Gabriela Crețu, senator PSD

Senator PSD: Cheltuim inutil sute de milioane pe rachete!

403
(reînnoit 15:32 04.02.2021)
Senatorul PSD Gabriela Crețu a spus adevărul despre achizițiile militare – și asta într-o declarație pentru Parlamentul României

BUCUREȘTI, 4 feb – Sputnik. Senatoarea PSD de Vaslui, Gabriela Crețu, a conceput o intervenție parlamentară fulminantă, pe o temă tabu: cheltuielile uriașe pentru dotări militare achiziționate din SUA, în cele mai dezavantajoase condiții.

SUA și România au lansat rachete în apropierea Crimeii
© Video: Ruptly / Sputnik / Spc. Jabaria Clyburn/41st Field Artillery Brigade/ US Army / forbes.com / RT

“Postez public intervenția pe care voiam să o țin astăzi la plen. Motivul pentru care nu am făcut-o este regulamentul de pandemie care anulează posibilitatea parlamentului de a fi ceea ce ar trebui - locul în care se iau decizii raționale, în baza argumentelor aduse de cei care apără și de cei care critică o anume cauză”, scrie senatoarea.

Nu este clar dacă senatoarea PSD a depus textul la Parlament ca declarație politică sau dacă rămâne doar ca intenție manifestată doar pe Internet. Dar, oricum, este remarcabilă!

Senatoarea spune clar - ”cheltuim sute de milioane de euro inutil și cu suspiciuni întemeiate de corupție și cumpărare de îngăduință”. Gabriela Crețu se referă la Proiectul de lege pentru realizarea ”Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, propunere la care ”PSD s-a abținut. Eu am votat împotrivă”, scrie senatoarea.

De fapt, intervenția pe care urma să o aibă este o explicație a refuzului senatoarei de a vota ”Pentru” această nouă cheltuială ”strategică”.

”Nu voi aduce în discuție rațiunile generale legate de necesitatea pregătirii pentru un război de secol trecut, în secolul războaielor neconvenționale, când un virus de 200 nanometri blochează umanitatea sau câteva fake news-uri rostogolite în online dărâmă democrații și creează monștri”, începe senatoarea argumentația.

În același timp, Gabriela Crețu arată că nu îi provoacă pe senatori la o discuție despre ”oportunitatea achiziției de rachete atunci când nu avem bani de tablete”.

”Invocăm deficitul excesiv, real, când e vorba de salarii ca să nu mai plece oamenii afară; pierderea populației active este cea mai mare amenințare la siguranța națională”, scrie incendiar senatoarea, completând – ”Invocăm deficitul excesiv, real, când e vorba de pensii ca să nu  ne plece bătrânii; de tot... Dar suntem deja siguri că guvernul are alte priorități decât cetățeanul!”.

În schimb, senatoarea PSD se referă strict la contratul cu SUA, document pe care îl face praf, argumentând punct cu punct. Reproduc argumentele:

Nu are clauză de compensare (offset). 

Aceasta clauză este ”principalul motiv pentru care până și cele mai pacifiste țări au investit în apărare  - ca să-și mențină o industrie”, scrie senatoarea, iar faptul că se înființează o unitate de mentenanță pentru echipamente noi, ”care vor fi furnizate după 2024, sau pregătim pe banii noștri niște cadre, e o glumă, comparând cu valoarea contractului”.

Contractul este atribuit direct, la un preț apreciat ca fiind cu peste 45% mai mare decât cel la care se ajunsese anterior,  cu un alt furnizor.

Senatoarea precizează că oferta celuilalt furnizor ”includea și clauză de compensare, adică producea în România numeroase componente; furnizorul respectiv era european”.

Contractul actual ”va genera un nou scandal cu un stat din Uniune și ne va izola suplimentar, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor achiziții militare”.

Completare foarte interesantă despre acele achiziții militare pe care ”Nu le enumerăm”, cum spune senatoarea. ”Atunci când ne critică Olanda, însă, ar fi bine să înțelegem de ce. Statul european investise direct la Brăila și la Mangalia sume serioase. Și a pierdut”.

”Alegerile noastre în domeniul achizițiilor militare impun să clarificăm și un alt lucru - motivul pentru care am aderat la cooperarea consolidata europeană în domeniul apărării ; este total de neînțeles”.

”Dacă votăm acest contract, străinii vor continua să creadă că în România există corupție la nivel înalt, pe bună dreptate, iar românii, vor ajunge să creadă că țara  a ajuns oficial colonie, tot pe bună dreptate”.

”Specialiștii susțin că echipamentele achiziționate sunt inferioare calitativ și eficiente doar pe hârtie, întrucât nu au fost folosite niciodată; cele la care s-a renunțat, scufundaseră măcar o navă, în războiul Malvinelor... ”

”Nu înseamnă că ar fi necesar ca aceste echipamente să fie folosite vreodată”.

La acest ultim punct, senatoarea a adăugat că ”demilitarizarea Mării Negre ar fi un obiectiv al politicii noastre externe care ne-ar putea repune pe scena diplomatică internațională și transforma într-o voce, în caz de succes!”.

Dar. spune senatoarea, continuând discursul incendiar – ”asta ar însemna să fim stat independent în a promova propria politică externă sau să fim realmente activi în politica Uniunii din care facem parte”.

Ori, senatoarea spune clar: ”Nu este cazul” României și ale politicii dale externe și unionale – așa că decizia ei este clară: ”Votul meu este împotrivă!”.

***

Precizăm că votul senatoarei Gabriela Crețu se referă la Proiectul de lege https://senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=23430)   pentru realizarea ”Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”, aferentă programului de înzestrare ”Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”.

