BUCUREȘTI, 23 feb – Sputnik. După ce aseară Guvernul a aprobat ”ultima formă a proiectului legii bugetului pentru 2021, un buget corect, credibil și orientat spre dezvoltare și reforme”, azi au făcut pasul următor.
”Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost transmis în această dimineaţă Parlamentului spre dezbatere şi aprobare”, a transmis acum Guvernul Florin Cîțu.
Deci, începând de azi parlamentarii vor putea transmite amendamente. Din declarațiile PSD, social democrații au pregătit peste 1000 de amendamente.
În aceste condiții, joi vor începe să lucreze comisiile de specialitate – deci e posibil ca plenul de luni și marți să voteze Bugetul de Stat și Bugetul Asigurărilor.
Menționăm că, în paralel, Guvernul a aprobat în ședința de ieri şi un proiect de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021.
BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. Propunerea unui personaj controversat, un diletant care NU are nicio legătură cu diplomația, în cel mai important post diplomatic, cel de ambasador la Washington, a fost criticată de multă lume.
Aberație numirii unui diletant într-ale diplomației, un personaj obscur ca Andrei Muraru, într-un asemenea post este o dovadă de inconștiență crasă – sau chiar de trădare a intereselor naționale!
Ei bine, bomboana pe coliva acestei decizii poartă înfățișarea lui Bogdan Aurescu, care face o declarație halucinantă despre această numire, dovedind că nu își cunoaște propriile obligații – în speță NU cunoaște procedura numirii ambasadorilor!
Iată ce a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consemnat de agenția națională Agerpres:
”Este o alegere excelentă, este o alegere foarte bună a preşedintelui României, o susţin în mod deplin. Îl cunosc personal pe domnul Muraru în calitate de consilier prezidenţial. Am lucrat îndeaproape cu dânsul şi sunt absolut convins că va face o treabă excepţională în Statele Unite în calitate de ambasador”.
Cum adică ”este alegerea Președintelui”?! Păi procedura este ca ministrul de Externe să facă propunerea, Premierul o avizează și se pune de acord cu Președintele (se face memorandumul de către ministru, avizat de Premier și aprobat în final de Președinte) care numește/acreditează ambasadorul! Deci NU președintele ”alege”!
De altfel, în Constituție scrie clar, la Art. 91 – ”Atribuţii în domeniul politicii externe”.
(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
Mai mult, dacă vă gândiți că Aurescu i-a făcut mai multe propuneri președintelui, iar acesta a ales (demers neoficial, atenție!), NU, nu reiese din ceea ce spune ministrul! E clar din ceea ce declară presei (vezi video mai jos): el, ministrul, doar ”susține” ce a ales/decis președintele! Aurescu nu a spus nicio clipă că a fost propunerea sa! De ce?
Dacă l-ar fi propus el pe Muraru, așa cum era legal, de ce nu ar fi spus presei?! Simplu: pentru că NU el l-a propus! Oricum, nu cred că un diplomat de carieră propunea un diletant la Washington!
De ce a declarat făcut Aurescu acea gafă în fața presei? Fie pentru că l-a scăpat gura fără să se gândească, fie pentru că NU își cunoaște atribuțiile - și pentru că i-a intrat în reflex, ca în slujba lui Iohannis să nu aibă el ”alegeri”, ci doar susțineri! În legătură cu ”îl susțin”, cred că Aurescu s-a dat în vileag: se uită prea mult la Mircea Badea!
În plus, din ceea ce spune Aurescu, reiese că până și opțiunea confirmării publice i-a aparținut lui Muraru, diletantul, nu ministrului! Rușine pentru un șef al diplomației!
Proba video, de la minutul 03.30.
BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. Politician și diplomat cu o carieră prodigioasă, fostul ambasador în SUA și director al SRI George Maior ar urma să fie numit ambasador… la Amman, în regatul Iordaniei!
Desigur, cu tot respectul pentru Regatul Hașemit, pentru Maior pare o decădere, cel puțin ca importanță – de la Washington, la Amman! Dar oare așa să fie?
Informația a fost transmisă de mai multe surse, iar analistul politic Bogdan Chirieac a încercat să explice această decizie în cadrul unui dialog cu consultantul politic Cozmin Gușă.
Confirmând zvonul că Maior va fi numit ambasador în Iordania, ”deci într-o zonă foarte sensibilă din Orientul Apropiat”, Chirieac, care lansează ideea că asta ar fi fost, de fapt, dorința SUA.
”Mișcarea, dacă va avea loc, se va face și cu acordul partenerului strategic”, spune Chirieac, completând ”Probabil că SUA vor să aibă încă un emisar, fără steag american pe el, în această zonă” a spus analistul politic Bogdan Chirieac.
De fapt, Bogdan Chirieac a formulat această explicație… pentru că nu își poate imagina alta! ”Altfel nu-mi explic de ce ar pleca atât de repede la un nou post diplomatic”.
La rândul său, Cozmin Gușă, fost coleg cu George Maior atât în Parlament cât și în PSD, consideră că, de fapt, mutarea jenantă reprezintă ”înlăturarea lui George Maior de lângă Joe Biden, pentru a nu influența mesajele venite din România”.