Ludovic Orban, Nicușor Dan, Florin Cîțu

Semne clare: Coaliția de guvernare se va rupe curând

885
Mai multe mesaje și reacții din interiorul Coaliției, dar și presiuni din Sistem și din afara lui arată clar că ne îndreptăm spre o criză majoră de susținere a guvernului.

BUCUREȘTI, 4 ian – Sputnik. Chiar din primele zile apar probleme între partidele din coaliție – chiar divergențe majore, care anunță o rupere destul de rapidă a susținerii guvernamentale.

Primele semnale au venit de la UDMR, care pune o problemă de principiu – transformarea statului prefectului, din înalt funcționar în demnitar, deci cu statut politic, nu apolitic – dar mai ales reluarea ”reformei administrative”.

UDMR vrea descentralizare – iar pasul vizat clar este regionalizarea. Ei bine, aici este cutia Pandorei, nu numai din cauza regiunii ”secuiești” – ci și din cauza intereselor celorlalte partide, de a alcătui regiuni în care să domine politic. Și care să convină grupurilor lor de interese.

Desigur, așa zisa ”reformă administrativă” prin regiuni este o cerință europeană, a cărei aplicare a fost amânată – dar care va trebui făcută. Acum, în condițiile unei coaliții obediante față de Bruxelles, șansele sunt foarte mari să se realizeze – deci divergențele se acutizează.

O a doua chestiune majoră vine din domeniul cel mai sensibil actualmente – Sănătatea. Ministerul a ajuns la USR PLUS, care l-a propulsat pe unul dintre cei mai controversați miniștri – Vlad Voiculescu.

O reacție semnificativă a apărut încă din prima zi de lucru a anului, de la peputatul PNL Daniel Gheorghe, care afirmă clar că NU are încredere în noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

”În Vlad Voiculescu? Nu! Am încredere în guvernul Partidului Național Liberal și am încredere în profesioniștii din Sănătate și în specialiștii în această campanie de vaccinare”, a spus Daniel Gheorghe la Antena 3.

Deputatul liberal spune că ”apreciază foarte mult munca pe care PNL, prin Nelu Tătaru și echipa dumnealui a dus-o în sectorul sănătății publice” .

Ori, să ne amintim că deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel mai implicat parlamentar în problemele Sănătății, a făcut acuzații grave la adresa lui Tătaru, anunțând clar că NU va vota un guvern cu Tătaru ministru (al Sănătății).

”Tupeu de șpăgar! Tătaru este mincinosul, da, el care ne spunea cu tupeu că toți suntem la fel”, scria Ungureanu în noiembrie, după ce dezvăluise mari nereguli la un mare spital. ”Tătaru, cu o obrăznicie fantastică a venit în vizită la spital și a spus că imaginile filmate de mine nu sunt adevărate”.

Tot Ungureanu afirma că ”Tătaru nu poate vorbi de reforme în Sănătate, în primul rând pentru că a luat șpagă  cât a fost chirurg și mai apoi pentru că a închis ochii în ultimele luni la o groază de mizerii din sistemul sanitar și el este parte din sistemul putred care ne omoară cu zile”.

”Tătaru, dispari, am mai văzut 100 de politruci mincinoși ca tine în ultimii 30 de ani!”, ăi transmitea deputatul USR ministrului PNL.

Am dat numai două exemple, dar situația explozivă se va accentua mai ales când va apărea proiectul de Buget. 

Deci, șanse mici ca această coaliție să reziste. Și, nota bene, avem cel puțin două partide care ar fi foarte avantajate de alegeri anticipate – USR și AUR – dar și PSD care ar putea să profite de ocazie.

Din ecuația actuală PNL este partidul care iese oricum perdant – deci singura grijă va fi satisfacerea cât mai rapidă a intereselor unor grupuri care îi susțin. Adică bani.

Ori, să nu uităm – avem sindicatele în stradă, dar și patronatele unor domenii, avem criză și, peste toate, presiunile SUA pentru achiziții de armament, digitalizare și energie, cu firmele lor, desigur. Plus un mega împrumut și, probabil, impunerea FMI.

Cam așa arată situația guvernului PNL – Cîțu - Iohannis.

885
Tagurile:
Coaliția
Sorin Roșca Stănescu

Sorin Roșca Stănescu anunță Rareș Bogdan va prelua șefia PNL după debarcarea lui Orban

66
Sorin Roșca Stănescu vorbește într-un editorial despre debarcarea lui Ludovic Orban de la șefia PNL și despre înlocuirea lui cu Rareș Bogdan.