403
Tagurile:
PSD, Rachete
Tematic
Rachetele Patriot în România: Nu vor să lupte, vor să ruineze Rusia
Rachetele Patriot ale SUA în România: Pot prezenta pericol?
Lansatoarele de rachete din România, un ”mesaj” pentru Rusia
România: rachete Patriot pentru o țară fără lideri patrioți
Crimeea poate răspunde la lansările de rachete ale SUA și României
SUA și România au lansat rachete în apropierea Crimeii
Sigla PSD

PSD amenință puterea cu alegeri anticipate

114
Președintele PSD Marcel Ciolacu a vorbit de posibilitatea alegerilor anticipate în contextul apropierii moțiunii de cenzură.

BUCUREȘTI,  18 iun – Sputnik. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat astăzi că nu crede că e o catastrofă ca, pentru prima oară în România, după 30 de ani, să fie organizate şi alegeri anticipate.

Aflat la Timişoara, Ciolacu a dat asigurări că PSD nu va susţine niciodată, din umbră, un guvern PNL.

”Trebuie să punem lucrurile în ordinea lor. PSD este cel mai mare partid din România, a şi câştigat alegerile. Mă vedeţi pe mine, pe domnul Grindeanu, pe domnul Stănescu că vom susţine vreodată să rămână doamna Turcanu, domnul Cîţu, într-un guvern minoritar? Eu vă spun că nu”, a spus răspicat Ciolau.

De aceea, Ciolacu a adăugt că nu crede că e o catastrofă ca, după 30 de ani, să fie şi alegeri anticipate și a precizat că PSD nu e angrenat într-un joc politic care priveşte alt partid, cu trimitere la alegerile interne din PNL. Ciolacu chiar a arătat că alegerile anticipate ar putea fi organizate când se va putea crea o majoritate.

”Deja noi negociem cu mai mulți parlamentari, cu altă formațiune care se află în opoziţie, cu grupul minorităţilor şi neafiliaţii. Este pentru prima oara când o moţiune are şanse să treacă la 6 luni de la guvernarea actuală. Suntem pregătiţi să preluăm guvernarea”, a mai declarat Ciolacu, făcând referire probabil la AUR, aflat și el în opoziție și care ar putea asigura un număr destul de mare de voturi la moțiunea de cenzură.
114
Tagurile:
Alegeri anticipate, PSD

Загрузка...
Familie

PSD lasă puterea în ofsaid și propune o lege pentru familiile cu copii

121
(reînnoit 15:20 17.06.2021)
PSD a prezentat astăzi o propunere a unui pachet legislativ care să sprijine suplimentar familiile cu copii în vederea stimulării natalității.

BUCUREȘTI,  17 iun – Sputnik. PSD dă șah mat puterii care tot amână creșterea alocațiilor pentru copii și propune măsuri de stimulare a natalității.

Praga
© Sputnik / Алексей Даничев

Astfel, PSD a prezentat astăzi o lege prin care se propune nu doar  creșterea alocațiilor, ci și deduceri pentru salariații cu copii și acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat.

„Orice om politic responsabil din România este conștient de faptul că cea mai mare problemă pe care o are acum România, ca stat, ca neam, este de natură demografică: declinul populației. Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă de viaţă şi de moarte pentru o economie: deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii”, a explicat președintele PSD Marcel Ciolacu sensul acestei propuneri de lege.

El a arătat că singura soluție pentru această problemă este stimularea natalității, în paralel cu combaterea migrației forței de muncă, ținând cont de faptul că numărul de copii români născuți în străinătate îl depășește pe cel al copiilor născuți în România.

”Pe acești români trebuie să-i încurajăm să se întoarcă într-o țară unde merită să trăiască, unde să-și crească copii! Dar pentru asta și ei, și românii rămași în țară, trebuie să beneficieze de un suport real din partea statului român”, a arătat astăzi președintele PSD.

Ciolacu a arătat că PSD vrea să pună accentul pe servicii educaționale și de sănătate și nu pe acordarea unor sume de bani.

”Din punctul meu de vedere, soluția pentru natalitate nu ține doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocației. Sunt doar un punct de plecare. Familiile tinere au însă nevoie de servicii : de creșe moderne, de grădinițe, școli și afterschool-uri, de servicii de sănătate adecvate. Practic, mamele au nevoie de întreaga infrastructură de servicii sociale, de educație și sănătate, după ce se termină concediul de maternitate”, a mai spus Ciolacu pe această temă.

În legea PSD, voucherele pentru creșe și grădinițe vor putea fi folosite, atât la stat, dar și la privat pe motiv că, dacă statul lasă mult de dorit în ceea ce privește creșterea infrastructurii, să fie lăsat să participe și mediul privat care se mișcă mai repede.

Mai mult, PSD propune ca familiile să fie sprijinite și în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe sau a uneia mai mari, și să fie ajutate pe perioada în care copilul este mic, inclusiv prin suspendări ale plății ratelor, cu sprijinul statului.

Ciolacu a mai atras atenția că, în urma măsurilor luate de guvernele de dreapta, în 2019 și 2020 în România s-a născut cel mai mic număr de copii din ultimii 50 de ani, iar această tendință trebuie inversată.

121
Tematic
Românii, campioni la nașteri în Italia
O păpușă care se vinde în România naște controverse – motivul este șocant
Ziua de naștere a Patriarhului României: cum va fi sărbătorită
Baby-boom post Pandemie în România? 2021 aduce mai multe nașteri

Загрузка...
Ambuteiaj

UE vrea interzică toate mașinile alimentate cu motorină și benzină până în 2035