Klaus Iohannis

Ce spune Iohannis în ziua celui mai negru bilanț de Covid 19

272
(reînnoit 18:39 07.10.2020)
Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă în această seară, după ce în cursul zilei a fost anunțat un număr record de infectați cu coronavirus.

BUCUREȘTI, 07, aug - Sputnik. Klaus Iohannis a recunoscut în această seară că România a cunoscut în ultima săptămână cea mai mare creștere a numărului de cazuri de la începutul epidemiei și a evidențiat cifrele extrem de îngrijorătoare care există și la decese și la pacienții de la ATI. El a arătat că tendința actuală este una de creștere accelerată care duce la aglomerarea spitalelor și, din păcate, la un număr tot mai mare al deceselor.

© Sputnik / Алексей Даничев

Iohannis a avertizat că măsurile de restricție sunt inevitabile și că acestea, cu cât mai repede sunt introduse, cu atât mai rapid își vor produce efectele, dar a atras atenția că lunile care vor urma nu vor fi deloc ușoare.

Stuația epidemiologică nu permite reîntoarcerea la normalitatea de dinainte de pandemie, iar cu cât crește numărul de bolnavi, cu atât se îndepărteează acest moment atât de așteptat.

”Ne aflăm din nou într-un punct critic și avem de făcut o alegere fundamentală pentru viitorul nostru. Vrem să mergem pe un drum care duce la o explozie de cazuri? E un drum la capătul căruia ne așteaptă multă suferință. Sau alegem să avem și viață socială, și locuri de muncă”, a prezentat Iohannis opțiunile, reiterând măsurile necesare de prevenție: purtatul măștii, distanța socială, igiena mâinilor, evitarea aglomerațiilor, munca la domiciliu.
Termometru
© Sputnik / Максим Богодвид

El a căutat scuze autorităților pentru explozia de cazuri, arătând că măsurile anti-coronavirus își pierd din eficiență dacă unii din semenii noștri refuză să participe la acest efort colectiv și a cerut ca românii să dea dovadă de solidaritate.

În privința întrebării despre insuficiența testărilor, Iohannis iarăși a scuzat Guvernul spunând că nu e doar din cauza aparatele care ”poate” sunt insuficiente, ci și a faptului că personalul calificat nu poate fi inventat peste noapte.

Pentru restricții, Iohannis spune că se va reacționa local și regional și că nu e nevoie să fie închisă toată țara, ci se vor lua măsuri numai acolo unde sunt focare semnificative.

Întrebat dacă el și Guvernul au făcut suficient pentru a combate pandemia, de vreme ce președintel pare mai preocupat de PSD decât de coronavirus, Iohannis a spus că sunt situații diferite: și anume politica e amenințată de PSD, iar sănătatea de covid și că sunt două pericole și trebuie ”să ne adresăm în ambele părți”. Într-un mod ciudat, Iohannis pune astfel semnul de egalitate între ”pericolul” PSD și pericolul pandemiei.

”Autoritățile au reacționat corect. Nu se poate aștepta nimeni ca guvernul singur să stăpânească epidemia. E o răspundere partajată. Boala nu se răspândește de la autoritate la alta, de la instituție la alta, ci de la om la om”, a dat din nou vina Iohannis pe români.

Iohannis nu a vrut să dea înapoi nici cu organizarea alegerilor, motivând că o democrație nu funcționează fără alegeri. Alegerile trebuie să aibă loc, a spus președintele, pentru că nu putem funcționa cu un Parlament fără puteri depline. El a insistat că chiar dacă ar fi amânate alegerile, acest lucru ar fi cu putință doar cu maxim 3 luni și astfel se ajunge la finalul iernii. Or, a argumentat Iohannis, situația peste trei luni nu va fi net mai bună, adică în iarnă spre primăvară și atunci Iohannis a propus să se găsească o formă prin care campania să fie mai mult online și să se mergem la vot. El a repetat de altfel butada că actul de votare în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine.

Iohannis a repetat și alte laude la adresa guvernării, spunând că s-au luat deciziile bune, dar a spus că pandemia nu e o alegere politică și că nu a fost alegerea nimănui, și că dacă autoritățile au partea lor de rezolvat, și ”noi fiecare avem răspunderea noastră să respectăm restricțiile”, arătând că numai atunci când se va găsi un vaccin se va putea scăpa de virus.

Întrebat despre modificarea legilor de funcționare a serviciilor secrete, despre care s-a discutat în ultimul CSAT, Iohannis a precizat că nu intenționează să redea serviciilor atribuții în cadrul urmăririlor penale sau procese, arătând că urmărirea penală se face de către procurori. ”Serviciile secrete nu au ce căuta în acest domeniu. Serviciile se ocupă de problemele lor, iar dacă în cursul activității sesizează posibile fapte penale, sesizează parchetul competent, fără să furnizeze probe. Nu intenționez să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situația anterioară”, a spus foarte clar președintele.

Klaus Iohannis a tăiat orice speranță de amânare a alegerilor, arătând că acestea sunt pregătite deja. Oricâte proiecte de legi ar pune pe masă unii parlamentari, prin Constituție amînarea nu este posibilă, a pus capăt Iohannis oricărei dezbateri, arătând că dacă CCR a constatat că Parlamentul poate stabili data alegerilor, aceasta nu se aplică acum în plină pregătire pentru alegeri.

