Întrevederea bilaterală cu Președintele Ucrainei, domnul Volodâmâr Zelenski

În relația cu Ucraina, România ”acceptă bătaia de joc” și renunță la mulți BANI

452
Unul dintre cei mai importanți oameni politici români se revoltă: România donează, ajută – dar nu cere ce i se cuvine și ”acceptăm bătaia de joc”.

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik. Faptul că România donează Ucrainei sute de mii de vaccinuri, măști chirurgicale, combinezoane etc. etc. e văzut de Varujan Vosganian  ca ”un lucru bun, în sine”.

Dar, în contrapartidă, atitudinea Ucrainei este cu totul alta în privința românilor din fostele teritorii naționale; în plus, România nu își cere drepturile – în primul rând investițiile făcute de statul român.

Față de atitudinea generoasă a României, Varujan Vosganian observă ca, la ultima întâlnire a diplomaților români și ucraineni (28 mai 2021), prilejuită chiar de donațiile menționate, ”adjunctul ministrului de externe ucrainean „a arătat înțelegere (!?!) față de preocupările României cu privire la drepturile identitare ale etnicilor români ” (citat din comunicatul ambasadei noastre) fără să arate înțelegere și față de situația românilor din Ucraina”.

Mai mult, demnitarul de la Kiev a sugerat ”că se mai gândește” la acest subiect, ”iar noi acceptăm bătaia asta de joc”, scrie Vosganian, reacționând revoltat – ”nu pot cu niciun chip să înțeleg”.

”Poate nu știați, dar în Ucraina, majoritatea românilor nu sunt socotiți etnici români, ci moldoveni - iar dacă vom compara drepturile ucrainenilor din România cu cele ale românilor din Ucraina, suntem într-o totală asimetrie”, scrie Varujan Vosganian.

Dar și mai gravă este atitudinea diplomaților români: ”Ca să vedeți cât de tare apărăm drepturile românilor din Ucraina, secretarul de stat român în discursul său a vorbit despre orice altceva – de Covid 19, de respectarea suveranității și independenței Ucrainei, de buna vecinătate – decât despre situația românilor”, scrie Varujan Vosganian.

”Cât despre negocieri privind Krivoi-rog, nici pâs”, constată fostul ministru al Economiei și Finanțelor – cel care a ridicat problema marilor investiții ale statului român din Ucraina.

Concret, în august 2013, în timpul guvernării Ponta, Vosganian, în calitatea sa de ministru al Economiei, Antreprenorialului și Turismului, a încheiat un protocol cu partea ucraineană privind negocierea datoriilor Ucrainei față de România pentru investiția uriașă de la combinatul de la Krivoi-rog.

”Urma să continuăm negocierea în noiembrie 2013, la întâlnirea Comisiei mixte”, spune Vosganian, dar ”după demisia mea, în octombrie 2013, subiectul a fost îngropat. Domnul Claudiu Năsui, ministrul economiei, îi face acum combinatului și parastasul de șapte ani, spunând: „Combinatul e un maldăr de fier, o epavă”.

Varujan Vosganian atrage atenția că Năsui, ministrul Economiei, ”propune, din birou, vânzarea activelor ca fier vechi (am mai văzut dintr-astea)”.

”Cum spuneam, de un sfert de veac niciun demnitar român nu a avut curajul să aibă o abordare care să avantajeze statul român, încercând măcar să aibă o negociere cu partea ucraineană, cum am demarat eu în august 2013”, atrage atenția Varujan Vosganian.

Și, atenție – România nu doar pierde investiția de 1 MILIARD de dolari, ci și plătește anual 1 milion de euro (echivalent) pentru paza combinatului.

Vorbim aici… de ce anume? Abandonarea și trădarea intereselor naționale din ”rațiuni strategice”? Impuse de ”parteneri”? Sau pur și simplu de incompetență, indolență și, din nou, despre trădare?...

Oare DNA, atentă la cele două angajate de la Teleorman, nu vede și nu aude cum se scurge o investiție uriașă a statului român? Da, statul comunist – dar tot ai românilor sunt banii!

***

Combinatul de la Krivoi Rog (Ucraina) a fost construit de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din CAER, în anul 1986, investiția noastră investind atunci 640 milioane ruble convertibile (circa 1 miliard dolari).

