Ion Cristoiu

Cristoiu: Iohannis reduce scena politică la PNL și PSD

362
(reînnoit 14:17 21.11.2020)
Analistul Ion Cristoiu arată că, prin atacurile sale repetate la adresa PSD, Klaus Iohannis limitează scena politică doar la PNL și PSD, scoțând din dezbatere celelalte partide.

BUCUREȘTI, 21 nov - Sputnik. Ion Cristoiu își începe editorialul de pe blogul personal observând cum a reacționat Klaus Iohannis la fiecare din cele două tragedii care s-au întâmplat în mandatul său, cea de la Colectiv și  cea recentă de la Piatra Neamț.

Astfel, în cazul Colectiv, reamintește Cristoiu, președintele a făcut postări pe facebook și abia a treia zi de la tragedie, pe 1 noiembrie 2015, a treia zi după Colectiv, Klaus Iohannis postează un mesaj video pe Facebook în care pune tragedia pe seama corupţiei care ucide și, deşi aluzia la PSD e străvezie, totuşi, preşedintele nu acuză direct partidul de guvernămînt de la vremea respectivă.

Există diferență față de cazul Piatra Neamţ, unde, spune Cristoiu, chiar a a doua zi, Iohannis a lansat semnalul de politizare a tragediei, iar pe 17 noiembrie 2020, la o conferinţă de presă special convocată pentru asta, Klaus Iohannis pune întreaga responsabilitate a tragediei pe seama PSD.

Chiar dacă există și asemănări între felul în care a reacționat în cele două situații, arată Cristoiu, principala deosebire constă în „trecerea rapidă la o politizare violentă a tragediei, făcând din morţi o tribună pe care s-a suit în chip caţavencian”.

Analistul mai arată că duminică, 15 noiembrie 2020, prin redacţii se făceau pariuri despre când şi cum va da vina Klaus Iohannis pe PSD pentru tragedia de la Piatra Neamţ și amintește că jurnalistul Cătălin Tolontan şi-a intitulat comentariul din Libertatea ”Cât va dura până când Klaus Iohannis va spune că PSD e de vină pentru tragedia de la Piatra Neamţ?”.

Mai departe, ”toţi cei care au pariat că Klaus Iohannis va acuza Pe-See-Dee (până şi rostirea, semănînd cu o tropăială pe formularea PSD a devenit temei de parodie prin redacţii, prin cafenele şi pe reţele sociale) de tragedia de la Piatra Neamţ au câştigat”, conchide Cristoiu.

Dar, spre deosebire de alții, își continuă analistul editorialul, el vede în atacurile împotriva PSD altceva decât o implicare de partea PNL în bătălia cu PSD pentru că Klaus Iohannis știe că în această fază a campaniei electorale bătălia nu se mai duce între PNL şi PSD, ci între PNL şi USR/PLUS pe de o parte, şi între PSD şi ProRomânia, pe de alta.

Astfel, arată Cristoiu, până la alegeri, bătălia nu se mai duce între PNL şi PSD, între cele două mari grupări, ci în interiorul Dreptei şi în interiorul Stîngii, motiv pentru care scorul PNL depinde de scorul USR/PLUS, iar scorul PSD depinde de scorul Pro România. De unde și observația lui Cristoiu că, în mod intenționat, graţie intervenţiilor lui Klaus Iohannis, pe scena campaniei electorale mai sunt doar două partide: PNL şi PSD.

”Prezentând PSD ca principal adversar al PNL, Klaus Iohannis pune între paranteze celelalte două partide USR/PLUS şi Pro România. El pariază pe un mers la vot, în vreme de Pandemie, doar a celor care resping partidul adversar. Cei de Dreapta merg ca să voteze PNL, împotriva PSD. Cei de Stînga, merg ca să voteze PSD împotriva PNL”, crede analistul.

Cristoiu arată însă că există și riscul ca electoratul să fie atît de scârbit de atacurile reciproce ale celor două partide încât să se îndrepte exact spre partidele outsidere.

