Varujan Vosganian

Conflictul Caucaz: ”România a avut o poziție contradictorie”

352
(reînnoit 18:07 11.10.2020)
Un subiect delicat, în care România are o poziție ambiguă și cu o implicare dubioasă a lui Traian Băsescu - așa cum arată chiar senatorul Varujan Vosganian.

BUCUREȘTI, 11 oct – Sputnik. Unul dintre cei mai implicați și afectați români de conflictul din Caucaz, care implică Armenia și Azerbaidjan, este senatorul Varujan Vosganian.

Președinte al Uniunii Armenilor din România, marele scriitor a luat poziție față de conflictul sângeros. dar și pentru drepturile armenilor din Nagorno Karabah și originea acestora – și a insistat pentru soluționarea pașnică a conflictului.

Poziția actuală a României este însă neclară. Asta pentru că România nu mai e o țară cu o decizie independentă – ci legată de interesele și comenzile NATO. Și, după cum se știe, Armenia este apropiată de Rusia, nu numai ca membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă.

Pe de altă parte, Azerbaidjan este susținută de Turcia, membru NATO – și există și interese diverse occidentale față de resursele acestei țări. În plus, implicarea turcă trece dincolo de o susținere politică și diplomatică, devenind chiar una de forță.

De subliniat și că între Rusia și Azerbaidjan sunt relații foarte bune – dar conexiunile amintite fac bizara diplomație de la București să aibă o atitudine ambiguă.

Interesant este că România a fost prima țară din afara spațiului ex-sovietic care a recunoscut Armenia, după cum amintește chiar Varujan Vosganian.

”România a avut o poziție contradictorie față de Caucazul de Sud”, a declarat Vosganian într-un interviu acordat DC News. ”În perioada mandatelor lui Ion Iliescu și Emil Constantinescu, România a avut o poziție în general neutră față de țările din zonă și prietenoasă față de Armenia”.

Din păcate, spune Varujan Vosganian, ”acest lucru s-a schimbat radical sub mandatele lui Traian Băsescu”. Adică, din momentul în care România a intrat sub dominația NATO!

Varujan Vosganian povestește un episod interesant din anii 90, când România a recunoscut Armenia. ”În 1991 m-am întors de la Erevan după ce Armenia își dobândise independența în urma referendumului din 21 septembrie”.

”Am avut o întâlnire cu Ion Iliescu și Traian Chebeleu la Palatul Cotroceni, cu Adrian Năstase și Teodor Meleșcanu la Guvern, în care am rugat ca România să fie prima țară care să recunoască Armenia”, dezvăluie Vosganian. ”Le-am spus că este un gest care concordă cu relațiile pe care popoarele noastre le-au avut și sprijinul constant pe care pământul românesc l-a dat emigranților armeni și poporului armean”.

Atunci, amintește Vosganian, Traian Chebeleu, fostul consilier prezidențial – la acea dată director în MAE și şef de cabinet al ministrului de externe - a cerut ”un scurt răgaz”.

”A avut o consultare cu ambasadorul nostru din Turcia și concluzia a fost că se poate face acest lucru, dar vor recunoaște și Azerbaidjanul în același timp”, dezvăluie Vosganian.  

Așadar, spune senatorul, România a recunoscut atunci și Armenia și Azerbaidjan și, în consecință ”Azerbaidjanul ar trebui să știe că recunoașterea lor se datorează Armeniei”,spune Varujan Vosganian.

În afara acestei amintiri povestite în interviul acordat DC News, Varujan Vosganian a reacționat dur față de poziția exprimată de europarlamentarul Traian Băsescu în Parlamentul European.

”Traian Băsescu sare din nou în sprijinul prietenilor lui azeri și socotește că politica stalinistă de împărțire a teritoriilor a fost minunată”, acuză Varujan. ”Uniunea Europeană, zice el, ca să nu se contrazică în politica externă, trebuie să nege armenilor dreptul la autodeterminare în Karabakh și teritoriul dat abuziv de Stalin Azerbaidjanului trebuie să se reîntoarcă la Azerbaidjan”.

Varujan Vosganian denunță faptul că Băsescu ”socotește ca firească implicarea Turciei de partea Azerbaidjanului, din moment ce Rusia vine în ajutorul Armeniei”.

”Trec peste faptul că Băsescu e singurul care vede că Rusia vine în ajutorul Armeniei - dar când se confruntă Azerbaidjanul cu cei 10 milioane de locuitori ai săi și cu zeci de miliarde de dolari alocați pentru înarmare cu Karabakh, care numără 150 000 de locuitori și are întreg PIB de numai 560 milioane de dolari/an, cum să zici că implicarea Turciei, cu furnizarea de avioane, drone de atac și experți militari, restabilește echilibrul???”, reacționează revoltat Varujan Vosganian.

