Путин: выступление на дискуссионном клубе Валдай.

Pavelescu: ”Ne îndreptăm către o lume bipolară SUA - China, e vital ce va face Rusia”

845
Omul politic și avocatul național conservator prezintă o analiză concisă și interesantă despre situația internațională, în care vectorii principali tind să producă o rezultantă pentru următorii ani.

BUCUREȘTI, 4 feb – Sputnik. Fără teorii prolixe, Aurelian Pavelescu prezintă una dintre cele mai bine conturate analize de politică internațională, pornind de la tendința evidentă, lumea bipolară, SUA – China. Dar ne îndreptăm inevitabil către așa ceva? Ce au de spus alți vectori principali – Rusia, UE, Orientul mijlociu?

”Confruntarea economică dintre SUA și China, cu consecința obținerii supremației pe toate planurile, este deschisă și tinde spre apogeu”, consideră Pavelescu, pentru care politica lui Trump ”pare a fi preluată de Biden, în sensul creării unei alianțe care să îndiguiască China: SUA, UE, Australia, Japonia, Coreea de Sud, India, Arabia Saudită și alți actori din Orientul mijlociu”.

Dar, desigur, așa ceva nu e simplu deloc, recunoaște analistul, atrăgând atenția că ”este vital ce va face Rusia și sateliții săi, dar și actori regionali precum Turcia sau Iranul în Eurasia”.

”De ceva vreme, o zonă a diplomației americane încearcă să-l atragă pe Putin contra Chinei”, afirmă Pavelescu, punând și această ipoteză de lucru sub semnul întrebării: ”Vor reuși?”.

De asemenea, Pavelescu observă cum China ”joacă politici economice implementate de decenii” cu piețele uriașe din Asia, Africa, America latină, dar și UE”.

”Strângerea relațiilor cu Rusia, împinsă chiar de Occident în brațele sale, construirea drumului mătăsii prin Orientul mijlociu până în inima Europei, dar și adevăratul asalt împotriva economiei SUA pe teritoriul american, transformă China într-un adversar redutabil”, arată Pavelescu, subliniind un alt aspect: toate aceste politici gigantice sunt ”susținute de un program militar agresiv”.

Deci, o observație interesantă: spre deosebire de competitorul american, China pune în prim plan politicile economice, iar dinamicul său domeniu militar este o susținere, un plan secund!

Față de această situație, complementaritatea cu sino-rusă îl duce pe Pavelescu la o primă eliminare de ipoteze: ”Personal nu cred că Rusia poate fi câștigată de SUA”.

”Întrebarea este alta: va fi UE de partea SUA? Sau va alege neutralitatea, ceea ce se poate traduce numai prin vasalitate față de China și aliații ei, se-nțelege?”, întreabă Pavelescu, adăugând o observație temerară: ”UE n-are nicio șansă să-și facă propriile jocuri, tocmai din cauza politicilor absolut greșite din ultimele decenii, în interior și exterior”.

Președintele PNȚCD pune punct aici concisei sale analize, adăugând un element evident: goliciunea declarațiilor liderilor UE… și nu numai: ”Dincolo de declarațiile de tinichea ale liderilor politici, plăcile tectonice par să se îndrepte iar spre bipolaritatea SUA - China, cu variabilele de context”.

845
Tagurile:
China, Rusia, SUA
Tematic
Pavelescu: ”Nu, dle ambasador, nu ne sunteți un prieten!”
Pavelescu: Zuckerman are nevoie Mă-Ciucă pentru intimidare!
Lecție superbă: Pavelescu îl umilește pe Tudor Chirilă!
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Premierul Cîțu a anunțat NOILE MĂSURI de relaxare text INTEGRAL

189
(reînnoit 14:37 24.06.2021)
Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat noi măsuri de relaxare, adoptate de Guvern la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și care intră în vigoare la 1 iulie.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Într-o conferință de presă premierul României, Florin Cîțu, a anunțat noile măsuri de relaxare, adoptate de Guvern la propunerea CNSU.
În contextul în care starea de alertă a fost modificată începând cu 12 iunie, premierul anunță acum noi relaxări, vizând organizarea de evenimente, zona culturală, sport, dar și turism și deservire a populației.

” În spațiile închise sau deschise se pot organiza evenimente cu până 50% din spectatori, de asemenea, și evenimente culturale cu până în 2500 de spectatori”, a spus premierul precizând – ”Ce e peste trebuie să fie vaccinați”.

Un alte aspect important - restaurantele și cafenelele pot fi deschise până la ora 2 noaptea, la capacitate maximă.

Programul cluburilor și al barurilor se extinde până la ora 2 noaptea, iar pensiunile și hotelurile pot caza la limita maximă.

De asemenea, la evenimente sportive pot participa spectatori la 50% din capacitate, indiferent dacă evenimentul se desfășoară la interior sau la exterior, dar cu condiția ca spectatorii să fie vaccinați sau testați.

Dacă toate persoanele sunt vaccinate, evenimentele se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului.

Târgurile, bâlciurile, talciocurile se redeschid iar sălile de fitness vor fi deschise până la capacitatea maximă.

Măsurile vor intra în vigoare de la 1 iulie.

***

Iată textul integral al Hotărârii adoptate la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

189
Tagurile:
Florin Cîţu

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis recunoaște: ”Sunt domenii în care discuțiile cu Rusia ar fi benefice”

148
(reînnoit 16:30 24.06.2021)
Președintele Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor despre un summit european la care ar urma să fie invitată Rusia.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Prezent la summitul UE, președintele Iohannis a făcut o scurtă declarație de presă și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.

Ioahnnis a explicat că la summit se ca discuta despre managementul situațiilor de criză – amintind aici pandemia, dar și și schimbările climatice. ”Managementul situațiilor de criză trebuie îmbunătățit”, consideră președintele României.

”Sperăm să nu vină următoarea criză”, a spus Iohannis – ”Vorbind de managementul crizelor, avem nevoie să-l îmbunătățim, la nivel european. A fost foarte benefică implicarea Comisiei în achiziția de vaccinuri și cum au ajuns ele în statele membre”.

De asemenea, în cadrul întâlnirii se vor aborda situații complexe internaționale, printre care relația cu Rusia.

Întrebat de propunerea cancelarului Merkel și a președintelui Macron de a fi invitată Rusia la un viitor summit UE, președintele Klaus Iohannis a recunoscut că există situații în care dialogul este preferabil.

Această chestiune o vom discuta în consiliu și voi spune acolo prima dată opinia noastră, a spus Iohannis.

”Sunt probleme care trebuie discutate în relația cu Federația Rusă - sunt unele chestii pe care nu le putem tolera, dar sunt domenii discuțiile sunt preferabile. În cazul problemelor globale cum este încălzirea trebuie găsite canale de comunicare.

Dar, președintele Klaus Iohannis a sibliniat că deocamdată este vorba de o propunere, care urmează a fi analizată.

148
Tagurile:
Klaus Iohannis
Тема:
Relațiile româno-ruse

Загрузка...
Aleksandar Vulin (File)

Serbia: „Vom rămâne neutri militar” - poziția Serbiei cu privire la NATO, neschimbată