Dacian Cioloș

Cioloș, premier cu PSD? Reacția surpriză a lui Marcel Ciolacu!

131
(reînnoit 13:01 04.11.2020)
Angajamentul ferm al lui Marcel Ciolacu ”Nu vom participa cu Partidul Național Liberal la guvernare cu acest premier” se referă la Orban. Dar în cazul lui Dacian Cioloș? Liderul PSD are o reacție ciudată.

BUCUREȘTI, 4 nov – Sputnik. Marcel Ciolacu a infirmat știrea că PSD ar ajunge după alegeri la o coabitare guvernamentală cu PNL, informație transmisă pe surse mass media.

Într-un interviu acordat lui Bogdan Chirieac pentru DC News, Ciolacu a repetat că ”Nu vom participa cu Partidul Național Liberal, categoric”.

Dar, cunoscutul analist i-a pus în față altă situație: Cioloș, premier! ”Știți că pe piață, între PNL și USR-PLUS, a apărut un nou candidat - domnul Dacian Cioloș dorește să fie prim-ministrul viitorului guvern de după 6 decembrie. Pe el l-ați vota?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

Reacția lui Marcel Ciolacu a fost surprinzătoare – nu a negat, nu a respins ferm, ca în cazul PNL și Orban!

”Nu știu, haideți să vedem cine câștigă, cine se plasează pe primul loc”, a spus Marcel Ciolacu, formulând o expunere greșită a prevederilor: ”Constituțional, această formațiune politică este chemată prima pentru a desemna un prim-ministru și pe urmă are perioada de a-și forma majoritatea, cele 10 zile conform Constituției”.

În realitate, președintele desemnează un (candidat de) prim-ministru în urma consultării partidului – atenție! - care are majoritatea absolută în Parlament. Dacă nu există o asemenea majoritate, președintele consultă partidele intrate în Parlament.

Revenind, la liderul social democrat, după ce nu a respins varianta Cioloș, Ciolacu a spus că ”PSD va negocia cu siguranță o majoritate”.

”Vom negocia crearea unei majorități - cred că este responsabilitatea noastră, avem soluțiile necesare de a intra la guvernare”, spune Ciolacu, ”Vom vedea cum va arăta viitorul Parlament, ce partide vor avea reprezentanți, și vom intra în negocieri și în discuții, mai puțin cu PNL, categoric”.

Precizare: PSD a votat în 2015 guvernul Cioloș, iar actualul PSD are în prim plan pe fostul vicepremier al lui Dacian Cioloș, Vasile Dâncu. Tot pe listele PSD figurează pe prima poziție la Cluj dr. Achimaș Cadariu, fostul ministru al Sănătății din guvernul Cioloș.

Ironia face ca PSD-Ciolacu să aibă pe liste, pe poziții eligibile, doi miniștri ai guvernului Cioloș, mai mulți decât are USR-PLUS!

131
Tagurile:
Marcel Ciolacu, Dacian Cioloș
Tematic
Cioloș dă foc alianței cu PNL! ”Nu avem ce negocia”
Dacian Cioloș se propune pe el însuși ca rezolvare a instabilității politice
Orban dă replica USR-PLUS care îl vrea premier pe Cioloș
Daniel-Cătălin Zamfir

Mare victorie pentru Daniel Zamfir ajută zeci de mii de români

9
(reînnoit 07:14 25.11.2020)
Senatorul Daniel Zamfir a repurtat un succes cu un amendament care salvează zeci de mii de români de pretențiile băncilor

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Activitatea de până acum a senatorului Daniel Zamfir a fost benefică pentru sute de mii de români, prinși în mrejele contractuale ale creditelor bancar.

Ieri, senatorul a mai marcat un succes, mulțumită sprijinului acordat de parlamentarii PSD din camera Deputaților.

”Azi, colegii mei de la PSD din Camera Deputaților au adoptat amendamentul prin care am eliminat dobânda la dobândă cu care guvernul Orban i-a împovărat pe cei care și-au amânat ratele la bănci și IFN-uri pe perioada pandemiei”, arată Daniel Zamfir, definind votul ca pe ”ÎNCĂ O NEDREPTATE REPARATĂ”.

În ședința de ieri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un amendament la legea de aprobare a OUG 168/2020 – în baza căruia pe perioada amânării ratelor nu se capitalizează dobânda.

”Dobânda datorată de debitori, precum şi comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare”, se arată în amendamentul iniţiat de senatorul PSD Daniel Zamfir – și adoptat de Camera Deputaților, for decizional pentru această lege.