BUCUREȘTI, 18 ian - Sputnik. Pentru Sorin Roșca Stănescu, zilele lui Ludovic Orban sunt numărate și ”se pune de acum problema succesiunii”. Într-un editorial publicat pe Corectnews, Roșca Stănescu arată că aripa anti-Orban s-a dezlănțuit și i-a declarat acestuia un război pe viață și pe moarte.

”Fie frontul anti-Orban pierde și va fi excomunicat, fie câștigă. Iar consecința este debarcarea lui Ludovic Orban de la conducerea PNL. Mai degrabă câștigă. Capul răzvrătiților este Rareș Bogdan”, sintetizează el pe scurt situația din PNL.

SRS mai spune că Rareș Bogdan, în numele frontului anti-Orban, a făcut o mutare decisivă și s-a lansat într-o ofensivă de la care nu mai poate da înapoi. El arată legăturile lui Rareș Bogdan cu președintele Iohannis și amintește că Iohannis este cel care l-a împins pe Rareș Bogdan în poziția de prim-vicepreședinte PNL cu scopul de a-i sufla în ceafă lui Orban, ceea ce s-a și întâmplat, mai observă analistul.

Ce îl interesează pe SRS este dacă Rareș Bogdan are vreo acoperire politică în războiul pe care l-a declanșat. Și iată ce observă analistul:

”Rareș Bogdan nu a ieșit până acum niciodată din cuvântul lui Klaus Iohannis. Dimpotrivă. A executat tot ceea ce președintele a cerut. Uneori chiar anticipând gesturile acestuia. Își poate cineva imagina oare că de această dată Rareș Bogdan procedează altfel? Că îl atacă orbește pe Ludovic Orban? Că nu ar avea acoperirea necesară de la Palatul Cotroceni? Așa ceva este exclus”, arată SRS în editorialul său.

Mai mult, continuă el, dacă Rareș Bogdan a decis – și nu de capul lui și nici măcar cu asentimentul lui Iohannis, ci chiar la comanda acestuia – să declanșeze un conflict abrupt, fățiș, cât se poate de public cu Ludovic Orban, ne-am putea oare imagina că nu are spatele acoperit sau că nu are garanția că va câștiga?

De unde și concluzia lui SRS: într-un asemenea război cu Klaus Iohannis alături, este cu neputință să piardă și întreaga aripă anti-Orban știe acest lucru.

”Toți componenții acestei aripi au garanția că președintele, care pare că stă în expectativă, este de fapt marele prestidigitator. Adevăratul strateg al acestei mișcări”, îl indică SRS pe Iohannis ca autor al loviturii anti-Orban.

În plus, Klaus Iohannis s-a asigurat că nu numai că o parte însemnată din PNL dorește debarcarea lui Ludovic Orban, ci și că principalul partener la guvernare, USR, mai arată analistul.

”În aceste condiții, are cum să piardă Rareș Bogdan această bătălie decisivă pentru cariera sa politică? Opinia mea e că nu. Iar dacă va câștiga, cel puțin temporar, va fi succesorul lui Orban la conducerea PNL. Nu multe zile ne despart de un deznodământ”, prezice SRS cum se va desfășura bătălia din PNL.

66
Tagurile:
Rareș Bogdan, Ludovic Orban, Sorin Roșca Stănescu, PNL
Tematic
Rareș Bogdan intră impertinent peste ministrul Sănătății și îi impune decizii
Rareș Bogdan, declarație abuzivă la vot – trimitere clară
Război total în Coaliție: Ungureanu USR îl face praf pe Boc și îl vizează pe Rareș Bogdan

Загрузка...
Daniel Zamfir

Zamfir: Cîțu a pus ochii pe Hidroelectrica încă din 2019

53
Senatorul social democrat susține că măsura pe care actuala majoritate politică dorește să o adopte este una antinațională și că, în cazul listării unor companii de stat, cum e Hidroelectrica, la mijloc ar fi interese personale ale membrilor Guvernului.

BUCUREȘTI, 18 ian – Sputnik. Daniel Cătălin Zamfir, senator PSD, continuă să reacționeze ca urmare a faptului că guvernul Cîțu pregătește un proiect de lege care să abroge legea ce interzice timp de doi ani privatizarea companiilor de stat.  

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a scris pe Facebook, în data de 15 ianuarie 2021, că temerile privind privatizările nu sunt întemeiate.

”Însă, nu privatizăm nimic! (…) Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național. Și așa va fi!”, a spus Popescu.

Declarația lui Popescu vine la o zi după ce premierul României, Florin Cîțu, a anunțat că legea privind neînstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile naționale va fi abrogată, ca un semnal pentru piața de capital, în sensul atragerii de noi investiții străine pentru România.

În schimb, senatorul social democrat Daniel Cătălin Zamfir atrage atenția că se pregătește o acțiune periculoasă și că în spatele listării unor companii de stat se află interese personale inclusiv ale premierului Florin Cîțu.

