PNL

Mai mulți lideri PNL implicați în cel mai greu dosar DNA

6264
Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în instanță pe fostul premier și președinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu, dar în dosar sunt implicați liberali grei actuali.

BUCUREȘTI, 10 mar – Sputnik. Așa cum s-a anunțat, DNA a trimis în instanță dosarul în care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de luare de mită, suma fiind uriașă: 800.000 de dolari.

Dar, observă presa, ”procurorii fac însă şi victime colaterale, pentru că rechizitoriul face trimitere şi la alte personaje cu funcţii importante”.

Și, fără dubii, este cel mai greu dosar actual din punct de vedere al imaginii – fiindcă e vorba de un fost premier și președinte a două partide parlamentare! Ori, în cazul unei condamnări cu răsunet internațional, lucrurile nu vor rămâne aici.

Un exemplu concret - jurnalistul Florin Pușcaș de la „Știri pe surse” observă că din rechizitoriul DNA se face referire la o notă a Secretariatului General al Guvernului, aprobată în ședința Guvernului din 7 august 2007, vizând firma austrică de la care ar fi provenit mita.

”Potrivit DNA, Tăriceanu s-ar fi înţeles cu austriecii, după care i-ar fi determinat pe subordonaţi să facă demersurile necesare, începând cu secretarul general al guvernului”, scire jurnalistul, care atrage atenți că, la acel moment, ”secretar general al guvernului era Ilie Bolojan, actual preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, care fusese numit în funcţie în aprilie 2007”.

De fapt, sub Tăriceanu începe ascensiunea lui Ilie Bolojan, numit mai întâi prefect al județului Bihor, apoi secretar general al Guvernului. 

Procurorii DNA notează că „Un element care dovedește implicarea Prim-Ministrului, după realizarea înțelegerii, este și aprobarea de către acesta, la scurt timp, a propunerii S.G.G. de constituire a unei comisii interministeriale formată din reprezentanți, la nivel de secretar de stat, din cadrul M.T.I.C., M.E.F și S.G.G., care să negocieze cu partenerii contractuali suma și modalitatea de plată a acestor produse”, propunere aprobată pe 7 august 2007.

Și, atenție la  ”Schimbarea de atitudine a reprezentanților tuturor instituțiilor implicate”,  în condițiile în care ”reprezentanții autorităților au ignorat timp de doi ani solicitările de actualizare a numărului de licențe, însă după realizarea înțelegerii privind plata comisionului au reușit ca într-un interval de mai puțin de un an (8 luni) să realizeze inventarierea tuturor licențelor folosite în administrația publică, să identifice sursa de finanțare, să adopte hotărârea de guvern privind semnarea actului adițional la contract și să adopte o altă hotărâre de guvern prin care au suplimentat valoarea contractului pentru a include și taxa pe valoare adăugată, omisă inițial”.

În rechizitoriul DNA se subliniază și că ”după plata comisionului corespunzător primului actului adițional, întreaga procedură a fost reluată și s-a finalizat în mai puțin de două luni, astfel încât actul adițional nr 4. care viza perioada 2007 - 2008 să fie încheiat anterior alegerilor parlamentare din acel an”.

Ori, este exact perioada în care cel pe la care treceau toate actele, secretarul general ale Guvernului, era  Ilie Bolojan!

”Cum nota menţionată de DNA a avut un rol determinant în derularea procedurii, nu este exclus ca Ilie Bolojan să fi fost audiat în calitate de martor în dosar”, scrie jurnalistul citat, precizând că ”Deocamdată nu există însă informaţii oficiale în acest sens”.

Dar, completăm noi, în cazul în care dosarul va duce la o condamnare a fostului premier – ne întrebăm cum vor scăpa ceilalți implicați în scandalul de la nivel înalt? Așa cum menționam, cazul Bolojan, descris de jurnalistul citat, este doar un exemplu, pentru că speța respectivă are legătură cu mai mulți lideri liberali.

