MARIA GRAPINI

Maria Grapini, demers excepțional la Bruxelles pentru România Iohannis, pus la zid!

21358
Cel mai activ și curajos europarlamentar, Maria Grapini, a întreprins un demers excepțional, dând un exemplu celorlalți politicieni: a făcut Bruxelles-ul să vadă faptele neconstituționale ale lui Iohannis - și multe altele care nu convin UE!

BUCUREȘTI, 24 feb – Sputnik. Ceea ce nu a îndrăznit nimeni, a făcut Maria Grapini, cel mai activ europarlamentar român!

Politicianul umanist a expus în fața comisarului Věra Jourová, cea care a urmărit și mustrat România ani de zile pentru ”statul de drept”, problemele grave create de președintele Iohannis, dar și de coaliția de la guvernare.

Și, interesant, Věra Jourová, actualmente vicepreședinte al Comisiei Europene – Valori și Transparență, i-a răspuns Mariei Grapini.

Maria Grapini a pus aceste întrebări adresate Věrei Jourová și într-o scrisoare deschisă, pe care a plasat-o în contextul frecventelor încălcări ale Constituției de către președintele Iohannis, dar și de către Guvernul PNL care, ”prin vocea primului ministru demisionar, Ludovic Orban, a contestat public deciziile Curții Constituționale”.

În scrisoarea transmisă vicepreședintei Comisiei Europene, Grapini a precizat că misiunea OSCE care a monitorizat alegerile parlamentare din România ”a criticat implicarea preşedintelui Klaus Iohannis în campania electorală, în favoarea Partidului Național Liberal”.

”Preşedintele Iohannis şi-a exprimat, în mod frecvent, preferinţele sale politice, în intervenţiile publice, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a angajamentelor făcute de către toate ţările OSCE de a nu amesteca funcţiile şi instituţiile statului în lupta politică”, atrage atenția Grapini.

Iată și întrebările puse de Maria Grapini:

1. Având în vedere frecventele încălcări ale Constituției de către Președintele Klaus Iohannis, cât și de către  guvern care prin vocea primului ministru demisionar, Ludovic Orban, a contestat public deciziile Curții Constituționale și a declarat public că nu le aplică, nu considerați că s-a încălcat principiul statului de drept? Mai mult, președintele Klaus Iohannis a avut mai multe declarații extremiste cerând desființarea Partidului Social Democrat, una dintre cele mai importante forțe politice din România.

2. Având în vedere că România a fost sancționată printr-o Rezoluție nedreaptă, în anul 2018, când nu se întâmplau aceste lucruri, cum consideră Comisia că va trebui să se acționeze în această situație?

3. Pentru credibilizarea instituțiilor europene, nu considerați că ar trebui să atenționați guvernele, indiferent de culoarea politică a acestora, si președinții statelor membre, atunci când se încalcă principiul statului de drept?

***

Așa cum arătam mai sus, vicepreședintele Comisiei Europene – Valori și Transparență, Věra Jourová, i-a răspuns europarlamentarului umanist.

Oficialii Comisiei monitorizează cu atenție evoluțiile legate de statul de drept, în toate statele membre, inclusiv în România, a arătat, în primul rând, Věra Jourová.

”După cum știți, la 30 septembrie 2020, Comisia a adoptat primul său raport anual privind statul de drept, ca parte a noului mecanism european privind statul de drept, un instrument preventiv aplicabil tuturor statelor membre pentru promovarea statului de drept și prevenirea apariției sau adâncirii problemelor”, a spus Věra Jourová.

În opinia liderului CE, raportul ”se axează pe îmbunătățirea înțelegerii și a gradului de conștientizare a problemelor și a evoluțiilor semnificative în domenii care au un impact direct asupra statului de drept - sistemele de justiție, cadrul de combatere a corupției, pluralismul și libertatea mass-mediei, precum și alte aspecte instituționale legate de sistemul de control și echilibru”. 

Adică o suită de principii frumoase, pe care Iohannis le-a călcat în picioare! Dar, după cum se vede, nici Raportul, nici Věra Jourová nu au observat asta!

Dar poate mai e timp, pentru că ”Raportul privind statul de drept este un exercițiu anual, iar edițiile viitoare se vor axa pe evoluțiile legate de aspectele sistemice din aceste domenii”.

