BUCUREȘTI, 12 ian - Sputnik. Adriana Pistol a anunțat astăzi într-o conferință de presă la Guvern că va fi modificată definiția contactului direct pentru ca persoanele care se vaccinează anti-Covid 19 să nu mai fie obligate să intre în carantină dacă intră în contact cu un bolnav de coronavirus.
Ea a arătat că e logic ca o persoană vaccinată și sănătoasă imunologic să nu mai fie carantinată.
Cât despre numărul persoanelor vaccinate, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a spus tot astăzi că este de 125.000 de persoane.
El a mai spus că dacă sunt probleme logistice sau de producție cu privire la vaccinuri, responsabilitatea aparține producătoruluii, dacă sunt efecte adverse legate de condițiile de păstrare, responsabilitatea e a celor care se ocupă de acest aspect, iar dacă sunt reacții adverse care sunt independente de acești factori se dorește un mecanism de compensare directă, iar fiecare țară asigură acest mecanism de compensare.
Valeriu Gheorghiţă a mai anunţat că platforma de programare pentru etapa a doua de vaccinare va fi operaţională începând din data de 15 ianuarie, ora 15.00.
”În ceea ce priveşte modalitatea de programare, platforma va fi gata pe 15 ianuarie, de la ora 3.00 se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Modalitatea de programare va fi pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani - programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center”, a spus el.
El a arătat că va fi un număr unic, la nivel naţional - 021 414 44 25 și că sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele de 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui judeţ. O altă modalitate de programare, a adăugat el, se poate face prin direcţia de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care pot să-şi facă cont şi să înscrie până la maximum 10 persoane din aceeaşi familie.
Potrivit acestuia, în etapa a doua vor intra în acelaşi timp atât persoanele care sunt la grupa de risc pentru forme severe, persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boli cronice, precum şi persoanele care deservesc activităţi esenţiale.
”Dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare prin serviciul de call center, individual, pe pagina web, prin direcţia de asistenţă socială sau prin intermediul aparţinătorilor", a precizat Gheorghiţă.
Pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale, programarea se poate face prin angajator şi, de asemenea, atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are angajate sau în contract de prestări pentru acele activităţi esenţiale, beneficiarul poate să-şi stabilească, după ce este validat de angajator, ziua şi centrul unde vrea sa meargă să se vaccineze, și-a continuat el explicațiile.
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Premierul Florin Cîțu se vaccinează anti-Covid-19, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”.
Demnitarului i s-a explicat, de cadrele medicale, întregul proces care se derulează, pentru ca imunizarea să fie făcută în deplină cunoștință de cauză.
Reamintim că, în urmă cu o zi, adică ieri, 15 ianuarie 2021, s-a imunizat împotriva noului coronavirus președintele României, Klaus Iohannis.
Acesta a declarat, la scurt timp după aceea, că procedura de vaccinare a fost una simplă, nedureroasă și a dorit să sublinieze că acees vaccin este unul sigur și eficient.
De asemenea, șeful statului a recomandat tuturor vaccinarea, afirmând că vaccinarea, împreună cu procedurile de restricție ne vor scoate din pandemie.
Tot ieri, a început oficial cea de-a doua etapă a campaniei naţionale de vaccinare, în care sunt incluse persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici şi persoanele care lucrează în domenii considerate esenţiale, între care Administraţia Prezidenţială şi Guvernul.
Premierul României a făcut declarații după imunizare. Acesta a spus că a fost o procedură foarte ușoară, că se bucură că s-a putut vaccina, că a făcut acest lucru atât pentru sine, cât și pentru cei din jur.
Pandemia poate fi învinsă numai prin vaccinare și prin păstrarea măsurilor restrictive.
"Foarte ușoară această vaccinare, Nu am simți nimic. I-am zis doamnei asistente. De aceea m-am ridicat la final. Mă bucur că m-am vaccinat. Văd că mulți români vor să se vaccineze. E important să înțelegem că rămânem la obiectivul de a avea 10.400.ooo de români vaccinați până în septembrie. Foarte mulți români vor să se vaccineze", a declarat Cîțu
Cîțu a dat asigurări că nu va fi precupețit nici un efort pentru a putea fi vaccinați toți românii.
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Unul dintre cele mai urmărite și discutate subiecte de ieri a fost exemplul dat de președintele Iohannis, care s-a vaccinat public, la Spitalul Militar Central.
Gestul președintelui a fost mult comentat - mai în glumă, mai în serios, dar a fost în prim plan – și a fost poate cel mai bun mod de a capta atenția românilor asupra vaccinării. Altfel spus, a fost probabil cea mai bună reclamă – inclusiv în rândul celor care nu îl agreează pe Iohannis.
În același timp, mulți au comentat că președintele a făcut un spectacol și un joc de imagine din propria-i vaccinare!
De aceea punem întrebarea dacă liderii politici, cele mai comentate personaje publice, ar trebui să urmeze exemplul prezidențial și să se vaccineze public? Sau, dacă nu doresc să se vaccineze, să anunțe asta deschis!
E vorba de Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Dan Barna și Dacian Cioloș, George Simion și Claudiu Târziu, dar și de Kelemen Hunor.
Concret, vă invităm, să vă spuneți opinia prin intermediul unui sondaj, răspunzând la următoarea întrebare:
Doriți ca președinții principalelor partide să se vaccineze public?
DA – ar trebui să dea un exemplu, așa cum a făcut Iohannis
NU – nu trebuie să se facă un spectacol din vaccinare
Nu mă pronunț
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé, de 82 de ani, s-a vaccinat de coronavirus cu preparatul rusesc “Sputnik V”. Procesul a fost prezentat la postul de televiziune local.
“Vineri, președintele republicii și-a administra o doză a Sputnik V, pentru a îndemna populația la vaccinare”, se menționează în reportajul TV.
Șeful statului a primit prima doză a vaccinului în palatal prezidențial “Sékou Touré”, în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare.
Autoritățile din Guineea au inițiat campania experimentală de vaccinare cu preparatul rus Sputnik V la sfârșitul lunii decembrie. Guineea, potrivit portalului Guinee News, a primit 55 de doze a vaccinului. În prima etapă a vaccinării, de la sfârșitul anului trecut, au fost vaccinați 19 oficiali înalți, inclusiv ministrul Apărării, Mohamed Diané.
Numărul total al cazurilor de COVID-19 în Republica Guineea a ajuns la 14 mii, s-au vindecat 13,3 mii, 81 de pacienți, infectați cu coronavirus, au decedat.