Maia Sandu și Klaus Iohannis

Maia Sandu și Klaus Iohannis, declarații la Chișinău

172
(reînnoit 13:40 29.12.2020)
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu și președintele României Klaus Iohannis susțin o declarație comună de presă cu ovazia vizitei la nivel înalt făcută de președintele României la Chișinău.

BUCUREȘTI, 29 dec - Sputnik. Vizita președintelui Klaus Iohannis este prima la nivel înalt primită de noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, după preluarea mandatului de președinte.

Președintele Maia Sandu a arătat, cu ocazia declarațiilor comune de presă, că se bucură foarte mult să îl găzduiască la Chișinău pe președintele Klaus Iohannis în această primă vizită în Moldova după mulți ani de îngheț.

De azi, Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și deschisă, a arătat Maia Sandu, care a afirmat că începe o nouă etapă în cooperarea bilaterală, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state.

România a fost alături de Moldova din prima zi de independență, fiind alături și la bine, și la greu, a mai apreciat Maia Sandu, care a amintit că zeci de mii de copii și tineri au învățat în liceele și universitățile din România și au fost primiți ca acasă. Ea a rememorat și faptul că România a oferit Moldovei un ajutor foarte generos de echipamente pentru gestionarea pandemiei de Covid-19, dar a pomenit și investițiile României în domenii strategice, cum ar fi conducta Iași-Ungheni-Chișinău.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, România e cel mai important partener comercial al Moldovei, motiv pentru care ea a accentuat deschiderea ei față de investițiile românești.

Pornind de la acest fapt, Maia Sandu a subliniat că de aceea este atât de importantă reforma justiției și o luptă eficace împotriva corupției.

Maia Sandu a mai spus că cetățenii Moldovei au nevoie în continuare de ajutor pentru a ieși cu bine din criza sanitară și economică și a salutat deschiderea României de a oferi vaccinuri Moldovei cât mai curând. Ea a precizat că se bazează pe sprijinul României  și pentru depășirea efectelor crizei economice.

Maia Sandu a continuat spunând că Moldova și România au o limbă comună, o istorie și cultură comune și și-a exprimat speranța că în următorii ani se vor construi poduri rutiere și feroviare peste Prut, ea considerând construcția unui pod nou ca fiind posibilitatea de a-i conecta pe cetățenii Moldovei de Iași și de autostrada care va lega estul Europei de UE.

În final, Maia Sandu a mai arătat că aceste deziderate transmise în declarația comună de presă se regăsesc în declarația comună a celor doi președinți, adoptată azi, prin care cei doi șefi de stat și-au exprimat hotărârea de a aprofunda cooperarea și de a acționa împreună pentru îndeplinirea obiectivelor comune.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis și-a declarat plăcerea de a fi primul oaspete primit de Maia Sandu după preluarea mandatului și a spus că se bucură că această vizită se realizează pe fondul unui vot masiv în favoarea reformelor democratice care ar reprezenta, potrivit lui Iohannis, un semnal în privința direcției în care cetățenii doresc ca Moldova să se îndrepte.

Iohannis și-a arătat speranța că toate forțele politice să înțeleagă acest semnal limpede și a adăugat că numai prin implementarea completă a reformelor, Moldova poate deveni un stat cu adevărat european, prosper, stabil și rezilient.

România își dorește ca Moldova să prospere, iar cetățenii să se bucure de instituții democratice și puternice, a mai spus Iohannis, care a adăugat că va urmări menținerea și promovarea Moldovei ca temă prioritară pe agenda UE.

”Doresc să subliniez în mod special că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Moldovei. Suntem alături de președintele Maia Sandu și suntem pregătiți să furnizăm întreaga asistență de care e nevoie pentru implementarea programului său”, a declarat Iohannis.

El a anunțat un nou pachet de sprijin din partea României care include încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea protocol adițional privind grantul de 100 miloane de euro vizând prelungirea valabilității acordului, susținerea procesului de vaccinare anti-Covid prin furnizarea de până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea unei echipe de experți români care să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare.

De asemenea, România va furniza medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților Covid-19, a mai spus Iohannis.

El s-a referit și la situația agricultorilor și a anunțat că România va acorda ca ajutor extern o cantitate de motorină de 6.000 de tone.

