Florin Cîțu

Ministru liberal: ”Nu a existat în ultimele trei decenii vreun Guvern mai lăudăros”

377
Unul dintre cei mai cunoscuți miniștri puși de PNL îi dă peste nas lui Florin Cîțu și face praf, în trei comentarii punctuale, declarațiile lăudăroase ale premierului

BUCUREȘTI, 19 mai – Sputnik. Reacție puternică a unuia dintre cei mai importanți miniștri numiți de guvernul PNL Tăriceanu, fostul șef al Economiei și Finanșelor, Varujan Vosganian.

Fostul ministru a reacționat la o declarație de ieri a premierului, în care se afirma, șocant: ”România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani.”

”Nu știu să fi existat în ultimele trei decenii vreun Guvern mai lăudăros decât cel de acum”,  reacționează Varujan Vosganian, care face trei comentarii.

”În primul rând, nu a fost vorba de o criză economică structurală, ci de una indusă de constrângerile economice aberante din timpul stării de urgență”, punctează Vosganian. ”E firesc ca, odată constrângerile înlăturate, economia să-și revină”.

Fostul ministru exemplifică: ”E ca și cum după ce ai închis luni în șir magazinul, să te lauzi că după ce-l redeschizi ai mai multe vânzări”.

Altfel spus, ”Să te fălești că ai redresat economia după ce i-ai cauzat pierderi uriașe și inutile e cel puțin ciudat”.

În al doilea rând, NU este, nici pe departe, cea mai mare criză economică din ultimul secol, atrage atenția Vosganian, amintind că ”România a trecut prin crize mult mai profunde”.

 Un singur exemplu: Marea depresiune din 1929 - 1932, care a dus la scăderea cu 50% a producției industriale, la falimente bancare de răsunet, la o criză agrară de proporții, la un mare număr de șomeri, la scăderi dramatice ale veniturilor”.

În fine, în al treilea comentariu, Varujan Vosganian consideră că trâmbițata creștere de 2,8% față de trimestrul precedent ”nu are nimic spectaculos”.

”Creșterile din ultimele trei trimestre sunt cauzate de prăbușirea economiei în trimestrul II/2020 (-11,9% față de trimestrul I/20)”, spune Vosganian, arătând, logic, că ”După acea prăpastie în care a căzut economia României cauzată de starea de urgență (o mare eroare), în următoarele trimestre ritmurile de creștere au fost, cum e și firesc, mari (T3/T2 – 5,6%; T4/T3 – 4,8%)”.

De fapt, creșterea din Trimestrul I/2021 ”nu e nici pe departe la fel de spectaculoasă ca în trimestrele precedente și, de fapt, nici nu e creștere, dacă ne raportăm, cum ar trebui, la Trimestrul I/2020 față de care Trimestrul I/2021 înregistrează o scădere de 0,2%”.

Suntem curioși dacă Florin Cîțu va avea curajul unei replici la comentariile predecesorului său de la Finanțe

377
Tagurile:
Guvern, Varujan Vosganian
George Simion, AUR

George Simion, declarația zilei: Statul român a ajuns doar un executant onorific

70
Co-președintele AUR a avut o intervenție fulminantă în plenul Camerei Deputaților, denunțând situația reală a statului român și combinațiile care duc la asta.

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Controversatul liderul al AUR, deputatul George Simion a avut o intervenție excepțională în plenul Camerei, la ”Ora Guvernului”, invitat fiind ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Referindu-se la Strategia energetică naţională, promisă de ministru încă de acum câteva luni, Simion constată că guvernul își bate joc de parlament, care ”din păcate, devine din ce în ce mai mult în statul român o instituţie onorifică”.

”Ministrul Energiei ne-a promis că va fi aprobată şi va intra în Parlament, la începutul lunii aprilie, strategia energetică naţională”, a spus Simion, constatând că ”suntem la sfârşitul lunii iunie şi această strategie este încă în Parlament şi vrem să ştim de ce s-a întâmplat acest lucru”.

Care să fie motivul din spatele acestei sfidări a principalei instituții a statului? Posibile interese private: ”Vrem să ştim de la domnul ministru de ce planează această suspiciune asupra relaţiei domniei sale cu domnul Gabriel Comănescu, cunoscut afacerist, asociat în mass media cu PNL”.

George Simion a insistat asupra unor lămuriri privind includerea în PNRR a firmei GSP Power, dar și ”ce expertiză şi câţi angajaţi are această companie”.

Simion a declarat fără echivoc: ”Din păcate, astăzi, statul român, prin guvernanţii săi, este un biet executant”.

Pe de altă parte, Simion pune problema minelor: ”Vrem să ştim de la ministrul Energiei ce demersuri a întreprins în relaţia cu omologii europeni şi la nivelul Comisiei Europene pentru a prelungi termenul în care minele din România se vor închide”.

”Polonia a prelungit acest termen până în 2050”, atrage atenția Simion, precizând că în schimb, ”sistemul energetic naţional (românesc) ajunge să importe, multe zile din 2021, energie electrică din Ungaria”.

Deputatul AUR i-a cerut direct ministrului să spună ”Cum v-aţi uitat în ochii noştri şi aţi spus că lucrătorii de la mina de uraniu de la Crucea nu vor fi disponibilizaţi şi îşi vor găsi loc de muncă în continuare la ecologizarea şi conservarea minei”.

În fapt, în momentul acesta, România este obligată să cumpărr uraniu din alte state, ”când avem uraniu la noi în ţară”.

”Este Guvernul României într-adevăr reprezentat de guvernanţi - sau de simpli executanţi în materie de sistem energetic naţional?”, a încheiat Simion.

