BUCUREȘTI, 12 ian – Sputnik. Reunit în ședință extraordinară, Guvernul Florin Cîțu a aprobat prin Hotărâre prelungirea stării de alertă cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie.
”Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 ianuarie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost adoptată în forma introdusă pe agenda ședinței de Guvern”, se arată în informarea transmisă de Guvern.
Aici puteți citi întreaga Hotărâre de Guvern, ale cărei puncte și prevederi principale sunt:
-Începând cu 13 ianuarie 2021 se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, se arată în hotărârea Executivului.
-obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani
-testarea săptămânală a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile
-se mențin interdicțiile privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise
-se mențin interdicției desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private etc.
-competițiile sportive se pot desfășura fără spectatori,
-cinematografele și instituțiile de spectacole pot fi deschise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/localități este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt închise la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
-activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară.
-se menține interdicția organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Premierul Florin Cîțu se vaccinează anti-Covid-19, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”.
Demnitarului i s-a explicat, de cadrele medicale, întregul proces care se derulează, pentru ca imunizarea să fie făcută în deplină cunoștință de cauză.
Reamintim că, în urmă cu o zi, adică ieri, 15 ianuarie 2021, s-a imunizat împotriva noului coronavirus președintele României, Klaus Iohannis.
Acesta a declarat, la scurt timp după aceea, că procedura de vaccinare a fost una simplă, nedureroasă și a dorit să sublinieze că acees vaccin este unul sigur și eficient.
De asemenea, șeful statului a recomandat tuturor vaccinarea, afirmând că vaccinarea, împreună cu procedurile de restricție ne vor scoate din pandemie.
Tot ieri, a început oficial cea de-a doua etapă a campaniei naţionale de vaccinare, în care sunt incluse persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici şi persoanele care lucrează în domenii considerate esenţiale, între care Administraţia Prezidenţială şi Guvernul.
Premierul României a făcut declarații după imunizare. Acesta a spus că a fost o procedură foarte ușoară, că se bucură că s-a putut vaccina, că a făcut acest lucru atât pentru sine, cât și pentru cei din jur.
Pandemia poate fi învinsă numai prin vaccinare și prin păstrarea măsurilor restrictive.
"Foarte ușoară această vaccinare, Nu am simți nimic. I-am zis doamnei asistente. De aceea m-am ridicat la final. Mă bucur că m-am vaccinat. Văd că mulți români vor să se vaccineze. E important să înțelegem că rămânem la obiectivul de a avea 10.400.ooo de români vaccinați până în septembrie. Foarte mulți români vor să se vaccineze", a declarat Cîțu
Cîțu a dat asigurări că nu va fi precupețit nici un efort pentru a putea fi vaccinați toți românii.
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Unul dintre cele mai urmărite și discutate subiecte de ieri a fost exemplul dat de președintele Iohannis, care s-a vaccinat public, la Spitalul Militar Central.
Gestul președintelui a fost mult comentat - mai în glumă, mai în serios, dar a fost în prim plan – și a fost poate cel mai bun mod de a capta atenția românilor asupra vaccinării. Altfel spus, a fost probabil cea mai bună reclamă – inclusiv în rândul celor care nu îl agreează pe Iohannis.
În același timp, mulți au comentat că președintele a făcut un spectacol și un joc de imagine din propria-i vaccinare!
De aceea punem întrebarea dacă liderii politici, cele mai comentate personaje publice, ar trebui să urmeze exemplul prezidențial și să se vaccineze public? Sau, dacă nu doresc să se vaccineze, să anunțe asta deschis!
E vorba de Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Dan Barna și Dacian Cioloș, George Simion și Claudiu Târziu, dar și de Kelemen Hunor.
Concret, vă invităm, să vă spuneți opinia prin intermediul unui sondaj, răspunzând la următoarea întrebare:
Doriți ca președinții principalelor partide să se vaccineze public?
DA – ar trebui să dea un exemplu, așa cum a făcut Iohannis
NU – nu trebuie să se facă un spectacol din vaccinare
Nu mă pronunț
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé, de 82 de ani, s-a vaccinat de coronavirus cu preparatul rusesc “Sputnik V”. Procesul a fost prezentat la postul de televiziune local.
“Vineri, președintele republicii și-a administra o doză a Sputnik V, pentru a îndemna populația la vaccinare”, se menționează în reportajul TV.
Șeful statului a primit prima doză a vaccinului în palatal prezidențial “Sékou Touré”, în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare.
Autoritățile din Guineea au inițiat campania experimentală de vaccinare cu preparatul rus Sputnik V la sfârșitul lunii decembrie. Guineea, potrivit portalului Guinee News, a primit 55 de doze a vaccinului. În prima etapă a vaccinării, de la sfârșitul anului trecut, au fost vaccinați 19 oficiali înalți, inclusiv ministrul Apărării, Mohamed Diané.
Numărul total al cazurilor de COVID-19 în Republica Guineea a ajuns la 14 mii, s-au vindecat 13,3 mii, 81 de pacienți, infectați cu coronavirus, au decedat.