Băsescu a declarat că angajarea Turciei de partea Azerbaijanului ”nu poate surprinde având în vedere că este în politica Turciei să menţină echilibrele regionale cu Rusia care în acest caz susține Armenia”.

”Din păcate, UE se află scufundată în ambiguitate, încercând să navigheze între principiile integrităţii teritoriale şi cel al dreptului la autodeterminare. Uniunea nu poate fi credibilă susţinând în mod corect principiul integrităţii teritoriale în cazul Ucrainei, Georgiei şi Moldovei în timp ce oscilează între principiul suveranităţii şi cel al autodeterminării în cazul Nagorno Karabah. Avem obligația susținerii principiului suveranității, dacă vrem să contăm. De altfel nu ştiu nici un stat al UE care nu are principiul suveranităţii ca primă opţiune”, a declarat Băsescu, conform Calea Europeană.

Evident, fostul președinte reia exact demersul denunțat de Varujan Vosganian, acea îndepărtare de Armenia, o națiune care a dovedit, în întreaga istorie, prin fii săi, o loialitate excepțională față de România.

Să mai spunem că Armenia a fost prima țară din istorie care adoptat creștinismul – dacă asta mai contează azi pentru cineva.

352
Tagurile:
Caucaz, Conflict
Tematic
De ce americanii au nevoie de laboratoare biologice în Asia Centrală și Caucaz
De ce Rusia efectuează manevre militare în cinci regiuni din Caucaz
Putin și Rouhani au discutat despre situația din Karabah
Mircea Badea

Mircea Badea și Dumitrescu dezvăluie ”recordurile” lui Dâncu

409
Două aspecte uluitoare legate de Vasile Dâncu și de ceea ce face la Cluj, date în vileag de cei doi oameni de televiziune

BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. Prezența lui Vasile Dâncu în fruntea PSD rămâne una dintre cele mai controversate decizii ale lui Marcel Ciolacu.

Scorurile lamentabile obținute la Clujul lui Dâncu de PSD, participarea sa la guvernul Cioloș, legăturile strânse cu Coldea și Kovesi, dar și multe altele nu îl recomandau nicidecum pentru PSD – mai ales într-o funcție atât de importantă.

Marcel Ciolacu, PSD
© Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Dar, iată, ies la iveală și alte aspecte – de fapt adevărate recorduri ale ciudatei activități a ”intelectualului” de la Cluj.

Astfel, Mircea Badea a sesizat că, pe primul loc pe lista de deputați la Cluj, Vasile Dâncu l-a plasat pe doctorul Patriciu Achimaș-Cadariu, întregind astfel nu numai ”spitalul” parlamentar în care Ciolacu vrea să transforme PSD – ci și un aspect mai straniu: este vorba de fostul ministru al Sănătății din guvernul Cioloș!

Remarca lui Mircea Badea ne conduce la un record: PSD bagă în parlament doi miniștri ai guvernului Cioloș, primul „Guvernul meu” – și pe care se bazează acum… USR! Dar asta nu e totul!

Patriciu Achimaș-Cadariu este ministrul împotriva căruia PSD a lansat o moțiune simplă, cerându-i demisia! 

Astfel, în 2016, PSD a inițiat moţiunea simplă ”Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Şi frustrat! Şi nevaccinat!”, împotriva ministrului Sănătăţii… Patriciu Achimaş-Cadariu! Și, mai mult ca sigur, moțiunea respectivă a fost semnată și votată de însuși… deputatul Marcel Ciolacu!

Reamintim că, atunci, în 2016, Patriciu Achimaş Cadariu a fost acuzat de cazul grav al bebeluşilor infectaţi cu bacteria ucigaşă intraspitalicească și de scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Iar acum este… cap de listă la Cluj, mulțumită lui Vasile Dâncu!

Un alt record al lui Dâncu a fost scos în evidență de Răzvan Dumitrescu, care nota, pe 29 septembrie, după alegerile locale, cât de evidentă este schimbarea de la Cluj!

Comparând rezultatele ”intelectualului” cu ale fostului șef al Clujului, jurnalistul Liviu Alexa, Răzvan Dumitrescu descoperea un… record de cădere:

”Liviu Alexa a lăsat după EUROPARLAMENTARE PSD Cluj la 70.000 de voturi pe județ și 33.000 pe municipiu. Cordoș (candidatul PSD la funcția de președinte al CJ Cluj) și Dâncu l-au adus la 33480 de voturi pe județ și la 7.222 pe municipiu”, scrie Dumitrescu.

