Florin Cîțu și Klaus Iohannis

Ce nu ne spun Guvernul și Iohannis: România e în pericol piardă multe miliarde de euro!

265
Unul dintre cei mai apropiați finanțiști atrage atenția asupra a ceea ce ascunde guvernul - România este în întârziere și poate pierde o sumă uriașă – zeci de miliarde de euro.

BUCUREȘTI, 18 feb – Sputnik. Președintele Iohannis, premierul Cîțu dar și reprezentanții PNL și USR nu pierd nici un prilej de a afirma că ”au adus” zeci de miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

De fapt, e vorba de bani teoretici, pentru că fondurile pot fi accesate DOAR dacă se îndeplinesc anumite condiții și criterii! Despre îndeplinirea acestor condiții sine qua non, Iohannis și ai săi politicieni NU spun nimic!

În schimb, reputatul economist Adrian Câciu atrage atenția că situația e gravă, România fiind în mare întârziere.

„Mai sunt 22 de luni și România trebuie să aibă contracte încheiate în valoare de 21,35 miliarde euro din cei 30,5 miliarde cât ne revin prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență”, scrie Câciu.

Ei bine, Adrian Câciu publică și o listă restrânsă a ceea ce ”deocamdată nu are” România lui Iohannis și Cîțu.

- Lege de ratificare a Deciziei Comisiei Europene privind resursele proprii – ”Nu are nici măcar proiect de lege aprobat de Guvern”, subliniază economistul.

- Plan National de Redresare și Reziliență – pentru care nu există ”Nici măcar draft! Nici nu știe ce va finanța și nici ce vrea sa facă”, iar ministrul Ghinea ”bâjbâie și cere date încercând să facă o fazare a proiectelor vechi sau în derulare ca să zică că a făcut ceva”.

- reforme structurale – nici vorbă, spune Câciu, subliniind ironic goana după ”infrastructură” – ”Toți cred că dacă baga banii in betoane fac reforme”.

- proiecte privind tranziția verde – ”nici nu este vorba”, spune economistul.

Ca atare, la capitolul orizont apare o cerință urgentă: ”Dacă nu trimitem plan până în aprilie riscăm să nu avem plan aprobat înainte de iunie”.

”Asta ar însemna că ne mai rămân cam 18 luni ca să încheiem contracte de 21,35 miliarde euro” – ceea ce e dificil și nu e totul: ”Pentru cei care nu știu, ca sa luam si restul de 9,15 miliarde euro până la 30,5 miliarde trebuie sa avem contractata o anvelopa de 70% pana la 31 decembrie 2022”, scrie Câciu.

În plus, Adrian Câciu subliniază că alocarea e mai mică pentru că ”tocmai am avut o contracție economică mai mică pe 2020”, ceea ce iar nu se spune.

”Despre asta nu va spune nimeni, dar atunci când se laudă unii că și-a revenit economia în "V" să se întrebe și care sunt efectele pe orizontală, inclusiv pe fonduri europene și să se întrebe dacă a meritat efortul cosmetizării datelor economiei reale”, arată Adrian Câciu.

 

265
Tagurile:
Florin Cîţu, Klaus Iohannis
Tematic
E oficial: români, strângeți cureaua! Ce pregătește Guvernul Cîțu
Ultima oră: Premierul Cîțu nu exclude pașaportul de vaccinare!
NUCLEARA: Cîțu, acuzat de ”fals în acte publice” și ”comunicarea publică de date false”!
Ion Iliescu (primplan)

VIDEO: Ion Iliescu, la 91 de ani: declarații surpriză de ziua lui! Dragnea și AUR!

403
(reînnoit 17:56 03.03.2021)
Fostul președinte surprinde de ziua lui – face declarații surprinzătoare despre scena politică și despre partidele politice. Ion Iliescu a împlinit azi 91 de ani.

BUCUREȘTI, 3 mar – Sputnik. Ziua de naștere a lui Ion Iliescu a fost mult timp sărbătorită de PSD. Azi, ”noii sociali democrați” au uitat de cel care fondat partidul și care a fost motorul victoriilor electorale ale PSD. De fapt, a fost singurul care a reușit să câștige președinția pentru social democrați!

Ei bine, azi, PSD nu i-a transmis lui Ion Iliescu NICIUN mesaj! Acesta e „noul” PSD!

În schimb, Ion Iliescu a acordat un interviu pentru Realitatea PLUS, în care a răspuns onest, intrând surprinzător în subiecte delicate.

Am aflat mai întâi că Ion Iliescu s-a  vaccinat – ”M-am simțit bine, nici nu am resimțit ceva după vaccinare”, a spus Ion Iliescu,  completând ”pentru vârsta pe care o am, mă simt bine”.

Ion Iliescu a mărturisit că urmăreşte ”cu interes” ce se întâmplă în PSD dar ”Nu aș vrea să fac aprecieri care să influențeze în vreun fel părerea oamenilor și situația din partid”.

”Urmăresc cu interes, mi-aș dori mai mult, dar nu vreau să fac aprecieri”, spune Ion Iliescu.

Și, atenție – ”Din păcate nu sunt prezent în activitatea conducerii de partid”. Reamintim că actuala conducere s-a distanțat complet de fondatorii partidului – Ion Iliescu și Adrian Năstase.

Ion Iliescu spune așa dar că ”De la distanță urmăresc… doar ce se scrie în presă, nu am o relație nemijlocită cu conducerea actuală și nu vreau să fac aprecieri”.

