului”, notează fostul șef al Rospotrebnadzor.

Infecții catastrofale

În realitățile moderne, armele biologice devin unul dintre instrumentele principale ale războiului „hibrid”, spune Genadii Onișcenko. Pandemia de coronavirus a arătat în mod clar daunele pe care le poate provoca o infecție.

„Ne-am convins că virușii sunt eficienți în ceea ce privește crearea psihozei de masă, destabilizarea situației politice și prăbușirea economiilor. Coronavirusul a cauzat mai multe daune economiei globale decât orice război”, a spus epidemiologul.

În același timp, acum este imposibil să se demonstreze originea artificială a virusului datorită controlului incomplet asupra activității laboratoarelor biologice. Verificatorilor li se arată doar ceea ce „pot vedea”, conchide el.

„Uneori, specialiștii georgieni sunt îmbrăcați în costume și aceștia merg la aceste laboratoare. Dar chiar în „inima”, în cele mai secrete locuri - nu le este permis. Ce tip de cercetare se desfășoară acolo - nimeni nu știe, pentru că aceasta este cercetare militară”, rezumă vorbitorul.

Neliniștea Moscovei

În aprilie a anului trecut, Maria Zaharova, reprezentant oficial al Ministerului de Externe rus, a făcut o declarație dură împotriva laboratoarelor biologice americane.

Ea a admis că dezvoltarea acestor agenți patogeni ai bolilor periculoase în scopuri militare poate fi efectuată la aceste facilități. Ca exemplu, Zaharova a dat Centrul Richard Lugar din Georgia.

"Nu se poate exclude faptul că în astfel de laboratoare, americanii lucrează la crearea și modificarea diferiților agenți cauzali ai bolilor periculoase, inclusiv în scopuri militare", a spus atunci purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus.

Mai târziu, în aprilie 2021, Nicolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a exprimat o opinie similară într-un interviu acordat ziarului Kommersant.

„Vă invit să acordați atenție faptului că în lume, numărul laboratoarelor biologice aflate sub controlul SUA crește ca pe drojdie. Și printr-o coincidență ciudată - în special la granițele rusă și chineză”, a spus el.

Secretarul Consiliului de Securitate a mai adăugat că focarele de boli necaracteristice pentru această zonă sunt depistate cu o anumită regularitate în zonele adiacente „stațiilor sanitare și epidemiologice pașnice”.

21
Tagurile:
CSI, Moscova, SUA

Загрузка...