BUCUREȘTI, 5 ian – Sputnik. Cel mai implicat parlamentar în domeniul Sănătății, deputatul USR Emanuel Ungureanu, a transmis un mesaj extrem de dur după ce DNA a anunțat acuzațiile care vizează un fost ministru PNL.
”HOȚII! Peneliști hoți, azi, Alexe, cel care punea lupi să păzească pădurile”, s scris Emanuel Ungureanu.
Întrebat de un cititor de ce își atacă ”partenerii de guvernare”, deputatul Emanuel Ungureanu a răspuns ferm: ”Hoții la pușcărie și recuperarea prejudiciului, nu suntem parteneri cu nimeni la furat”.
Mai mult, Emanuel Ungureanu anunță că denunțul său la DNA, care vizează ilegalități și mari nereguli la achizițiile din pandemie, va avea curând o finalitate – și a dat chiar detalii care vizează… peneliști!
”Zilele viitoare, DNA o să ia în coarne doi peneliști, cu imunitate temporară, care au furat pe rupte în plină pandemie, profitând de criza sanitară”, scris Ungureanu, subliniind că ”Jaful din Sănătate produs anul trecut a fost unul uriaș și nu doar prin UNIFARM”.
Deputatul a postat și imagini cu declarațiile sale după denunțul la DNA: ”Vă aduc aminte că am denunțat la DNA unele hoții comise în Ministerul Sănătății”.
BUCUREȘTI, 18 ian - Sputnik. Pentru Sorin Roșca Stănescu, zilele lui Ludovic Orban sunt numărate și ”se pune de acum problema succesiunii”. Într-un editorial publicat pe Corectnews, Roșca Stănescu arată că aripa anti-Orban s-a dezlănțuit și i-a declarat acestuia un război pe viață și pe moarte.
”Fie frontul anti-Orban pierde și va fi excomunicat, fie câștigă. Iar consecința este debarcarea lui Ludovic Orban de la conducerea PNL. Mai degrabă câștigă. Capul răzvrătiților este Rareș Bogdan”, sintetizează el pe scurt situația din PNL.
SRS mai spune că Rareș Bogdan, în numele frontului anti-Orban, a făcut o mutare decisivă și s-a lansat într-o ofensivă de la care nu mai poate da înapoi. El arată legăturile lui Rareș Bogdan cu președintele Iohannis și amintește că Iohannis este cel care l-a împins pe Rareș Bogdan în poziția de prim-vicepreședinte PNL cu scopul de a-i sufla în ceafă lui Orban, ceea ce s-a și întâmplat, mai observă analistul.
Ce îl interesează pe SRS este dacă Rareș Bogdan are vreo acoperire politică în războiul pe care l-a declanșat. Și iată ce observă analistul:
”Rareș Bogdan nu a ieșit până acum niciodată din cuvântul lui Klaus Iohannis. Dimpotrivă. A executat tot ceea ce președintele a cerut. Uneori chiar anticipând gesturile acestuia. Își poate cineva imagina oare că de această dată Rareș Bogdan procedează altfel? Că îl atacă orbește pe Ludovic Orban? Că nu ar avea acoperirea necesară de la Palatul Cotroceni? Așa ceva este exclus”, arată SRS în editorialul său.
Mai mult, continuă el, dacă Rareș Bogdan a decis – și nu de capul lui și nici măcar cu asentimentul lui Iohannis, ci chiar la comanda acestuia – să declanșeze un conflict abrupt, fățiș, cât se poate de public cu Ludovic Orban, ne-am putea oare imagina că nu are spatele acoperit sau că nu are garanția că va câștiga?
De unde și concluzia lui SRS: într-un asemenea război cu Klaus Iohannis alături, este cu neputință să piardă și întreaga aripă anti-Orban știe acest lucru.
”Toți componenții acestei aripi au garanția că președintele, care pare că stă în expectativă, este de fapt marele prestidigitator. Adevăratul strateg al acestei mișcări”, îl indică SRS pe Iohannis ca autor al loviturii anti-Orban.
În plus, Klaus Iohannis s-a asigurat că nu numai că o parte însemnată din PNL dorește debarcarea lui Ludovic Orban, ci și că principalul partener la guvernare, USR, mai arată analistul.
”În aceste condiții, are cum să piardă Rareș Bogdan această bătălie decisivă pentru cariera sa politică? Opinia mea e că nu. Iar dacă va câștiga, cel puțin temporar, va fi succesorul lui Orban la conducerea PNL. Nu multe zile ne despart de un deznodământ”, prezice SRS cum se va desfășura bătălia din PNL.
