Oana Lovin

Greșește Oana Lovin? ”PNL a vândut Cernavodă cu acordul PSD”

1335
(reînnoit 07:49 10.10.2020)
Tema evitată de întreg spectrul politic și analizată prea puțin de mass media este pusă în discuție de curajoasa protestară și internaută Oana Lovin – folosind o formulă care, în ciuda aparențelor, s-ar putea să nu fie greșită.

BUCUREȘTI, 10 oct – Sputnik. Cunoscuta protestară și internaută Oana Lovin reacționează după controversata afacere parafată la Washington coordonată de ambasadorul Zuckerman, prin care România se împrumută cu o sumă fabuloasă pentru a plăti reparații la centrala de la Cernavodă făcute de americani, în condiții încă necunoscute.

Culmea este că, din zona Opoziției nu apare nici un fel de reacție!

”PNL a vândut Centrala Nucleară de la Cernavodă... cu acordul tacit al PSD-ului”, acuză Oana Lovin revoltată. ”Blestemați să fiți vânzători de țară, iar voi cei care i-ați votat, meritați din plin tot răul care va urma”.

Așa că, scrie Oana Lovin, ”nu mai urlați că vreți o țară ca afară, pentru că țara e deja toată afară...”.

Desigur, nu este vorba de o vânzare propriu zisă dar… oare este greșită această interpretare a Oanei Lovin? Situația este cam așa: nu se știe ce condiții conține colosalul împrumut și cine a fost consultat, ce implicații sunt – și mai ales de ce nu a fost dezbătut discutat înainte?

Cert este că se angajează România pe o perioadă lungă – și nu se știe în ce condiții specifice creditărilor: garanții, drept de folosință și uzufruct, de decizie etc.

La fel de cert este că se blochează orice variantă de a construi cu altcineva decât cu cel desemnat la Washington, probabil și de creditor. Nu se știe cine și în ce condiții va construi respectivul.

Deci, s-ar putea ca Oana Lovin să nu greșească în fapt – pentru că România ar putea să nu mai aibă decizia și beneficiile majore o lungă perioadă – asta în condițiile în care chiar se va construi ceva acolo, nu ca în cazul Bechtel, altă impunere politică.

Ceea ce mă duce la o primă corectură: cred că Oana Lovin ar trebui să folosească termenul ”cedată”, în loc de ”vândută”.

În plus, apropo de „vânzare” și beneficii – Nuclearelectrica este și a Fondului Proprietatea, care aparține în mare măsură americanilor.

Dar, la postarea Oanei Lovin interesante sunt și comentariile care au urmat acestei postări – și am reținut câteva, venite de la o persoană evident bine informată.

Cătălin-Alexandru Dimitriu scrie: ”Oana , nu au vândut centrala, au făcut doar un contract oneros de construire a reactoarelor 3 si 4, deși 1 si 2 sunt construite intru tehnologie canadiana pe care România o avea-CANDU”.

Cătălin-Alexandru Dimitriu spune că ”nu este poveste… socrul meu a fost responsabilul din ministerul industriei electrotehnice pentru siguranța aplicării tehnologiei CANDU la Cernavodă”.

 Oana Lovin întreabă – ”Și ce urmăresc?”

 Cătălin-Alexandru Dimitriu are o teorie interesantă: ”Păi simplu. Nu au nevoie de centrală, ce să facă cu ea. Au nevoie de bani”.

”Atunci când ne-au acceptat în NATO am avut un contract cu firma Bechtel, nu? Nici autostrada nu s-a făcut… si cu banii luați. Dar am intrat în NATO, nu ? Concernul Bechtel a construit în Croația o autostradă mai lungă, numai prin munți, cu o treime din sumă. Am văzut ce era acolo deoarece am avut niște puneri în funcțiune pe tronsonul 2, pe lângă Săvădisla-Cluj. Turcii erau șefii, romanii executanții, banii îi luau americanii. Deci și la Cernavodă, plătim mult mai mult decât face”, a scris Cătălin-Alexandru Dimitriu.

Deci, un comentariu interesant – dar mai ales o discuție care ar trebui să domine în acest moment. De fapt, tot ce s-a semnat zilele acestea la Washington – nuclear, Apărare, transmisiuni, Intelligence – ar trebui discutat, pentru că sunt teme de maximă importanță și angajează România într-un mod de care poporul ar trebui să știe. Sau greșesc cumva?...

Și cred că ar trebui să ne gândim mai serios la întrebarea din titlu: cât de mult greșește Oana Lovin când folosește sintagma ”Centrala vândută”?

***

Despre tehnologia folosită la construirea centralei pe vremea lui Ceaușescu, aceasta a fost cumpărată de la CANDU și produsă în România socialistă. Și acum se va utiliza tehnologia CANDU 6 la reactoarele 3 şi 4 - similară celei utilizate în prezent la unităţile 1 şi 2.

1335
Tagurile:
PSD, PNL, Oana Lovin
Tematic
Centrala nucleară Cernavodă: Astăzi va fi oprit reactorul 2
Facturi mai mari la energie? Reactorul 1 de la Cernavodă va fi închis timp de doi ani
Acordul preliminar cu China pentru reactoarele 3-4 Cernavodă, aproape de semnare
Parlamentul României, vot

Nou sondaj politic: modificări ușoare ale procentelor

138
Un sondaj de ultimă oră realizat de Biroul de Cercetări Sociale arată o ușoară schimbare a procentelor partidelor care ar putea intra în Parlament.

