BUCUREȘTI, 28 dec – Sputnik. Programată pentru azi la ora 16, conform anunțului de pe site-ul Guvernului, prima ședință după învestirea noului cabinet va avea loc în sistem online.
Ei bine, presa a remarcat un fapt reprobabil, care face de râs noua echipă chiar de la începutul mandatului: NU respectă prevederile privind transparența decizională și ”ține la secret ordinea de zi”, comentează ”Știri pe surse”. https://www.stiripesurse.ro/guvernul-citu-incepe-cu-stangul-ordinea-de-zi-a-primei-sedinte-tinuta-la-secret_1566585.html
”Deși mai sunt doar câteva ore până la ședință, Guvernul Cîțu calcă în picioare legislația referitoare la transparența decizională și ține la secret ordinea de zi”, scrie agenția citată, subliniind că ”astfel, nimeni nu știe ce proiecte de acte normative vor fi discutate luni în ședința de guvern”.
Aceeași sursă atrage atenția că, în trecut, chiar și în perioada Orban, ”ordinea de zi a ședințelor se anunța cu 24 de ore înainte” – deși mai erau adăugate puncte pe ordinea de zi în timpul ședinței.
De exemplu, era interesant de aflat dacă noul cabinet va lua în discuție reluarea popririlor bancare pentru datoriile fiscale – care a intrat în vigoare de sâmbătă, 26 decembrie. Așa își va începe Cîțu mandatul?...
Cert este că nici la ora publicării acestei știri NU sunt precizări pe site-ul Guvernului – un aspect care face de râs ”Guvernul promisiunilor” încă de la prima ședință.
În plus, alimentează suspiciunile privind combinațiile pe vor să le facă multele grupuri de interese reprezentate în noul cabinet de alianță.
BUCUREȘTI, 25 ian – Sputnik. Nu doar manifestațiile sindicale se țin lanț, ci și atacurile dure la adresa Guvernului Cîțu.
Liderul BNS, Dumitru Costin, a făcut praf ”motivul” pe care în invocă Guvernul pentru o nouă lege a salarizării și pensiile. Respectivul motiv este ”eliminarea inechităților”.
”Oamenii ăștia nu știu pe ce lume se află… habar nu are domnul premier Cîțu”, acuză Costin, care consideră că în aceeași situație sunt miniștrii Muncii și Finanțelor – ”habar nu au cum arată salariile în plată la funcțiile publice”.
Costin spune că fiecare ordonator de credite ”știe doar pe bucățica lui” – adică ”Au doar o imagine a anvelopei salariale”.
”Domnul Cîțu vorbește de eliminarea inechităților”, atrage atenția Costin, subliniind însă că ”Nu exista baze de date”. Apoi, liderul BNS îl ia la sigur pe Cîțu: ”Domnia sa vorbește de eliminare a inechităților?”.
”Păi domnia sa, în septembrie anul trecut, a semnat OUG prin care a introdus sporul de COVID pentru funcționarii din prefecturi”, spune Costin, întrebând – ”A uitat?!”.
Efectele modificării legii vor fi majore: ”O să accentueze nebunia asta, cu procese în instanță - amplifică valul revendicativ care se soluționează în instanțe și ne costă enorm”.
Concluzia?
”Atâta timp cât o putere politică continuă joaca alba-neagra cu legi de căpătai, vom avea mereu amânări de termene, procese în lanț și costuri din ce în ce mai mari și nota de plată tot poporul o va plăti”, a conchis Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, într-o intervenție la Antena 3.
BUCUREȘTI, 25 ian - Sputnik. Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a precizat astăzi la RFI că risca să fie dat în judecată de patronii de restaurante dacă nu decidea deschiderea acestora, după ce rata infectărilor a scăzut sub 3 la mia de locuitori în București.
Berbeceanu a arătat că relaxarea a fost decisă în baza unei hotărâri de guvern care a fost semnată inclusiv de Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, chiar dacă acesta a criticat redeschiderea restaurantelor.
