MAE al României

MAE român a reacționat la expulzarea diplomatului român de la Moscova

364
(reînnoit 19:22 11.05.2021)
Ministerul Afacerilor Externe din România a confirmat că Federaţia Rusă l-a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă.

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe din România a confirmat că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă.

здание Министерства иностранных дел (МИД)
© Sputnik / Владимир Песня

MAE recunoaște că decizia Rusiei vine ”în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a domnului Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti”.

În comunicatul său, MAE ține să justifice că ”decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.

Reacția MAE vine după ce, astăzi, ambasadorul României Cristian Istrate a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă a ministerului prin care căpitanul G. Iliescu, adjunct al ataşatului militar al Ambasadei României, este declarat persona non grata.

Angajatul ambasadei române are termen 72 de ore pentru a părăsi teritoriul Federaţiei Ruse.

Această măsură a fost luată de partea rusă ca răspuns la declararea persona non grata a unui adjunct al ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, în mod nejustificat, în 26 aprilie, a anunțat MAE rus. 

Reacție politică de la București

Cristian Diaconescu, președintele PMP, spune că decizia de astăzi a Moscovei reprezintă o reacție în oglindă la expulzarea lui Alexey Grishaev, care avea același rang cu diplomatul român în cauză.

Cristian Diaconescu a declarat la B1 TV că nu există legătură între decizia Rusiei și Summitul B9.

„După părerea mea, sunt două acțiuni distincte. Ministerul de externe rus a înțeles să retalieze în ceea ce privește măsurile luate de Ministerul de Externe de la București, reacția este în oglindă, practic, declarând persona non grata un diplomat român de același rang cu cel care a fost trimis acasă de la București”, a detaliat Diaconescu.

364
Tagurile:
MAE al României, Rusia, România
Liviu Dragnea

Dragnea mai are o șansă: eliberarea condiționată se rejudecă la Tribunalul Giurgiu

65
Curtea de Apel București a decis astăzi desființarea deciziei definitive prin care s-a respins cererea de liberare condiționată a lui Liviu Dragnea și a trimis cazul spre rejudecarea la Tribunalul Giurgiu

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik. Liviu Dragnea ar putea avea o nouă șansă să fie eliberat condiționat după ce Curtea de Apel București a desființat decizia definitivă privind continuarea executării pedepsei și a trimis cazul spre rejudecare la Tribunalul Giurgiu.

Decizia de astăzi este definitivă astfel că decizia prin care Tribunalul București a stabilit ca Dragnea să continue executarea pedepsei este desființată.

Curtea de Apel București a luat astăzi decizia favorabilă lui Dragnea în cazul dosarului de strămutare prin care Liviu Dragnea cerea mutarea la o altă instanță decât Tribunalul București a dosarului de eliberarea condiționat, dosar care era deja închis prin decizie definitivă.

Liviu Dragnea a cerut înainte de judecarea la Tribunalul București a contestației sale împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 5 privind eliberarea sa condiționată, strămutarea acțiunii de la acea instanță la un alt tribunal din țară.

La termenul de astăzi al dosarului de strămutare, avocata lui Liviu Dragnea a explicat judecătorilor Curții că există doi judecători la Tribunalul București ce nu ar fi fost imparțiali în privința clientului ei.

„Domnul Dragnea a fost judecat de un tribunal cu doi judecători care nu au fost imparțiali. Aveți toate documentele la dosar și o să vedeți că nu este pentru prima dată când Tribunalul nu este imparțial”, a spus avocata Flavia Teodosiu, care a adăugat că s-ar fi pus o presiune mare pe magistrați, inclusiv presiune mediatică, după ce Liviu Dragnea a depus cererea de eliberare condiționată, cerere depusă după obținerea avizului pozitiv din partea penitenciarului Rahova.
65
Tagurile:
Liviu Dragnea
Tematic
Dragnea, văzut ca un pericol pentru ”aliniamentul” stabilit de Bruxelles și Washington
Detenție politică și război intern hibrid în România–UE. Dragnea, declarație emoționantă!
Ultima oră: decizia contra lui Dragnea ar putea fi DESFIINȚATĂ

Загрузка...
Beggars

Apocalipsa lui Cîțu: moțiunea de cenzură a PSD arată prăbușirea țării

83
Textul moțiunii de cenzură a PSD, care urmează să fie depus la Parlament săptămâna viitoare, atacă dur Guvernul Cîțu pe versuri de George Bacovia

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik. Moțiune de cenzură cu un motto poetic preluat din George Bacovia - această strategie inedită a PSD a vrut să evidențieze eșecul coaliției de dreapta, denumirea moțiunii fiind, de altfel, ”România EȘUATĂ. Recordul ”fantastic” al Guvernului Cîțu”.

"Prin fumul de țigări, ca-n nouri,/ Gândeam la lumi ce nu există...", cu acest citat din Bacovia, moțiunea plasează discursul anti-guvernare într-o zonă a ironiilor fine și aluzive cu privire la obiceiurile și visările premierului.

Altfel, moțiunea face o radiografie dură și exactă a situație economice a țării, arătând că guvernarea PNL-USR-UDMR ”conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăiește de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Prețurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esențiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe”, realizări pe care PSD le încadrează la ”lucruri fantastice”, folosind expresia premierului Cîțu.

PSD arată, apoi, că nu se dau bani nici la stat, nici la privat, iar  întrebarea de pe buzele tuturor românilor este: ”CE AȚI FĂCUT CU BANII, DOMNULE CÎȚU!?”

