Casa Poporului

Anunț oficial: România va avea ”Guvern din umbră”

722
Pe modelul din Marea Britanie se anunță aprobarea și crearea unui „guvern din umbră” în săptămânile următoare

BUCUREȘTI, 24 mai – Sputnik. Tradiția guvernului din umbră din Marea Britanie – ”Shadow Cabinet” – va fi transpusă și în România.

Asta reiese din declarația președintelui Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, care a anunțat că ”un guvern din umbră al PSD” va fi aprobat ”în săptămânile următoare” în cadrul partidului.

Mai mult, Ciolacu crede că inițiativa trebuia pusă în practică de mai mult timp.

”Poate ar fi trebuit să scoatem acest guvern din umbră, pe care în următoarele săptămâni o să îl aprobăm în forurile partidului”, a declarat Ciolacu, subliniind că ”Vom face un 'Shadow Cabinet', cum se face în toată lumea civilizată şi fiecare ministru va fi flancat de către un eventual ministru al PSD”.

Trecând peste exprimarea specifică lui Ciolacu, dar și peste faptul că nu se practică acest shadow cabinet „în toată lumea civilizată”, să vedem și alte date.

De exemplu, cine va fi premierul acestui ”cabinet din umbră”, Ciolacu a replicat din nou în stil propriu ”Există mai multe variante… este domnul doctor Alexandru Rafila”…

”Nu am luat altă decizie în acest moment”, spune Ciolacu. ”Dacă va trece moţiunea de cenzură, o să încercăm să creăm o majoritate. Primul ministru - există o singură decizie în acest moment, în interiorul PSD. Domnul Alexandru Rafila este propunerea de prim-ministru”.

Marcel Ciolacu, PSD
© Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Dar, spune Ciolacu, ”să ajungem în acel moment. Este pentru prima oară, în 30 de ani, când după numai cinci luni de la alegeri generale se vorbeşte de căderea unui guvern”.

Reamintim că Marcel Ciolacu a declarat că moţiunea de cenzură va fi depusă ”imediat după depunerea PNRR” – deci imediat după 31 mai, data limită anunțată de ministrul Cristian Ghinea.

Cert este că, până atunci, avem acest anunț oficial al președintelui Ciolacu. De aceea, PSD ar trebui să mai prezinte câteva dintre ”miniștrii” acestui ”cabinet din umbră”, în special la Finanțe, Interne, Externe, Justiție, Agricultură… ”ca în toată lumea civilizată”.

722
Tagurile:
Marcel Ciolacu, Guvernul român
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Premierul Cîțu a anunțat NOILE MĂSURI de relaxare text INTEGRAL

201
(reînnoit 14:37 24.06.2021)
Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat noi măsuri de relaxare, adoptate de Guvern la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și care intră în vigoare la 1 iulie.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Într-o conferință de presă premierul României, Florin Cîțu, a anunțat noile măsuri de relaxare, adoptate de Guvern la propunerea CNSU.
În contextul în care starea de alertă a fost modificată începând cu 12 iunie, premierul anunță acum noi relaxări, vizând organizarea de evenimente, zona culturală, sport, dar și turism și deservire a populației.

” În spațiile închise sau deschise se pot organiza evenimente cu până 50% din spectatori, de asemenea, și evenimente culturale cu până în 2500 de spectatori”, a spus premierul precizând – ”Ce e peste trebuie să fie vaccinați”.

Un alte aspect important - restaurantele și cafenelele pot fi deschise până la ora 2 noaptea, la capacitate maximă.

Programul cluburilor și al barurilor se extinde până la ora 2 noaptea, iar pensiunile și hotelurile pot caza la limita maximă.

De asemenea, la evenimente sportive pot participa spectatori la 50% din capacitate, indiferent dacă evenimentul se desfășoară la interior sau la exterior, dar cu condiția ca spectatorii să fie vaccinați sau testați.

Dacă toate persoanele sunt vaccinate, evenimentele se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului.

Târgurile, bâlciurile, talciocurile se redeschid iar sălile de fitness vor fi deschise până la capacitatea maximă.

Măsurile vor intra în vigoare de la 1 iulie.

***

Iată textul integral al Hotărârii adoptate la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

201
Tagurile:
Florin Cîţu

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis recunoaște: ”Sunt domenii în care discuțiile cu Rusia ar fi benefice”

149
(reînnoit 16:30 24.06.2021)
Președintele Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor despre un summit european la care ar urma să fie invitată Rusia.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Prezent la summitul UE, președintele Iohannis a făcut o scurtă declarație de presă și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.

Ioahnnis a explicat că la summit se ca discuta despre managementul situațiilor de criză – amintind aici pandemia, dar și și schimbările climatice. ”Managementul situațiilor de criză trebuie îmbunătățit”, consideră președintele României.

”Sperăm să nu vină următoarea criză”, a spus Iohannis – ”Vorbind de managementul crizelor, avem nevoie să-l îmbunătățim, la nivel european. A fost foarte benefică implicarea Comisiei în achiziția de vaccinuri și cum au ajuns ele în statele membre”.

De asemenea, în cadrul întâlnirii se vor aborda situații complexe internaționale, printre care relația cu Rusia.

Întrebat de propunerea cancelarului Merkel și a președintelui Macron de a fi invitată Rusia la un viitor summit UE, președintele Klaus Iohannis a recunoscut că există situații în care dialogul este preferabil.

Această chestiune o vom discuta în consiliu și voi spune acolo prima dată opinia noastră, a spus Iohannis.

”Sunt probleme care trebuie discutate în relația cu Federația Rusă - sunt unele chestii pe care nu le putem tolera, dar sunt domenii discuțiile sunt preferabile. În cazul problemelor globale cum este încălzirea trebuie găsite canale de comunicare.

Dar, președintele Klaus Iohannis a sibliniat că deocamdată este vorba de o propunere, care urmează a fi analizată.

149
Tagurile:
Klaus Iohannis
Тема:
Relațiile româno-ruse

Загрузка...
Aleksandar Vulin (File)

Serbia: „Vom rămâne neutri militar” - poziția Serbiei cu privire la NATO, neschimbată