70
Tagurile:
George Simion

Загрузка...
Klaus Iohannis

Atenție: cea mai GRAVĂ acuzație pentru Iohannis un RECORD istoric negativ!

403
O acuzație unică în ultimii 31 de ani – și o concluzie care ar trebui preluată de presă și opinia publică, fiind un semnal de alarmă de o gravitate fără egal.

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Până acum, președintele Iohannis a fost acuzat de multe: de la banii obținuți pe casa dobândită ilegal, la implicarea ilegală împotriva guvernului PSD, de la lene, la ineficiența vizitelor sale externe, de la implicarea neconstituțională în activitatea PNL la declanșarea unui referendum contra unui partid. Și așa mai departe.

Iohannis, considerat de analiști cel mai slab pregătit dintre președinții României, este și cel care a primit cele mai multe și diverse acuzații și critici.

Ei bine, la toate acestea se adaugă una, poate cea mai gravă: NU îi pasă de greutățile prin care trec românii grav afectați de inundațiile din ultima vreme.

Acuzația este lansată de cunoscutul jurnalist Bogdan Tiberiu Iacob: ”Președintele Klaus Iohannis e singurul de după revoluție care nu a călcat vreodată prin vreo localitate inundată”.

Jurnalistul face și o constatare tristă: ”România e înecată nu doar de ape, cît mai ales de jemanfișism la nivel înalt”.

”România e sub ape, meteorologii anunță noi inundații în aproape toată țara, numărul morților și al sinistraților crește, puhoaiele invadează inclusiv marile orașe, oamenii își plîng avutul dus pe ape la propriu. Pînă la această oră, însă, niciun înalt oficial al statului român nu s-a deranjat să viziteze, măcar simbolic, vreo localitate afectată de inundații”, scrie BT Iacob.

Jurnalistul remarcă indignat că președintele Senatului, Anca Dragu ”e prezent doar la întîlnirile de joi cu ambasadorii străini”, în timp de președintele Camerei, Orban, și premierul Cîțu ”se întrec în vizite electorale”.

Ori, această atitudine vine în contrast cu ceea ce se petrecea în trecut, pe vremea diverselor guvernări când, de exemplu ”Tăriceanu și Băsescu se călcau reciproc pe bătături vizitînd zonele calamitate, ca președinte și premier”.

Pe de altă parte, ziaristul observă că ”nu există comandament de criză, ca pe vremea lui Oprea cel plimbăreț, nu se reunește guvernul în ședință de urgență, cum făcea Ponta cel iresponsabil, nu se dă alarma la ministerele implicate în mod firesc în asemenea situații, precum Mediul, Apărarea, Administrația Publică, Sănătatea șamd”.

Revenind la Iohannis, Bogdan Iacob subliniază: ”Klaus Iohannis a ajuns la al șaptelea an de mandat și încă nu a călcat vreodată printr-o localitate afectată de inundații”.

”Iohannis e singurul președinte care, fizic, nu a fost vreo clipă alături – electoral ori sincer – alături de românii afectați de inundații”, scrie Bogdan Iacob, formulând astfel poate cea mai gravă acuzație la adresa lui Iohannis.

De la confirmarea sa în primul mandat Iohannis ”se mulțumește să urmărească ”cu atenție și îngrijorare” creșterea periodică a nivelului apelor și cam atît” – asta spre gravă deosebire de ceilalți președinți, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, care ”au mers în repetate rînduri în localități calamitate, au promis sprijin, au dat imbold guvernelor epocii să se implice mai mult”.

În plus, și premierii României ”s-au implicat prin vizite la fața locului, de la Petre Roman și Nicolae Văcăroiu pînă la Tăriceanu, Boc, Ponta ori controversata Viorica Dăncilă”, scrie jurnalistul, amintind că Presa ”remarca uneori, critic, că respectivii făceau deplasări la inundații cu elicopterul. Dar măcar le făceau”.

Se pare însă că Iohannis dă tonul guvernelor ”sale” – pentru că nici premierul Dacian Cioloș, ”care ne transmitea cinic, în 2016, că „nu e cazul să se plimbe cu barca” prin zonele inundate” și nici niciunul dintre primii patru oameni în stat actuali ”nu ”servește” inundații și nici miniștrii de rînd nu se înghesuie, cu excepția, poate, a udemeristului de la Mediu, Tanczos Barna”.

Situația se repetă, revoltător, pentru că anul trecut ”nu altfel au stat lucrurile”, scrie BT Iacob: ”cînd viiturile măturau România, iar guvernanții chefuiau cu whisky și trabucuri prin birouri, prin localuri închiriate și își argumentau pasivitatea prin interdicțiile de pandemie”.

Concluzia este gravă – și cred că ar trebui preluată de presă și opinia publică, fiind un adevărat semnal de alarmă: ”Încet-încet, România intră dă semne că intră în zodia nepăsării totale”.

”Una în care prea-înalții guvernanți nu se mai ostenesc nici măcar aparențele să le mai salveze, în numele unui sictir generat, probabil, de încredințarea că vulgul nu mai contează de mult, nici măcar electoral, așa că la ce bun deranjul?”, încheie Bogdan Tiberiu Iacob articolul din InPolitics. 

O singură obiecție am față de cele scrise de distinsul coleg de presă: de ce i se pare că România intră dă semne că intră în zodia nepăsării ”încet-încet”? Mie mi se pare că degradarea ideilor de implicare și responsabilitate se produce accelerat - și dramatic de cuprinzător.

403
Tagurile:
Klaus Iohannis

Загрузка...