BUCUREȘTI, 12 ian – Sputnik. Președintele Iohannis pare a nu vedea criza prin care trece Coaliția, nici disfuncționalitățile diverse – ci se gândește la… viitor!
”Ne aflăm la începutul unui an extrem de important pentru dezvoltarea viitoare a României”, spune Iohannis. ”În mare măsură, de modul în care vom reuşi să accelerăm anumite schimbări în perioada următoare, va depinde eficienţa guvernării pentru următorii patru ani”.
Iohannis consideră că avem ”două direcţii majore” - trebuie să stopăm pandemia, ”iar asta ţine de reuşita campaniei de vaccinare care este în vigoare”. Pe de altă parte, ”trebuie să repornim în forţă toate sectoarele economice, şi să începem reformele”.
Desigur, nimic concret, fapt care a reieșit și când presa i-a cerut să detalieze aceste ”reforme”.
Iohannis spune însă că aceste două direcţii ”sunt profund interconectate, pentru că succesul vaccinării este cel care va genera într-o foarte mare măsură capacitatea de a relua toate activităţile economice şi sociale grav afectate în aceste luni”.
Și, atenție, Iohannis face din nou corp comun cu Guvernul – ”Viziunea noastră, a mea şi a echipei guvernamentale, este de a-i asigura României un acces semnificativ la fondurile europene şi un buget centrat pe investiţii, dezvoltarea infrastructurii şi sprijinirea mediului de afaceri”.
”Cu aceste resurse vom crea premisele unei creşteri economice reale şi sustenabile pe următorii doi ani, care să asigure finanțarea marilor sisteme care au nevoie de reformare precum Educația și Sănătatea” spune Iohannis.
Iohannis a repetat sloganul ”Este obligatoriu să înceapă un proces de resetare a statului punând în centru accesul cetățeanului la servicii și informații publice” – omițând că este la putere de peste 6 ani, iar PNL a făcut parte din multe guverne.
Acum, Iohannis spune ”debirocratizare și digitalizare pe toate palierele, întrucât nu mai pot fi tolerate ineficiența și incompetența pe bani publici”, spune șablonard Iohannis, subliniind că a discutat toate aceste priorități cu miniștrii noului Guvern.
BUCUREȘTI, 22 ian - Sputnik. În interviul acordat portalului Basilica, Președintele Academiei Române a vorbit pe larg despre patrie și despre proiectul de țară.
”În sens literal, patria este locul în care s-a născut și a trăit „pater”, adică „tata”, și în care se cuvine să viețuiesc și eu. În sens larg, patria este universul geografic, politic, spiritual, cultural al celor care au rădăcini prin strămoși într-un loc anume. Natural, există și „patrii” de adopție, dar acestea sunt excepții”, a explicat Ioan Aurel-Pop.
Președintele Academiei a arătat că majoritatea oamenilor, de când există societate civilizată și izvoare care să reflecte această societate, se dovedesc legați de locul de naștere prin mii de fire nevăzute, uneori neconștientizate, dar foarte vii.
”„Patriile” au ajuns să fie teoretizate după Evul Mediu, începând cu Renașterea. Atunci s-a trecut de la „Republica Creștină” (entitate globală) la „Europa patriilor creștine” (concert al națiunilor europene), a mai spus președintele Academiei. El a arătat că patriotismul este acel sentiment care se naște și se afirmă în urma prețuirii de către fiecare a propriei patrii ți că, până nu demult, patriotismul era socotit o condiție sine qua non a conviețuirii internaționale, după principiul că nu poți iubi lumea în ansamblu fără să-ți iubești mai întâi lumea ta, adică patria ta.
Apoi, a explicat Ioan-Aurel Pop, odată cu globalizarea, au apărut diferite teorii noi despre patriotism, unele fiind născute din grave confuzii gnoseologice, altele din dorința (fără putință) de a schimba lumea, altele pur și simplu din ignoranță.
