Clădirea Guvernului

S-a publicat BUGETUL 2021 creșteri și scăderi surpriză

686
(reînnoit 10:44 12.02.2021)
Aseară, Ministerul Finanțelor a publicat proiectul Legii Bugetului pentru anul 2021 – se remarcă mai multe diferențe surpriză față de anul trecut

BUCUREȘTI, 12 feb – Sputnik. Odată cu nouă perioadă friguroasă a apărut și legea mult așteptată – cea a Bugetului pentru anul 2021. Desigur, deocamdată vorbim de proiectul de lege, care va trebui amendat și votat în Parlament.

În plus, este de așteptat și finalizarea discuțiilor premierului Florin Cîțu la Bruxelles, azi fiind ultima zi a vizitei de lucru. 

Se remarcă din prima că este preconizată o creștere economică de 4,3%, cu un deficit de peste 87 de miliarde de lei. Vârful creșterii va fi în anul 2023 - de 5% - iar un ritm mediu anual de 4,9% pe întreg orizontul 2022-2024.  (la nivelul țărilor UE - 4,2% la în zona euro și 4,1% pe total UE).

Veniturile sunt estimate la 174,1 de miliarde de lei, cheltuielile fiind de  261,45 miliarde de lei.

Foarte important:

-  investițiile în 2021 sunt estimate la 5,50% din PIB – o creștere cu 8,3 miliarde lei față de anul 2020.

- deficitul de buget general consolidat este evaluat la 7,16% din PIB în 2021 – și va avea o scădere la 5,84% din PIB în 2022.

- cheltuielile de personal nu pot depăși 9,8% din PIB în 2021 și 9,1% în 2022.

Iată și sumele alocate ministerelor prin legea Bugetului 2021

Ministere al căror buget crește în 2021:

 • Ministerul Afacerilor Interne - 21,5 miliarde lei, creștere cu 3,8%
 • Ministerul Apărării Naționale - 22,7 mld lei, creștere cu 3%
 • Ministerul Agriculturii - 26 mld lei, creștere cu 10%
 • Ministerul Transporturilor - 14,1 miliarde lei, creștere cu 9%
 • Ministerul Economiei - 6,5 miliarde lei, creștere cu 186%
 • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - 1,9 miliarde lei, creștere cu 24%
 • Ministerul Culturii - 935 milioane lei, creștere cu 11%
 • Ministerul Educației - 28,5 mld lei, creștere cu 0,81%
 • Ministerul Energiei - 1,1 miliarde lei, creștere cu 85%
 • Ministerul Investițiilor - 2 miliarde lei, creștere cu 11%
 • Ministerul Mediului - 1,4 miliarde lei, creștere cu 24%
 • Ministerul Muncii - 53,7 miliarde lei, creștere cu 10%
 • Ministerul Public - 1,5 miliarde lei, creștere cu 2%
 • Ministerul Tineretului și Sportului - 543 milioane lei, creștere cu 3%

Ministere al căror buget scade în 2021:

 • Ministerul Afacerilor Externe - 1,09 miliarde lei, cu 0,8% mai puțin decât în 2020
 • Ministerul Dezvoltării - 7,9 miliarde lei, cu 14% mai puțin decât în 2020
 • Ministerul Finanțelor - 5,4 miliarde lei, scădere de 2,5%
 • Ministerul Justiției - 4,7 miliarde lei, scădere de 1,5%
 • Ministerul Sănătății - 17,5 miliarde lei, scădere cu 11%

Surpriza majoră este, desigur, cea de la Ministerul Sănătății – care în plină pandemie scade. În schimb, vedem o creștere la Apărare, în contextul în care este clar unde se vor duce banii – pe achiziții de armament din SUA.

Vești bune vin de la Agricultură și Transporturi, ceea ce înseamnă că vor fi investiții în aceste domenii.

Proiectul legii Bugetului și diverse anexe pot fi citite integral aici.

686
Tagurile:
Minister, România, 2021, Buget
Raluca Turcan

Turcan confirmă șarlatania din Parlament au înșelat românii

100
(reînnoit 17:54 27.02.2021)
Ministrul Muncii dă în vileag că toată tevatura cu ”pensiile speciale” a fost doar o înșelăciune – și nu spune un cuvânt de tăierea veniturilor uriașe ale parlamentarilor și a subvențiilor pentru partide

BUCUREȘTI, 27 feb – Sputnik. Cine a crezut că partidele parlamentare au de gând să umble la pensiile speciale adevărate s-a înșelat!

Tot circul cu ”pensiile speciale ale parlamentarilor” fost doar pentru a înșela lumea, sacrificând 1% pentru a păstra… 99% din pensii, plus veniturile mari ale parlamentarilor în funcție – și subvențiile uriașe ale partidelor.

Asta se confirmă și prin declarația de azi a ministrului Muncii, Raluca Turcan, care recunoscut că NU există o formulă clară, discutată în Coaliție, pentru eliminarea acestora, așa cum s-au lăudat anterior, înșelând lumea!