362
Tagurile:
PSD, PNL, Ion Cristoiu
Tematic
Teodorovici, palmă lui Iohannis: ”Ești doar un biet argat️!”
Iohannis, mesaj optimist despre economia României
Iohannis, declarația zilei despre Pandemie! Schimbă sensul!
Marcel Ciolacu, Petre Neagu, Ion Ceban

Zilele Chișinăului la Buzău - festival care va debuta în toamnă

69
(reînnoit 19:30 15.06.2021)
Președintele Consiliului Județean Buzău a explicat ce reprezintă cele două acorduri de cooperare semnate astăzi, 15 iunie 2021, cu municipiul Chișinău din Republica Moldova. Buzăul e primul județ din România care semnează un Acord de cooperare cu Municipiul Chișinău.

BUCUREȘTI, 15 iun – Sputnik. Buzăul a fost astăzi, 15 iunie 2021, locul în care s-a semnat un acord istoric.

Vorbim despre Acordul de Cooperare între Municipiul Chișinău – Sectorul Botanica cu Județul Buzău din România.
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a explicat ce reprezintă acest acord de cooperare.

”Vom sprijini, în baza principiilor egalității și reciprocității, stabilirea de relații de prietenie și colaborare între locuitori, precum și promovarea schimburilor de bune practici și experiențe în vederea încheierii unor proiecte comune de dezvoltare economică și socială în beneficiul comunităților”, a precizat Ion Ceban.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, spune că Acordul reprezintă o continuare și o întărire a angajamentului față de păstrarea tradițiilor din România și Republica Moldova, ”o nouă dovadă că adevăratele valori comune nu trebuie să dispară, ci să devină de neprețuit, odată cu trecerea timpului”.

”O singură inimă bate pe cele două maluri ale Prutului!”, a scris Neagu pe pagina sa de Facebook.

Președintele Consiliului Județean Buzău a subliniat că proiecte precum ”Zilele Chișinăului la Buzău” - un festival care va fi organizat anul acesta în luna septembrie sau amenajarea și denumirea unui scuar din Chișinău ”Titulescu”.

În opinia lui Petre Emanoil Neagu, toate acestea vor reprezenta bazele unui început frumos și ale unui parteneriat durabil.

Acesta a amintit că el este deja un susținător al relațiilor de colabprare dintre România și Republica Moldova și că, de asemenea, consideră că nu trebuie să ne uităm trecutul și că istoria lasă o amprentă puternică asupra fiecăruia dintre noi.

”Mulțumesc domnului primar al Municipiului Chișinău, Ion Ceban și doamnei pretor al Sectorului Botanica, Diana Guba pentru deschidere și pentru căldura cu care au vorbit despre România și Republica Moldova”, a punctat Petre Emanoil Neagu.

Bun diplomat, președintele Consiliului Județean Buzău a adresat, de asemenea, un cuvânt de mulțumire  deputatului PSD Marcel Ciolacu și tuturor invitaților care au participat la evenimentul de astăzi, 15 iunie 2021.

69
Tagurile:
Marcel Ciolacu, Ion Ceban

Загрузка...
Vot în Parlamentul României

Puterea și Opoziția nu se înțeleg dacă moțiunea anti-Ghinea a trecut sau nu

69
(reînnoit 17:08 15.06.2021)
Situație hilară la moțiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea: în timp ce puterea se laudă că moțiunea a picat, opoziția spune că, dimpotrivă, ea a fost adoptată.

BUCUREȘTI, 15 iun – Sputnik. Liderul grupului PNL, Gabriel Andronache, spune moţiunea anti-Ghinea a fost respinsă, deoarece votul a fost deschis, prin mijloace electronice, așadar se numără și voturile date pe tablete.

"Ar fi bine să vă uitaţi ce înseamnă vot prin mijloace electronice. Din perspectiva aceasta, avem două modalităţi de exprimare a votului prin mijloace electronice: vorbim despre votul cu cartelă pe care l-aţi exercitat şi nu aţi exercitat votul prin ridicare de mână şi la acesta se adaugă votul pe tabletă. Singura situaţie în care s-a votat strict pe tabletă a fost cea din perioada de urgenţă. Nu confundaţi perioada de urgenţă cu situaţia actuală. A fost vot prin mijloace electronice, vot deschis, ca atare votul consemnat de doamna preşedinte de şedinţă este votul corect. Moţiunea a fost respinsă", a explicat Andronache.

Într-adevăr, calculat în acest fel, Camera Deputaţilor a respins astăzi moţiunea simplă a PSD la adresa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, moţiunea simplă fiind respinsă cu 171 de voturi „împotrivă”, 143 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Opoziția numără diferit

Dar liderii deputaţilor PSD şi AUR susțin că moţiunea a fost de fapt adoptată de plen, deoarece nu trebuie luate în calcul voturile date pe tabletă.

