Roman Protasevici

Din ciclul propuneri trăznite la București: stradă cu numele controversatului Protasevici

324
Profesorul Andrei Oișteanu, membru GDS, a făcut o propunere trăznită: strada pe care este situată Ambasada Belarus în București să își schimbe numele din Tuberozelor în ”Roman Protasevich”

BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik. O idee ciudată a fost lansată în spațiul public de către scriitorul Andrei Oișteanu, membru al celebrei fundații GDS abonate la banii lui Soros. Și anume, spune Oișteanu pe pagina sa de facebook, cum ar fi ca numele străzii din Sectorul 1 pe care se află Ambasada Republicii Belarus, în loc de Str. Tuberozelor, să fie schimbat în str. ”Roman Protasevich” (ar trebui să îi scrieți numele corect, îl ironizează un cititor de pe facebook la această postare!).

”Toată corespondenţa ambasadei ar veni în şi ar pleca din strada cu numele jurnalistului disident. De asemenea, diplomaţii ar avea numele lui Roman Protasevich imprimat pe cărţile lor de vizită”, râde Oișteanu ca și cum ar fi o glumă foarte bună.

Imedat, Clotilde Armand a achiesat cu bucurie, ca să mai apară în presă și cu altceva decît cu mizeria în care se scaldă Sectorul 1 de când a devenit ea primar. Așa încât și-a căutat următorul aliat, motiv pentru care va înainta propunerea către Primăria Capitalei. Dacă tot decide Primăria Capitalei, ce nevoie mai era de Armand?

Acum, pentru că nici Nicușor Dan nu are ce face la Primăria București decât să se ascundă de bucureștenii pe care îi lasă fără apă caldă și să oprească circulația pe străzi, blocând Capitala, nu e imposibil să se ralieze și el la idee, ca să aibă activitate.

Dar multe din comentariile la postarea lui Oișteanu sunt foarte dure și critice. Astfel, Didier Polidor, ca răspuns la implicarea lui Clotilde Armand, spune în franceză că ”în mod vizibil prostia e contagioasă. De ce să nu îi decernați și Legiunea de Onoare pentru serviciile aduse fascismului”, cu referire la același Roman Protasevich, acuzat că ar fi făcut pate din batalioanele Azov din Ucraina.

Un alt cititor, Valeriu Daniel, observă cât de greșită e propunerea pentru că ”fiecare ambasada își alege liber locația. Până s-ar pune în funcțiune birocrația dâmbovițeană, ei și-ar schimba sediul. Și nu cred că dorim să numim toate străzile la fel în Capitală...”. El observă cu bun simț că orice Ambasadă își poate schimba locația, și atunci o să alerge Armand cu Nicușor Dan să schimbe, pe rând, toate adresele unde se instalează Ambasada Belarus?

Dar observațiile pertinente sunt multe. ”Ce minte de copil necopt trebuie să ai ca să faci asemenea chestii puerile?...Îl doare-n bască pe Lukasenko de prostiile voastre...”, scrie Dumitru Goilean.

O ironie foarte bună a făcut Bogdan Nicolae, care pune punctul pe i:

”Dar nu crezi ca ar trebui și strada amasadei SUA redenumită în Julien Assange? Ba chiar și cea a ambasadei UK să se numeasca Julien Assange BIS? Sau poate un cartier întreg din Washington să se numească Edward Snowden?”

O replică similară dă și Alexandru Frîncu, care nu ezită să numească ideea lui Oișteanu o prostie și să îi atragă atenția că se face de râs: ”Ce prostie… și ei să redenumească la Minsk strada unde se afla ambasada noastră cu numele Tzâncă Uraganu. Vă faceți de râs cu astfel de postări”.

Alex Ursu atrage și el atenția că toată discuția despre schimbarea numelui de stradă e o păcăleală: ”Dacă tot există atâta hotărâre, poate mai bine să creșteți pensiile bătrânilor, să faceți drumurile, să opriți tăierea pădurilor și să faceți măcar o autostradă??”, cu trimitere la USR-ul lui Clotilde Armand, partid aflat la guvernare.

Nicu Beli spune și el că e ”una dintre cele mai ridicole propuneri pe care le-am auzit vreodată. Să schimbi nume de străzi în funcție de conjunctura politică de moment...”.

Așa cum au sesizat și comentatorii de pe pagina lui Oișteanu, aterizarea de urgență a avionului la Minsk și arestarea lui Roman Protașevici, care se afla la bord, nu este prima de acest gen în istoria aviației aeriene.

Un incident similar de rang înalt a avut loc în 2013. Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a pus la sol avionul președintelui bolivian Evo Morales la Viena, care se îndrepta spre Moscova, în legătură cu informații despre posibila prezență a lui Edward Snowden la bord. În același timp, autoritățile din Franța, Portugalia, Italia și Spania au refuzat zborul avionul prezidențial în spațiul lor aerian.

