Florin Cîțu

Guvernul a publicat Planul Național de Redresare și Reziliență (text integral)

163
Premierul Florin Cîțu a răspuns la întrebarea esențială „Unde se duc banii din PNRR?” – iată textul integral al controversatului document

BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik. Așteptată cu maxim interes, prezentarea PNRR în Parlament a constituit un prilej de dezbateri politice aprinse, dar care nu afectează cu nimic conținutul proiectului.

Verdictul final se va da la Bruxelles, unde proiectul va fi trimis luni, 31 mai – și de el va depinde o sumă de bani așteptată de România.

”PNRR este un plan diferit pentru că, pe lângă investiții, de care toate țările din Uniunea Europeană au nevoie, investiții targetate pentru redresare și reziliență, acest plan vine și cu o parte de reformă (…) pe care fiecare guvern și-o asumă transparent, iar cele două componente de reformă și de investiții sunt legate, sunt conectate”, a spus premierul în alocuțiunea sa.

Premierul Cîțu atrage atenția că ”toate investiţiile pe care le facem prin acest program trebuiesc finalizate până în 2026 - asta înseamnă că sunt proiecte mature, proiecte la care s-a mai lucrat, iar dacă nu le finalizăm, pierdem banii, deci trebuie să fim foarte atenţi ce proiecte punem în acest plan”.

Florin Cîțu a subliniat că avem şi nişte procente foarte clare pe care le-a impus Comisia Europeană prin acest program: ”37% pentru tranziţia "verde", deci tranziţia către o economie "verde" şi 20% pentru digitalizare” și reforme – ”reforme care au fost amânate 30 de ani de zile şi pe care trebuie să le facem”.

Referitor la suma totală, 29,2 miliarde Cîțu asigură că ”vom lua toată această sumă” și a răspuns la întrebarea cheie: ”Unde se duc aceşti bani?”. Iată lista prezentată de premier:

Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ
© Sputnik / Павел Лисицын

- managementul apei - aproape 2 miliarde de euro;

- împăduriri - 1,3 miliarde de euro;

- managementul deşeurilor - 1,1 miliarde de euro;

- transport - transport sustenabil - rutier, feroviar şi metrou  - 7,6 miliarde de euro.

- Energie regenerabilă, infrastructură de gaz cu hidrogen - 1,6 miliarde de euro.

-  Cloud guvernamental, digitalizarea administraţiei publice - 2 miliarde de euro.

- Fondul local pentru tranziţie verde şi digitală - 2,1 miliarde de euro.

- Fondul pentru spitale şi pentru creşterea accesului la sănătate - 2,4 miliarde de euro.

- ”România educată” - 3,6 miliarde de euro.

”Aşa se distribuie banii în acest proiect, bani care vor ajunge la toţi românii”, a spus Cîțu, subliniind ”iar reformele pe care ni le asumăm sunt reforme cu care am mers şi în campania electorală şi cu care am primit votul românilor şi cu care am format această coaliţie de guvernare”.

Ce reforme vor fi? Florin Cîțu le-a prezentat succint:

- reforma pensiilor – ”ca să ne asigurăm că putem să plătim pensii şi în 2030, avem un sistem de pensii sustenabil”;

- reforma companiilor de stat – ”să ne asigurăm că nu mai aruncăm bani în găuri negre”;

- reforma administraţiei publice, aici toţi românii vor o administraţie publică performantă”

- reforma în justiţie;

- reforma în transport fără emisii de carbon;

- energie regenerabilă.

”Acestea sunt reformele, nu există niciun secret, ni le-am asumat, nu există altă soluţie”, spune Cîțu – ”de aceea, acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă este important. Investim şi, în acelaşi timp, facem reforme”.

Iată textul integral al PNRR:

163
Tagurile:
Florin Cîţu
Tematic
Educația va avea fondurile europene din PNRR diminuate?
Cîțu și Ciolacu s-au contrat pe PNRR
PNRR: cu acordul Europei, România pune cruce Agriculturii?!
Familie

PSD lasă puterea în ofsaid și propune o lege pentru familiile cu copii

105
(reînnoit 15:20 17.06.2021)
PSD a prezentat astăzi o propunere a unui pachet legislativ care să sprijine suplimentar familiile cu copii în vederea stimulării natalității.

BUCUREȘTI,  17 iun – Sputnik. PSD dă șah mat puterii care tot amână creșterea alocațiilor pentru copii și propune măsuri de stimulare a natalității.

Praga
© Sputnik / Алексей Даничев

Astfel, PSD a prezentat astăzi o lege prin care se propune nu doar  creșterea alocațiilor, ci și deduceri pentru salariații cu copii și acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat.

