Kelemen Hunor direct despre autonomia Ţinutului Secuiesc!

125
(reînnoit 06:40 13.01.2021)
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, acum vicepremier al României în Guvernul Cîțu, a vorbit deschis și cu multă abilitate despre autonomia Ţinutului Secuiesc – ca ”discuție serioasă”

BUCUREȘTI, 13 ian – Sputnik. Dacă în trecut președintele Iohannis acuza UDMR că ar pune la care ”să dea Ardealul ungurilor”, acum președintele grupării etnice, Kelemen Hunor, este om de bază - vicepremier în „guvernul său”.

Mai mult, Kelemen Hunor, autor și promotor al propunerilor de autonomie a ”Ținutului Secuiesc”, pune acum problema într-un mod ”soft”, sau chiar ”progresist”, în ton cu opțiunile electoratului partidelor cu care este asociat la guvernarea.

”Noi am spus de fiecare dată că trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente - şi de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială”, spune Kelemen.

Președintele UDMR consideră că aceste precizări trebui făcute de fiecare dată ”când discutăm serios şi cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie”. Cu alte cuvinte, vicepremierul României spune ferm că ”se discută serios” despre ”forme de subsidiaritate sau de autonomie”!

Pe de altă parte, abilul om politic încearcă să convingă același electorat dornic de ”progres” că acele ”sensibilități” sunt ”absolut fără nicio bază”, dar că el personal înţelege ”fiindcă oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism”.

Ori, spune liderul UDMR, ”nu înseamnă secesionism”, dând ca exemplu… universitățile:  ”sunt autonome”, dau regiile care ”sunt regii autonome”, deci… ”nu există secesionism”.

”Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta”, spune Kelemen Hunor, apelând și la principiul UE al subsidiarității – ”această idee e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu e valabilă doar pentru Secuime, nu e valabilă doar pentru o anumită parte a ţării”.

Da, subliniază Kelemen Hunor, unde trăiesc maghiari sau alte comunităţi etnice, ”intervine o altă chestiune: competenţa lingvistică, asta este ceva în plus faţă de Oltenia, faţă de Moldova, faţă de Muntenia: o competenţă lingvistică în relaţia cu autorităţile, dincolo de şcoală, dincolo de instituţiile culturale”.

”Dar, în rest, lucrurile ar trebui să meargă paralel: decizii lăsate în mâna comunităţilor locale, în cele mai multe domenii, cu mici excepţii, asta am spus de fiecare dată”, admițând că ”relaţiile externe, Justiţia, Apărarea, Ordinea Publică de fiecare dată trebuie să rămână la nivelul autorităţii centrale”.

În plus, Kelmen Honor punctează din nou electoral, acreditând ideea că problema maghiară este, de fapt, un joc politic făcut de partidele mari.

”De fiecare dată când partidele mari româneşti intră în război, nu cu noi, nu cu ţara, nu cu cetăţenii, cu ei, că aşa e în politică şi ne bagă pe noi în această luptă, atunci imediat apar tensiuni”, spune Kelemen Hunor, dând un exemplu de interpretare: ”Oamenii spun 'domnule, stai, stai că dacă acela spune că ungurii vor să fure Ardealul, că maghiarii vor să facă rău României, e o problemă undeva'”.

Iar liderul UDMR susține că, de fapt, ”noi niciodată nu am vrut, nu vrem şi nu vom face rău României, nici eu nici colegii mei”.

”E ţara noastră, am rămas aici, nu am plecat, aşa cum nu au plecat nici părinţii noştri, nici străbunicii, nici bunicii noştri. Noi vrem să construim o ţară mai bună, împreună cu românii. Deci, asta trebuie să fie perspectiva”, spune Kelemen Hunor.

Liderul UDMR subliniază – ”Dacă tot timpul se pune la îndoială şi sub semnul întrebării loialitatea maghiarilor din România, asta e o problemă: fiindcă eu m-am născut aici, sunt cetăţean român şi exact cum orice om din această ţară respectă ţara şi eu sunt loial, sunt şi maghiarii”.