România trebuia să primească peleți de fier pentru a produce oțel. România ar fi trebuit să primească circa 30 de milioane de tone de peleți și alte produse brute timp de 10 ani, dar, din cauza schimbărilor politice, a primit doar… 159 mii de tone – deci nici 1% din ce i se cuvenea. Combinatul nu mai funcționează de 22 de ani.

Investiția era excelentă, Krivoi Rog fiind într-o zonă foarte bogată în minereu de fier, situată aproape de inima energetică a URSS, Donețk. România, care avea combinate siderurgice moderne și de mare capacitate, ar fi primit material brut la prețuri extrem de avantajoase.

***

În privința întâlnirii diplomatice la care face referire Varujan Vosganian, MAE român transmite că șeful delegației ucrainene,  Vasyl Bodnar, a mulțumit României pentru ajutorul umanitar acordat și pentru poziția constantă de sprijin a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și ”a arătat înțelegere față de preocupările României cu privire la drepturile identitare ale etnicilor români”.

Conform MAE, demnitarul ucrainean ”s-a angajat să intensifice ritmul de lucru și procedurile necesare, astfel încât să fie obținute rezultate concrete și durabile cât mai curând”. De precizat că acest „angajament” este asumat de fiecare dată de representanții Ucrainei – dar nu se face nimic concret. Dimpotrivă.

452
Tagurile:
Ucraina, România
Marcel Ciolacu

Ciolacu: Guvernul s-a întors de la Bruxelles cu zero euro pentru agricultură

68
Marcel Ciolacu a afirmat astăzi că România a plecat la Bruxelles cu o solicitare de şapte miliarde pentru agricultură, iar miniştrii Cristian Ghinea şi Adrian Oros s-au întors cu zero euro.

BUCUREȘTI, 12 iun – Sputnik. Președintele PSD Marcel Ciolacu a arătat într-o conferinţă de presă ținută la Craiova cum a eșuat Guvernul în negocierile pentru agricultură.

Ciolacu a criticat Guvernul pentru că a trimis la Bruxelles documente pe care nu le-a citit, ”documente făcute de către companii private ca pe urmă să acceseze aceste fonduri sau aberaţii cum sunt 133.000 de euro pentru formarea unui singur om, de parcă l-am trimite pe Marte”.

Una dintre cauze, a arătat Ciolacu, este că Guvernul nu a vrut un dialog cu autorităţile locale și de aceea ”s-a ajuns ca să fim iarăşi ruşinea Europei”.

”Chiar vorbeam cu domnul senator Preoteasa cât de mult ar fi însemnat pentru Dolj să fi prins acele sume pentru irigaţii, cum au prins Polonia, Ungaria, Bulgaria. Am plecat la negocieri la Bruxelles cu Comisia cu o solicitare de şapte miliarde, au ajuns domnul Ghinea şi cu domnul Oros la 3,8 miliarde şi s-au întors cu zero euro pentru agricultura românescă”, a mai declarat Ciolacu.

68
Tagurile:
Marcel Ciolacu

Загрузка...
Prima ședință a noului Senat al României

Orban recunoaște în cadrul coaliţiei au existat momente de criză

66
(reînnoit 18:12 11.06.2021)
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a recunoscut astăzi că în cadrul coaliţiei au existat momente de criză și că astfel de momente vor mai fi înregistrate, guvernările de coaliţie fiind în general "complicate".

BUCUREȘTI, 11 iun – Sputnik. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a catalogat astăzi alianţa cu USR- PLUS, într-o declarație făcută la Bacău, ca fiind una care necesită dialog permanent şi o armonizare constantă a poziţiilor. El a recunoscut că au existat momente de criză în coaliție și nu s-a sfiit să recunoască faptul că asemenea momente vor mai avea loc și în viitor, pentru că guvernările de coaliţie sunt în general "complicate".

Orban a strecurat și câteva critici la adresa USR, spunând despre această formațiune că e un partid mai nou care nu are o definire doctrinară clară și ale cărui poziţii de multe ori se stabilesc în funcţie de conjunctură, de context.

Mai mult, Orban spune despre USR că este un partid care nu are experienţa guvernării.

66
Tagurile:
Ludovic Orban
Tematic
Celebru economist dezvăluie ce NU a spus Cîțu despre PNRR: ”Este și un pericol!”
Pierde România banii de la UE prin PNRR? Cîțu, explicații
George Simion, denunț incendiar contra UE și a Guvernului Cîțu

Загрузка...
Река Днестр

Alarmant: Râul Nistru s-ar putea transforma într-un canal mort