Totodată, Iohannis a anunțat și inițierea unei cooperări aprofundate pe linia justiției și a spus că se are în vedere semnarea cât mai rapidă a protocolului de colaborare în domeniul educației pentru perioada 2021 – 2025, care va permite susținerea, în continuare, a procesului de reformă a sistemului de învățământ din Republica Moldova, precum și acordarea de locuri de studii, cu bursă și fără bursă, în învățământul preuniversitar și superior de stat.

Tot pe tema educației, Iohannis a arătat că a luat notă de faptul că, la 22 decembrie, s-a aprobat în Republica Moldova inițierea negocierilor pentru Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și științifico-didactice și și-a arătat speranța ca semnarea Acordului să se realizeze cât mai repede pentru ca cetățenii Republicii Moldova să poată beneficia de prevederile sale.

El a anunțat că, separat, Ministerul Apărării Naționale din România va realiza transferul către Republica Moldova a unei donații separate de medicamente și echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19.

În plus, Iohannis a precizat că a convenit cu Președintele Maia Sandu că este importantă continuarea proiectelor comune de interconectare strategică, mai ales în domenii precum energie, infrastructură rutieră și feroviară, comunicații.

El a spus că a discutat cu președintele Republicii Moldova despre necesitatea continuării, în siguranță, a investițiilor românești în Republica Moldova și că a asigurat-o pe doamna Președinte că România are întreaga disponibilitate pentru a realiza investiții în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, confesiunea sau orientarea politică, așa cum a făcut și până acum.

”Am fost de acord să depunem împreună eforturi pentru consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie dintre România și Republica Moldova și pentru promovarea patrimoniului cultural comun, care este parte integrantă a patrimoniului european”, a mai spus Iohannis.

De asemenea, în cadrul discuțiilor, Iohannis a subliniat relevanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană cu respectarea integrității teritoriale şi a suveranității Republicii Moldova și, mai ales, fără afectarea viitorului său pro-european.

Președintele României a anunțat totodată că i-a adresat președintelui Maia Sandu invitația de a efectua o vizită oficială la București.

Referitor la Declarația comună adoptată astăzi de cei doi președinți, aceasta își propune să consolideze parteneriatul strategic dintre cele două țări.

”Declarația reconfirmă relația bilaterală specială la aniversarea a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens”, a mai spus Iohannis.

172
Tagurile:
Klaus Iohannis, Maia Sandu
Daniel Zamfir

Daniel Zamfir denunță asasinarea economică a românilor

174
(reînnoit 14:52 21.01.2021)
Senatorul Daniel Zamfir reia bătălia pentru drepturile românilor în fața politicilor bancare și fiscale abuzive – denunțând politica lui Florin Cîțu.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. În plină criză generată de pandemie, românii nu sunt ajutați – ci, dimpotrivă sunt spoliați de instituții de credit, dar și de stat, acuză Daniel Zamfir, deci un adevărat ”asasinare economică” a populației.

Parlamentarul care și-a construit un solid renume prin apărarea românilor în fața abuzurilor băncilor revine denunțând ceea ce el numește dur ”CĂMATĂRIA CA POLITICĂ DE STAT”.

”Ca și cum nu era suficient că le-a facilitat băncilor și IFN-urilor să aplice dobânda la dobândă pentru perioada amânării ratelor, ANAF-ul, ÎN ACELAȘI STIL CĂMĂTĂRESC, percepe dobânzi și penalități de întârziere pentru perioada amânării impozitelor și contribuțiilor datorate de antreprenori pe perioada pandemiei”, acuză senatorul.

În plus, Daniel Zamfir subliniază cinismul cu care lucrează premierul Florin Cîțu, pe care l-a supranumit ”Cîțu cămătaru”.

”Fără să i se miște un mușchi pe față, Cîțu prezintă asta ca pe sprijin acordat celor cu rate la bănci și firmelor romanești”, scrie Daniel Zamfir, acuzându-l pe premier că este un veritabil ”asasin economic”.

174
Tagurile:
Daniel Zamfir
Tematic
Zamfir: ”Vor să prăduiască Portul Constanța, CEC-ul”
Zamfir: Cîțu a pus ochii pe Hidroelectrica încă din 2019
Mare victorie pentru Daniel Zamfir – ajută zeci de mii de români

Загрузка...
Klaus Iohannis

ACUM: Iohannis a convocat miniștrii are o zi dificilă!