Ironic, realizatorul TV comentează – ”Sigur, trebuie răbdare... Până la parlamentare cei doi au mari șanse să mai împartă la 2 scorul de acum, că se pricep bine la asta!”.

Ceva replici, Vasile Dâncu? Eventual, prin rezultate sau asumări? Sau nu se obișnuiește așa ceva pe la ”intelectualii” de la Cluj?...

409
Tagurile:
Răzvan Dumitrescu, Mircea Badea

Загрузка...
Șerban Nicolae

Reacții incendiare după eliminarea lui Șerban Nicolae!

184
(reînnoit 09:01 22.10.2020)
Eliminarea lui Șerban Nicolae de pe listele PSD, fără explicații credibile, a generat reacții extrem de dure împotriva conducerii PSD

BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. Șocul îndepărtării din listele PSD pentru Parlament a unora dintre cei mai valoroși și iubiți oameni politici se extinde. Și, atenție, se pare că încă nu s-au terminat surprizele!

Susținuți de majoritatea susținătorilor duri ai PSD, acești oameni politici care au susținut cele mai dure bătălii politice încep să reacționeze față de deciziile nedrepte ale conducerii PSD.

Au reacționat deja Codrin Ștefănescu, Radu Preda, Marian Oprișan, Șerban Nicolae, Liviu Pop, Liviu Pleșoianu – și vor urma și alții. Mai mult, unii au demisionat deja din partid – și se anunță și alte plecări – ba chiar și candidaturi de pe baricadele altor partide!

Dar, cele mai dure sunt reacțiile susținătorilor PSD, care critică vehement deciziile conducerii social democrate – pe care le consideră nedrepte, dictatoriale sau chiar trădătoare.

Am ales ca exemplu reacțiile la mesajul postat de sentorul Șerban Nicolae – cel căruia conducerea PSD Ciolacu i-a refuzat mai întâi șansa de a candida la președinția Senatului (la care avea dreptul statutar, datorită votului din grupul senatorial), iar apoi nu l-au pus pe listele pentru alegerile parlamentare.

Reamintim că Marcel Ciolacu a folosit o justificare absurdă – că nicio organizație nu l-a dorit pe valorosul senator pe liste.

Iată reacțiile la postarea lui Șerban Nicolae, pe care le reproducem întocmai, fără a face nicio intervenție în texte, nici măcar pentru corecturi.

Anca Podrumaru: ”Domnule senator, sper din suflet sa anunti demisia din cloaca aia si sa gandesti un proiect politic, alaturi de ceilalti oameni de stanga autentici. Sunt alaturi de cei care iubesc tara asta cu adevarat. Mult succes si tinem legatura! Chapeau, domnule senator!”

Roxana Dima: ”Din păcate intuiesc care va fi anunțul de mâine și va fi dureros pentru că țara rămâne pe mâna unora care reprezintă interesele oricui, numai ale României și amărâtului ăstuia de popor NU!”

Elena Camelia Geangu: ”Eu, spre deosebire de restul, mi-as dori sa nu parasiti partidul...am speranta ca, mai devreme sau mai tarziu, cei care vremelnic au pus mana pe el, vor disparea cumva...insa, daca plecati toti cei in care avem incredere, partidul va pieri...si, oricum ar fi el acum, e singurul partid care poate opune rezistenta neo-marxistilor...”

Marina Ivan: ”Mai bine să plecați din șerpăria care s-a instalat în PSD, mai ales la vârf. Suntem într-un punct mort, un punct din care doar poporul mai poate face ceva, asta în cazul în care alege să se trezească și să-și i-a destinul și așa sfărâmat în propriile mâini. Oamenii buni, capabili, bine pregătiți, buni profesioniști nu mai au loc pentru că scara valorilor a fost inversată, este vremea lichelelor din păcate”.

Bogdan Alexandru Duca: ”Sper ca știrea dureroasă să fie de fapt o veste bună: un nou proiect politic”.

Simona Mustata: ”Cu părere de rău o spun ...era de așteptat ! Vorba d-voastră sau o vorbă bună din popor....tot răul , spre bine ! Pentru mulți dintre noi , sunteți și veți rămâne , unul din cei mai stimați senatori !”

Iulia Serban: ”O ușă se închide, o alta se deschide. Sper să ne dați, cît mai repede, o veste bună! Dumnezeu să vă aibă în pază!”