”La fel ca ediția din 2020, raportul din 2021 privind statul de drept va include un capitol referitor la România, care va reflecta evoluțiile din domeniile menționate mai sus. În ceea ce privește alegerile parlamentare, Comisia nu are competența generală de a interveni  în chestiuni electorale în statele membre”, se arată în răspunsul transmis de Věra Jourová europarlamentarului umanist.

Să sperăm că așa va fi, că se va vedea ceva. Deși… să fim serioși – referendumul lui Iohannis, despre care președintele în funcție a spus clar că e împotriva unui partid, este o încălcare a oricăror norme democratice demnă de vremurile de tristă amintire ale fascismului!

Foarte interesant, vicepreședintele Comisiei Europene a menționat faptul că, ”sub rezerva respectării anumitor principii de bază, cum ar fi cele prevăzute la articolele 2 și 14 din Tratatul privind funcționarea UE, statele membre au responsabilitatea de a stabili condiții specifice pentru desfășurarea alegerilor, iar autoritățile administrative și judiciare naționale competente asigură respectarea legislației aplicabile și a standardelor relevante”.

Deci, tot statelor membre le revine responsabilitatea… iar Comisiei Europene îi revine doar… arbitrajul după reguli făcute și interpretate de ea? Cu măsuri diferite, funcție de ce grup conduce CE?

”Statele membre ar trebui să țină seama de orientările relevante privind bunele practici electorale furnizate de organisme internaționale precum Comisia de la Veneția, a Consiliului Europei și misiunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)”, mai spune Věra Jourová.

Oare România nu e inclusă în paradigma ”statele membre” decât când e vorba de Dragnea, nu și de Iohannis?

“La un nivel mai general, în decembrie 2020, Comisia a prezentat Planul de acțiune pentru democrația europeană, care urmărește să consolideze reziliența democratică și să protejeze integritatea alegerilor”, explică Věra Jourová. 

Acest Plan de acțiune se adresează instituțiilor UE, guvernelor și parlamentelor naționale, precum și altor autorități naționale, partidelor politice, mass-mediei, societății civile și platformelor online.

Planul stabilește ”măsuri specifice de promovare a unor alegeri libere și corecte și a unei participări democratice puternice”.

”În acest context, Comisia va continua să colaboreze cu toate statele membre, inclusiv cu România, pentru a consolida cooperarea în UE”, spune Věra Jourová,.

Desigur, în finalul răspunsului, Věra Jourová o asigură pe Maria Grapini că ”în continuare, Comisia va urmări îndeaproape evoluțiile din România și va colabora cu autoritățile române pentru a promova statul de drept și democrația” iar Comisia ”își menține angajamentul ferm de a susține dreptul și valorile UE, în interesul cetățenilor români și al restului UE”, transmite Biroul de Presă al europarlamentarului Maria Grapini.

Trecând peste aspectele diplomatic – formale ale răspunsului Věrei Jourová, demersul Mariei Grapini este extrem de valoros pentru că pune în fața conducerii ”Guvernului Europei” realitățile românești. Și chiar dacă ele nu sunt acceptate de actuala conducere a CE, documentul rămâne acolo, iar în viitor poate se va schimba ceva în relația România – UE.

Adică o relație de parteneriat, așa cum o vede și o trăiește Maria Grapini – nu una de slugărnicie, așa cum o văd cei mai mulți politicieni români.

21358
Tagurile:
Klaus Iohannis, Maria Grapini
Tematic
Grapini lansează nucleara: Parlamentul European contestă acordul Consiliului European!
Grapini ia la întrebări Bruxellesul: ce e cu măștile neconforme de pe piața europeană?
Grapini nu se lasă păcălită de Iohannis: “O ratare ca multe altele sau o trădare?”
Klaus Iohannis

România, din nou în pericol fie umilită iar guvernanții ACCEPTE

150
După cum merg lucrurile, întrebarea vine firesc: oare când îi vom vedea pe Iohannis, Aurescu sau Cîțu în genunchi, la vreo partidă?

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. Chiar de marea sărbătoare creștină a Rusaliilor, România mai primește o palmă din direcția impusă de ”fratele cel mare”. Sau, în fine, cum se va numi ”frate” în noul nomenclator ”progresist”.

