Klaus Iohannis la Consiliul European

Iohannis, declarații despre gazele din Marea Neagră

455
Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații de la summit-ul Consiliului European de la Bruxelles.

BRUXELLES, 15 oct - Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit la Bruxelles despre schimbările climatice și cum se poate implica România, el declarând că pentru țara noastră este important să putem utiliza gazele naturale, menționându-le pe cele din Marea Neagră.

„Astăzi vom discuta în profunzime cum vedem schimbările climatice. Suntem dispuși să acceptăm ținte ambițioase, dar nu necondiționat. Este important să putem gestiona tranziția. Asta înseamnă să putem să ne alegem mixul energetic să putem să vedem cum ne facem tranziția. Pentru România este important să folosim gazul natural, cel din Marea Neagră. Sunt dispus să discutăm ținte climatice ambițioase, deoarece sunt importante”, a spus Klaus Iohannis în cadrul unei alocuțiuni.

El a comentat și nivelul relațiilor dintre UE și Londra, atrăgând atenția că negocierile dintre Uniune și Marea Britanie nu au înregistrat progrese, iar lipsa unui acord va afecta atât românii din Regat, cât și firmele românești care fac afaceri peste Canalul Mânecii.

”Avem teme foarte importante. Am finalizat concluziile pe Brexit, lucrurile sunt complicate, negocierea nu a făcut progrese suficiente, e nevoie de accelerarea negocierilor și continuă pe calea începută. Noi, România, ne dorim un acord, este necesar, e calea cea mai bună pentru a garanta un parteneriat solid UE-Regatul Unit și este important și pentru cetățenii din Regat și firmele care fac afaceri cu Regatul Unit.”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis s-a întâlnit astăzi și cu Ursula von der Leyen, aceasta izolându-se ulterior după apariţia unui caz de coronavirus în echipa sa, dar a declarat că nu există niciun pericol în ceea ce-l priveşte: ”Am păstrat distanţa, am purtat amândoi mască”.

”Din păcate, chiar astăzi preşedinta Comisiei a intrat în autoizolare, după ce ne-am salutat la începutul şedinţei. În cazul meu nu există niciun pericol, am păstrat distanţa, am purtat amândoi mască şi doamna von der Leyen a fost testată negativ chiar în această dimineaţă”, a precizat Iohannis.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a părăsit summitul şefilor de stat şi de guverne din UE, care tocmai a început, la Bruxelles, pentru a intra în carantină, în urma unui caz de covid-19 în echipa sa.

 

455
Tagurile:
Marea Neagră, Klaus Iohannis
Tematic
Iohannis, obligat să vorbească despre Starea de Urgență
Iohannis, mesajul zilei – surprinde pe toată lumea!
Iohannis, tupeu colosal în fața penibilului presei române!

Mișcări spectaculoase de trupe la Pro România

140
Gruparea politică a lui Ilan Laufer, fost ministru PSD, se absoarbe în Pro România, iar Ilan Laufer va candida la parlamentare de pe listele partidului condus de Victor Ponta.

BUCUREȘTI, 22 oct - Sputnik. Ilan Laufer, care a devenit cunoscut publicului românesc ca ministru PSD, și care a format o grupare politică intitulată FIN-PSL pentru că nu reușise să își înființeze un partid propriu, a anunțat astăzi că gruparea sa va fi absorbită prin fuziune de către Pro România.

Mișcarea are ca efect faptul că Laufer va candida din partea Pro România, fiind primul pe lista candidaților la Brăila.

”Startup-ul politic pe care l-am inițiat la sfârșitul anului trecut FIN-PSL, se va alătura prin fuziune Partidului Pro România. Îi mulțumesc lui Victor Ponta pentru toată deschiderea pe care a avut-o față de acest proiect politic cu orientare de centru, proiect format din oameni profesioniști și tineri antreprenori care, prin această fuziune, vor consolida zona liberal-antreprenorială a Pro România”, a anunțat Laufer.

