Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu Ambasadorul României, Daniel Ioniță

Întâlnire România Moldova, cu câteva aspecte importante omise

138
Premierul interimar al Republicii Moldova l-a primit pe Ambasadorul României – din interesanta discuție au lipsit câteva elemente esențiale.

BUCUREȘTI, 25 mai – Sputnik. Acum puțin timp, premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu Ambasadorul României, Daniel Ioniță

Cei doi oficialii au făcut schimb de opinii cu privire la relațiile moldo-române și au purtat discuții pe marginea situației epidemiologice actuale din cele două țări surori.

Cu toate acestea, un aspect rămâne neclar: în cazul introducerii certificatului de vaccinare, ce se ca întâmpla cu cetățenii români din Moldova care s-au vaccinat cu Sputnik?

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte clasice - privind cooperarea economică, implementarea proiectelor transfrontaliere de interes comun, precum și perspectivele de dezvoltare activă pe domenii de infrastructură.

Evident, nici aici nu s-a pus problema unor nerespectări a angajamentelor de lucrări comune, atât în domeniul infrastructurii de transport cât și în alte domenii.

De menționat că Aurel Ciocoi și-a exprimat gratitudinea pentru suportul oferit de autoritățile române de-a lungul timpului în diverse domenii, inclusiv pentru agricultură și combaterea pandemiei.

Premierul moldovean a mulțumit oficialului român pentru ajutorul umanitar acordat în sectorul medical și dozele de vaccin livrate în timp util, atât de necesare pentru inițierea procesului de imunizare a populației.

Desigur, nu s-a discutat despre ancheta DNA care vizează trimiterea de ”ajutoare” medicale în Republica Moldova, anchetă începută în urma denunțului deputatului Emanuel Ungureanu, membru al arcului parlamentar pro-guvernamental.

La rândul său, Excelența Sa Ambasadorul Daniel Ioniță a reiterat ”disponibilitatea continuă a statului român” de a oferi sprijinul necesar cetățenilor Republicii Moldova în lupta cu virusul Covid-19.

În final, ambasadorul României a subliniat angajamentul Guvernului de la București în susținerea și încurajarea  Republicii Moldova privind aspirațiile de integrare în spațiul european.

Considerăm că interesant ar fi ca această ultimă problemă să se reia după depunerea de către România a proiectului PNRR – și după ce se va face o estimare a datoriilor acumulate de România (și creșterii a cotei de îndatorare), de la intrarea în UE și până la momentul obținerii primelor granturi din PNRR.

138
Tagurile:
România, Moldova
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Premierul Cîțu a anunțat NOILE MĂSURI de relaxare text INTEGRAL

287
(reînnoit 14:37 24.06.2021)
Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat noi măsuri de relaxare, adoptate de Guvern la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și care intră în vigoare la 1 iulie.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Într-o conferință de presă premierul României, Florin Cîțu, a anunțat noile măsuri de relaxare, adoptate de Guvern la propunerea CNSU.
În contextul în care starea de alertă a fost modificată începând cu 12 iunie, premierul anunță acum noi relaxări, vizând organizarea de evenimente, zona culturală, sport, dar și turism și deservire a populației.

” În spațiile închise sau deschise se pot organiza evenimente cu până 50% din spectatori, de asemenea, și evenimente culturale cu până în 2500 de spectatori”, a spus premierul precizând – ”Ce e peste trebuie să fie vaccinați”.

Un alte aspect important - restaurantele și cafenelele pot fi deschise până la ora 2 noaptea, la capacitate maximă.

Programul cluburilor și al barurilor se extinde până la ora 2 noaptea, iar pensiunile și hotelurile pot caza la limita maximă.

De asemenea, la evenimente sportive pot participa spectatori la 50% din capacitate, indiferent dacă evenimentul se desfășoară la interior sau la exterior, dar cu condiția ca spectatorii să fie vaccinați sau testați.

Dacă toate persoanele sunt vaccinate, evenimentele se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului.

Târgurile, bâlciurile, talciocurile se redeschid iar sălile de fitness vor fi deschise până la capacitatea maximă.

Măsurile vor intra în vigoare de la 1 iulie.

***

Iată textul integral al Hotărârii adoptate la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

287
Tagurile:
Florin Cîţu

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis recunoaște: ”Sunt domenii în care discuțiile cu Rusia ar fi benefice”

223
(reînnoit 16:30 24.06.2021)
Președintele Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor despre un summit european la care ar urma să fie invitată Rusia.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Prezent la summitul UE, președintele Iohannis a făcut o scurtă declarație de presă și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.

Ioahnnis a explicat că la summit se ca discuta despre managementul situațiilor de criză – amintind aici pandemia, dar și și schimbările climatice. ”Managementul situațiilor de criză trebuie îmbunătățit”, consideră președintele României.

”Sperăm să nu vină următoarea criză”, a spus Iohannis – ”Vorbind de managementul crizelor, avem nevoie să-l îmbunătățim, la nivel european. A fost foarte benefică implicarea Comisiei în achiziția de vaccinuri și cum au ajuns ele în statele membre”.

De asemenea, în cadrul întâlnirii se vor aborda situații complexe internaționale, printre care relația cu Rusia.

Întrebat de propunerea cancelarului Merkel și a președintelui Macron de a fi invitată Rusia la un viitor summit UE, președintele Klaus Iohannis a recunoscut că există situații în care dialogul este preferabil.

Această chestiune o vom discuta în consiliu și voi spune acolo prima dată opinia noastră, a spus Iohannis.

”Sunt probleme care trebuie discutate în relația cu Federația Rusă - sunt unele chestii pe care nu le putem tolera, dar sunt domenii discuțiile sunt preferabile. În cazul problemelor globale cum este încălzirea trebuie găsite canale de comunicare.

Dar, președintele Klaus Iohannis a sibliniat că deocamdată este vorba de o propunere, care urmează a fi analizată.

223
Tagurile:
Klaus Iohannis
Тема:
Relațiile româno-ruse

Загрузка...

Fanii suedezi celebrează victoria cu scorul 3:2 în meciul cu Polonia