BUCUREȘTI, 29 ian – Sputnik. Vă așteptați ca Florin Cîțu să demisioneze sau măcar să își asume răspunderea? Nici pomeneală! Florin Cîțu a transmis repede niște laude, după modelul lansat de Iohannis, după care a aruncat vina pe cei care… stau în birouri!
„Metehnele sistemului de sănătate din România și-au făcut prezența și astăzi, deși au fost alocate resurse importante acestui sector”, spune Cîțu, arătând însă că ”Doar o mică parte din bani au fost alocați investițiilor”.
Deci ministrul de Finanțe care, în 2020, a tăiat bugetul Sănătății vine și spune așa ceva! Și, atenție, măsurile par a viza… salariile medicilor!
”Nu putem să mergem așa mai departe - nu se poate să cheltuim mai mul de 90% din bani pentru salarii”, spune Cîțu.
Despre analize și anchete, Cîțu expediază rapid problema: ”Pe lângă aspectul penal, există o echipă complexă pe care am constituit-o. Avem un raport, s-a întâmplat anul trecut și se pare că nu am învățat nimic”.
”Angajații din direcțiile de sănătate le spun să iasă din birouri și să își facă treaba - altfel, plecați acasă”, a declarat Florin Cîțu.
Deci, tupeu și nicio asumare a răspunderii! Oare ce s-ar fi întâmplat dacă premierul Ponta ar fi reacționat așa după Colectiv?
De fapt, așa a reacționat Piedone, după Colectiv – și imediat i s-a cerut capul!
BUCUREȘTI, 8 mart – Sputnik. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost surprins de presă la Parlament și a fost supus unui tir de întrebări.
Voiculescu a insistat că situația gravă și pot fi aplicate alte restricții. ”Vă invit să vă uitați pe cifrele care sunt publicate în fiecare zi”.
”Lucrurile încep să devină îngrijorătoare”, a spus ministrul Sănătății, ”Dacă lucrurile merg așa, în continuare, nu putem exclude alte restricții”.
Voiculescu NU a reușit să răspundă la întrebări esențiale, printre care DE CE în unele județe se fac foarte puține teste – cu alte cuvinte, de ce nu există coordonare și o metodă unică la nivel național – dar și CINE este de vină pentru creșterea numărului cazurilor COVID-19.
„Sunt de vină cetățenii sau autoritățile pentru creșterea numărului de infectări?”, a fost întrebat Voiculescu.
Vizibil încurcat, ministrul Sănătății a replicat stupid: „Nu putem da vina pe cineva… Important e să păstrăm măsurile de siguranță”.
Fără a face clarificări și a răspunde concret la ceva, ministrul Sănătății a încheita conferinșa de presă ad hoc.
***
De menționat că surse mass media transmit că este posibilă modificarea limitei orare de seară – cetățenii vor fi obligați să nu iasă pe stradă începând cu ora 22.00, în loc de 23.00, așa cum este acum.
BUCUREȘTI, 8 mar – Sputnik. Premierul Florin Cîțu a arătat astăzi că în situațiile în care sunt locuri libere pe platforma de vaccinare, va demara deja etapa a treia din acest proces, fiind vorba în special de zonele cu număr mare de cazuri.
”Am cerut ca în zonele precum Timișoara, carantinate, și unde sunt locuri libere, să se permită vaccinarea celor din etapa 3. E o nebunie să lași locuri libere când sunt români care vor să se vaccineze. Dacă persoanele din etapa 1 și etapa 2 nu vor să se vaccineze, să lăsăm persoanele din etapa 3. Cer mai multă atenție”, a declarat premierul Cîțu.
El a declarat că a verificat situația din Timiș și a aflat că sunt 20.000 de locuri libere în platforma de vaccinare.
El a făcut aceste precizări în contextul în care termenul oficial pentru începerea vaccinării persoanelor din etapa 3 este 15 martie.
Premierul a mai spus, legat de carantinarea Timișoarei, că ”nu îmi explic cum să ajungi să ai 20.000 de locuri libere și să fii în carantină. Primarul și președintele Consiliului Județean ar trebui să comunice mai mult pe tema vaccinării. E clar că acolo nu s-au respectat regulile și nu au fost sancționați”.
El a pasat astfel responsabilitatea pentru situația de la Timișoara către administrația locală și mai ales către primarul orașului, care este de la USR, în timp ce același primar, Dominic Fritz, a criticat de mai multe ori administrația centrală liberală pentru lipsa de măsuri anti-epidemie.
BUCUREȘTI, 9 mart – Sputnike. Vaccinul anti COVID: prieten sau dușman? Iată o întrebare oarecum nefirească în actualul context pandemic, însă specialiștii trag un puternic semnal de alarmă asupra faptului că teama de vaccinul anti COVID se manifestă în special în rândul persoanelor tinere.
Psihologul Mirela Zivari spune că pacientul tânăr, în mod surprinzător, refuză sau pune foarte multe întrebări față de pacientul în vârstă care e obișnuit cu ceea ce înseamnă spitalizare.
Până acum, în România au fost imunizate un milion de persoane și au fost infectate peste 800.000.
Gândul revenirii la o viață normală nu îi convinge pe toți că vaccinarea este calea pentru a ne relua libertatea. Sunt încă multe întrebări și frici despre acest vaccin la care specialiștii trebuie să răspundă zilnic, scrie digi24.ro.
În opinia Mirelei Zivari, frica de vaccin poate fi împărțită în frică de ac și frică de această substanță, vaccin COVID. Persoanele tinere au manifestat o frică mult mai mare de tot ceea ce a însemnat vaccinare, efecte secundare, informații legate de felul în care a fost făcut vaccinul, transportat vaccinul pentru că au fost foarte mulți care ne-au întrebat dacă noi avem acele frigidere speciale.