El spune că gruparea sa va contribui în cadrul Pro România cu proiecte menite să sprijine mediul privat și în mod special firmele românești, acestea fiind cele mai afectate de actuala criză economică provocată de pandemie.

Fostul șef al SIE va ajunge parlamentar?

Generalul în rezervă Silviu Predoiu, fost șef operativ al SIE și de cinci ori director interimar al serviciului, ar putea să candideze pentru un mandat de deputat de București, tot pe listele Pro România. Informația e vehiculată deocamdată pe surse, Predoiu fiind consilierul lui Victor Ponta.

Astfel, lista candidaților Pro România la Senat, pe București, îi va avea pe primele locuri pe Călin Popescu Tăriceanu, Mihai Precup (lider Pro Romania sector 1) și Otilia Sava (lider Pro Romania sector 2), iar la Camera Deputaților primii de pe listă vor fi Victor Ponta, Gabriela Podașcă (vicepreședinte Pro România) și, posibil, chiar Silviu Predoiu.

140
Tagurile:
Pro România
Tematic
Anunțul oficial al anului: a fost ”eliminată o rețea pro-Trump din România”
Ponta și Tăriceanu au anunțat fuziunea Pro România-ALDE
Replica PSD la acuzele Pro România: ”Ponta minte! Pentru a-și acoperi propriul blat”

Загрузка...

Nouă plecare uriașă din PSD: diplomatul care a uimit Europa!

193
Călcând în picioare meritele și democrația de partid, PSD Ciolacu-Dâncu pierde diplomatul – specialistul adevărat! – care a adus cele mai înalte elogii pentru România, femeia universitar și diplomat care a asigurat organizarea excepțională a Președinției Consiliului UE.

BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. Vă amintiți de felicitările pe care le-a primit România din partea tuturor statelor pentru organizarea excepțională și rezultatele concrete a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene?

Ei bine, pentru această mare realizare, unică în ultimii 15 ani, meritul îi aparține unui diplomat de excepție – prof. univ. Gabriela Ciot, din Cluj, în acea perioadă a Guvernului Dăncilă fiind secretar de stat la MAE.

Ei bine, dacă Viorica Dăncilă i-a recunoscut meritele, se pare că ”noul PSD”, cu Ciolacu și Dâncu NU o mai face, iar valorosul universitar și diplomat și-a anunțat demisia din PSD!

”Știu că nimeni nu este de neînlocuit și că se vor găsi alții mult mai buni, mai determinați și mai curajoși decât mine. Partidul se va deschide și vor urma momente tot mai bune și mai de anvergură!” – scrie cu amară ironie Gabriela Ciot, completând ”Dar pentru mine, cei 16 ani de activism politic iau sfârșit astăzi”.

Gabriela Ciot anunță clar: ”Demisionez din PSD”.

Distinsul universitar arată că opțiunea sa pentru activismul politic venea ”ca o completare firească a profesiei de dascăl și a dorinței de implicare în viața comunității”.

”Am aderat la un partid politic din 2004, convinsă că tinerii trebuie să fie responsabili față de investiția pe care societatea a făcut-o în educația lor și că pot reîntoarce această investiție prin lucrurile bune pe care le gândesc si le fac societății”, mărturisește Gabriela Ciot – ”Mi-am dedicat o bună parte din cei 20 de activitate profesională și politicii (aproximativ 16 ani)”.

Și, așa cum spunem, are tot dreptul să declare: ”Mi-am servit țara cu onoare si devotament în perioada în care am fost secretar de stat pentru afaceri europene la MAE și Reprezentant Special al Guvernului în Parlamentul European și știu că nu puteam realiza aceste lucruri dacă nu aș fi avut și sprijin politic”.

”Revenind la catedră mi-am dat seama imediat cât mult am sacrificat din cariera mea universitară, dar nu puteam rata istoricul moment al primei Președinții rotative a Consiliului Uniunii Europene”, vorbește Gabriela Ciot cu modestie despre ceea ce a făcut pentru România în timpul președinției CUE.

