Varujan Vosganian

Conflictul Caucaz: ”România a avut o poziție contradictorie”

408
(reînnoit 18:07 11.10.2020)
Un subiect delicat, în care România are o poziție ambiguă și cu o implicare dubioasă a lui Traian Băsescu - așa cum arată chiar senatorul Varujan Vosganian.

BUCUREȘTI, 11 oct – Sputnik. Unul dintre cei mai implicați și afectați români de conflictul din Caucaz, care implică Armenia și Azerbaidjan, este senatorul Varujan Vosganian.

Președinte al Uniunii Armenilor din România, marele scriitor a luat poziție față de conflictul sângeros. dar și pentru drepturile armenilor din Nagorno Karabah și originea acestora – și a insistat pentru soluționarea pașnică a conflictului.

Poziția actuală a României este însă neclară. Asta pentru că România nu mai e o țară cu o decizie independentă – ci legată de interesele și comenzile NATO. Și, după cum se știe, Armenia este apropiată de Rusia, nu numai ca membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă.

Pe de altă parte, Azerbaidjan este susținută de Turcia, membru NATO – și există și interese diverse occidentale față de resursele acestei țări. În plus, implicarea turcă trece dincolo de o susținere politică și diplomatică, devenind chiar una de forță.

De subliniat și că între Rusia și Azerbaidjan sunt relații foarte bune – dar conexiunile amintite fac bizara diplomație de la București să aibă o atitudine ambiguă.

Interesant este că România a fost prima țară din afara spațiului ex-sovietic care a recunoscut Armenia, după cum amintește chiar Varujan Vosganian.

”România a avut o poziție contradictorie față de Caucazul de Sud”, a declarat Vosganian într-un interviu acordat DC News. ”În perioada mandatelor lui Ion Iliescu și Emil Constantinescu, România a avut o poziție în general neutră față de țările din zonă și prietenoasă față de Armenia”.

Din păcate, spune Varujan Vosganian, ”acest lucru s-a schimbat radical sub mandatele lui Traian Băsescu”. Adică, din momentul în care România a intrat sub dominația NATO!

Varujan Vosganian povestește un episod interesant din anii 90, când România a recunoscut Armenia. ”În 1991 m-am întors de la Erevan după ce Armenia își dobândise independența în urma referendumului din 21 septembrie”.

”Am avut o întâlnire cu Ion Iliescu și Traian Chebeleu la Palatul Cotroceni, cu Adrian Năstase și Teodor Meleșcanu la Guvern, în care am rugat ca România să fie prima țară care să recunoască Armenia”, dezvăluie Vosganian. ”Le-am spus că este un gest care concordă cu relațiile pe care popoarele noastre le-au avut și sprijinul constant pe care pământul românesc l-a dat emigranților armeni și poporului armean”.

Atunci, amintește Vosganian, Traian Chebeleu, fostul consilier prezidențial – la acea dată director în MAE și şef de cabinet al ministrului de externe - a cerut ”un scurt răgaz”.

”A avut o consultare cu ambasadorul nostru din Turcia și concluzia a fost că se poate face acest lucru, dar vor recunoaște și Azerbaidjanul în același timp”, dezvăluie Vosganian.  

Așadar, spune senatorul, România a recunoscut atunci și Armenia și Azerbaidjan și, în consecință ”Azerbaidjanul ar trebui să știe că recunoașterea lor se datorează Armeniei”,spune Varujan Vosganian.

În afara acestei amintiri povestite în interviul acordat DC News, Varujan Vosganian a reacționat dur față de poziția exprimată de europarlamentarul Traian Băsescu în Parlamentul European.

”Traian Băsescu sare din nou în sprijinul prietenilor lui azeri și socotește că politica stalinistă de împărțire a teritoriilor a fost minunată”, acuză Varujan. ”Uniunea Europeană, zice el, ca să nu se contrazică în politica externă, trebuie să nege armenilor dreptul la autodeterminare în Karabakh și teritoriul dat abuziv de Stalin Azerbaidjanului trebuie să se reîntoarcă la Azerbaidjan”.

