Klaus Iohannis

Iohannis, aproape de o rușinoasă sancțiune oficială

1151
(reînnoit 20:06 09.03.2021)
Președintele a gafat din nou – iar două importante personalități l-au făcut praf. Este posibil ca președintele să se aleagă cu o nouă sancțiune oficială. ”Ne temem că ”România educată” pe care și-o imaginează poate să fie o Românie educată greșit”

BUCUREȘTI, 9 mar – Sputnik. Președintele Iohannis este la un pas de o nouă sancțiune din partea Comitetului Național pentru Combaterea Discriminării, după ce a folosit, chiar în zi de sărbătoare, o expresie care jignește etnia rromă – conform unora dintre cele mai respectate voci ale comunității în cauză.

Concret, referindu-se la creșterea numărului de infectări din ultimele zile, Iohannis a spus ”trebuie să avem grijă, să nu ne înecăm la mal!”.

Evident, este o referire la cunoscuta zicere ”Să nu te îneci ca țiganul la mal” – asta e opinia cunoscutului muzician și politician Mădălin Voicu, reprezentant de seamă al etniei rrome.

”În ultimul timp, domnul președinte are un gen de limbaj să nu îi spun excentric, dar tendențios și subiectiv, indiferent de subiectul pe care îl comentează”, spune Mădălin Voicu. ”Astăzi am auzit o exprimare care sună fals, cel puțin din punctul meu de vedere - eu, ca muzician, îmi permit să descopăr lucrurile care nu sună curat”.

Mădălin Voicu consideră că, dacă e să se ia după proverbul pe care îl știm cu toții, ”să nu te îneci ca țiganul la mal”, este ”o chestiune care ține de o greșeală, de o eroare pe care dumnealui a făcut-o”.

”El nu a pronunțat cuvântul țigan, dar, cunoscând comportamentul, atitudinea și gândirea domniei sale, imediat am simțit o ”săgeată” care nu îl onorează, nu îl favorizează, ba din contră, îl îngroapă în aceeași mocirlă în care sunt toate discursurile lui, mai ales cele care sunt cu tentă, îl caracterizează”, spune muzicianul.

Reputatul muzician consideră că o astfel de formă de exprimare ”îl coboară, ceea ce nu mă mai miră și nu cred că mai miră pe cineva”.

”Nu am niciun dubiu că nu știe foarte bine ce a spus… cred că a spus-o nu din greșeală, ci intenție”, a declarat Voicu pentru „Știri pe surse”.   ”Nu mă mai miră nimic în toate falsitățile din discursurile pe care le are. Este sub nivelul la care ar trebuie să fie un președinte de stat. Nu e vina lui că a ajuns acolo, ci a celor care și-au dorit foarte tare să aibă un manechin la Cotroceni”.

Și cunoscutul politician Florin Manole, alt reprezentant de prim rang al etniei rrome,  consideră că declarația lui Iohannis reprezintă ”un mod de gândire marcat de stereotipuri etnice”.

”Președintele România a făcut o gafă comparabilă cu gafa de exprimare când s-a referit la ”întâlniri secrete cu evreii”. Gafa aceea, adăugată la gafa de proporții cu PSD care ”are înțelegeri cu ungurii”, la care punem și ultima ieșire  - avem un tablou complet nu al unor gafe”, consideră Manole.

Mai mult, fostul deputat atrage atenția că ”ele ar fi fost gafe dacă erau singulare”. De fapt, este „un mod de gândire marcat de stereotipuri etnice”.

”Este foarte surprinzător pentru un om care ar trebui să aibă o sensibilitate la astfel de teme mai mare decât alții, pentru că el însuși vine dintr-o minoritate etnică”, consideră Manole.

În același timp, într-o declarație pentru ”Știri pe surse”, Florin Manole consideră că o asemenea gândire duce la temerea ca proiectul național ”România educată”: mai precis să fie ”o Românie educată greșit”.