„În realitate și noi suntem foarte îngrijorați de evoluția situației pandemice. Chiar am discutat cu domnul ministru anterior zilei de vineri, când am fost nevoiți să convocăm ședința comitetului municipal, am împărtășit îngrijorarea domniei sale, dar i-am explicat în mod foarte clar și franc și categoric că noi, ca structură administrativă, suntem obligați să punem în executare prevederile legale ale hotărârii de guvern pe care, ce să vedeți, cu zece zile înainte a emis-o Guvernul, cu zece zile înainte de ședința noastră de Consiliu”, s-a apărat prefectul.
El a arătat că hotărârea de Guvern respectivă îl are printre co-autori pe Ministerul Sănătății și a fost semnată chiar de ministrul Sănătății. Prefectul a spus că, pentru a nu pune în executare aceste măsuri de relaxare parțială, era nevoie de un nou act normativ, și a atras atenția că Ministerul Sănătății putea să intervină din timp pentru modificarea condițiilor de relaxare a anumitor activități economice.
Prefectul Capitalei a mai precizat că, dacă nu s-ar fi decis relaxarea restricțiilor în București, patronii de restaurante sau alte categorii de operatori vizați ar fi putut da autoritățile în judecată.
„Noi nu am avut opțiunea de a nu pune în aplicare prevederile aflate în vigoare în Anexa 3 din HG, pentru că în caz contrar, riscam ca operatorii din HORECA, știu eu, operatorii licențiați din domeniul jocurilor de noroc, chiar și organizatorii de spectacole, teatre puteau să ne acționeze în instanță, să ceară daune foarte mari și să câștige procesele în mod firesc, datorită reglementărilor legale la care am făcut referire, să le câștige în termene foarte scurte”, a explicat prefectul.
Scandalul a izbucnit după ce, într-o scrisoare transmisă Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ceruse menținerea restricțiilor din Capitală.
Ministrul a arătat că în contextul național și european, măsurile de relaxare reprezintă un risc major și a atras atenția că alte relaxări pot pune în pericol redeschiderea școlilor, care reprezintă o prioritate.
BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik. Atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari, acesta poate provoca anticorpi deja existenți care luptă împotriva acestei infecții, spun cercetătorii. Potrivit acestora, acest lucru poate ajuta organismul să lupte mai bine împotriva Covid-19.
Prin urmare, infecțiile cu coronavirus suferite anterior de o persoană pot ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva SARS-CoV-2, potrivit unui studiu publicat în revista Cell Reports Medicine.O echipă de oameni de știință americani a ajuns la această concluzie.
Oamenii de știință au studiat răspunsul imun la coronavirusurile MERS-CoV și SARS-CoV-1, precum și la alte patru care nu sunt fatale, dar care provoacă o reacție care duce la răceală.
Conform rezultatelor studiului, SARS-CoV-2, la intrarea în organism, poate provoca reacția anticorpilor generați în timpul bolilor anterioare.
„Ceea ce înseamnă că este posibil să avem deja o imunitate la acest virus”, a declarat John Altin, specialist în boli infecțioase și autor al studiului, într-o declarație publicată de EurekAlert.
Specialistul a spus că anticorpii se pot conecta la elemente ale noului coronavirus, iar răspunsul imun poate fi facilitat prin contactul cu alte tulpini ale virusului.
Datele obținute de oamenii de știință vor ajuta la dezvoltarea de noi metode de diagnostic și tratament, de noi vaccinuri sau alte modalități de protecție împotriva mutațiilor și a Covid-19, potrivit Sputnik France.
În plus, cercetătorii consideră că descoperirile îi pot ajuta să înțeleagă de ce la unele persoane Covid-19 provoacă simptome ușoare sau niciun simptom, în timp ce la altele, infecția este severă și poate duce la spitalizare sau moarte.