BUCUREȘTI, 15 mart – Sputnik. Acum puțin timp, Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că nu există bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
În plus, bugetul pentru biserici și monumente istorice este de un milion de lei – adică o adevărată bătaie de joc!
”Nu avem un buget dedicat bisericilor, acesta este la Direcția de Arhitectură și Peisagistică: aici bugetul total este la un milion de lei, urmează ca ei să vină cu propuneri care pot fi bugetate”, a declarat primarul Capitalei.
De asemenea, Nicușor Dan a punctat și în cazul Catedralei Mântuirii Neamului – cea mai importantă operă cu valențe spirituale a ultimelor decenii: ”Pentru Catedrala Neamului nu au existat propuneri pentru bugetare”.
În concluzie, mesajul lui Nicușor Dan este clar: NU dăm bani pentru Credință și Istorie! În schimb, colegii săi au bani pentru expoziții bizare (cazurile de la Sectorul 1) sau pentru schimbarea numelor unor pacuri istorice – cazul obsesiei useriste pentru Parcul Tolbuhin.
BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Ultimele apariții ale lui Marcel Ciolacu au adus un element nou – faptul că PSD ar avea meritul de a-l fi dat jos pe Vlad Voiculescu. Cel puțin asta reiese din declarații – fapt care îl revoltă pe Dan Chitic, una dintre cele mai puternice și consecvente voci care au protestat contra fostului ministru.
”Ciolanu ne explică la tv cum el și PeeeSeeeDeee-ul l-au dat jos pe VVoiculescu”, scrie ironic Dan Chitic, atrăgând atenția că Ciolacu ”mai spune cum el nu cere oamenilor sa iasă in stradă “ca sa nu se îmbolnăvească”.
În plus, Chitic remarcă un altă pretenție a lui Ciolacu - că opoziția nu ar face-o strada, ci ”o face el hotărât din Parlament” – adică ”de acolo de unde au votat de doua ori si starea de Urgenta a Gauleiterului Iohannis, Legile 55 și 136/2020 și cele 2 guverne Orban”, punctează avocatul.
Ei bine, pe lângă arogarea meritelor în cazul Voiculescu, Ciolacu a anunțat și că PSD va intra în ”grevă parlamentară” – un procedeu neobișnuit, pe care Dan Chitic îl ironizează în contextul dat: ”Atât de ferm și eficient e încât ce poate face e doar “greva parlamentară”.
”Păi de ce să facă greva? Oricum nu au făcut nimic pana acum, nici nu ne vom da seama că sunt în grevă”, punctează dur Dan Chitic.
De fapt, ”orice cuvânt în plus e prea mult pentru acest nimic”, îl nimicește Chitic pe Ciolacu, subliniind un aspect recunoscut de majoritatea analiștilor: ”Clar e că singura opoziție a regimului a fost aia din stradă”.
Și, la fel de clar este că ”pentru 2024 trebuie să construim o opoziție viabilă și credibilă și în Parlament”, conchide Dan Chitic, subliniind – ”în rest, oricâte procente ar avea în sondajele alea făcute din pix, singura concluzie pe care o pot trage după ce l-am ascultat 5 minute pe Ciolacu e R.I.P. PSD!”
Ca un post scriptum, Dan Chitic preia un comentariu în care i se spune că ”Nu e frumos sa spui "RIP PSD!" . Trebuie spus pe de-a dreptul MU(…)E PSD”.
”Cu asta s-au învățat și nu le mai este greață”, spune comentatorul citat de Dan Chitic, argumentând cu alte fapte ale PSD: ”Carmen Avram a votat la Bruxelles legea LGBT precum și aia cu Pașaportul de vaccinare. Alături de Manda Olguței. Numai patrihoți unul si unul”.
Cam asta e imaginea noului PSD – european, aliniat la grupul progresist.
BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Unul dintre prea puțini parlamentari PSD care mai pun probleme reale Puterii – nu fac doar declarații de presă – este senatorul Daniel Zamfir.
Fie prin legi precum ”Darea în plată”, fie prin dezvăluiri, Daniel Zamfir rămâne un ghimpe în coasta Puterii – mai ales a lui Florin Cîțu, cu care senatorul are un „meci” vechi.
Acum, Daniel Zamfir vine cu o adevărată ”NUCLEARĂ” pe care o amorsează cu întrebarea: ”CE AȚI ÎNGROPAT ÎN FUNDUL CURȚII, CÎȚULE?”
Dincolo de metaforă, aflăm de la Zamfir că, în Comisia Economică a Senatului a ajuns o nouă Ordonanță de Urgență care ar fi, de fapt, ”o nouă încercare - a treia - de a-i prelungi pe viață mandatul președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu”.
