Kelemen Hunor direct despre autonomia Ţinutului Secuiesc!

140
(reînnoit 06:40 13.01.2021)
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, acum vicepremier al României în Guvernul Cîțu, a vorbit deschis și cu multă abilitate despre autonomia Ţinutului Secuiesc – ca ”discuție serioasă”

BUCUREȘTI, 13 ian – Sputnik. Dacă în trecut președintele Iohannis acuza UDMR că ar pune la care ”să dea Ardealul ungurilor”, acum președintele grupării etnice, Kelemen Hunor, este om de bază - vicepremier în „guvernul său”.

Mai mult, Kelemen Hunor, autor și promotor al propunerilor de autonomie a ”Ținutului Secuiesc”, pune acum problema într-un mod ”soft”, sau chiar ”progresist”, în ton cu opțiunile electoratului partidelor cu care este asociat la guvernarea.

”Noi am spus de fiecare dată că trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente - şi de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială”, spune Kelemen.

Președintele UDMR consideră că aceste precizări trebui făcute de fiecare dată ”când discutăm serios şi cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie”. Cu alte cuvinte, vicepremierul României spune ferm că ”se discută serios” despre ”forme de subsidiaritate sau de autonomie”!

Pe de altă parte, abilul om politic încearcă să convingă același electorat dornic de ”progres” că acele ”sensibilități” sunt ”absolut fără nicio bază”, dar că el personal înţelege ”fiindcă oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism”.

Ori, spune liderul UDMR, ”nu înseamnă secesionism”, dând ca exemplu… universitățile:  ”sunt autonome”, dau regiile care ”sunt regii autonome”, deci… ”nu există secesionism”.

”Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta”, spune Kelemen Hunor, apelând și la principiul UE al subsidiarității – ”această idee e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu e valabilă doar pentru Secuime, nu e valabilă doar pentru o anumită parte a ţării”.

Da, subliniază Kelemen Hunor, unde trăiesc maghiari sau alte comunităţi etnice, ”intervine o altă chestiune: competenţa lingvistică, asta este ceva în plus faţă de Oltenia, faţă de Moldova, faţă de Muntenia: o competenţă lingvistică în relaţia cu autorităţile, dincolo de şcoală, dincolo de instituţiile culturale”.

”Dar, în rest, lucrurile ar trebui să meargă paralel: decizii lăsate în mâna comunităţilor locale, în cele mai multe domenii, cu mici excepţii, asta am spus de fiecare dată”, admițând că ”relaţiile externe, Justiţia, Apărarea, Ordinea Publică de fiecare dată trebuie să rămână la nivelul autorităţii centrale”.

În plus, Kelmen Honor punctează din nou electoral, acreditând ideea că problema maghiară este, de fapt, un joc politic făcut de partidele mari.

”De fiecare dată când partidele mari româneşti intră în război, nu cu noi, nu cu ţara, nu cu cetăţenii, cu ei, că aşa e în politică şi ne bagă pe noi în această luptă, atunci imediat apar tensiuni”, spune Kelemen Hunor, dând un exemplu de interpretare: ”Oamenii spun 'domnule, stai, stai că dacă acela spune că ungurii vor să fure Ardealul, că maghiarii vor să facă rău României, e o problemă undeva'”.

Iar liderul UDMR susține că, de fapt, ”noi niciodată nu am vrut, nu vrem şi nu vom face rău României, nici eu nici colegii mei”.

”E ţara noastră, am rămas aici, nu am plecat, aşa cum nu au plecat nici părinţii noştri, nici străbunicii, nici bunicii noştri. Noi vrem să construim o ţară mai bună, împreună cu românii. Deci, asta trebuie să fie perspectiva”, spune Kelemen Hunor.

Liderul UDMR subliniază – ”Dacă tot timpul se pune la îndoială şi sub semnul întrebării loialitatea maghiarilor din România, asta e o problemă: fiindcă eu m-am născut aici, sunt cetăţean român şi exact cum orice om din această ţară respectă ţara şi eu sunt loial, sunt şi maghiarii”.

Concluzia pe care Kelemen Hunor o transmite – ”Să nu se pună la îndoială niciodată loialitatea maghiarilor din România, fiindcă nu e corect”.

Bun, dar cum rămâne cu acuzație lui Iohannis? Kelemen Hunor joacă din nou abil – ”NU se uită aceste lucruri, dar a ţine minte lucrurile nu schimbi trecutul”.

”A ierta şi a trece mai departe, schimbi viitorul. Noi acum ne-am întors cu faţa spre viitor şi vreau să cred că vom reuşi să construim împreună ceva”, conchide Kelemen Hunor.

Deci, încă o demonstrație, dacă mai era nevoie, că UDMR are oameni politici bine pregătiți, abili, capabili să adopte strategiile cele mai variate pentru a-și atinge scopul, chiar dacă acesta se numește autonomia ”Ținutului Secuiesc”.