„Orice om politic responsabil din România este conștient de faptul că cea mai mare problemă pe care o are acum România, ca stat, ca neam, este de natură demografică: declinul populației. Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă de viaţă şi de moarte pentru o economie: deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii”, a explicat președintele PSD Marcel Ciolacu sensul acestei propuneri de lege.

El a arătat că singura soluție pentru această problemă este stimularea natalității, în paralel cu combaterea migrației forței de muncă, ținând cont de faptul că numărul de copii români născuți în străinătate îl depășește pe cel al copiilor născuți în România.

”Pe acești români trebuie să-i încurajăm să se întoarcă într-o țară unde merită să trăiască, unde să-și crească copii! Dar pentru asta și ei, și românii rămași în țară, trebuie să beneficieze de un suport real din partea statului român”, a arătat astăzi președintele PSD.

Ciolacu a arătat că PSD vrea să pună accentul pe servicii educaționale și de sănătate și nu pe acordarea unor sume de bani.

”Din punctul meu de vedere, soluția pentru natalitate nu ține doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocației. Sunt doar un punct de plecare. Familiile tinere au însă nevoie de servicii : de creșe moderne, de grădinițe, școli și afterschool-uri, de servicii de sănătate adecvate. Practic, mamele au nevoie de întreaga infrastructură de servicii sociale, de educație și sănătate, după ce se termină concediul de maternitate”, a mai spus Ciolacu pe această temă.

În legea PSD, voucherele pentru creșe și grădinițe vor putea fi folosite, atât la stat, dar și la privat pe motiv că, dacă statul lasă mult de dorit în ceea ce privește creșterea infrastructurii, să fie lăsat să participe și mediul privat care se mișcă mai repede.

Mai mult, PSD propune ca familiile să fie sprijinite și în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe sau a uneia mai mari, și să fie ajutate pe perioada în care copilul este mic, inclusiv prin suspendări ale plății ratelor, cu sprijinul statului.

Ciolacu a mai atras atenția că, în urma măsurilor luate de guvernele de dreapta, în 2019 și 2020 în România s-a născut cel mai mic număr de copii din ultimii 50 de ani, iar această tendință trebuie inversată.

105
Tematic
Românii, campioni la nașteri în Italia
O păpușă care se vinde în România naște controverse – motivul este șocant
Ziua de naștere a Patriarhului României: cum va fi sărbătorită
Baby-boom post Pandemie în România? 2021 aduce mai multe nașteri

Загрузка...
Vlad FIlat și Angela Gonța

Cât de mult a crescut fiica lui Filat și Gonța: Cum arată acum copilul fostului premier

70
(reînnoit 13:02 17.06.2021)
Fostul premier Vlad Filat a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu fiica sa cea mică Ecaterina, care s-a născut din căsnicia cu jurnalista Angela Gonța.

CHIȘINĂU, 17-Sputnik. Vlad Filat a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu fiica sa Ecaterina, care a împlinit recent vârsta de 7 ani. Fostul premier pare extrem de înduioșat, mai ales că mezina îi seamănă leit.

Vlad Filat și Angela Gonța s-au căsătorit în anul 2014, dar căsnicia lor nu a durat mult. Cei doi au divorțat în timp ce fostul premier se afla în detenție, unde își ispășea pedeapsa pentru corupție. 

Politicianul mai are copii, o fată și un băiat, din căsătoria cu Sanda Diviricean.

70
Tagurile:
Angela Gonța, Vlad Filat

Загрузка...

Italia: Mijlocașul Locatelli mută sticlele de Coca-Cola din fața sa la conferința de presă

0
Mijlocașul italian Manuel Locatelli a adus o sticlă de apă și a mutat din fața sa sticlele cu Coca-Cola aflate pe masă.

Mijlocașul italian Manuel Locatelli a participat miercuri la o conferință de presă după ce echipa sa a obținut victoria în meciul cu Elveția, scor 3-0. El a adus cu sine o sticlă cu apă și a mutat din fața sa sticlele cu Coca-Cola.

Mișcarea lui Locatelli a urmat după o acțiune similară a jucătorului portughez Cristiano Ronaldo, gestul său prin care a dat la o parte sticlele cu Coca-Cola a făcut ca acțiunile companiei să scadă cu 4 miliarde de dolari (3,3 miliarde de euro). Iar jucătorul francez Paul Pogba a mutat o sticlă Heineken de pe masă la conferința de presă. .

Italia a învins în miercuri Elveția, cu scorul cu 3-0, calificându-se în optimile de finală la Euro 2020.

0
Tagurile:
Coca-cola

Загрузка...