”Mulți oameni politici au preluat astfel de idei din sfera politologiei, sociologiei, filosofiei etc. și au vrut să le transpună repede în practică, adică să distrugă națiunile ca să construiască societatea mondială a viitorului, „poporul muncitor unic”, „guvernul planetar”, „societatea globală” etc. În mintea lor, succesul globalizării ar fi fost asigurat dacă li s-ar fi interzis indivizilor să mai fie legați de un loc anume, de o limbă anume, de o credință, de obiceiuri, de tradiții etc. Or, acest fel de judeca s-a dovedit complet fals”, a atras atenția președintele Academiei.
El crede că lumea globală se poate naște numai din „concertul națiunilor” și din unirea patriilor și că patriotismul înseamnă iubire și nu ură sau discriminare.
Apoi, președintele Academiei a făcut referire și la mult discutatul proiect de țară despre care a spus că ”nu se face de către un singur om, chiar dacă acela ar fi să fie genial! Noi am avut un foarte bun proiect de țară, pentru anii 1848-1918, făcut de generația noastră revoluționară și aplicat treptat sub domniile lui Cuza, Carol I și Ferdinand I”, a atras el atenția.
Potrivit lui Ioan-Aurel Pop, orice proiect de țară democratică trebuie să plece de la educație și sănătate, așezate pe valori (morale creștine), virtuți și încredere. Dacă educația și sănătatea națiunii sunt asigurate, atunci vor merge bine și economia, și politica, și cultura, a explicat el.
Totodată, președintele Academiei s-a referit și la faptul că tinerii de azi sunt mult mai supuși tentațiilor rele decât tinerii din generațiile trecute.
”Niciodată în ultimele două milenii, societatea nu a fost atât de divizată, de laicizată, de blasfemiatoare. Fel de fel de grupări întitulate „progresiste”, neomarxiste, anarhiste, ANTIFA etc. tulbură din greu mințile tinerilor. Iar familia și școala nu mai au forța de odinioară, ca să împiedice dezastrul”, a atras el atenția.
Dar Ioan-Aurel Pop spune că rămâne încă forța Bisericii, dar că și ea este împiedicată să-și îndeplinească misiunea în condiții bune. Președintele Academiei atrage însă atenția că tinerii au nevoie de învățători, de modele, de intelectuali autentici, care, ca să aibă succes, trebuie să fie sinceri și să aibă conștiința că îndeplinesc o misiune.
BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. În ciuda scăderii nivelului de infectare și a menținerii Capitalei în „scenariul galben”, ministrul Sănătății a cerut menținerea restricțiilor!
Într-o scrisoare trimisă acum puțin timp către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, Vlad Voiculescu solicită menținerea restricțiilor în București, argumentând cu riscurile contextului național și european.
”Măsurile de relaxare constituie un risc major ce ar putea duce la apariția unui nou val de infecții”, spune Vlad Voiculescu, subliniind apariția unui caz ”cu o tulpină mai contagioasă de COVID, chiar în apropierea Capitalei”, au declarat pentru G4Media.ro ”surse oficiale”.
Voiculescu consideră că orice alte măsuri de relaxare ”luate în paralel riscă să pună în pericol redeschiderea școlilor în București”.
Sursa citată atrage atenția că și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat azi că ”ar mai trebui așteptat câteva zile înainte de a se lua decizia relaxării restricțiilor impuse în București, după ce incidența a scăzut sub 3 la mie”.
Azi, Capitala s-a situat la o cotă de 2.52 la mie – și este pentru a treia zi consecutiv în „scenariul galben”.
Reamintim că, la această oră în ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență se discută varianta ridicării unor restricții în București.
„Cantitatea produsă va fi mai mică decât cea anticipată din cauza unor scăderi de producție la fabrica noastră din lanțul de furnizare european”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei britanice într-un comunicat.
Și aceasta nu este prima veste proastă. Deja numărului de doze de vaccin Pfizer/BioNTech livrate UE este mai mic decât cel promis, situație care nemulțumește profund unele țări europene. Astfel, dacă Italia a anunțat că ar urma să dea în judecată Pfizer, Ungaria și-a asigurat un număr mare de doze de vaccin din Rusia, criticând încetineala Comisiei Europene în a asigura vaccinurile necesare unei vaccinări în masă.