Schengen

Ultima oră: România gata sufere o nouă umilință din partea Bruxelles

424
Chiar dacă România îndeplinește supusă toate pretențiile Uniunii Europene, o știre de ultimă oră arată că Bruxellesul ne-ar putea umili din nou, în ce de doare mai tare: admiterea în spațiul Schengen

BUCUREȘTI, 27 mai – Sputnik. Totul merge excepțional în România, iar când premierul și președintele revin de la întâlniri internaționale prezintă lucrurile de parcă ar fi fost… vedetele reuniunii! Iar România… miezul din dodoașcă (iertată fie expreia populară!)…

Emmanuel Macron
© REUTERS / CHRISTIAN HARTMANN

În realitatea, situația pare a fi cu totul alta – iar Croația anunță cu mândrie că, deși e cea mai recent venită în UE, va fi acceptată în spațiul Schengen… mai repede ca România și Bulgaria!

Asta anunță cotidianul Vecernji List, subliniind că  Bruxelles ar putea lua în considerare cererea Zagrebului separat  de pachetul de solicitări ale României și Bulgariei.

”Croația a îndeplinit toate cerințele tehnice pentru aderare, iar acum trebuie luată o decizie politică unanimă, de către toate statele membre ale Spațiului Schengen”, scrie Vecernji List, precizând că acceptarea Croației în Schengen ar putea fi inclusă pe agenda președinției slovene a Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a lui 2021.

Publicația citată arată că principalul avantaj al Croației este ”geopolitic” – și anume că ”nu se află în apropierea marilor generatori de migrație ilegală”.

”Aderarea Bulgariei și României la Spațiul Schengen ar însemna crearea unei legături terestre directe între granița Turciei și restul Uniunii Europene, adică acele țări privite ca destinații favorite pentru imigranții ilegali”, scrie Vecernji.

Dar, atenție, un alt avantaj al Croației îl reprezintă turismul – și anume că italienii, slovenii, cehii ar prefera să poată trece granița mai lejer, fără controale, când călătoresc către și dinspre Croația.

Astfel, Croația, primită cu 6 bani mai târziu în UE (1 iulie 2013) decât România, i-ar putea lua fața la acest capitol – în ciuda cheltuielilor uriașe făcute de țara noastră pentru ”securizarea granițelor UE”. 

Deci, o nouă umilință din partea UE pentru România – la fel cum „partenerul strategic” umilește țara noastră în cazul menținerii vizelor – deși se încalcă grav chiar acordul cu Uniunea Europeană.

Dar România tace și înghite, ba chiar mulțumește pentru fiecare palmă…

424
Tagurile:
Croația, Zona Schengen
Tematic
„Schengen militar”: Prin rusofobie, NATO vrea să atragă în sfera ei țări neutre ale UE
Un celebru politician anulează lăudăroșenia lui Rareș Bogdan și Dan Nica despre Schengen
Anunț bombă: Germania susține aderarea României la Schengen!
Macron vrea reformarea zonei Schengen
Marcel Ciolacu

Ciolacu: Guvernul s-a întors de la Bruxelles cu zero euro pentru agricultură

71
Marcel Ciolacu a afirmat astăzi că România a plecat la Bruxelles cu o solicitare de şapte miliarde pentru agricultură, iar miniştrii Cristian Ghinea şi Adrian Oros s-au întors cu zero euro.

BUCUREȘTI, 12 iun – Sputnik. Președintele PSD Marcel Ciolacu a arătat într-o conferinţă de presă ținută la Craiova cum a eșuat Guvernul în negocierile pentru agricultură.

Ciolacu a criticat Guvernul pentru că a trimis la Bruxelles documente pe care nu le-a citit, ”documente făcute de către companii private ca pe urmă să acceseze aceste fonduri sau aberaţii cum sunt 133.000 de euro pentru formarea unui singur om, de parcă l-am trimite pe Marte”.

Una dintre cauze, a arătat Ciolacu, este că Guvernul nu a vrut un dialog cu autorităţile locale și de aceea ”s-a ajuns ca să fim iarăşi ruşinea Europei”.

”Chiar vorbeam cu domnul senator Preoteasa cât de mult ar fi însemnat pentru Dolj să fi prins acele sume pentru irigaţii, cum au prins Polonia, Ungaria, Bulgaria. Am plecat la negocieri la Bruxelles cu Comisia cu o solicitare de şapte miliarde, au ajuns domnul Ghinea şi cu domnul Oros la 3,8 miliarde şi s-au întors cu zero euro pentru agricultura românescă”, a mai declarat Ciolacu.

71
Tagurile:
Marcel Ciolacu

Загрузка...
Prima ședință a noului Senat al României

Orban recunoaște în cadrul coaliţiei au existat momente de criză

66
(reînnoit 18:12 11.06.2021)
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a recunoscut astăzi că în cadrul coaliţiei au existat momente de criză și că astfel de momente vor mai fi înregistrate, guvernările de coaliţie fiind în general "complicate".

BUCUREȘTI, 11 iun – Sputnik. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a catalogat astăzi alianţa cu USR- PLUS, într-o declarație făcută la Bacău, ca fiind una care necesită dialog permanent şi o armonizare constantă a poziţiilor. El a recunoscut că au existat momente de criză în coaliție și nu s-a sfiit să recunoască faptul că asemenea momente vor mai avea loc și în viitor, pentru că guvernările de coaliţie sunt în general "complicate".

Orban a strecurat și câteva critici la adresa USR, spunând despre această formațiune că e un partid mai nou care nu are o definire doctrinară clară și ale cărui poziţii de multe ori se stabilesc în funcţie de conjunctură, de context.

Mai mult, Orban spune despre USR că este un partid care nu are experienţa guvernării.

66
Tagurile:
Ludovic Orban
Tematic
Celebru economist dezvăluie ce NU a spus Cîțu despre PNRR: ”Este și un pericol!”
Pierde România banii de la UE prin PNRR? Cîțu, explicații
George Simion, denunț incendiar contra UE și a Guvernului Cîțu

Загрузка...
Река Днестр

Alarmant: Râul Nistru s-ar putea transforma într-un canal mort