Varujan Vosganian denunță faptul că Băsescu ”socotește ca firească implicarea Turciei de partea Azerbaidjanului, din moment ce Rusia vine în ajutorul Armeniei”.

”Trec peste faptul că Băsescu e singurul care vede că Rusia vine în ajutorul Armeniei - dar când se confruntă Azerbaidjanul cu cei 10 milioane de locuitori ai săi și cu zeci de miliarde de dolari alocați pentru înarmare cu Karabakh, care numără 150 000 de locuitori și are întreg PIB de numai 560 milioane de dolari/an, cum să zici că implicarea Turciei, cu furnizarea de avioane, drone de atac și experți militari, restabilește echilibrul???”, reacționează revoltat Varujan Vosganian.

Băsescu a declarat că angajarea Turciei de partea Azerbaijanului ”nu poate surprinde având în vedere că este în politica Turciei să menţină echilibrele regionale cu Rusia care în acest caz susține Armenia”.

”Din păcate, UE se află scufundată în ambiguitate, încercând să navigheze între principiile integrităţii teritoriale şi cel al dreptului la autodeterminare. Uniunea nu poate fi credibilă susţinând în mod corect principiul integrităţii teritoriale în cazul Ucrainei, Georgiei şi Moldovei în timp ce oscilează între principiul suveranităţii şi cel al autodeterminării în cazul Nagorno Karabah. Avem obligația susținerii principiului suveranității, dacă vrem să contăm. De altfel nu ştiu nici un stat al UE care nu are principiul suveranităţii ca primă opţiune”, a declarat Băsescu, conform Calea Europeană.

Evident, fostul președinte reia exact demersul denunțat de Varujan Vosganian, acea îndepărtare de Armenia, o națiune care a dovedit, în întreaga istorie, prin fii săi, o loialitate excepțională față de România.

Să mai spunem că Armenia a fost prima țară din istorie care adoptat creștinismul – dacă asta mai contează azi pentru cineva.

408
Tagurile:
Caucaz, Conflict
Tematic
De ce americanii au nevoie de laboratoare biologice în Asia Centrală și Caucaz
De ce Rusia efectuează manevre militare în cinci regiuni din Caucaz
Putin și Rouhani au discutat despre situația din Karabah
Diana Șoșoacă

Diana Șoșoacă: ”Un NU categoric Tratatului militar România-Ucraina! Vom fi carne de tun!”

22
Senatoarea Diana Șoșoacă s-a opus în plenul Senatului Tratatului militar România-Ucraina, scoțând în evidență aspecte care NU se spun românilor

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. Senatoarea independentă Diana Șoșoacă a avut o nouă intervenție fulminantă în plenul Senatului, de data aceasta cu privire la Tratatul militar România-Ucraina!

”Vom fi carne de tun!”, spune senatoarea, declarând că un asemenea demers oficial al României este ”Inacceptabil” și, ca atare, ea spune ”Un NU categoric!”.

Argumentele senatoarei vin dintr-o analiză atentă – atât a Tratatului, cât mai ales a contextului geopolitic. De reținut că datele prezentate de Diana Șoșoacă NU sunt arătate românilor, cărora li se spune doar că înțelegerea cu Ucraina nu are conotații periculoase, că nu ne poate împinge în vreun conflict.

Senatoarea atrage atenția că ”Aparent avem de-a face cu o înțelegere inofensivă între două state vecine - în realitate, acest acord, care se încearcă a se încheia de vreo 20 de ani, nu știu cine apucat acum, are o bătaie mult mai lungă”.

”E clar că România care este stat NATO nu are vreun motiv să încheie cu un acord de non combat cu Ucraina pentru că, nu știu dacă vă aduceți aminte, dar una dintre condițiile pe care a trebuit să le îndeplinim la intrarea noastră în NATO a fost să avem tratate de bună vecinătate cu toate statele vecine, deci cu Ucraina avem tratat de buna vecinătate”, a declarat senatoarea.

În aceste condiții, Diana Șoșoacă subliniază că noul acord pe care îl discutăm acum ”are un alt sens”.

”Ucraina nu ne poate garanta nicio susținere în cazul în care România ar fi atacată de un atacată de un stat inamic – un caz ipotetic, evident”, spune senatoarea, arătând că, în schimb, ”noi garantăm Ucrainei susținerea militară a României în situația în care acest stat ar fi atacat”.