”Este o perpetuare a unor stereotipuri și prejudecăți, iar când vedem astfel de erori în gândirea președintelui, erori de educație, că nu te naști crezând că unii oameni se îneacă la mal, avem toate motivele să ne temem că ”România educată” pe care și-o imaginează poate să fie o Românie educată greșit - adică, o Românie ”educată” să aibă stereotipuri etnice și prejudecăți față de minorități”, a declarat Florin Manole.

Florin Manole nu rămâne doar un simplu observator – ci ia atitudine pe plan oficial: ”Mă aștept să ia atitudine asociațiile rromilor și vreau ca președintele să conștientizeze chiar și cu întârziere, așa cum ne-a obișnuit cu anumite reacții, că a făcut o gafă de proporții și să își ceară scuze așa cum a făcut și după gafa referitoare la ”întâlnirile cu evreii””.

Din reacțiile acestor personalități rezultă un aspect clar: CNCD va fi sesizată sau se va autosesiza în cazul acestei declarații – iar asta îl va costa pe Iohannis o nouă sancțiune – care ar fi a treia, după cele primite pentru folosirea cuvântului ”penali” în situații nepotrivite – și a afirmațiilor despre ”Ținutul secuiesc”.

1151
Tagurile:
Klaus Iohannis
Tematic
Iohannis, tupeu uluitor în fața celor mai importanți judecători
Iohannis, ședință urgentă! Acuzații de ascundere a gunoiului sub preș
Iohannis se amestecă într-un mod șocant în justiție
Magistrații îl acuză pe Iohannis ca fiind responsabil de decizia din dosarul 10 august
Ultima oră: Iohannis – ședință de urgență, situație de criză nemaivăzută în Educație!
Iohannis a anunțat prelungirea stării de alertă
Proteste la București împotriva restricțiilor COVID

VIDEO: Proteste în București împotriva restricțiilor COVID

95
(reînnoit 17:33 10.04.2021)
Pentru sâmbătă, 10 aprilie, au fost anunțate mai multe proteste în București dar și în alte orașe ale României.

Sputnik vă invită să vizualizați imagini video de la protestele care au loc astăzi în București, Piața Victoriei, Piața Universității, împotriva restricțiilor impuse de autoritățile române pentru a diminua răspândirea infecției de coronavirus, dar și împotriva vaccinării obligatorii.

Protest în Piața Victoriei

Protest în Piața Universității

95
Tagurile:
coronavirus, Piața Universității, Piața Victoriei, București, Proteste

Загрузка...
Emanuel Ungureanu

Emanuel Ungureanu (USR): ”S-a murit cu zile din cauza proastei organizări a lui Arafat”

254
(reînnoit 10:01 10.04.2021)
Emanuel Ungureanu: ”Să terminăm cu această isterie, cu o singură boală! Este inadmisibil ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor!”

BUCUREȘTI, 10 apr – Sputnik. După scandalul de la Spitalul Foișor, reacția celui mai implicat parlamentar în probleme medicale, Emanuel Ungureanu (USR) a fost clară: ”HAOS!”.

Ungureanu reproșează că ”această măsură trebuia explicată ÎNAINTE și asumată împreună cu managerul și personalul medico-sanitar.

Deputatul consideră că este ”inacceptabil acest mod de acționa, inacceptabil!”.

Mai mult, el susține, așa cum o face de luni de zile, că împărțirea spitalelor ”în Covid-19 și non Covid-19 este o mare porcărie”.

”Ar fi trebuit ca fiecare spital să trateze TOȚI pacienții, indiferent de patologie, aproape toate spitalele pot avea circuite separate pentru Covid-19 și pot tratata și ceilalți pacienți”, spune Ungureanu. ”Spitalele României trebuie să îngrijească toți pacienții, nu este în regulă să-i aruncăm în stradă pe unii pentru a face loc altora”.

Întrebat de Adriana Bahmuțeanu despre ce s-a întâmplat la Foișor, Ungureanu a subliniat, repetând ceea ce transmisese public anterior: ”Repet, ce se întâmplă acum la Spitalul Foișor este inacceptabil!”