324
Tagurile:
Belarus
Tematic
Incidentul din Belarus – o capcană, dar și o acoperire pentru… sute de morți?
Maria Zaharova dă peste nas Occidentului în cazul incidentului din Belarus
Iohannis s-a raliat pozițiilor Consiliului European pe relația cu Rusia și cu Belarus
Sigla PSD

PSD amenință puterea cu alegeri anticipate

122
Președintele PSD Marcel Ciolacu a vorbit de posibilitatea alegerilor anticipate în contextul apropierii moțiunii de cenzură.

BUCUREȘTI,  18 iun – Sputnik. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat astăzi că nu crede că e o catastrofă ca, pentru prima oară în România, după 30 de ani, să fie organizate şi alegeri anticipate.

Aflat la Timişoara, Ciolacu a dat asigurări că PSD nu va susţine niciodată, din umbră, un guvern PNL.

”Trebuie să punem lucrurile în ordinea lor. PSD este cel mai mare partid din România, a şi câştigat alegerile. Mă vedeţi pe mine, pe domnul Grindeanu, pe domnul Stănescu că vom susţine vreodată să rămână doamna Turcanu, domnul Cîţu, într-un guvern minoritar? Eu vă spun că nu”, a spus răspicat Ciolau.

De aceea, Ciolacu a adăugt că nu crede că e o catastrofă ca, după 30 de ani, să fie şi alegeri anticipate și a precizat că PSD nu e angrenat într-un joc politic care priveşte alt partid, cu trimitere la alegerile interne din PNL. Ciolacu chiar a arătat că alegerile anticipate ar putea fi organizate când se va putea crea o majoritate.

”Deja noi negociem cu mai mulți parlamentari, cu altă formațiune care se află în opoziţie, cu grupul minorităţilor şi neafiliaţii. Este pentru prima oara când o moţiune are şanse să treacă la 6 luni de la guvernarea actuală. Suntem pregătiţi să preluăm guvernarea”, a mai declarat Ciolacu, făcând referire probabil la AUR, aflat și el în opoziție și care ar putea asigura un număr destul de mare de voturi la moțiunea de cenzură.
122
Tagurile:
Alegeri anticipate, PSD

Загрузка...
Familie

PSD lasă puterea în ofsaid și propune o lege pentru familiile cu copii

124
(reînnoit 15:20 17.06.2021)
PSD a prezentat astăzi o propunere a unui pachet legislativ care să sprijine suplimentar familiile cu copii în vederea stimulării natalității.

BUCUREȘTI,  17 iun – Sputnik. PSD dă șah mat puterii care tot amână creșterea alocațiilor pentru copii și propune măsuri de stimulare a natalității.

Praga
© Sputnik / Алексей Даничев

Astfel, PSD a prezentat astăzi o lege prin care se propune nu doar  creșterea alocațiilor, ci și deduceri pentru salariații cu copii și acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat.

„Orice om politic responsabil din România este conștient de faptul că cea mai mare problemă pe care o are acum România, ca stat, ca neam, este de natură demografică: declinul populației. Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă de viaţă şi de moarte pentru o economie: deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii”, a explicat președintele PSD Marcel Ciolacu sensul acestei propuneri de lege.

El a arătat că singura soluție pentru această problemă este stimularea natalității, în paralel cu combaterea migrației forței de muncă, ținând cont de faptul că numărul de copii români născuți în străinătate îl depășește pe cel al copiilor născuți în România.

”Pe acești români trebuie să-i încurajăm să se întoarcă într-o țară unde merită să trăiască, unde să-și crească copii! Dar pentru asta și ei, și românii rămași în țară, trebuie să beneficieze de un suport real din partea statului român”, a arătat astăzi președintele PSD.

Ciolacu a arătat că PSD vrea să pună accentul pe servicii educaționale și de sănătate și nu pe acordarea unor sume de bani.

”Din punctul meu de vedere, soluția pentru natalitate nu ține doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocației. Sunt doar un punct de plecare. Familiile tinere au însă nevoie de servicii : de creșe moderne, de grădinițe, școli și afterschool-uri, de servicii de sănătate adecvate. Practic, mamele au nevoie de întreaga infrastructură de servicii sociale, de educație și sănătate, după ce se termină concediul de maternitate”, a mai spus Ciolacu pe această temă.

În legea PSD, voucherele pentru creșe și grădinițe vor putea fi folosite, atât la stat, dar și la privat pe motiv că, dacă statul lasă mult de dorit în ceea ce privește creșterea infrastructurii, să fie lăsat să participe și mediul privat care se mișcă mai repede.

Mai mult, PSD propune ca familiile să fie sprijinite și în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe sau a uneia mai mari, și să fie ajutate pe perioada în care copilul este mic, inclusiv prin suspendări ale plății ratelor, cu sprijinul statului.

Ciolacu a mai atras atenția că, în urma măsurilor luate de guvernele de dreapta, în 2019 și 2020 în România s-a născut cel mai mic număr de copii din ultimii 50 de ani, iar această tendință trebuie inversată.

124
Tematic
Românii, campioni la nașteri în Italia
O păpușă care se vinde în România naște controverse – motivul este șocant
Ziua de naștere a Patriarhului României: cum va fi sărbătorită
Baby-boom post Pandemie în România? 2021 aduce mai multe nașteri

Загрузка...
Ploaie

Directorul ANM spune clar când scăpăm de ploi