BUCUREȘTI, 8 feb – Sputnik. Intervenție incendiară a fostului premier Mihai Tudose: actualul europarlamentar PSD confirmă acuzațiile privind vânzarea de către guvernul Cîțu a unor companii de stat!
”Cîţu negociază cu U.E. "porcăriile" făcute de Guvern şi oferă la schimb companii de stat interesante pentru unele ţări europene”, a declarat Mihai Tudose la Antena 3.
Mihai Tudose așază această confirmare în contextul controversatului proiect de Buget, pe care Cîțu ar urma să-l discute şi negocieze final cu oficiali ai Comisiei Europene și asta în timpul apropiatei vizite a lui premierului român la Bruxelles.
”Bugetul sigur nu e gata - se lucrează încă la el”, spune fostul premier, care consideră că ”bugetul va fi "pus pe piaţă" până ce premierul Cîţu nu negociază la Bruxelles, fiindcă trebuie să negocieze”.Și, atenție la un aspect important invocat de Tudose: Comisia Europeană acceptă devieri de la criteriul de deficit (3%, înaintea pandemiei) dar ”cu condiţia ca acestea să fie provocate de pandemie, nu de proasta guvernare”, subliniază fostul premier.
Ori, atrage atenția Tudose – anul trecut, guvernul PNL a închis cu un deficit pe cash de 9,8% din PIB. ”Este imens!””, spune Tudose, atrăgând atenția că ”deficitul pe ESA (deficitul calculat pe metodologia UE, n.n.) încă nu se ştie”.
”Cu toate giumbuşlucurile făcute - măscuţele luate la de 10 ori preţul, izoletele minune şi altele, care dau de lucru DNA pentru cinci ani - au declarat că au cheltuit 2 miliarde şi s-au împrumutat până la 30… cu celelalte 28 nu se ştie ce au făcut”, declară Mihai Tudose, arătând și că programele de ajutor ”nu au primit bani… practic, n-au făcut plăţi”.Concluzia lui Tudose este clară: Cîțu va veni la Bruxelles şi ”cred că asta va fi negocierea: ca UE să accepte şi porcăriile făcute anul trecut, şi porcăriile pe care au de gând să le facă anul ăsta, în schimbul vânzării unor active interesante pentru ţările mari din UE”.
Oricum, fostul premier spune că așteaptă să vadă bugetul pe care trimis la ECOFIN (Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare) și deficitul ESA - calculat pe metodologia UE.
***
Bugetul ar urma să fie prezentat în parlament mâine – dar deocamdată nu este nimic trecut pe agenda premierului. De altfel, întrebat săptămâna trecută când va fi trimis în Parlament proiectul bugetului de stat, premierul a declarat vag - “Cred că cel mai onest este săptămâna viitoare”.
”Nu este un buget simplu - este un buget care se uită la perioada 2021-2022, un buget care începe să repare anomalii introduse în legislaţia din România în ultimii patru ani”, a răspuns politic Florin Cîțu.
De asemenea, este de menționat că președintele Iohannis a cerut, la finele lui ianuarie, ca bugetul să fie trimis parlamentului în maxim 2 săptămâni – ceea ce ar duce la o dată limită în jurul lui 10 februarie.
BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Alianţa pentru Unirea Românilor cere Guvernului și CNSU "corectarea hotărârilor ce impun restricţii de deplasare", în perspectiva zilei de 4 aprilie, când este Paştele catolic şi a zilei de 2 mai - Paştele ortodox.
"În aceste sfinţite nopţi, creştinii îşi doresc să participe la slujba Învierii, urmată de Sfânta Liturghie; prin urmare, este necesară derogarea de la restricţiile de deplasare între orele 23.00 – 5.00, una dintre măsurile impuse de CNSU în data de 6 noiembrie 2020 şi prelungită lună de lună, până la un termen necunoscut", arată partidul AUR într-un comunicat.
Cu această ocazie, AUR a subliniat poziţia sa de respingere a măsurilor luate de Guvern, ”sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis şi la indicaţiile OMS” pentru combaterea epidemiei de SARS-CoV-2, ”măsuri fără temei ştiinţific, arbitrare, disproporţionate şi cu consecinţe dezastruoase", se mai arată în comunicat.
AUR promite că va lupta pe toate căile, în Parlament şi în afara lui, ”ca aberaţia de anul trecut să nu se mai întâmple”.
”Este cea mai importantă sărbătoare a creştinilor, una a bucuriei şi nădejdii, a credinţei depline în Iisus Hristos, a învierii Lui şi a noastre. Cu toate riscurile în faţa întunericului, noi vom merge să luăm Lumina. Le-o vom da şi celor rătăciţi, care ne ţin departe de Biserică şi ne vom ruga ca Bunul Dumnezeu să le deschidă mintea, să le încălzească sufletul şi să le îndrume fapta", a transmis senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, în același comunicat.
BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a dat curs astăzi solicitării președintelui Klaus Iohannis de a explica public cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul 10 august să fie clasat.