82
Președintele Klaus Iohannis a chemat mai mulți miniștri pentru o ședință urgentă – după care va participa la importantă videoconferință cu membrii Consiliului European, în condițiile în care Comisia a lansat are două propuneri incendiare.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Președintele Iohannis a convocat la ora  14:30, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru la care vor participa premierul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Ședința are loc înaintea unei importante videoconferințe cu membrii Consiliului European, la care preşedintele Klaus Iohannis va participa începând cu ora 19.00.

În principiu, videoconferința cu membrii CE se referă la măsurile privind gestionarea pandemiei de COVID-19, dar ea vine în contextul dezbaterilor pe tema propunerilor de introducere a unui ”paşaport” pentru vaccinarea anti-COVID.

Deocamdată, România, prin preşedintele Iohannis, pare a se opune acestei idei, dar e posibil să cedeze în fața ”dorinței” impuse de la Bruxelles, așa cum s-a întâmplat de cele mai multe ori.

Reamintim că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost de acord cu această iniţiativă venită din partea Greciei. Desigur, Grecia, care are venituri mari din turism, are tot interesul unei asemenea selecții, pentru a putea ridica restricțiile.

De asemenea, Germania susține o formulă asemănătoare.

***

Tpt la video conferință este posibil să se înceapă discuțiile pe tema noii strategii a Comisiei Europeană pentru impulsionarea deschiderii, solidității şi rezilienţei sistemului economic şi financiar al UE pentru anii următori.

Comisia Europeană dorește ca UE să aibă un rol primordial în guvernanţa economică mondială și să proteze comunitatea împotriva practicilor neloiale şi abuzive.

”Acum este momentul Europei: să reparăm prejudiciile aduse de criză şi să pregătim viitorul pentru noua generaţie”, a declarat Ursula von der Leyen.

Abordarea noii strategii se bazează pe trei piloni: consolidarea rolului internaţional al monedei euro, dezvoltarea în continuare a infrastructurilor pieţei financiare a UE şi îmbunătăţirea rezilienţei acestora.

Un aspect delicat este aplicarea extrateritorială a sancţiunilor de către ţările terţe, dar şi promovarea în continuare a punerii în aplicare şi – atenție - a executării uniforme a sancţiunilor impuse de UE.

Ori, în contextul unei noi administrații la Casa Albă, noua strategie europeană presupune multe probleme și provocări.

Deci, pe președintele Iohannis, care poartă răspunderea negocierilor pentru România, îl așteaptă o zi dificilă.

82
Tagurile:
Klaus Iohannis
Tematic
Orban, întâlnire cu Iohannis – mesaj către insurgenții din PNL
Conspirație în PNL, Rareș cere demisia lui Orban – Iohannis, implicat!
Iohannis, ”implicat” în vaccinare: formalisme și truisme

Загрузка...
Emir Kusturica

Kusturica se va vaccina cu Sputnik V

0
(reînnoit 15:13 21.01.2021)
Regizorul și muzicianul sârb Emir Kusturica se va vaccina împotriva COVID-19 cu preparatul rusesc „Sputnik V”.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Muzicianul și regizorul sârb Emir Kusturica a declarat agenției RIA Novosti că planifică să se vaccineze împotriva coronavirusului cu preparatul rusesc “Sputnik V”.

Putin și Merkel, la Forumul Păcii
Пресс-служба Президента РФ

Anterior, premierul sârb, Ana Brnabić, a anunțat că Serbia așteaptă să primească în viitorul apropiat 500 de mii de doze ale vaccinului „Sputnik V”. Prima partidă de 2,4 mii de doze a fost adusă din Rusia în Belgrad pe 30 decembrie 2020. În prezent, preparatul este supus unei proceduri de obținere a unei autorizații permanente pentru utilizarea în țară.

“Vreau să-mi administrez vaccinul „Sputnik V”, pentru că consideră că e cel mai bun vaccin. Ea are la bază ceea ce au și alte vaccinuri, pe care le-am primit când eram copii. Cred că acest lucru cel mai bun”, a declarat Kusturica.

0
Tagurile:
Serbia, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
OMS, despre examinarea prealabilă a cererii de înregistrare a vaccinului "Sputnik V"
UE ar putea aproba vaccinul rusesc Sputnik V din februarie
Ungaria devine prima țară UE care autorizează vaccinul rusesc Sputnik V
Merkel a oferit sprijin lui Putin pentru aprobarea vaccinului Sputnik V în UE
Rusia poartă discuții cu Germania pentru aprobarea Sputnik V în UE

Загрузка...