Nu regret nimic! – spune Gabriela Ciot, dar vom vedea mai departe că… există și regrete. Citiți mai departe!

”Am crezut că si la nivel politic meritocrația de care se vorbește atât de mult, șansele egale, discriminarea pozitivă a femeilor sunt respectate”, scrie Gabriela Ciot. ”Am crezut și pe aceia care m-au încurajat să mă implic mai tare politic, motivând reforme și dorința de schimbare și de îmbunătățire a calității vieții politice”.

Poate recunoașteți și câte ceva din ideile următoare: ”Chiar am crezut când se spunea că este nevoie de specialiști, de universitari recunoscuți în comunitățile din care provin”.

În aceste condiții, Gabriela Ciot a considerat că poate fi un bun exemplu pentru generația sa, ”dar mai ales pentru generațiile de tineri, pentru care nu mai există apetit pentru politică sau pentru partidele de stânga tradiționale”.

Corect întru totul dar…

”Lozinci pentru naivi…”, spune Gabriela Ciot, mărturisind că a mai trăit asemenea decepții – ”Și dacă nu aș mai fi trecut cel puțin de două ori prin aceleași episoade în care se vorbește despre criterii, meritocrație, schimbare….

Și, din nou atenție: ”Așa s-a întâmplat și de această dată cu întocmirea listelor pentru Parlament”.

Gabriela Ciot parează și posibila replică: ”Previzibil că răspunsul față de reacția mea va fi “vulpea care nu ajunge la struguri spune că sunt acri”. Eu vin cu o replică “schimbarea domnilor, bucuria nebunilor””.

Și iată o palmă pentru conducerea PSD, care crede că reforma se face cu ”implanturi”, cum remarca ironic Adrian Năstase: ”Nu cred în aducerea oamenilor din afara unei organizatii pe liste de partid, pentru că nu au capacitatea de a mobiliza activul de partid și nu pot determina implicarea acestora în campanie”.

Acum critica îl vizează direct pe Vasile Dâncu:

”Când o întreaga organizație se opune acestei dorințe, cred că trebuie să se țină seama!”, spune Gabriela Ciot. ”Nu cred că cei aflați pe listele de la locale unde s-a obținut un scor de 13% la nivel de județ vor fi locomotive pufăinde care vor dubla scorul partidului”

Dimpotrivă, spune Gabriela Ciot, ”credeam că au puterea să facă un pas decent în spate. Și nu cred în cei care vor să fie lideri, dar nu pot să întocmească și să asume o listă completă de candidați, lăsând această sarcină în seamă conducerii centrale!”

”O spun cu regret, situatia organizației de la Cluj, în acest moment, va avea de suferit tocmai pentru că nu poate reface spiritul de echipă, coeziunea”, spune clar Gabriela Ciot. ”Și ca să faci politică pentru oameni, este nevoie de omenie, cooperare, respect și principii, nu de “colți” și “cicatrici”. Iar atunci când vezi că prin acțiuni evidente, ești “sprijinit” să faci acest pas, trebuie să ai curaj și să acționezi ca atare”.

Deci, conchide și repetă Gabriela Ciot – ”Pun punct acestei etape de activism politic”.

”Omnia mea mecum porto (lat. Tot ceea ce am, duc cu mine) – “Versiunea latină a răspunsului pe care l-ar fi dat filozoful Bias concetățenilor săi mirați că părăsește cetatea (Priene), asediată de perși, fără să-și ia nimic cu el. Spiritul constituie unica bogăție a înțeleptului, un bun care-l însoțește peste tot.” (preluare https://dexonline.ro/definitie/omnia%20mea%20mecum%20porto/566679)”, încheie Gabriela Ciot mesajul său de adio pentru PSD – Ciolacu & Dâncu.