Turcan a spus azi că ar exista ”mai multe variante pentru eliminarea pensiilor speciale”, iar pentru asta se va face un ”grup de lucru”,  deci vor fi îngropate după metoda clasică – grupuri și comisii!

”Avem șase alte legi speciale, cu excepția celor ocupaționale din sectorul de apărare și ordine publică, unde există inechități destul de mari și aici mi-aș dori să văd acțiunea politică parlamentară a tuturor celor care s-au concentrat pe pensiile parlamentarilor, pentru că avem aproximativ 9.600 de beneficiari de pensii speciale care au pensia medie de aproximativ 9.500 de lei”, spune Turcan.

Raluca Turcan spune că în Coaliție ”s-a anunțat” un grup de lucru pe această temă, pentru a se face o propunere legislativă, dar că e nevoie de votul Parlamentului. De parcă nu tot aceleași partide au majoritatea!

”Noi vom avea la dispoziție câteva variante de abordare a pensiilor speciale, însă ține de votul Parlamentului, pentru că lucrul acesta se face prin proiect de lege, dezbatere parlamentară și mi-aș dori să se întâmple cât mai repede”, spune Turcan, arătând că ”La nivelul coaliției s-a anunțat un grup de lucru pe pensii speciale și în acest grup de lucru noi vom trimite variantele făcute de minister”.

Continuând ipocrizia, Raluca Turcan a adus aminte că sunt 4,9 milioane de pensionari din sistemul public de pensie cu o pensie medie de 1.500 de lei, iar dintre aceștia, aproximativ 2,5 milioane trăiesc sub pensia medie.

Ori, aceeași Raluca Turcan este cea care NU pune în aplicare legea de creștere a punctului de pensie, ținând în sărăcie acești pensionari!

Asta în condițiile în care Turcan, Coaliția de guvernământ și PSD NU spun un cuvânt de tăierea subvențiilor partidelor parlamentare, sume uriașe, de sute de milioane de euro pe an – și nici a veniturilor mult mărite ale parlamentarilor în funcție!

Practic, partidele au vrut să înșele populația că au tăiat pensiile speciale, lovind în foții parlamentari, beneficiari ai unor indemnizații mult mai mici decât plusul pe care și-l încasează cei în funcție! Adică au tăiat indemnizații în medie de 4000 de lei – atenție, prevăzute în toate parlamentele din statele UE! – dar nu s-au atins de indemnizațiile proprii de 11.000 de lei și de sumele forfetare nesimțite de 22.000 de lei! Și nici de subvențiile uriașe pentru partide, o practică discriminatorie față de partidele neparlamentare. 

Pe scurt, despre asta e vorba – partidele parlamentar înșală românii cu afirmații de tipul ”am făcut ce am promis, am tăiat pensiile speciale!”. O minciună și o șarlatanie!

100
Tagurile:
Raluca Turcan

Загрузка...
Liviu Dragnea

Dragnea și Codrin, mesaj dur după întâlnire: ”Am învățat din TRĂDAREA apropiaților!”

404
(reînnoit 17:17 27.02.2021)
Așa cum a anunțat Codrin Ștefănescu, a avut loc o nouă întâlnire între foștii lideri ai PSD – după care a fost transmis un mesaj foarte interesant

BUCUREȘTI, 27 feb – Sputnik. Acum puțin timp a fost publicat primul mesaj după întâlnirea de ieri dintre Codrin Ștefănescu și Liviu Dragnea.

„Ieri am fost în vizită la Liviu Dragnea”, scrie Codrin, mărturisind – ”Sunt trist și foarte îngrijorat!”.

Nu este vorba doar de starea de sănătate a fostului președinte al PSD, ci de dezamăgirea pe care o încearcă atât el, cât și Codrin Ștefănescu față de ceea ce se întâmplă în țară și în PSD.

”Ca o concluzie, voi posta un text asumat de unul dintre cei care îmi scriu in mod constant. Se numește Teodor Daniel și sună așa : “Speranțele și voturile multor români se află într-o celulă din penitenciarul Rahova!” Punct”, scrie Codrin.

Provocat de o cititoare, Carmen Vișan, Codrin recunoaște că Liviu Dragnea a învățat din lecția trădării celor din jur, a „apropiaților”. ”Poate va învață ceva din asta, pe viitor!”, scrie Carmen Vișan.

”A învățat deja, Carmen Vișan! Inclusiv eu am învățat!”, răspunde Codrin Ștefănescu.

***

Ca de obicei, Codrin Ștefănescu i-a dus lui Liviu Dragnea multele mesaje primite de la români. ”Și o să-i povestesc câte nenorociri se petrec în lipsa lui și cum a dispărut PSD din peisaj! Sper să-l mai intereseze toate aceste subiecte”, a scris Codrin Ștefănescu.

Conform  ultimelor informații transmise de cunoscuta avocată Flavia Teodosiu, apărătoarea lui Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD va putea face peste câteva luni cerere de eliberare.

 

404
Tagurile:
PSD, Trădare, Codrin Ștefănescu, Liviu Dragnea

Загрузка...