OUG 168/2020 reglementează măsuri luate în contextul situaţiei epidemiologice COVID-19, inclusiv amânarea ratelor la credite pentru cetăţeni.

”Să te lauzi că vii în sprijinul oamenilor ajutându-i să-şi amâne ratele la bănci şi IFN-uri, dar, în acelaşi timp, să le percepi dobândă la dobândă pentru perioada amânării nu e doar un cinism, este până la urmă politica acestui Guvern care pune toată povara crizei economice pe spinarea oamenilor şi a companiilor româneşti, favorizând în mod vădit sistemul financiar bancar”, a declarat Daniel Zamfir.

Senatorul spune că, prin amendamentul său, oamenii ”vor fi scutiţi de această mizerie de a plăti dobândă la dobândă pe perioada amânării ratelor şi astfel le va fi uşurată povara plăţii ratelor în continuare”.

De asemenea, senatorul a precizat că voturile PNL și USR au fost contra amendamentului: ”Ca de obicei, când e vorba de legi în favoarea oamenilor, PNL și USR votează împotrivă!”.

Așa că senatorul PSD cere și celor care sunt afectați de probleme cu băncile – ”La vot, pe 6 decembrie, să ne apărăm drepturile calcate în picioare de PNL și USR!”.

9
Tagurile:
Victorie, Daniel Zamfir

Загрузка...
Marcel Ciolacu, PSD

PSD, șanse câștige alegerile: ce măsuri ar lua imediat

29
Tot mai multe informații arată că PSD ar putea obține un procent mai mare decât PNL la alegeri – iar în acest caz ar putea propune următorul premier. Iată care sunt primele măsuri pe care le-ar lua social democrații

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Scăderea PNL este evidentă în ultimele sondaje – dar și din informațiile transmise ”pe surse” din partide.

Județe mari precum Dolj și Argeș, dar și fiefuri ca Buzău, Olt, Vaslui și altele, ridică mult ștacheta PSD, iar nemulțumirile din Constanța, Prahova sau Iași răstoarnă clar balanța în favoarea social democraților. Pe de altă parte, PNL nu reușește să convingă în zona marilor orașe, acolo unde ar de înfruntat concurența radicalilor de la USR.

În aceste condiții este posibil ca PSD să câștige alegerile iar Iohannis, care tot afirmă că ”PNL a fost singurul care a avut curajul de prelua guvernarea în pandemie”, ar avea prilejul de a împărți ”povara” guvernării!

Am văzut zilele trecute și la cine se gândește Marcel Ciolacu să numească premier – persoane controversate dar, vorba multor analiști – ”dacă și Orban a ajuns premier, atunci…”. Ciolacu a amintit de Mihai Tudose, Sorin Grindeanu și Vasile Dâncu, dar numai ca exemple, nu ca listă închisă.

Aseară, Marcel Ciolacu a prezentat, la cererea lui Mihai Gâdea, și care sunt primele cinci măsuri pe care le va lua PSD dacă va ajunge la guvernare.

Președintele PSD a prezentat măsuri care cuprind mai multe capitole esențiale, priorități actuale:

”În primul rând, Sănătatea - domnul Rafila trebuie să meargă la Sănătate”, a spus Ciolacu, definind și misiunea ministrului: ”Să începem testarea masivă - să dăm drumul la testele rapide, să vedem exact fenomenul - cât de amplu este”.

Apoi, Ciolacu a vorbit măsuri pentru a stopa principalele efecte negative ale epidemiei – în educație și în economie.

Deci, a doua măsură ar fi în Învățământ – ”Nu avem voie să sacrificăm copiii noștri, nu poți să lași o țară fără educație”, spune Ciolacu, care consideră că ”asta nu e educație, ce se întâmplă!  40% dintre copii nu au acces la internet, nu fac școală online… acei copii au pierdut un an din viață”.

A treia măsură se referă la economie – ”o inserție de capital în economie categoric”.

A patra măsură vizează măsuri anti-șomaj – ”Susținuți angajații, locurile de muncă”, spune Ciolacu, altfel ”se va ajunge din nou la un șomaj record”.

În fine, economia privată, tot cu bătaie către ocuparea forței de muncă: ”Trebuie găsit un parteneriat între Guvern și IMM-uri pentru că acești angajați să fie menținuți în economia țării”.

Deci, o schiță de guvernare care demonstrează o gândire organizată – nu vizând planuri și proiecte mari – ci salvarea a… ceea ce se mai poate salva. Cam așa ar arăta o posibilă guvernare PSD de criză.

29
Tagurile:
PNL, Guvernare, Marcel Ciolacu, PSD

Загрузка...