Teodor Mihu: ”Urmeaza un Parlament monocolor. Toate partidele au initiale ce incep cu S...”

George Harabagiu: ”Serbane, eu ti- am scris PUBLIC  ca locul tau nu este linga astfel de indivizi. Sincer, imi pare rau ca am avut dreptate. Sa te ajute Dumnezeu , in tot ce ti- ai propus„

Violeta Camelia Modreanu: ”Dacă pleacă, oamenii buni, din partid, ce mai inseamna psd, cine mai votează psd? Dar, oare, nu ăsta a fost planul unora, gen Ciolacu, Firea, Stanescu...?”

Gelu Sindilar: ”Cred ca ar fi trebuit sa-ti faci probleme daca te propunea Ciolacu, daca nu a facut-o e bine”

Angela Negrotă: ”Ar fi culmea tupeului și chiar și-ar da foc la valiză Ciolacu. Am înțeles de la bun început că rolul lui este acela de a distruge PSD-ul însă nu este în stare nici măcar să mimeze opoziția și să treacă pe listă câțiva patrioți, listă care să te includă în special pe tine.”

Cristina Leordeanu: ”Am ratat momentul cand trebuia CU TOTII sa facem o susținere mare pe aici pentru Șerban Nicolae. Poate se mai mobilizau oameni în Congresul PSD si votau cu el în asa fel încât să nu iasă Dancilă președinta a PSD. Dar fraierii s au dus după fenta Plesoianu, a înnoirii partidului chipurile, si s-a ales praful de tot. Vai de capul nostru, se retrag oamenii destoinici unul cate unul, suntem frunza în vânt. În plan personal, sa iti fie bine, drag si inimos prieten. Sper din toată inima să găsești resurse sa faci ceva pentru noi. Sper...Dumnezeu sa ne miluiască, că suntem praf. Românii își votează plutonul de execuție si nu știu ce fac. Iar cei de un neam cu noi care îi împing sa faca asta prin manipulări de tot felul, de asemenea nu stiu ce Cruce își pun în spate lor si copiilor lor. Imi pare sincer rău...”

Mariana Marian: ”E timpul sa apara un adevarat proiect de tara!! Ce ofera psd acum e jalnic!”

Sinteion Alexandru: ”Rămâneți același om ca și până acum și oamenii o sa fie alături de dumneavoastra. Avem nevoie de lideri adevărați,patrioti adevarati și nu de marionete. Succes in continuare!”

Pațurcă Natalia Roxana: ”Din lideri PSD sau vicelideri câți sunt pe listă???”

Vasile Fotia: ”Jegurile l-au mazilit, am avut o presimțire că asta se va petrece , cum poți să indepartezi un om de partid și să aduci un trădător de la PRO ROMÂNIA ca MOCIOALCĂ unu care te-a scos de la GUVERNARE !”

Iosefina Pascal: ”E un fel de Schadenfreude in situația de față. Îmi pare rău că acești politruci te blochează din a-ți putea continua mandatul pentru următorii patru ani, dar, mă bucură faptul că nu o vei face alături de acești impostori. Sănătate, stimabile.”

Elena Didila: ”Îmi pare sincer rău”.

Loredana Brégi-Hotnog: ”Au candidați unul și unul, praful și pulberea se va alege de ei”.

Gigi Rizescu: ”Pana la urma trebuia să se întâmple, plecarea dvs din partid arata unde a ajuns PSD !”

Gabriela Nedelcu: ”Consecvență și determinare! Asta este soluția”.

Adina Marinescu: ”Incredibil așa ceva!!!!”

Vili Rupa: ”În tot acest timp nu ai făcut o lege de reabilitare a victimelor torturii”.

Gabriela Dimitriu: ”Sa creada ciolacu ca punem stampila in orb! Ce-i cu toti astia, aterizati peste noapte si pusi direct in fruntea listelor? Trebuie sa-i inghitim oricum? Sa creada el! Nenoroceste partidul sau chiar asta trebuie sa faca??”

Stefan Dumitrache: „Ai paciență Șerban. Am trecut prin multe din '90 până astăzi. Din cei care am pus bazele partidului în 1992 câți mai suntem în partid? De multe ori am fost dezamăgit dar nu am renunțat niciodată. Pentru că este partidul nostru. Și trebuie să luptăm pentru el”.

Ion Lungu: ”Păi la ce să propunem pe cei citiți... să vină analfabeții...”

Florina Valentin: ”Va asteptam cu un nou proiect. Nu mor caii cand vor cainii!”