Ori, în cazul acestui OUG, apare în primul rând întrebarea – ”De ce ar fi asta o urgență?” și completarea – ”De ce după ce a mai fost respinsă propunerea, vine iar Cîțu cu ea?”.
Ei bine, răspunsul ar putea veni dintr-o altă întrebare… ”ajutătoare”: ”Îl leagă ceva atât de strâns pe domnul Cîțu de domnul Chirițoiu?”.
”Daaa!”, răspunde Daniel Zamfir – ”Investigația din 2008, condusă de Chirițoiu, cu privire la atacul speculativ asupra leului în care a fost implicat Cîțu!”.
Ceea ce este corect, a existat așa ceva! De aceea, Zamfir consideră că ”Reformatorul” premier Cîțu ”vrea să dea mandat pe viată la Consiliul Concurenței, ca să-și plătească "datoria" pe care o are la Chirițoiu”.
Teoria/acuzația lui Zamfir este o adevărată ”nucleară”, pentru că arată o vulnerabilitate a premierului – care ar putea fi folosită și de alții.
În plus, spune Zamfir, pe modelul argumentației lui Cîțu în cazul Chirițoiu, ”mâine o să solicite și Curtea de Conturi și Curtea Constituționala și ASF și ANCOM și ANRE, că au căpătat experiență și e bine să rămână acolo”.
Încă un detaliu relevant: ”Coaliția de guvernare a amânat de mai multe ori decizia în Comisii la Senat, tocmai pentru a putea trece proiectul tacit, fără să se mai facă valuri”.
”Rușine!”, spune în final Daniel Zamfir – ”Atenție!”, spunem noi, pentru că acoperirile problemelor la acest nivel se fac cu mari sacrificii. Pe care le plătește țara, de cele mai multe ori – iar efectele se înlănțuie.
BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Românii care poartă numele Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruință, își serbează ziua în fiecare an în data de 23 aprilie.
Cunoașteți pe cineva care se numește Gheorghe, Georgeta, Gherghina, George, Georgiana etc? Atunci, cu siguranță vă gândiți să îi trimiteți câteva cuvinte de felicitare.
Dacă, însă, nu sunteți inspirat, Sputnik vă vine în ajutor cu câtva sugestii de mesaje de felicitare, scoțându-vă, astfel, din impas.
Indiferent ce mesaje transmiteți celor dragi, important este ca acestea să vină din inimă.
Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A trăit în vremea împăratului Dioclețian (secolul al IV-lea). Datorita vitejiei si victoriilor sale, ajunge mare conducător de oști.
în anul 303, împăratul Dioclețian va începe lupta împotriva creștinilor. Au fost dărâmate lăcașuri de cult, interzise adunările creștinilor, arse cărțile sfinte. Dioclețian a dat poruncă ca cei ce se vor lepăda şi vor părăsi pe Hristos să se învrednicească de cinstiri împărăteşti şi de daruri, iar cei cer nu se vor supune poruncii, să fie omorâți.
În fața acestei situații, Sfântul Gheorghe nu se ferește să-și mărturisească credința în Hristos, motiv pentru care a fost întemnițat. Ulterior a fost supus la diverse chinuri: loviri cu sulița, tras pe roată, îngropat în var, lespezi de piatră puse pe piept, dar nicio tortură nu l-a făcut să renunțe la credința sa.Cei prezenți, uimiți de faptul ca Sfântul Gheorghe a rămas în viață și că a înviat un mort, au renunțat la păgânismul lor și s-au convertit la creștinism. Minunea învierii celui decedat a convins-o și pe sotia lui Diocletian, împărăteasa Alexandra, să adere la creștinism.
Pentru că nu s-a lepădat de Hristos, Sfântul Gheorghe a fost condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie/6 mai 304, aceasta fiind și ziua de prăznuire.Sfântul
Sfântului Gheorghe doborând balaurul este reprezentat pe Steagul Țării Moldovei, care se află la Mănăstirea Zografu din Muntele Athos. Pe acest steag este scrisă și rugăciunea Sfântului Ștefan cel Mare către Sfântul Gheorghe:
"O, luptătorule și biruitorule, mare Gheorghe, în nevoi și în nenorociri grabnic ajutător și cald sprijinitor, iar celor întristați, bucurie nespusa, primește de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Păzește-l pe el neatins în lumea aceasta și în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin. Și aceasta a făcut-o în anul 7008 (1500), în al 43-lea an al Domniei Sale".
Totodată, menționăm că pecetea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei poartă chipul Sfântului Gheorghe, preluat după steagul de luptă al Sfântului Ștefan cel Mare.