Interese personale în listarea companiilor de stat

Zamfir spune că Guvernul dorește să vândă companiile strategice și că însuși premierul Cîțu a declarat că investitorii străini nu vin să cumpere orice.

De asemenea, potrivit senatorului social democrat, printre companiile care vor fi listate se numără Hidroelectrica, CEC Bank, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa, Transgaz, Romgaz, Transelectrica şi Nuclearelectrica. La CEC Bank şi Hidroelectrica, Florin Cîţu a dispus un audit încă de pe vremea când era ministru al Finanţelor Publice.

Zamfir susține că, dincolo de faptul că vorbim despre o politică profund antinaţională, în speţă este vorba şi despre interese personale. ”De exemplu, în cazul Hidroelectrica, Florin Cîţu a pus ochii pe ea încă de la preluarea portofoliului de ministru al Finanţelor în guvernul Orban în noiembrie 2019. De atunci vrea să vândă această companie”, a subliniat senatorul social democrat, potrivit bursa.ro.

Acesta a adăugat că este clar că actualul premier are o înţelegere cu sistemul financiar-bancar pe care l-a protejat în perioada pandemiei, în ciuda cetăţenilor care, deşi au ratele amânate, sunt nevoiţi să plătească dobândă la dobândă. Astfel, se anulează orice ajutor din partea statului.

”În mod sigur există deja un cumpărător pentru Hidroelectrica”, a declarat Daniel Zamfir.

Septembrie 2020: Cîțu, declarații despre listarea Hidroelectrica

În perioada în care era ministru al Finanțelor Publice, în septembrie 2020, Florin Cîțu, anunța că instituția pe care o conduce ar putea lansa emisiuni de obligațiuni pe bursă, spre finalul anului trecut sau la începutul lui 2021.

Cu acest prilej, Cîțu s-a arătat susținător al unei eventuale listări a companiei Hidroelectrica.

”Despre o eventuală listare a Hidroelectrica: Din punctul meu de vedere ar trebui redeschisă. În parlament socialistii au trecut un proiect de lege populist. Ceea ce s-ar fi întâmplat cu Hidroelectrica pe piața de capital era o capitalizare a companiei, nu o vânzare”, a explicat Cîțu, potrivit hotnews.ro.

Acesta a adăugat că nu este o vânzare către străini, ci o capitalizare.

Planul lui Cîțu nu este unul nou, ci o idee mai veche. În noiembrie 2019, Cîțu declara că vrea să listeze minim 20% din CEC Bank, pe lângă planul de listare a Hidroelectrica, prevăzut în programul de guvernare al PNL.

”Am mai vorbit de listarea Hidroelectrica. Este în programul de guvernare al PNL. Eu am plusat cu listarea CEC. Și mă țin de ea”, a declarat Cîțu, potrivit zf.ro.

53
Tagurile:
Daniel Zamfir
Tematic
Mare victorie pentru Daniel Zamfir – ajută zeci de mii de români
Zamfir dezvăluie ce este în spatele declarației de la BNR!
Zamfir, reacție puternică după insultele Caramitru! PSD tace…

Загрузка...
Иллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом Moderna

California recomandă suspendarea lotului de vaccinuri Moderna

0
Moderna, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) fac în prezent investigaţii cu privire la lot după ce aproximativ 10 persoane au suferit „o posibilă reacție alergică severă”.

BUCUREŞTI, 18 ian – Sputnik. Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California, se suspectează că dozele din lotul Moderna 041L20A provoacă un „număr de reacţii adverse mai mare decât de obicei” și ar trebui suspendată administrarea lor înainte de încheierea investigaţiei.

Incidentele menționate ar fi avut loc la o singură clinică comunitară, care se relatează că a fost închisă timp de câteva ore după raportarea reacțiilor adverse. În total, lotul de 330.000 de doze a fost distribuit către 287 de furnizori din întregul stat, dar este prima dată când a fost raportată o reacție alergică la acestea, a declarat epidemiologul de stat dr. Erica S. Pan, potrivit Sputnik News

​O reacție alergică severă a fost raportată anterior în Boston în decembrie, după ce un medic a primit un vaccin Moderna. În același timp, autoritățile medicale americane cercetează mai multe cazuri de reacții severe la vaccinul anti-coronavirus Pfizer/BioNTech.

California este cel mai afectat stat american, fiind înregistrate aproximativ 3 milioane de infectări (un milion de infectaţi în Los Angeles) și peste 33.000 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins.

0
Tagurile:
California, vaccin
Tematic
Agenția Europeană a Medicamentului aprobă vaccinul Covid-19 Moderna
Efectele secundare ale vaccinurilor de la Moderna și Pfizer

Загрузка...