Ungarischer Ministerpräsident Viktor Orbán
© AP Photo / MTI, Szilard Koszticsak

Puternic susținută de noua conducere de la Washington, politica minorităților sexuale și a persoanelor transgender lovește și România. Cel mai cunoscut ONG din domeniu, asociația  ACCEPT, cere autorităților române, printr-un ”apel public” să recunoască rolul statului român ”în inițierea și perpetuarea sistemului opresiv care a făcut mii de victime în rândul persoanelor gay și lesbiene”.

De asemenea, ACCEPT cere statului român să ”își exprime fără echivoc adeziunea la valorile de drepturile omului și valorile europene”.

De se face chiar azi acest demers? Pentru 21 iunie 2001 este, conform asociației citate, data abrogării Articolului 200 din Codul Penal – și care ar fi ”un moment istoric pentru România, fiind începutul respectării libertăților tuturor cetățenilor români, indiferent de orientarea lor sexuală”.

De menționat că alte surse dau ca 22 iunie 2001 data abrogării de către guvernul Năstase a controversatului articol.

Pe de altă parte, prevederea nu este din vremea comuniștilor, ci a fost introdusă în 1936 când viza care viza ”actele de inversiune sexuală”.

Legislația fiind modificată în 1968 – și folosită, după unele surse, și împotriva unor persoane care nu conveneau regimului. Totuși, la fel ca în cazul multor alte acuzații aduse regimului Ceaușescu, trebuie demonstrat faptul că aceasta reprezenta o ”politică” și nu au fost doar cazuri izolate. Dar, desigur, în cazul regimului Ceaușescu e mai simplu, pentru nimeni nu îi ia apărarea, iar acuzațiile aberante sunt încurajate.

De reținut și că prima modificare a art.200 CP a fost inițiată în vremea guvernului Văcăroiu, în 1996, când prin amendarea Articolului era incriminate actele homosexuale ”săvârșite în public sau dacă au produs scandal public” și pedepsite cu închisoare de la unu la cinci ani. Se revenea astfel la formula din 1936.

De asemenea, erau pedepsite ”îndemnarea sau ademenirea unei persoane”, precum și ”propaganda ori asocierea sau orice alte acte de prozelitism săvârșite în același scop”.

De remarcat că împotriva abrogării Art. 200 s-au opus cu tărie mai multe forțe politice naționale – în frunte cu PRM – dar și cu… PNȚCD!

Astfel, președintele ”Partidului martirilor”, Corneliu Coposu a declarat că ”atitudinea creștină îl determină să combată orice deviere de la legea naturii și de la principiile morale ale unei viitoare societăți echilibrate”.

Revenind la demersul de azi al ACCEPT, acesta arată că ”în baza Articolului 200, Securitatea, Miliția iar mai apoi Poliția, instanțele de judecată, procuratura și închisorile au supus bărbați gay și femei lesbiene la arestări, anchete, șantaj, tortură și încarcerări”.

Mai mult, acuzația vizează direct statul român, nu numai în perioada comunistă: ”Deși celelalte state membre ale Uniunii Europene au dezincriminat relațiile între persoanele de același sex, mult mai devreme, începând cu finalul secolului al XVIII-lea și până în anii ’90, autoritățile din România au amânat decizia până la începutul secolului XXI, aceasta fiind necesară pentru a îndeplini condițiile de preaderare la Uniunea Europeană”.

”Istoria persoanelor LGBTI din România este marcată de numeroase abuzuri promovate prin intermediul legislației naționale”, arată ACCEPT, subliniind că în ciuda dezincriminării ”relațiilor între persoane de același sex, legislativul și executivul au eșuat să adopte măsuri care să protejeze viața de familie a cuplurilor LGBTI, să ghideze tranziția juridică și medicală a persoanelor transgender, accesul persoanelor LGBTI la prevenire HIV/SIDA sau să asigure investigarea eficientă a infracțiunilor motivate de ură”.

În comunicatul remis Agenției naționale AGERPRES, asociația ACCEPT acuză direct România:

LGBT
© Sputnik / Алехандро Мартинез Велез

”Timp de peste 6 decenii, România a dus o politică de opresiune a persoanelor LGBTI. Numărul exact al victimelor celor două articole care incriminau relaţiile între persoane de acelaşi sex nu este cunoscut nici astăzi”, scrie ACCEPT.

