BUCUREȘTI, 17 feb – Sputnik. Una dintre cele mai neașteptate decizii ale președintelui Iohannis a fost discuția cu Preafericitul Daniel, Patriarhul România – fără a explica motivele vizitei și fără a da ulterior declarații!
Ca atare, controversele și speculațiile au curs toată ziua, principala referindu-se la dorința președintelui de a implica BOR în campania pro-vaccinare.
Iar internauții și mulți analiști nu au fost blânzi – ci l-au făcut praf pe Iohannis – unii trăgând salve și către Patriarh.
După ce președintele și Patriarhul s-au despărțit fără a comunica absolut nimic despre vizită, au urmat multe critici. O redăm pe cea a unei figuri remarcabile – preotul și ziaristul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Episcopiei Tomisului, care, pe scurt, îl face praf pe Iohannis – desigur, cu toată atenția și politețea.
”Comunicare prezidențială praf”, titrează Tănăsescu, prezentând situația în câteva fraze: Te apuci și anunți, de la nivelul cel mai înalt în stat, că cei mai importanți oameni din România se întâlnesc”.
Evident, continuă Tănăsescu, cei doi s-au întâlnit ”nu să joace șah. Cu certitudine, subiecte care vizează poporul”.
”După care, taci. Asurzitoare tăcere. Cinică. Deranjantă. Ca și cum ce au discutat nu ne privește”, scrie preotul jurnalist.
Și, excelentă observație – ”Misterul cel mai mare nu e ce au discutat, ci de ce ne-a mai anunțat....”.
Întrebarea e de ce NU s-a anunțat nimic după vizita ”cu clopoței”, ci a fost lăsate să plutească dubiile, misterul, incertitudinea!
Eugen Tănăsescu nu crede ”în ruptul capului că Patriarhia nu ne-ar spune”, deci, logic, ”probabil așa a solicitat Președintele”.
”Iar dacă KWJ s-a dus glonț la Patriarh, nu vă așteptați la ceva bun”, este opinia lui Tănăsescu, atrăgând atenția că ”în contextul actual, mai mult ca sigur că e vorba de bani. Tăiați” – referitor la ce? ”Catedrala, salarizare, proprietățile Bisericii”.
Desigur, este o opinie, dar una avizată, credibilă și, mai ales… informată! Care face cu taât mai necesară intervenția lui Iohannis.
BUCUREȘTI, 8 mart – Sputnik. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost surprins de presă la Parlament și a fost supus unui tir de întrebări.
Voiculescu a insistat că situația gravă și pot fi aplicate alte restricții. ”Vă invit să vă uitați pe cifrele care sunt publicate în fiecare zi”.
”Lucrurile încep să devină îngrijorătoare”, a spus ministrul Sănătății, ”Dacă lucrurile merg așa, în continuare, nu putem exclude alte restricții”.
Voiculescu NU a reușit să răspundă la întrebări esențiale, printre care DE CE în unele județe se fac foarte puține teste – cu alte cuvinte, de ce nu există coordonare și o metodă unică la nivel național – dar și CINE este de vină pentru creșterea numărului cazurilor COVID-19.
„Sunt de vină cetățenii sau autoritățile pentru creșterea numărului de infectări?”, a fost întrebat Voiculescu.
Vizibil încurcat, ministrul Sănătății a replicat stupid: „Nu putem da vina pe cineva… Important e să păstrăm măsurile de siguranță”.
Fără a face clarificări și a răspunde concret la ceva, ministrul Sănătății a încheita conferinșa de presă ad hoc.
***
De menționat că surse mass media transmit că este posibilă modificarea limitei orare de seară – cetățenii vor fi obligați să nu iasă pe stradă începând cu ora 22.00, în loc de 23.00, așa cum este acum.
BUCUREȘTI, 8 mar – Sputnik. Premierul Florin Cîțu a arătat astăzi că în situațiile în care sunt locuri libere pe platforma de vaccinare, va demara deja etapa a treia din acest proces, fiind vorba în special de zonele cu număr mare de cazuri.
”Am cerut ca în zonele precum Timișoara, carantinate, și unde sunt locuri libere, să se permită vaccinarea celor din etapa 3. E o nebunie să lași locuri libere când sunt români care vor să se vaccineze. Dacă persoanele din etapa 1 și etapa 2 nu vor să se vaccineze, să lăsăm persoanele din etapa 3. Cer mai multă atenție”, a declarat premierul Cîțu.
El a declarat că a verificat situația din Timiș și a aflat că sunt 20.000 de locuri libere în platforma de vaccinare.
El a făcut aceste precizări în contextul în care termenul oficial pentru începerea vaccinării persoanelor din etapa 3 este 15 martie.
Premierul a mai spus, legat de carantinarea Timișoarei, că ”nu îmi explic cum să ajungi să ai 20.000 de locuri libere și să fii în carantină. Primarul și președintele Consiliului Județean ar trebui să comunice mai mult pe tema vaccinării. E clar că acolo nu s-au respectat regulile și nu au fost sancționați”.
El a pasat astfel responsabilitatea pentru situația de la Timișoara către administrația locală și mai ales către primarul orașului, care este de la USR, în timp ce același primar, Dominic Fritz, a criticat de mai multe ori administrația centrală liberală pentru lipsa de măsuri anti-epidemie.
BUCUREȘTI, 8 mar – Sputnik. Gazprom a livrat companiei britano-olandeză Shell Global LNG prima partidă de gaz lichefiat, neutru din punct de vedere al emisiei de carbon.
“Gazul natural este cel mai curat din punct de vedere al emisiilor hidrocarburilor. Datorilor unor acțiuni suplimentare de diminuare a nivelul emisiilor, precum și activităților intense în sfera compensării impactului asupra mediului înconjurător, gazul natural va rămâne cel mai important element în energetica globale pentru decenii înainte”, a declarat directorul general al Gazprom Export, Elena Burmistrova, citată într-un comunicat al companiei.
Marfa a fost transportată de nava-tanc LNG Megrez, care a sosit din Murmansk, în terminalul Dragon din Țara Galilor. Gazul este destinat consumatorilor britanici.
Compania Shell menționează în comunicatul său că în mediu o partidă de gaz lichefiat, cu un volum de aproximativ 70 mii de tone, emite aproximativ 240 de mii de tone echivalente CO2 în tot lanțul de creare a valorii. Pentru compensarea emisiilor sunt utilizate așa-numitele credite de carbon.
Gazprom și Shell compensează în comun amprenta de carbon a transportului cu certificate de tip Verified Carbon Standard (VCS) și Climate, Community and Biodiversity (CCB). Cotele de emisie de CO2 utilizate în tranzacție vor fi anulate. Astfel, partide de gaz lichefiat devine neutră în ceea ce privește emisiile pe parcursul întregului său ciclu de viață: de la extracție și producție la transport și consum final.