"Vreau să se consemneze faptul că moţiunea simplă împotriva ministrului Ghinea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor. Potrivit articolului 129 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, putem dezbate şi vota prin mijloace electronice strict actele normative. Moţiunea simplă nu este un act normativ. Rezultatul pe votul din sală ne arată o diferenţă de peste 20 de voturi în favoarea adoptării moţiunii simple”, a explicat Simonis care afirmă că moţiunea simplă a fost adoptată.

Și liderul grupului parlamentar al AUR, George Simion, spune că moţiunea a fost adoptată.

Președintele PSD acuză fraudă la vot

Marcel Ciolacu a intervenit în dispută acuzând într-o postare pe facebook că PNL şi USR-PLUS au fraudat votul la moţiunea simplă de astăzi.

„Toţi cei care încearcă prin furt să-l ţină în continuare în scaun pe Ghinea ca să deturneze miliarde din banii europeni vor răspunde în faţa legii”, i-a avertizat liderul PSD pe reprezentanții puterii.

„PNL şi USR-PLUS au fraudat grosolan votul la moţiunea simplă pentru a-l salva pe ministrul ZERO Ghinea! Adevărul este că, regulamentar, moţiunea a trecut! În sală, au fost consemnate 139 de voturi pentru şi doar 126 contra! Disperaţi, politicienii puterii au adunat şi voturile de pe tabletă, deşi această modalitate este permisă doar în cazul actelor normative. Aceasta este o ilegalitate gravă pentru care, dacă la guvernare ar fi fost PSD, acum procurorii ar fi descins deja la Parlament!”, a transmis liderul PSD.

El a comparat votul de astăzi cu celebra încercare de a modifica rezultatul voturilor la legea de impozitare a pensiilor din urmă cu 11 ani, când Roberta Anastase era președintele Camerei Deputaților.

”Acum 11 ani, erau gata să pună din pix oricâte voturi pentru a nenoroci milioane de pensionari. Azi, sunt capabili să inventeze voturi pe tabletă pentru a ţine în funcţie un zombi politic capabil să facă praf cel mai important plan de redresare a ţării cu fonduri europene”, s-a revoltat Ciolacu.

 

69
Tagurile:
Opoziție, Putere, moțiune

Загрузка...
Înghețată

Alertă alimentară în Franţa: mărci de înghețată şi fursecuri posibil periculoase, retrase

0
Mai multe mărci de înghețată şi fursecuri au fost retrase din supermarketurile din Franţa deoarece s-a stabilit că există în acestea un conținut prea mare de oxid de etilenă, considerat cancerigen. Se aşteaptă rezultatele investigațiilor.

BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik. În Franţa, mai multe mărci de înghețată și prăjituri, precum și alte produse alimentare care conțin susan, cum ar fi cuşcuşul și unele fursecuri, au fost retrase din vânzare, a anunţat Direcția Generală pentru Concurență și Controlul Fraudelor din Franţa (DGCCRF), citată de Sputnik France

Motivul pentru care au fost retrase este prezența oxidului de etilenă, un pesticid clasificat drept cancerigen, „la o concentraţie, în anumite loturi, mai mare decât limita maximă reglementată” a acestor semințe, a explicat autoritatea.

Peste 7.000 de produse se află în prezent pe lista publicată pe site-ul DGCCRF, listă care este actualizată în mod regulat în așteptarea rezultatelor investigațiilor lansate.

Cazuri anterioare

Conținutul ridicat al acestei substanțe chimice, interzisă în Europa, dar care poate fi tolerată la doze mici în anumite produse importate, a fost raportat încă din toamna anului trecut. Urme ale acestei substanţe au fost detectate în peste 250 de tone de semințe de susan din India, a avertizat asociația de consumatori UFC-Que Choisir la începutul lunii noiembrie. Oxidul de etilenă este într-adevăr suspectat de a fi cancerigen și dăunător fertilității, a precizat organizaţia.

În consecință, o primă listă cu produsele amintite a fost publicată la jumătatea lunii noiembrie de către DGCCRF, fiind vorba de cereale, prăjituri, hummus, ciocolată și alte câteva produse vândute de mai multe lanțuri mari de comerț cu amănuntul.

0
Tagurile:
Înghețată, Franța

Загрузка...