”Este inacceptabil să arunci în stradă niște pacienți. Este o acțiune făcută în pripă. Este incalificabil! Nu e normal să anunți o măsură fără să o explici. Care e logica pentru care sunt scoși niște pacienți din spital?!”.

Emanuel Ungureanu subliniază: ”Nu avem doar o singură boală în lume! Bolnavii cronici sunt enorm de mulți în România”.

Și, atenție, el în acuză pe Arafat pentru mulți dintre morții acestor zile!

”Pacienți de la Colentina au murit acasă pentru că nu au putu fi tratați - s-a murit cu zile din cauza proastei organizări a lui Arafat”, spune clar Ungureanu.

Ungureanu atrage atenția că a contestat de mult acest sistem al lui Arafat, cu împărțirea spitalelor: ”Este o greșeală, suntem singur țară din UE care face asta! Este un mod de a trata bolnavul pe care eu nu îl înțeleg și nu îl accept”.

Pe de altă parte, Ungureanu acuză și managerul spitalului – ”trebuia să iasă și să spunea dacă s-a opus... lașitatea asta omoară”.

Ungureanu nu îl scoate din cauză nici pe ministrul Sănătății, deși consideră că acesta ”doar a avizat Ordinul”.

”Vreau ca mâine ministrul Sănătății să iasă și să explice tot! Vreau o comunicare clarissimă”, spune Ungureanu, subliniind „Vreau să terminăm cu această isterie, cu o singură boală”.  

Întrebat dacă s-au încălcat drepturi ale pacienților, Ungureanu a punctat din nou: ”Se încalcă toate drepturile din lume în aceste luni”.

Care este opinia deputatului Ungureanu – trebuie să demisioneze Raed Arafat?

”Din punctul meu de vedere, deciziile dlui Arafat sunt depășite de foarte mult timp”, a răspuns Ungureanu. ”L-am rugat încă din 2015 să facă un pas în spate. Deciziile pripite ale domnului Arafat trebuie analizate - Arafat să facă un pas în lateral, dacă nu în spate! Ministrul Vlad Voiculescu va fi evaluat de premierul Cîțu”.
254
Tagurile:
USR, Raed Arafat, Emanuel Ungureanu

Загрузка...
Protest la Haga restricții olanda lockdown coronavirus covid-19

Proteste ample în Olanda - „Poliția pentru libertate” - VIDEO

0
Mișcarea „Poliția pentru libertate” a luat naștere ca opoziție faţă de măsurile dure ale guvernului din Olanda de a limita răspândirea coronavirusului, pe care grupul le consideră o încălcare a libertăților. E formată în principal din veterani ai armatei și ai poliției.

BUCUREŞTI, 10 apr – Sputnik. În Olanda au loc astăzi manifestații în provincia Utrecht împotriva măsurilor guvernului pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Printre organizatorii manifestaţiilor este mișcarea „Poliția pentru libertate”, care a luat naștere ca opoziție faţă de măsurile guvernului împotriva COVID-19, măsuri pe care grupul le consideră o încălcare a libertăților. Mişcarea este formată în principal din veterani ai armatei și ai poliției.

Sputnik a transmis în direct din Baarn, provincia Utrecht, unde membrii mișcării „Poliția pentru libertate” mărșăluiesc prin oraș pentru a-și exprima opoziția față de măsurile stricte legate de coronavirus.

Locuitorii din Olanda sunt obligați să lucreze de acasă, cu excepția cazului în care este imposibilă îndeplinirea îndatoririlor de la distanță, de asemenea, sunt obligaţi să respecte un interval în care este interzisă ieşirea din case pe timpul nopţii și să urmeze regulile standard privind purtarea măștii și distanțarea fizică. Anumite afaceri, în principal facilitățile de divertisment, sunt în prezent închise.

Se așteaptă ca măsurile de restricţii să rămână în vigoare până pe 20 aprilie.

0
Tagurile:
Olanda, Proteste
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...