BUCUREȘTI, 18 ian – Sputnik. Daniel Cătălin Zamfir, senator PSD, continuă să reacționeze ca urmare a faptului că guvernul Cîțu pregătește un proiect de lege care să abroge legea ce interzice timp de doi ani privatizarea companiilor de stat.
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a scris pe Facebook, în data de 15 ianuarie 2021, că temerile privind privatizările nu sunt întemeiate.
”Însă, nu privatizăm nimic! (…) Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național. Și așa va fi!”, a spus Popescu.
Declarația lui Popescu vine la o zi după ce premierul României, Florin Cîțu, a anunțat că legea privind neînstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile naționale va fi abrogată, ca un semnal pentru piața de capital, în sensul atragerii de noi investiții străine pentru România.
În schimb, senatorul social democrat Daniel Cătălin Zamfir atrage atenția că se pregătește o acțiune periculoasă și că în spatele listării unor companii de stat se află interese personale inclusiv ale premierului Florin Cîțu.
Zamfir spune că Guvernul dorește să vândă companiile strategice și că însuși premierul Cîțu a declarat că investitorii străini nu vin să cumpere orice.
De asemenea, potrivit senatorului social democrat, printre companiile care vor fi listate se numără Hidroelectrica, CEC Bank, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa, Transgaz, Romgaz, Transelectrica şi Nuclearelectrica. La CEC Bank şi Hidroelectrica, Florin Cîţu a dispus un audit încă de pe vremea când era ministru al Finanţelor Publice.
Zamfir susține că, dincolo de faptul că vorbim despre o politică profund antinaţională, în speţă este vorba şi despre interese personale. ”De exemplu, în cazul Hidroelectrica, Florin Cîţu a pus ochii pe ea încă de la preluarea portofoliului de ministru al Finanţelor în guvernul Orban în noiembrie 2019. De atunci vrea să vândă această companie”, a subliniat senatorul social democrat, potrivit bursa.ro.
Acesta a adăugat că este clar că actualul premier are o înţelegere cu sistemul financiar-bancar pe care l-a protejat în perioada pandemiei, în ciuda cetăţenilor care, deşi au ratele amânate, sunt nevoiţi să plătească dobândă la dobândă. Astfel, se anulează orice ajutor din partea statului.
”În mod sigur există deja un cumpărător pentru Hidroelectrica”, a declarat Daniel Zamfir.
În perioada în care era ministru al Finanțelor Publice, în septembrie 2020, Florin Cîțu, anunța că instituția pe care o conduce ar putea lansa emisiuni de obligațiuni pe bursă, spre finalul anului trecut sau la începutul lui 2021.
Cu acest prilej, Cîțu s-a arătat susținător al unei eventuale listări a companiei Hidroelectrica.
”Despre o eventuală listare a Hidroelectrica: Din punctul meu de vedere ar trebui redeschisă. În parlament socialistii au trecut un proiect de lege populist. Ceea ce s-ar fi întâmplat cu Hidroelectrica pe piața de capital era o capitalizare a companiei, nu o vânzare”, a explicat Cîțu, potrivit hotnews.ro.
Acesta a adăugat că nu este o vânzare către străini, ci o capitalizare.
Planul lui Cîțu nu este unul nou, ci o idee mai veche. În noiembrie 2019, Cîțu declara că vrea să listeze minim 20% din CEC Bank, pe lângă planul de listare a Hidroelectrica, prevăzut în programul de guvernare al PNL.
”Am mai vorbit de listarea Hidroelectrica. Este în programul de guvernare al PNL. Eu am plusat cu listarea CEC. Și mă țin de ea”, a declarat Cîțu, potrivit zf.ro.
Măsurile suplimentare de precauție au fost luate după ce mass media a publicat informaţii conform cărora unii dintre manifestanţii implicați în asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului aveau legături cu armata.
Generalul Daniel Hokanson, care conduce Biroul Gărzii Naţionale, a fost întrebat de presa americană cu privire la eventualele controale la care sunt supuşi militarii înaintea sosirii lor la Washington.
''În coordonare cu Serviciul Secret şi cu FBI, toţi militarii care au sosit au fost trecuţi prin sită'', a răspuns generalul Hokanson. Având în vedere că aproximativ 25.000 de membri ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în capitala federală a SUA, acest lucru înseamnă o muncă imensă de verificare.
De asemenea, într-o scrisoare adresată recent trupelor americane, şefii de stat-major au afirmat că turbulenţele din 6 ianuarie sunt ''incompatibile cu statul de drept'' şi le-au cerut soldaţilor să ''întruchipeze valorile şi idealurile naţiunii'' americane.