6264
Tagurile:
DNA, PNL
Tematic
Alertă: Avocatul Poporului, lovitură primită de PNL! Va ieși scandal!
Om de bază al PNL, acuzat de moartea a zeci de bolnavi!
Rareș Bogdan și PNL, călcați în picioare de Emanuel Ungureanu USR!
Maia Sandu și Klaus Iohannis

Moldova, lecție de diplomație României! Rușine, epigoni ai lui Titulescu și Ștefan Andrei!

60
Chișinăul arată că știe mai multă diplomație decât Bucureștiul – respectă și întărește relația cu cel mai investitor din lume, nu își bate joc de una dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Recent, s-a petrecut un fapt trecut sub tăcere de mass media, dar care spune multe despre cum vede diplomația de la Chișinău relația cu cel mai puternic investitor al lumii, China.

Jurnalistul Dan Tomozei Dimian, jurnalistul român care lucrează în Beijing la Radio China Internațional, a transmis că ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză, E.S. Dumitru Braghiș, a prezentat, miercuri, Scrisoarea de acreditare președintelui Xi Jinping, în cadrul unei ceremonii la care au participat 29 de diplomați veniți la post în ultima perioadă.

Tomozei relatează că, în cadrul ceremoniei organizate la Marea Sală a Poporului din Beijing, președintele Xi Jinping ”a transmis cele mai calde urări de bine conducătorilor țărilor reprezentate de ambasadori, subliniind că în anul în care este marcat centenarul de la fondarea Partidului Comunist din China, autoritățile de la Beijing vor continua să pună în aplicare, cu fermitate, noua filozofie de dezvoltare și vor crea o nouă paradigmă de dezvoltare, astfel încât de dezvoltarea Chinei să beneficieze cât mai mult toate țările”.

Toate țările care… înțeleg să respecte și să mențină relația cu China! Ceea ce NU este cazul României, dar este cazul Moldovei!

Cine este ambasadorul Dumitru Braghiș? Cartea sa de vizită spune totul, despre cum înțelege să respecte Chișinăul relația cu Beijingul. Născut în 1957, Dumitru Braghiș este o personalitate cu mare experiență politică și diplomatică – specializat în relațiile cu Estul.

Braghiș a deținut funcția de prim-ministru al Republicii Moldova (1999–2001) și a fost Ambasador în Federația Rusă (Noiembrie 2015 – Martie 2017).

Daniel Tomozei Dimian evidențiază însă și un alt aspect important – un atu al ambasadorului Moldovei: ”De la momentul sosirii la post, Ambasadorul Dumitru Braghiș desfășoară o impresionantă activitate de cunoaștere și promovare a relațiilor bilaterale China – Republica Moldova, având deja marcate câteva zeci de acțiuni, vizite și semnări de acorduri bilaterale”.

Deci, DA, așa se reprezintă o țară în capitala unei superputeri - trimițând personalități importante, bine pregătite și cu merite recunoscute bilateral.

Pe când… România?

Relația României cu China este marcată de sabotarea firmelor chineze de stat, de atacuri virulente venite de la demnitari ai partidelor din Coaliția de guvernământ (cazul Pavel Popescu este fie patologic, fie demn de a fi cercetate de Servicii!), de susținere de către președinte și ministrul de Externe a politicilor anti-chineze americane.

În plus (de fapt, în mare minus!), România a menținut în funcție un ambasador, Vasilică Constantinescu, care s-a remarcat prin… accidente auto!

”Avem ambasador care se urcă beat la volan, face accident, distruge o mașină diplomatică și un autobuz, fuge de la locul accidentului, fiind băut, se ascunde în rezidența diplomatică”, îi relata Dan Tomozei lui Ion Cristoiu, anul trecut.

Reacția MAE român, întârziată, a fost că ”situația semnalată face deja obiectul unor cercetări în curs, aspectele în cauză fiind tratate cu maximă seriozitate”.