Astfel, ministrul Justiției a cerut în conferința de presă de astăzi răbdare până la apariția motivării, arătând că o parte din dosar a fost disjunsă şi îşi va urma cursul și că, teoretic, orice este posibil.
Totuși, ministrul Justiției a precizat că i se pare prematur să se vorbească despre sesizarea CEDO în acest caz, el spunând că își dorește să se facă lumină, într-un fel sau altul, în România.
"Dacă e vreo aşteptare din partea cuiva să intervină ministrul Justiţiei, nu se poate întâmpla şi e bine că e aşa”, a mai afirmat ministrul, făcând aluzie la solicitarea lui Iohannis.
”Eu voi încerca să dau lămuriri cu privire la acest dosar, dar nu vă așteptați să facem lumină astăzi. E un dosar în curs de soluționare”, a spus Stelian Ion, care a amintit că el a fost prezent în Piața Victoriei în acele momente.
”Până nu vedem motivarea nu putem avea o imagine de ansamblu cât de cât clară din punct de vedere al anchetei. Solicitarea mea pentru toată lumea este să avem răbdare să vedem motivarea instanței. Cert e că dosarul 10 august nu se termină aici”, a promis ministrul.
”Potrivit legii, ministrul Justiției nu poate interveni. Ar fi foarte grav să se întâmple așa și ar fi foarte grav să se poată așa ceva. Dacă există vreo așteptare din partea cuiva să intervin în acest dosar, le spun clar că nu se poate întâmpla. Altfel, am avea o reîntoarcere în vremuri pe care nu ni le amintim cu plăcere. Răspunsurile trebuie să vină exclusiv din partea sistemului judiciar”, a precizat ministrul, punându-i în gardă pe politicienii care au cerut intervenții în acest dosar.
Ministrul a promis de asemenea că va face o solicitare de control, pentru că multe dosare s-au împotmolit de-a lungul anilor, iarl în urma controlului va propune Parlamentului remedii legislative.
Dar ministrul Justiției ținut să precizeze că președintele nu este responsabil în vreun fel, nici direct, nici indirect, de situația creată și a refuzat să comenteze acuzațiile asociațiilor de magistrați care au indicat o responsabilitate a președintelui Iohannis prin numirile pe care le-a făcut.
”Dacă voi concluziona că o anumită persoană e responsabilă pentru dosarul 10 august, o voi face în scris și o voi face către organele care au competențe, de exemplu Inspecția Judiciară”, s-a scuzat ministrul.
El i-a sfătuit pe judecători și procurorii să se simtă independenți indiferent de vacarmul din societate, să se concentreze și să nu țină cont de chestiunile externe.
BUCUREŞTI, 6 mart – Sputnik. Pe 6 martie vremea se va răci brusc în Banat și Crișana, maximele scăzând până la 6 – 7 grade în intervalul 6 – 8 martie, iar între 7 și 10 martie minimele se vor încadra între -5/-2 grade, potrivit unica.ro.
Totuşi, meteorologii spun că după 9 martie valorile termice se vor apropia de normalul perioadei. Maximele se vor situa între 10 și 11 grade, iar minimele între -1 și 2 grade.
În Transilvania, media temperaturilor se va situa între 3 și 5 grade. Minimele vor avea valori cuprinse între -4/-2 grade, cu excepția perioadei 7 – 10 martie, când vor scădea până la medii ce -8/-5 grade. După data de 9 martie, maximele ar putea ajunge la o medie de 7 – 8 grade. Şi în Maramureș se va răci brusc, astfel că media maximelor va scădea până la 3 – 4 grade, iar minimele vor fi cuprinse între -2 și 1 grad. În nopțile din perioada 7 – 10 martie, valorile termice nocturne vor coborî și mai mult și se vor încadra între -6 și -4 grade.
De asemenea, în Moldova și Dobrogea se va răci mai accentuat, astfel, în perioada 5 – 7 martie, maximele se vor încadra între 3 și 5 grade, iar minimele între -4 și 0 grade. Ulterior, valorile termice vor crește treptat, până la maxime de 8 – 11 grade și minime de -2/3 grade, în perioada 12 – 14 martie.
În Muntenia, maximele vor avea în medie 6 grade, iar minimele -3 grade. Din 8 martie, valorile termice vor începe să crească treptat și vor ajunge la medii maxime de 9 – 11 grade. Minimele se vor situa în jurul a 0 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere în intervalele 6-8 martie și 12-14 martie.
În Oltenia, răcirea prognozată pentru intervalul 5-7 martie va conduce la o medie a maximelor în jurul a 6 grade și a minimelor de circa -3 grade. Din data de 8 martie, vremea se va mai încălzi și maximele vor urca până la 9 – 11 grade în jurul datei de 14 martie. Minimele se vor încadra în jurul valorii de 0 grade. Șanse pentru precipitații vor fi în intervalele 6-8 martie și 11-14 martie.
La munte, maximele vor avea în medie -2 grade, iar minimele vor coborî până la -9/-7 grade. Din 8 martie, vremea va deveni apropiată de normalul termic al acestei perioade. Maximele vor crește spre 0 – 2 grade, iar minimele vor fi de -6/-4 grade.