Și acum vine întrebarea cheie: ”Oare cine ar putea ataca Ucraina? În nici un caz un stat NATO. Prin eliminare, cine ar rămâne? Federația Rusă care, întâmplător, are și tratat de susținere cu China - deci, cele pe cele două mari puteri din cele trei din lume!”.

Diana Șoșoacă atrage atenția că România intră prin acest într-o situație deja tensionată, pe care ea o descrie ca fiind un dublu litigiu – după alipirea Crimeii (momentul în care Moscova a decis anexarea Crimeii”, cum spune senatoarea) – ”și mai aducem aminte că în urmă cu o lună a declanșat un a declanșat un conflict cu Federația Rusă”.

Deci, în cazul unui conflict în care România ar interveni ”noi în acest moment suntem carne de tun!”.

”Nici nu vreau să îmi închipui ce se întâmplă în cazul în care Ucraina ar fi atacată de Rusia iar noi am fi obligați să ne luptăm cu Rusia! Până ajunge NATO aici cred că ne spulbera de pe fața pământului”, spune senatoarea, conchizând ferm - ”consider că ar trebui să ne mai gândim la semnarea acestui Tratat, având în vedere situația geopolitică din acest moment”.
22
Tagurile:
militar, tratat, România, Ucraina, Diana Șoșoacă
Tematic
Diana Șoșoacă sparge toate tiparele – o apariție de ”gradul 9”!
Situație scandaloasă în România - Diana Șoșoacă intervine! MECI de MECI!
Diana Șoșoacă, acțiune la nivel internațional – MODEL pentru Europa!
Șoșoacă: ”Servicii secrete EXTERNE îl impun pe Arafat – mâinile lui sunt pline de sânge!”

Загрузка...
Daniel Zamfir

Daniel Zamfir denunță o nouă ”cedare de SUVERANITATE” către străini

87
(reînnoit 07:57 23.06.2021)
O veste gravă vine de la Parlament – una dintre cele mai controversate legi, care ”permite  vânzarea necondiționată” către străini a trecut tacit! Cine e vinovat

BUCUREȘTI, 23 iul – Sputnik. Senatorul Daniel Zamfir face un anunț grav: în Senat s-a dat curs ”încă unei cedări de SUVERANITATE”.

Senatorul PSD arată că ieri Senatul a luat act că Legea privind vânzarea terenurilor agricole ”a trecut tacit”. Acuzația este gravă – și o vizează pe una dintre cele mai puternice și controversate figuri din PNL, Iulia Scântei.

”Printr-o manevră deja patentată, servitoarea de serviciu, Iulia Scântei, președinta Comisiei Juridice, a refuzat să dezbată în Comisia Juridică legea, deși comisia de agricultură, comisie co-raportoare, respinsese modificările care permiteau vânzarea necondiționata străinilor”, scrie Zamfir.

De fapt, aici este și cheia – articolele care vizează ”vânzarea necondiționată” a terenurilor agricole – România fiind o campioană la acest capitol, după cum menționează mass media.

Zamfir o acuză pe Iulia Scântei că ”acolo unde nu i se repartizează pentru raport proiecte de lege, solicită  Comisia Juridică să fie co-raportoare” și astfel, ”dacă vreun proiect, unde au ei interese, primește un raport negativ - cum e cazul acestei legi – Comisia Juridică nu o mai dezbate ca să treacă tacit în forma  inițiatorului”.

”Notărița milionară, abonată la contractele cu Statul,  continua agresiv să impună interese contrare românilor, în timp ce averea îi creste substanțial în timpul mandatului de senator”, acuză Zamfir, citând presa ieșeană, plină de informații despre senatoarea Iulia Scântei.

Precizăm că, în cazul proiectului legislativ la care se referă Daniel Zamfir, Camera Deputaților este decizională. Dar, așa cum ne amintim, Iohannis și PNL au făcut mare caz de legi care au trecut ”tacit” prin prima cameră sesizată. Acum tac. Oare de ce?

87
Tagurile:
Suveranitate, Daniel Zamfir

Загрузка...