Așa cum scriam la început, este una dintre cele mai grave semne că PSD merge într-o direcție greșită – pentru că,, iată pleacă unul dintre cei mai valoroși și merituoși români în relația cu Europa – de fapt, așa cum am titrat – pleacă din PSD diplomatul care a uimit și impresionat Europa.

Agenția Sputnik a urmărit îndeaproape activitatea celor care au asigurat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene – derulată în timpul guvernării Viorica Dăncilă – și a apreciat în mod deosebit modul în care Gabriela Ciot și echipa sa au reușit să ducă la bun sfârșit importanta misiune, într-un an dificil, cu un președinte deloc prietenos… și multe alte probleme. De altfel, președinția română a CUE a primit felicitări unanime din UE, fiind considerată una dintre cele mai de succes perioade. Rareori vezi România felicitată astfel!

De aceea, adresăm încă o dată felicitările noastre Gabrielei Ciot!

 

193
Tagurile:
Europa, PSD
Tematic
Victorie pentru PSD: vot masiv pentru Florin Iordache
Meciul Dragomir – Ciolacu dă în vileag marea problemă a PSD
Zi crucială pentru PSD – se decide viitorul partidului!
Lista finală a candidaților PSD în mai multe județe
Năstase, lecția cea mai dură pentru cei care mutilează PSD

Загрузка...
Песионеры.

Suedia nu-i mai vrea pe bătrâni în izolare

0
Plecând de la faptul că impactul izolării asupra sănătăţii mintale a celor vârstnici este unul negativ, Suedia a făcut o recomandare la nivel național pentru bătrâni ca aceștia să nu mai stea izolați.

BRUXELLES, 22 oct - Sputnik. Autoritățile din Suedia și-au justificat recomandarea ca bătrânii să nu se mai izoleze și prin faptul că ratele de infectare cu coronavirus sunt mai reduse decât în primăvară. Totuși, acestea rămân ridicate, iar atitudinea Suediei contrastează puternic cu cea a altor state europene care au trecut din nou la restricţii pentru a limita creşterea vertiginoasă a contagierilor.

Agenţia de sănătate publică din Suedia a arătat însă că nu există dovezi despre un al doilea val al epidemiei în Suedia.

Relaxarea de care dă dovada Suedia vine pe firul abordării lor diferite faţă de majoritatea statelor europene în lupta cu pandemia. Suedia a considerat că se poate baza pe conformarea voluntară a cetăţenilor faţă de distanţarea socială, iar numărul noi de infectări a rămas la niveluri mai scăzute faţă de mărimea populaţiei prin comparaţie cu multe ţări europene, unde zilnic sunt raportate noi recorduri.

Suedia a avut 975 de cazuri noi de Covid-19, în 24 de ore, la ultima raportare

Suedia a raportat până acum în jur de 107.000 de cazuri de infectare şi 5.900 de decese. Miercuri au fost anunţate 975 de infectări şi şapte decese, mult sub statisticile de la vârful epidemiei în primăvară, dar peste bilanţurile din timpul verii.

În aceste condiții, ”agenţia de sănătate publică a decis că persoanele vârstnice şi cele din grupele speciale de risc vor fi supuse aceloraşi recomandări ca şi restul populaţiei”, a spus astăzi ministrul sănătăţii din Suedia, Lena Hallengren.

Mortalitatea de COVID-19 din Suedia a fost mai scăzută mai scăzută decât în unele state care au adoptat măsuri mai restrictive, precum Spania şi Marea Britanie.

Până acum, persoanelor de peste 70 de ani li se recomanda să evite contactele fizice, transportul public, magazinele şi alte locuri publice, măsuri despre care oficialii spun că au coborât rata infectărilor, dar au avut un impact negativ semnificativ asupra stării de bine a multor vârstnici.

0
Tagurile:
Izolare, Suedia
Tematic
Ungaria dă clasă Europei: a primit 31 de milioane de măști din China
OMS laudă măsurile restrictive soft aplicate de Suedia în contextul COVID-19
Ministerul Sănătății ne învață ce măști e bine să folosim

Загрузка...