Ludovic Orban, Klaus Iohannis şi Rareş Bogdan, PNL

PNL a decis Congres și competiție cu secrete

272
(reînnoit 10:42 03.06.2021)
Consiliul Naţional al PNL a decis data Congresului și cum se vor derula alegerile. Principalii candidați au secrete în biografie la care refuză să răspundă

BUCUREȘTI, 30 mai – Sputnik. Este știrea zilei în politică – delegații la Consiliul Naţional al PNL au decis data Congresului - 25 septembrie, iar alegeri în filiale vor începe chiar pe 1 iunie.

Consiliul a stabilit ca fostul președinte PNL, Theodor Stolojan, va fi președintele comisiei de organizare a congresului.

Competiția aduce în prim plan pe actualul președinte PNL, Ludovic Orban, și pe actualul premier, Florin Cîțu.

Candidatura lui Cîțu nu este o surpriză – dar cert este că susținerea lui a inclus și nume surpriză, din echipa lui Orban. Un exemplu este Monica Anisie.

Cîțu se bazează, teoretic, pe 15 filiale, la loc de frunte fiind Clujul și Suceava, cu doi dintre cei mai experimentați politicieni – Emil Boc și Gheorghe Flutur.

Orban se bazează pe veteranii partidului, dar are contra sa impresia negativă făcutî de negocierile de la formarea ultimei majorități, când a cedat multe ministere și instituții importante în favoarea USR PLUS, dar mai ales a UDMR.

De asemenea, Orban ar putea avea de suferit dacă se va confirma o a treia candidatură, a lui Dan Motreanu, unul dintre cei mai respectați și vechi lideri ai PNL, care i-ar putea lua din voturile ”vechilor liberali” lui Orban.

De remarcat că atât Orban cât și Cîțu au aspecte neclare în biografie, la care refuză să dea explicații. De exemplu, Orban NU precizează ce rol a avut el ca ”director de programe” la un ONG care a fost lider al adopțiilor internaționale cu copii.

Florin Cîțu nu explică problemele legate de studii, de parcursul său școlar și de modul în care a reușit să plătească studiile în SUA. Și nici despre plasarea lui în diverse funcții în sistemul bancar internațional, despre care analiștii spun că s-au făcut ca… ”misiune” din partea unor servicii.

De asemenea, atât Orban cât și Cîțu au avut probleme de nelegalitate în trecut, ambii trecând foarte ușor prin sistemul justiției – care, altfel, a făcut praf oameni și instituții.

Deci, liberalii, cu un partid aflat în scădere în sondaje, au de ales între doi candidați suspectați de aspecte ascunse și de impostură.

Pe de altă parte, este posibil ca, în ciuda declarațiilor taberelor – dar și a unor atitudini de ”coloratură” (Orban și Cîțu nu s-au invitat unul pe celălalt la evenimente private recente) – să avem de-a face cu o regie pentru a da impresia de ”democrație” și de imaginea unui ”partid viu”, al competiției.

Și, să nu uităm, până la urmă președintele Iohannis este recunoscut de mai toți analiștii ca liderul de facto al PNL – iar pe plan internațional influența sa în PPE, mai ales în nucleul de forță, Germania, este incomparabilă cu a tuturor liderilor liberali luați la un loc. Asta ca să nu mai vorbim de abilitatea politică a lui Iohannis, net superioară celorlalți lideri PNL.

În concluzie, la ora actuală PNL își poate schimba președintele, dar nu și conducătorul.

272
Marcel Ciolacu

Ciolacu: Guvernul s-a întors de la Bruxelles cu zero euro pentru agricultură

75
Marcel Ciolacu a afirmat astăzi că România a plecat la Bruxelles cu o solicitare de şapte miliarde pentru agricultură, iar miniştrii Cristian Ghinea şi Adrian Oros s-au întors cu zero euro.

BUCUREȘTI, 12 iun – Sputnik. Președintele PSD Marcel Ciolacu a arătat într-o conferinţă de presă ținută la Craiova cum a eșuat Guvernul în negocierile pentru agricultură.

Ciolacu a criticat Guvernul pentru că a trimis la Bruxelles documente pe care nu le-a citit, ”documente făcute de către companii private ca pe urmă să acceseze aceste fonduri sau aberaţii cum sunt 133.000 de euro pentru formarea unui singur om, de parcă l-am trimite pe Marte”.

Una dintre cauze, a arătat Ciolacu, este că Guvernul nu a vrut un dialog cu autorităţile locale și de aceea ”s-a ajuns ca să fim iarăşi ruşinea Europei”.

”Chiar vorbeam cu domnul senator Preoteasa cât de mult ar fi însemnat pentru Dolj să fi prins acele sume pentru irigaţii, cum au prins Polonia, Ungaria, Bulgaria. Am plecat la negocieri la Bruxelles cu Comisia cu o solicitare de şapte miliarde, au ajuns domnul Ghinea şi cu domnul Oros la 3,8 miliarde şi s-au întors cu zero euro pentru agricultura românescă”, a mai declarat Ciolacu.

75
Tagurile:
Marcel Ciolacu

Загрузка...
Prima ședință a noului Senat al României

Orban recunoaște în cadrul coaliţiei au existat momente de criză

66
(reînnoit 18:12 11.06.2021)
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a recunoscut astăzi că în cadrul coaliţiei au existat momente de criză și că astfel de momente vor mai fi înregistrate, guvernările de coaliţie fiind în general "complicate".

BUCUREȘTI, 11 iun – Sputnik. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a catalogat astăzi alianţa cu USR- PLUS, într-o declarație făcută la Bacău, ca fiind una care necesită dialog permanent şi o armonizare constantă a poziţiilor. El a recunoscut că au existat momente de criză în coaliție și nu s-a sfiit să recunoască faptul că asemenea momente vor mai avea loc și în viitor, pentru că guvernările de coaliţie sunt în general "complicate".

Orban a strecurat și câteva critici la adresa USR, spunând despre această formațiune că e un partid mai nou care nu are o definire doctrinară clară și ale cărui poziţii de multe ori se stabilesc în funcţie de conjunctură, de context.

Mai mult, Orban spune despre USR că este un partid care nu are experienţa guvernării.

66
Tagurile:
Ludovic Orban
Tematic
Celebru economist dezvăluie ce NU a spus Cîțu despre PNRR: ”Este și un pericol!”
Pierde România banii de la UE prin PNRR? Cîțu, explicații
George Simion, denunț incendiar contra UE și a Guvernului Cîțu

Загрузка...
Река Днестр

Alarmant: Râul Nistru s-ar putea transforma într-un canal mort