Concluzia pe care Kelemen Hunor o transmite – ”Să nu se pună la îndoială niciodată loialitatea maghiarilor din România, fiindcă nu e corect”.

Bun, dar cum rămâne cu acuzație lui Iohannis? Kelemen Hunor joacă din nou abil – ”NU se uită aceste lucruri, dar a ţine minte lucrurile nu schimbi trecutul”.

”A ierta şi a trece mai departe, schimbi viitorul. Noi acum ne-am întors cu faţa spre viitor şi vreau să cred că vom reuşi să construim împreună ceva”, conchide Kelemen Hunor.

Deci, încă o demonstrație, dacă mai era nevoie, că UDMR are oameni politici bine pregătiți, abili, capabili să adopte strategiile cele mai variate pentru a-și atinge scopul, chiar dacă acesta se numește autonomia ”Ținutului Secuiesc”.

Ori, acum este cel mai favorabil moment de la 1952 încoace – cu un electorat favorabil elementului alogen, cu un fel de idiosincrazie față de tot ce ține de naționalism românesc – și amețit de aburii ipocriziei europene, un adevărat apogeu al dublei măsuri și în problema subsidiarității și a minorităților naționale.

Va pierde UDMR condus de abilul om politic Kelemen Hunor acest prilej? Oricum, el nu e omul să se grăbească – dar nici să renunțe la un plan. Asta s-a văzut și în interviul de la Antena 3.

125
Tagurile:
Kelemen Hunor
Tematic
Kelemen Hunor: ”implicare uriașă din partea profesorilor, mai puțin din partea Guvernului”
Disputa UDMR-Iohannis continuă: Kelemen Hunor așteaptă scuze de la președintele României
Pricopie, primul hop: UDMR nu îl susține. Hunor, declarație tranșantă
Daniel Zamfir

Daniel Zamfir denunță asasinarea economică a românilor

160
(reînnoit 14:52 21.01.2021)
Senatorul Daniel Zamfir reia bătălia pentru drepturile românilor în fața politicilor bancare și fiscale abuzive – denunțând politica lui Florin Cîțu.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. În plină criză generată de pandemie, românii nu sunt ajutați – ci, dimpotrivă sunt spoliați de instituții de credit, dar și de stat, acuză Daniel Zamfir, deci un adevărat ”asasinare economică” a populației.

Parlamentarul care și-a construit un solid renume prin apărarea românilor în fața abuzurilor băncilor revine denunțând ceea ce el numește dur ”CĂMATĂRIA CA POLITICĂ DE STAT”.

”Ca și cum nu era suficient că le-a facilitat băncilor și IFN-urilor să aplice dobânda la dobândă pentru perioada amânării ratelor, ANAF-ul, ÎN ACELAȘI STIL CĂMĂTĂRESC, percepe dobânzi și penalități de întârziere pentru perioada amânării impozitelor și contribuțiilor datorate de antreprenori pe perioada pandemiei”, acuză senatorul.

În plus, Daniel Zamfir subliniază cinismul cu care lucrează premierul Florin Cîțu, pe care l-a supranumit ”Cîțu cămătaru”.

”Fără să i se miște un mușchi pe față, Cîțu prezintă asta ca pe sprijin acordat celor cu rate la bănci și firmelor romanești”, scrie Daniel Zamfir, acuzându-l pe premier că este un veritabil ”asasin economic”.

160
Tagurile:
Daniel Zamfir
Tematic
Zamfir: ”Vor să prăduiască Portul Constanța, CEC-ul”
Zamfir: Cîțu a pus ochii pe Hidroelectrica încă din 2019
Mare victorie pentru Daniel Zamfir – ajută zeci de mii de români

Загрузка...
Klaus Iohannis

ACUM: Iohannis a convocat miniștrii are o zi dificilă!

78
Președintele Klaus Iohannis a chemat mai mulți miniștri pentru o ședință urgentă – după care va participa la importantă videoconferință cu membrii Consiliului European, în condițiile în care Comisia a lansat are două propuneri incendiare.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Președintele Iohannis a convocat la ora  14:30, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru la care vor participa premierul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Ședința are loc înaintea unei importante videoconferințe cu membrii Consiliului European, la care preşedintele Klaus Iohannis va participa începând cu ora 19.00.