Cifrele nu mint

Cifrele oferite de moțiune sunt dure: creșterea prețurilor la alimente de bază, medicamente și utilități de peste 10%, în timp ce salariile și pensiile au înghețat, dublarea inflației în 2021, +7% la pâine, +22% la fasole, +13% la ulei, +8% la brânză, + 29% la combustibil, +20% la energie, +25% la gaze și +7,5% la apă, iar de la 1 iulie alte scumpiri!

În moțiune se mai arată că în bugetul țării a apărut o Anexă, în care banii publici au fost direcționați exclusiv administrațiilor locale conduse de partidele puterii și că în posturi cheie din economie au fost numiți “oamenii cu școala vieții”: ”analfabeți la Apele Române, cioclii la spitale, cosmeticiene la Romatsa, șomeri, a căror singură idee erau “afacerile” dubioase și achizițiile publice la suprapreț”.

Dar, poate cel mai grav, moțiunea evidențiază că de luni de zile Guvernarea se face pe datorie, cu împrumuturi de 1.000 euro pe secundă.

”Nimeni nu știe ce ați făcut cu cele peste 34 miliarde euro cu care a fost îndatorată România în ultimele 18 luni! Suntem în iunie și Guvernul nu a publicat încă datele privind datoria guvernamentală la sfârșit de aprilie, ca să vadă toți românii că deja s-a depășit pragul de 50% din PIB”, atrage atenția moțiunea de cenzură.

Mai departe, arată PSD, românii subvenționează producția și locurile de muncă din alte state, de unde importăm masiv, iar din cele 57 de măsuri pentru IMM-uri scrise în programul de guvernare, 55 au fost anulate!

Împrumuturile

Iar dezastrul nu se oprește aici, arată moțiunea, pentru că România se împrumută la dobânzi de 10 ori mai mari decât media UE, de 21 de ori mai scump decât Bulgaria, de 3 ori mai scump decât Grecia –  țară trecută prin faliment – si de 2 ori mai scump decât Polonia.

O altă problemă gravă evidențiată de moțiune este că, în timp ce Germania, Franța, Italia, Spania, Cehia, Ungaria, Polonia, chiar și Bulgaria își consolidează sistemul companiilor strategice deținute de stat, ”guvernarea Cîțu face fix pe dos”.

”În ultimul an, guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR a readus în starea de sărăcie extremă 120.000 de români. Asta, după ce guvernarea PSD redusese cu 1,9 milioane persoane numărul acestor români necăjiți. Astăzi, fiecare român este mai dator cu 1.700 de euro (peste 8.000 de lei). Mai mult, Guvernul pregătește un nou împrumut de 15 miliarde euro prin PNRR.  Fiecare român va mai datora în plus peste 2.500 de euro după ce Guvernul va lua și acest credit”, se mai arată în moțiune.

Pensiile

PSD acuză coaliția de dreapta că vrea să reformeze pensiile ”prin eliminarea fizică a viitorilor pensionari!”, arătând că ”doar atât nu ați scris în proiectul de lege adoptat de Guvern: că decizia de pensionare se va elibera doar în baza certificatului de deces!”.

PSD mai spune în moțiune că România are o singură soluție: plecarea Guvernului.

”Ați făcut mult prea mult rău țării într-un timp record! Prin toate aceste lucruri ”fantastice”, ați transformat România într-o țară eșuată. O Românie EȘUATĂ, cu o economie EȘUATĂ, cu un sistem de învățământ EȘUAT, cu un sistem medical EȘUAT, cu o Agricultură EȘUATĂ! Ca niciun alt guvern de până acum, ați reușit performanța să ESUAȚI în toate domeniile!”, mai spune textul moțiunii, la final.

83
Tagurile:
PSD

Загрузка...
Laura Codruț Kovesi

Kovesi nu se dezminte: premierul incomod al Cehiei, cercetat de Parchetul European

0
Premierul Cehiei Andrej Babis a arătat că Parchetul European și Laura Codruța Kovesi sunt folosiți ca un bici împotriva sa, Bruxelles-ul având un conflict mai vechi cu acest politician care a dat semne de independență

BRUXELLES, 14 iun – Sputnik. După ce magistrații cehi au înaintat Parchetului European dosarul în care premierul Cehiei Andrej Babis este acuzat de conflict de interese, politicianul a acuzat această instituție că este „un nou bici” care poate fi folosit împotriva sa.

Mai mulți analiști și jurnaliști din România au avertizat de multă vreme că Parchetul European și șefa acestuia, Kovesi, vor fi folosiți împotriva vocilor incomode din Europa. Iată că a venit și confirmarea, Babis declarând că Parchetul European „este o altă instituție care să se amestece în treburile interne ale Cehiei” care „cedează treptat tot mai multe prerogative” Bruxelles-ului.

Potrivit presei din Cehia, Parchetul European, care și-a început activitatea pe 1 iunie, ar fi acceptat deja 12 dosare din Cehia, inclusiv pe cel al lui Babis. Acest lucru arată că Parchetul lui Kovesi vizează din start țările din Centrul și Estul Europei, pe care vrea să le supună orbește Vestului, și explică de ce capitalele puternice și dominante ale UE au fost de acord și chiar au susținut-o pe Kovesi pentru a ocupa acest post.

0
Tagurile:
Laura Codruța Kovesi

Загрузка...