Stire în curs de actualizare

272
Tagurile:
bilanț, COVID-19
Parlamentul României, vot

Nou sondaj politic: modificări ușoare ale procentelor

152
Un sondaj de ultimă oră realizat de Biroul de Cercetări Sociale arată o ușoară schimbare a procentelor partidelor care ar putea intra în Parlament.

BUCUREȘTI, 31 oct – Sputnik. Biroul de Cercetări Sociale a realizat un sondaj la comanda Partidului Mișcarea Populară și prezentat de ”Adevărul”. 

Sondajul arată o menținere a PNL în zona 32%, șa cum au arătat și alte investigații sociologice. PNL ar avea 32,2%, conform sondajului BCS, fiind pe primul loc. 

 PSD crește și ajunge la 28,6%, care și USR-PLUS ar fi votat de 17,6%. Deci, PNL și USR ar avea împreună peste 50%, după redistribuirea mandatelor parlamentare.

PMP, care a comandat sondajul, apare cu un greu verosimil 7,4%, în timp de Pro România ar avea 5,2%, iar UDMR ar fi în pericol de a nu atinge pragul electoral, fiind cotat cu 4,8%.

Interesant este că sondajul a fost realizat în perioada 25-30 octombrie 2020 (pe un eșantion național de 1.482 persoane), deci a prins și plecările din PSD.

Rezultatul arată deci o dominație clară a partidelor așa zise ”de dreapta”, dar rămâne în continuare greu de presupus că alianța PNL – USR ar putea funcționa în condițiile în are opiniile celor două partide par divergente în multe zone esențiale.

 

Sondaj politic de ultimă oră
Sondaj politic de ultimă oră

 

152
Tagurile:
Sondaj
Tematic
Sondaj: Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii?
Sondaj: câți ruși au încredere în Putin și îi aprobă activitatea
Sondaj care dă fiori PNL – românii se reorientează!

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis, apel către români: de ce au nevoie orașele

134
Președintele României a făcut un apel către cetățeni în criza provocată de pandemia de coronavirus, cerându-le să respecte măsurile recomandate de medici și a salutat mobilizarea societății civile.

BUCUREȘTI, 31 oct – Sputnik. Klaus Iohannis a precizat, cu prilejul Zilei Mondială a Orașelor, că este un bun prilej a conștientiza cât de mult este legat locul în care trăim de bunăstarea și calitatea vieții fiecăruia dintre noi. Aceasta cu atât mai mult cu cât mai bine de jumătate din populația României trăiește în mediul urban.

Simona Halep
© REUTERS / GONZALO FUENTES

De asemenea, în momentul de față, stoparea pandemiei de COVID-19 depinde, a mai spus președintele României, și de modul de răspuns al orașelor și al marilor comunități la necesitatea respectării măsurilor de protecție pentru limitarea răspândirii coronavirusului și protejarea celor dragi. 

Măsurile de igienă personală, distanțarea și masca rămân esențiale în a limita răspândirea COVID-19 în comunitatea noastră și a-i proteja astfel pe cei dragi și vulnerabili în fața bolii.

”De asemenea, pandemia de COVID-19 a evidențiat faptul că orașele noastre au nevoie să se dezvolte pe baze sustenabile, astfel încât trebuie să regândim prioritățile referitoare la dezvoltarea urbană”, a subliniat Klaus Iohannis. 

Printre altele, a adăugat președintele României, pandemia ne-a arătat cât de importante sunt spațiile verzi pentru recreere si socializare și cum un trafic mai redus duce la o calitate superioară a aerului în zona urbană și la mai puține îmbolnăviri respiratorii.

Totuși, calitatea vieții în orașe depinde în primul rând de comportamentul fiecări cetățean și de alegerile pe care le facem zilnic.

134
Tagurile:
apel, Cetățeni, Klaus Iohannis
Tematic
Iohannis, la 5 ani de la tragedia de la Colectiv
Iohannis – mutarea serii! Schimbă total direcția!
Iohannis, declarația serii după recordul COVID

Загрузка...
Oeil

Modalitate de a detecta cancerul după ochi

0
(reînnoit 16:45 31.10.2020)
Pleoapa căzută poate fi unul dintre semnele cancerului pulmonar, povestește profesorul britanic Georg Santis.

BUCUREȘTI, 31 oct - Sputnik. O pleoapă căzută poate fi unul dintre semnele cancerului pulmonar, povestește profesorul Georg Santis de la London Bridge Hospital, citat de Express .

Această reacție a corpului poate fi atribuită simptomelor neurologice ale unei tumori pulmonare, în care nervii din corp sunt comprimați.

„Acest lucru poate duce la o pleoapă căzută sau mai puțin transpirație pe față”, anunță specialistul.

Printre alte simptome ale cancerului pulmonar, profesorul a subliniat tuse continuă, hemoptizie, dificultăți sau respirație dureroasă.

Santis a clarificat că pleoapele căzute nu sunt neapărat indicative ale unei boli fatale. Ptoza pleoapei superioare poate apărea din mai multe motive, inclusiv purtarea lentilelor de ani de zile.

Medicul a recomandat consultarea unui specialist - persoanelor cu un astfel de simptom.

0
Tagurile:
Cancer
Tematic
Metodă simplă de a reduce riscul de accident vascular cerebral și cancer
Ce gen de oameni sunt cei mai supuşi riscului de a face cancer? Răspunsul unui oncolog rus
Nou scandal în Sănătate – Guvernul nu cumpăra un aparat esențial pentru bolnavii de cancer

Загрузка...