Un subiect controversat – Liviu Dragnea. Mai are șanse și viitor în politică? ”E greu să spun eu despre acest lucru -  el trebuie să-și judece lucrurile și pozițiile”.

Ion Iliescu a vorbit și despre ”surpriza” AUR, dar nu e de acord că poate fi asociat cu fenomenul Corneliu Vadim Tudor. ”Nu seamănă deloc (cu Vadim Tudor, n.n.)”, spune Ion Iliescu, subliniind – ”Viața politică era mai plină de substanță”.

”Va amintesc prima dezbatere a candidaților prezidențiali cu domnul Cîmpeanu și Rațiu”, aduce aminte Iliescu. ”Eu chiar am resimțit cu plăcere dezbaterea aceea. Era bazată pe respect reciproc. Fiecare cu propriile opinii, dar în relație civilizată și raporturi umane normale. Din păcate azi  sunt puțin...mă mir că nu s-au făcut progrese, din contră”.

Dacă tot a vorbit de fondatorul PNL-ului modern, Ion Iliescu spune deschis că nu este mulţumit deloc ce liberalii de azi, de coaliţia de guvernare.

”Nu aș vrea să exprim aprecieri care să fie folosite într-un fel… personal nu sunt mulțumit”, spune Iliescu, argumentând – ”Anul care tocmai a trecut a fost un an în care forţele politice ar fi trebuit să comunice mai bine”.

Ion Iliescu consideră că nu a fost un an ușor ”pentru nimeni, nici pentru cetățeni, nici pentru cei care se află la putere”.

”Situația în care se află țară necesita o comunicare mai deschisă între forțele politice și între cetățeni și factorii sociali”, spune Ion Iliescu, conchizând cu modestie ”Îmi e greu mie să dau opinii și să fac sugestii celor care se află la guvernare”.

Un interviu scurt, care dovedește că Ion Iliescu nu și-a pierdut defel agerimea și profunzimea observației – și nici diplomația, inclusiv mesajele cu mult înțeles implicit!

***

Ion Iliescu a condus România între 1990 și 1996 (1992 – 1996, primul mandat constituțional) și 2000 – 2004. Au fost anii în care s-au făcut cei mai importanți pași pentru trecerea la capitalism și pentru deschiderea internațională a României.

Sub Ion Iliescu România a devenit membru NATO (2004) și s-a semnat Tratatul privind relațiile prietenești și de cooperare dintre România și Federația Rusă (2003), actul de bază între cele două țări.

403
Tagurile:
Ion Iliescu

Загрузка...
Avocatul Poporului, Logo

Alertă: Avocatul Poporului, lovitură primită de PNL! Va ieși scandal!

299
(reînnoit 16:38 03.03.2021)
Strădaniile liberalilor de a o revoca din funcție pe Renate Weber se întorc împotriva lor, PNL încasează o lovitură puternică, va ieși scandal!

BUCUREȘTI, 3 martie, Sputnik. Știre de ultimă oră care dă peste cap planurile liberalilor și îi poate aduce lui Orban… pierderea președinției partidului!

Astfel, în urma negocierilor din Coaliție, PNL pierde funcția pentru care s-a luptat mult timp – Avocatul Poporului!

Surse mass media spun că funcția va reveni… UDMR, care obține astfel încă o funcție extrem de importantă.

Dacă se confirmă, este posibil să asistăm la un scandal în PNL – și poate chiar la pierderea președinției partidului de către Ludovic Orban. După cum se știe, liberalii au încercat mult timp să o revoce din funcția de Avocat al Poporului pe Renate Weber.

În schimb, PNL ar fi obținut șefia TVR – conform surselor Antena 3.

299
Tagurile:
avocatul poporului
Tematic
Avocatul Poporului: lipsa apei calde, chestiune de sănătate publică
Ultima oră: Avocatul Poporului, nou demers esențial!
S-a ajuns și aici: Avocatul Poporului, solicitare către MEC

Загрузка...
Imagine simbol

Aeroporturile avertizate nu ceară adeverințe de vaccinare

0
(reînnoit 19:36 03.03.2021)
OMS a transmis un avertisment public prin care a atras atenția aeroporturilor și altor puncte de trecere a frontiere să nu ceară adeverințe de vaccinare anti-Covid 19.

BRUXELLES, 3 mar – Sputnik. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că aeroporturile și alte puncte de trecere a frontierei nu trebuie să ceară călătorilor să fie vaccinaţi pentru a putea intra pe teritoriul unei țări, de vreme ce vaccinarea împotriva Covid-19 nu este obligatorie.

OMS a arătat de asemenea că vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi o cerinţă pentru a călători, având în vedere că încă nu se cunosc efectele asupra reducerii răspândirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o conferă sau dacă protejează împotriva formelor uşoare ale bolii.

De asemenea, „a acorda prioritate acestor călători ar putea avea drept consecinţă administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave de COVID-19”, a precizat OMS.

OMS atrage chiar atenția că utilizarea „certificatelor de imunitate” de către călătorii internaţionali (indiferent dacă s-au vaccinat sau dacă au anticorpi după ce au depăşit boala) nu este recomandabilă şi nici „nu este susţinută de evidenţe ştiinţifice”.

Pe de altă parte, OMS a evidențiat că persoanele de peste 60 de ani, cele cu boli cronice şi alte grupuri de risc ar trebui să evite să călătorească în ţări cu o rată înaltă de COVID-19, deși potrivit organizaţiei, călătorii internaţionali "nu trebuie consideraţi prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19".

0
Tagurile:
Aeroport, Vaccinare

Загрузка...