Vili Rupa: ”Ca o formă de iertare a torționarilor statul ar trebui să aprobe legea de reabilitare a victimelor torturii”.

Gabriela Mocanu: ”Cine mai înțelege ceva ?”

George Serban: ”Serban Nicolae, poate impreuna!”

Sorin Lucian Ionescu: ”O mare mizerie ce s-a întâmplat!”

Andrei Mihalcz: ”Mult succes in continuare!”

Tudorache Marin Eugen: ”Dumnezeule mare!!!”

Calin Vladoianu: ”Ce jeg ordinar, ce sluga securista este acest Ciolacu!”

Vili Rupa: ”Victimele torționarilor sunt tot hărțuite și persecutate , ce lege de abuzuri ai făcut de se continuă tortura în Hunedoara ?”

Constanta Nitescu: ”Oamenii competenti nu au loc in PSD !”

Claudia Ardelean: ”"Marcel Ciolacu (…) a declarat că Șerban Nicolae (…) nu a fost propus de nicio organizație județeană pentru a candida la Senat sau la Camera Deputaților."

Și cine îl crede? Uite cum la Bihor a impus-o pe traseista Cătăniciu (2012 PNL, 2016 ALDE, 2020 PPU-SL și candidată pe listele PSD). Toate gândurile bune, domnule senator Nicolae.

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, text care spune „BIHON Soc în PSD Bihor! Steluța Cătăniciu, impusă candidat de la Centru! acceptată de Mang, la cererea lui Ciolacu 21 octombrie 2020 04:16 Reactualizat la: 21 octombrie 2020 05:05 Scris de Călin Corpaș Președintele PSD Ciolacu a impus-o pe deputatul PPU-SL Steluța Gustica Cătăniciu, din Cluj, candidat PSD Bihor, pentru Camera Deputaților, în pofida dorinței filialei. Cătăniciu este omul lui Dan "Felix" Voiculescu, importul fiind girat de Ioan Mang.”

Eugenia Butucel: ”Ce rușine ! Ș. Nicolae nu are loc pe liste, dar are Dâncu. Nesimțiților !”

Gh Gabriel Simeanu: ”Sper sa ramaneti...nu atat pt psd,cat pt democratie,pentru lupta in realizarea ei”.

Laurentiu Burcea: ”Ciolacu securist vândut”

184
Tagurile:
Eliminare, PSD, Șerban Nicolae, Reacții

Загрузка...
Meteo, toamnă, vremea, soare

România trece la ora de iarnă, dar vremea e tot mai caldă

0
Meteorologii anunță o vreme foarte caldă pentru această perioadă, în special la finalul săptămânii, când România trece la ora de iarnă. Acest lucru vine după un început de săptămână foarte rece.

BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. România trece la ora de iarnă, în acest an, în noaptea de 24 spre 25 octombrie. În jurul datei de 22-23 septembrie 2020 a avut loc echinocțiul de toamnă, moment în care am intrat în toamna astronomică.

Meteorologii vin cu vești bune și spun că în următoarea perioadă vom avea parte de o vreme caldă, cu temperaturi mai degrabă de primăvară.

Începând de astăzi, 22 octombrie 2020, vremea se încălzește la nivelul întregii țări. Maximele vor ajunge chiar la 23 de grade Celsius în regiunile sudice și prin cele estice, mai rece va fi în zonele cu ceață.

Pe parcursul zilei, ceața se va risipi treptat, iar vremea va fi frumoasă în toate regiunile.

În a doua parte a acestei săptămâni va fi vreme destul de caldă, dar și cu precipitații. Acestea vor reveni de mâine noapte, 23 octombrie 2020, în regiunile vestice și nordice, iar sâmbătă vor cuprinde toată jumătatea de nord vest a României. Se vor strânge și cantități însemnate de apă, de până la 15l/mp. Tot aici se va răci puțin vremea, urmând ca duminică vremea să se răcească în toată țara, iar precipitațiile să apară pe timpul zilei tot prin regiunile vestice și prin cele nordice.

Vineri, 23 octombrie 2020, va fi o zi foarte caldă, vor fi temperaturi apropiate de pragul unei zile de vară – 24-25 de grade Celsius. Inclusiv nopțile se mai încălzesc.

Duminică va fi o zi mohorâtă în toată România. Cu toate acestea, va fi totuși destul de cald pentru această perioadă a anului, anunță digi24.ro.

0
Tagurile:
Ceas, Octombrie, Ora de Iarnă

Загрузка...