Întrebarea este firească: va fi din nou România umilită pe plan internațional – și se va recunoaște singură ca fiind vinovată?

Nu ar fi de mirare, din moment ce țara noastră acceptă lecții/palme de democrație de la SUA, ultima țară occidentală care a abolit sclavia, care a avut ca fundament al dezvoltării exploatarea sclavilor aduși din Africa și care a permis discriminarea rasială până în deceniul șapte al secolului XX. Sau de la statele occidentale foste imperii coloniale, adevărate mașini imperii ale exploatării și crimei, focare permanente de războaie și invazii. Și așa mai departe…

Deci, da, e posibil ca guvernanții noștri, dornici să satisfacă orice poftă a Washingtonului, să umilească din nou România recunoscând că a fost o ”opresoare a persoanelor LGBTI”. Și, da, mai mult ca sigur SUA vor transmite un semnal în acest sens, ”încurajând” Bucureștiul să nu mai stea pe gânduri. Reamintim că membri de seamă ai Ambasadei SUA la București au fost mereu prezenți la manifestările importante ale LGBTI.

Oare când îi vom vedea pe Iohannis, Aurescu sau Cîțu în genunchi la vreo partidă de… ceva?

150
Tagurile:
Romania, Klaus Iohannis

Загрузка...
Bogdan Aurescu

Aurescu își continuă politica externă păguboasă pentru România? Iată ce face azi

278
(reînnoit 11:54 21.06.2021)
Ministrul Bogdan Aurescu participă astăzi la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, la Luxemburg, expunând România la o politică externă contrară interesului național

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. MAE român a anunțat astăzi că la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE se vor discuta teme importante precum evoluţiile în relaţia UE - Rusia, sau rolul UE în Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, dar şi situaţia din Mali/Sahel, Liban, Iran, Turcia şi Etiopia.

Cu aceeași ocazie miniștrii de externe vor avea dezbateri referitoare la evoluţiile din Belarus, America Latină şi Irak, inclusiv în cadrul unui schimb de opinii informal cu ministrul de externe irakian, Fuad Hussein.

UE își continuă politica de amestec în politica internă din Belarus și cu această ocazie, motiv pentru care, în marja reuniunii, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, va găzdui un mic dejun informal cu așa numitul lider al opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia.

Belarusul devine astfel un punct central al reuniunii, iar UE este gata să intervină în politica acestui stat evaluând modalităţi prin care să susțină ”societatea civilă”, adică să încurajeze și finanțeze protestele și să controleze direcțiile politice ale țării.

România vrea să se evidențieze

Ca întotdeauna în ultima vreme, România vrea să se evidențieze când nu e cazul, așa că MAE anunță cu multă emfază că ministrul Aurescu se va referi în cadrul reuniunii la ”importanţa acţiunilor UE privind adoptarea unui pachet cuprinzător de sancţiuni şi adoptarea de măsuri restrictive în domenii economice relevante, pentru a transmite un mesaj politic puternic autorităţilor din Belarus”.

Mai mult, România susține identificarea paşilor următori în vederea promovării Planului economic pentru un Belarus democratic, ca măsură pozitivă a UE în sprijinul populaţiei, proiect propus în octombrie 2020 de preşedintele Klaus Iohannis, împreună cu omologii polon şi lituanian.

Nu în ultimul rând, România vrea să fie parte din amestecul activ împotriva suveranității Belarus, motiv pentru care Aurescu va prezenta, inclusiv în cadrul schimbului de opinii cu liderul opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, ”acţiunile de sprijin pentru societatea civilă întreprinse şi avute în vedere de România”.

La fel și în ceea ce priveşte discuțiile despre Rusia, capitol la care MAE spune că şeful diplomaţiei române va reitera necesitatea unei abordări unitare şi strategice şi importanţa celor cinci principii directoare ale UE în relaţia cu Rusia, pe baza cărora trebuie să continue acţiunile UE în această relaţie.

278
Tagurile:
UE, Bogdan Aurescu

Загрузка...
TV-пульт

Un celebru serialul rus va fi difuzat și la Televiziunea Română