Ori, acum este cel mai favorabil moment de la 1952 încoace – cu un electorat favorabil elementului alogen, cu un fel de idiosincrazie față de tot ce ține de naționalism românesc – și amețit de aburii ipocriziei europene, un adevărat apogeu al dublei măsuri și în problema subsidiarității și a minorităților naționale.

Va pierde UDMR condus de abilul om politic Kelemen Hunor acest prilej? Oricum, el nu e omul să se grăbească – dar nici să renunțe la un plan. Asta s-a văzut și în interviul de la Antena 3.

140
Tagurile:
Kelemen Hunor
Tematic
Kelemen Hunor: ”implicare uriașă din partea profesorilor, mai puțin din partea Guvernului”
Disputa UDMR-Iohannis continuă: Kelemen Hunor așteaptă scuze de la președintele României
Pricopie, primul hop: UDMR nu îl susține. Hunor, declarație tranșantă
Familie

PSD lasă puterea în ofsaid și propune o lege pentru familiile cu copii

89
(reînnoit 15:20 17.06.2021)
PSD a prezentat astăzi o propunere a unui pachet legislativ care să sprijine suplimentar familiile cu copii în vederea stimulării natalității.

BUCUREȘTI,  17 iun – Sputnik. PSD dă șah mat puterii care tot amână creșterea alocațiilor pentru copii și propune măsuri de stimulare a natalității.

Praga
© Sputnik / Алексей Даничев

Astfel, PSD a prezentat astăzi o lege prin care se propune nu doar  creșterea alocațiilor, ci și deduceri pentru salariații cu copii și acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat.

„Orice om politic responsabil din România este conștient de faptul că cea mai mare problemă pe care o are acum România, ca stat, ca neam, este de natură demografică: declinul populației. Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă de viaţă şi de moarte pentru o economie: deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii”, a explicat președintele PSD Marcel Ciolacu sensul acestei propuneri de lege.

El a arătat că singura soluție pentru această problemă este stimularea natalității, în paralel cu combaterea migrației forței de muncă, ținând cont de faptul că numărul de copii români născuți în străinătate îl depășește pe cel al copiilor născuți în România.

”Pe acești români trebuie să-i încurajăm să se întoarcă într-o țară unde merită să trăiască, unde să-și crească copii! Dar pentru asta și ei, și românii rămași în țară, trebuie să beneficieze de un suport real din partea statului român”, a arătat astăzi președintele PSD.

Ciolacu a arătat că PSD vrea să pună accentul pe servicii educaționale și de sănătate și nu pe acordarea unor sume de bani.

”Din punctul meu de vedere, soluția pentru natalitate nu ține doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocației. Sunt doar un punct de plecare. Familiile tinere au însă nevoie de servicii : de creșe moderne, de grădinițe, școli și afterschool-uri, de servicii de sănătate adecvate. Practic, mamele au nevoie de întreaga infrastructură de servicii sociale, de educație și sănătate, după ce se termină concediul de maternitate”, a mai spus Ciolacu pe această temă.

În legea PSD, voucherele pentru creșe și grădinițe vor putea fi folosite, atât la stat, dar și la privat pe motiv că, dacă statul lasă mult de dorit în ceea ce privește creșterea infrastructurii, să fie lăsat să participe și mediul privat care se mișcă mai repede.

Mai mult, PSD propune ca familiile să fie sprijinite și în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe sau a uneia mai mari, și să fie ajutate pe perioada în care copilul este mic, inclusiv prin suspendări ale plății ratelor, cu sprijinul statului.

Ciolacu a mai atras atenția că, în urma măsurilor luate de guvernele de dreapta, în 2019 și 2020 în România s-a născut cel mai mic număr de copii din ultimii 50 de ani, iar această tendință trebuie inversată.

89
Tematic
Românii, campioni la nașteri în Italia
O păpușă care se vinde în România naște controverse – motivul este șocant
Ziua de naștere a Patriarhului României: cum va fi sărbătorită
Baby-boom post Pandemie în România? 2021 aduce mai multe nașteri

Загрузка...
Vlad FIlat și Angela Gonța

Cât de mult a crescut fiica lui Filat și Gonța: Cum arată acum copilul fostului premier

61
(reînnoit 13:02 17.06.2021)
Fostul premier Vlad Filat a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu fiica sa cea mică Ecaterina, care s-a născut din căsnicia cu jurnalista Angela Gonța.

CHIȘINĂU, 17-Sputnik. Vlad Filat a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu fiica sa Ecaterina, care a împlinit recent vârsta de 7 ani. Fostul premier pare extrem de înduioșat, mai ales că mezina îi seamănă leit.

Vlad Filat și Angela Gonța s-au căsătorit în anul 2014, dar căsnicia lor nu a durat mult. Cei doi au divorțat în timp ce fostul premier se afla în detenție, unde își ispășea pedeapsa pentru corupție. 

Politicianul mai are copii, o fată și un băiat, din căsătoria cu Sanda Diviricean.

61
Tagurile:
Angela Gonța, Vlad Filat

Загрузка...

Putin: Imaginea lui Joe Biden prezentată în presă „este departe de realitate”