În principiu, videoconferința cu membrii CE se referă la măsurile privind gestionarea pandemiei de COVID-19, dar ea vine în contextul dezbaterilor pe tema propunerilor de introducere a unui ”paşaport” pentru vaccinarea anti-COVID.

Deocamdată, România, prin preşedintele Iohannis, pare a se opune acestei idei, dar e posibil să cedeze în fața ”dorinței” impuse de la Bruxelles, așa cum s-a întâmplat de cele mai multe ori.

Reamintim că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost de acord cu această iniţiativă venită din partea Greciei. Desigur, Grecia, care are venituri mari din turism, are tot interesul unei asemenea selecții, pentru a putea ridica restricțiile.

De asemenea, Germania susține o formulă asemănătoare.

***

Tpt la video conferință este posibil să se înceapă discuțiile pe tema noii strategii a Comisiei Europeană pentru impulsionarea deschiderii, solidității şi rezilienţei sistemului economic şi financiar al UE pentru anii următori.

Comisia Europeană dorește ca UE să aibă un rol primordial în guvernanţa economică mondială și să proteze comunitatea împotriva practicilor neloiale şi abuzive.

”Acum este momentul Europei: să reparăm prejudiciile aduse de criză şi să pregătim viitorul pentru noua generaţie”, a declarat Ursula von der Leyen.

Abordarea noii strategii se bazează pe trei piloni: consolidarea rolului internaţional al monedei euro, dezvoltarea în continuare a infrastructurilor pieţei financiare a UE şi îmbunătăţirea rezilienţei acestora.

Un aspect delicat este aplicarea extrateritorială a sancţiunilor de către ţările terţe, dar şi promovarea în continuare a punerii în aplicare şi – atenție - a executării uniforme a sancţiunilor impuse de UE.

Ori, în contextul unei noi administrații la Casa Albă, noua strategie europeană presupune multe probleme și provocări.

Deci, pe președintele Iohannis, care poartă răspunderea negocierilor pentru România, îl așteaptă o zi dificilă.

78
Tagurile:
Klaus Iohannis
Tematic
Orban, întâlnire cu Iohannis – mesaj către insurgenții din PNL
Conspirație în PNL, Rareș cere demisia lui Orban – Iohannis, implicat!
Iohannis, ”implicat” în vaccinare: formalisme și truisme

Загрузка...
Emir Kusturica

Kusturica se va vaccina cu Sputnik V

0
(reînnoit 15:13 21.01.2021)
Regizorul și muzicianul sârb Emir Kusturica se va vaccina împotriva COVID-19 cu preparatul rusesc „Sputnik V”.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Muzicianul și regizorul sârb Emir Kusturica a declarat agenției RIA Novosti că planifică să se vaccineze împotriva coronavirusului cu preparatul rusesc “Sputnik V”.

Putin și Merkel, la Forumul Păcii
Пресс-служба Президента РФ

Anterior, premierul sârb, Ana Brnabić, a anunțat că Serbia așteaptă să primească în viitorul apropiat 500 de mii de doze ale vaccinului „Sputnik V”. Prima partidă de 2,4 mii de doze a fost adusă din Rusia în Belgrad pe 30 decembrie 2020. În prezent, preparatul este supus unei proceduri de obținere a unei autorizații permanente pentru utilizarea în țară.

“Vreau să-mi administrez vaccinul „Sputnik V”, pentru că consideră că e cel mai bun vaccin. Ea are la bază ceea ce au și alte vaccinuri, pe care le-am primit când eram copii. Cred că acest lucru cel mai bun”, a declarat Kusturica.

0
Tagurile:
Serbia, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
OMS, despre examinarea prealabilă a cererii de înregistrare a vaccinului "Sputnik V"
UE ar putea aproba vaccinul rusesc Sputnik V din februarie
Ungaria devine prima țară UE care autorizează vaccinul rusesc Sputnik V
Merkel a oferit sprijin lui Putin pentru aprobarea vaccinului Sputnik V în UE
Rusia poartă discuții cu Germania pentru aprobarea Sputnik V în UE

Загрузка...