Sigur că da, cu aceeași seriozitate… de 1 an fără rezultate și măsuri concrete!

Dan Tomozei descrie relația româno-chineză ca fiind ”fracturată”, marcată de ”erorile de calcul pe care le observ în deciziile politice de la București”, dar și de ”gravele derapaje diplomatice ale României în China”.

De altfel, între pagina de socializare a lui Daniel Tomozei și cea a Ambasadei României la Beijing, ai dori ca ziaristul să fie reprezentantul țării noastre în China! Găsești relatări despre activități culturale, încurajarea colaborării bilaterale, demersuri constante pentru menținerea unei dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie!

De aceea spun – mica Moldovă dă o jenantă lecție de diplomație României lui Titulescu, Ștefan Andrei sau Adrian Năstase!

 

60
Tematic
Cîțu trimite în Moldova vaccinurile refuzate de români
Expert: Este oare posibilă producerea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova
Împușcături la granița României cu Republica Moldova

Загрузка...
Dan Barna

Dan Barna a fost cumințit de Iohannis, se conformează solicitării lui Cîțu

99
Dan Barna s-a întâlnit cu președintele Iohannis și rezultatele se văd clar – liderul USR a fost „cumințit”, nu reacționează la provocări și se conformează după solicitările premierului… căruia îi retrăsese sprijinul politic!

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Două întâlniri au avut loc între Klaus Iohannis și Dan Barna – aseară și în cursul zilei de azi. Informația a fost dată ”pe surse” de către mass media și nu a fost infirmată de părți.

Justiție, ciocan
© Inquam Photos / Octav Ganea

Iohannis și Barna s-a fi întâlnit la Snagov aseară și la Sibiu, astăzi. Confirmarea pare a veni la pachet cu rezultatul – cumințirea lui Dan Barna.

Concret, dacă ieri și alaltăieri USR cerea schimbarea lui Florin Cîțu, astăzi premierul a lansat provocări grave la adresa USR, referindu-se la ei ca ”Opoziție” – și asociindu-i cu Marcel Ciolacu. Mai mult, l-a luat direct la întrebări pe Barna, cerându-i să prezinte urgent un răspuns – să spună dacă știa de datele menționate de Voiculescu.

Cu toate astea, Barna nu a reacționat cu aceeași măsură, ci s-a conformat solicitării premierului.

Barna spune că a fost informat ”ieri, 15 aprilie, de echipa de la Ministerul Sănătății că verifică posibile inadvertențe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorități”.

Deci, ieri, 15 aprilie, când Voiculescu NU mai era ministru! Practic, Barna îl denunță pe Voiculescu că nu i-a adus la cunoștință acele date!

Mai mult, Barna a solicitat imediat secretarului de stat ”să facă o notă de informare premierului Florin Cîțu, cu stadiul situației, pentru a putea decide măsurile pe care le va considera necesare în calitate de ministru interimar al Sănătății”.

”Ulterior, în cadrul ședinței de Guvern de ieri i-am transmis premierului ca am fost informat că este o situație în analiză la Ministerul Sănătății legată de metodologia privind înregistrarea deceselor de COVID-19 și că am cerut să-i fie trimisă și că a primit o notă pe acest subiect”, spune Barna.

Cu alte cuvinte, o atitudine de subaltern model, nicidecum o reacție de revoltă la provocările premierului!

Altfel spus, intervenția președintelui l-a cumințit pe Dan Barna – care se supune fără comentarii premierului.

99
Tagurile:
Klaus Iohannis, Dan Barna
Tematic
Dan Barna ARUNCĂ în aer Coaliția – retrage susținerea lui Cîțu
ACUM: Cîțu declanșează Jihadul în Guvern: PROVOCARE directă pentru Barna și USR
Barna, pe urmele lui Dragnea? Lege care l-ar scăpa de penal

Загрузка...