BUCUREȘTI, 31 oct – Sputnik. Biroul de Cercetări Sociale a realizat un sondaj la comanda Partidului Mișcarea Populară și prezentat de ”Adevărul”. 

Sondajul arată o menținere a PNL în zona 32%, șa cum au arătat și alte investigații sociologice. PNL ar avea 32,2%, conform sondajului BCS, fiind pe primul loc. 

 PSD crește și ajunge la 28,6%, care și USR-PLUS ar fi votat de 17,6%. Deci, PNL și USR ar avea împreună peste 50%, după redistribuirea mandatelor parlamentare.

PMP, care a comandat sondajul, apare cu un greu verosimil 7,4%, în timp de Pro România ar avea 5,2%, iar UDMR ar fi în pericol de a nu atinge pragul electoral, fiind cotat cu 4,8%.

Interesant este că sondajul a fost realizat în perioada 25-30 octombrie 2020 (pe un eșantion național de 1.482 persoane), deci a prins și plecările din PSD.

Rezultatul arată deci o dominație clară a partidelor așa zise ”de dreapta”, dar rămâne în continuare greu de presupus că alianța PNL – USR ar putea funcționa în condițiile în are opiniile celor două partide par divergente în multe zone esențiale.

 

Sondaj politic de ultimă oră
Sondaj politic de ultimă oră

 

138
Tagurile:
Sondaj
Tematic
Sondaj: Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii?
Sondaj: câți ruși au încredere în Putin și îi aprobă activitatea
Sondaj care dă fiori PNL – românii se reorientează!

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis, apel către români: de ce au nevoie orașele

132
Președintele României a făcut un apel către cetățeni în criza provocată de pandemia de coronavirus, cerându-le să respecte măsurile recomandate de medici și a salutat mobilizarea societății civile.

BUCUREȘTI, 31 oct – Sputnik. Klaus Iohannis a precizat, cu prilejul Zilei Mondială a Orașelor, că este un bun prilej a conștientiza cât de mult este legat locul în care trăim de bunăstarea și calitatea vieții fiecăruia dintre noi. Aceasta cu atât mai mult cu cât mai bine de jumătate din populația României trăiește în mediul urban.

Simona Halep
© REUTERS / GONZALO FUENTES

De asemenea, în momentul de față, stoparea pandemiei de COVID-19 depinde, a mai spus președintele României, și de modul de răspuns al orașelor și al marilor comunități la necesitatea respectării măsurilor de protecție pentru limitarea răspândirii coronavirusului și protejarea celor dragi. 

Măsurile de igienă personală, distanțarea și masca rămân esențiale în a limita răspândirea COVID-19 în comunitatea noastră și a-i proteja astfel pe cei dragi și vulnerabili în fața bolii.

”De asemenea, pandemia de COVID-19 a evidențiat faptul că orașele noastre au nevoie să se dezvolte pe baze sustenabile, astfel încât trebuie să regândim prioritățile referitoare la dezvoltarea urbană”, a subliniat Klaus Iohannis. 

Printre altele, a adăugat președintele României, pandemia ne-a arătat cât de importante sunt spațiile verzi pentru recreere si socializare și cum un trafic mai redus duce la o calitate superioară a aerului în zona urbană și la mai puține îmbolnăviri respiratorii.

Totuși, calitatea vieții în orașe depinde în primul rând de comportamentul fiecări cetățean și de alegerile pe care le facem zilnic.

132
Tagurile:
apel, Cetățeni, Klaus Iohannis
Tematic
Iohannis, la 5 ani de la tragedia de la Colectiv
Iohannis – mutarea serii! Schimbă total direcția!
Iohannis, declarația serii după recordul COVID

Загрузка...
Oeil

Modalitate de a detecta cancerul după ochi

0
(reînnoit 16:45 31.10.2020)
Pleoapa căzută poate fi unul dintre semnele cancerului pulmonar, povestește profesorul britanic Georg Santis.

BUCUREȘTI, 31 oct - Sputnik. O pleoapă căzută poate fi unul dintre semnele cancerului pulmonar, povestește profesorul Georg Santis de la London Bridge Hospital, citat de Express .

Această reacție a corpului poate fi atribuită simptomelor neurologice ale unei tumori pulmonare, în care nervii din corp sunt comprimați.

„Acest lucru poate duce la o pleoapă căzută sau mai puțin transpirație pe față”, anunță specialistul.

Printre alte simptome ale cancerului pulmonar, profesorul a subliniat tuse continuă, hemoptizie, dificultăți sau respirație dureroasă.

Santis a clarificat că pleoapele căzute nu sunt neapărat indicative ale unei boli fatale. Ptoza pleoapei superioare poate apărea din mai multe motive, inclusiv purtarea lentilelor de ani de zile.

Medicul a recomandat consultarea unui specialist - persoanelor cu un astfel de simptom.

0
Tagurile:
Cancer
Tematic
Metodă simplă de a reduce riscul de accident vascular cerebral și cancer
Ce gen de oameni sunt cei mai supuşi riscului de a face cancer? Răspunsul unui oncolog rus
Nou scandal în Sănătate – Guvernul nu cumpăra un aparat esențial pentru bolnavii de cancer

Загрузка...