Klaus Iohannis

Iohannis, declarații despre campania electorală

159
(reînnoit 18:44 26.08.2020)
Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații în această seară despre campania electorală și despre alegerile din 27 septembrie

BUCUREȘTI, 26 aug - Sputnik. Președintele Iohannis s-a referit în declarația de presă din această seară la campania electorală care începe pe 27 august, el afirmând că organizarea scrutinului electoral în siguranță este posibilă dacă toți vor respecta un set de reguli.

El a recunoscut că un scenariu cu risc zero nu există, dar a afirmat că dacă toate măsurile speciale sunt aplicate, riscul poate fi redus la un minim.
Iohannis a afirmat că i-a cerut Guvernului o campanie de informare cu privire la aceste proceduri pentru ca toată lumea să știe ce trebuie să facă, ce e permis și ce nu e permis.

”Fac un apel la responsabilitate, și mă adresez în special candidaților: respectați toate aceste reguli și nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării. Orice încălcare a normelor va trebuie drastic sancționată”, a vrut Iohannis să se arate preocupat de siguranța publică.

Președintele a vrut de fapt să justifice organizarea de alegeri în plină pandemie, pe motiv că alegerile sunt fundamentul democrației și că democrația nu poate fi suspendată fiindcă ea garantează toate drepturile și libertățile.

Iohannis a apărat astfel decizia de organizare a alegerilor pe 27 septembrie, el spunând că acum se știu care sunt măsurile de protecție care limitează propagarea coronavirusului, enumerându-le din nou: purtatul măștii, păstrarea distanței, igiena mâinilor, cărora li se vor adăuga și norme specifice perioadei electorale.

Răspunzând întrebărilor presei, Iohannis a anunțat că teatrele și cinematografele se vor putea deschide probabil din 1 septembrie, în condiții speciale de siguranță, cu locuri libere între spectatori, cu mască, cu respectarea condițiilor care vor fi stabilite. De asemenea, tot el a anunțat că după 1 septembrie, în anumite condiții restaurantele se pot deschide în interior, dar nu vor putea fi folosite toate mesele.

Despre moțiunea de cenzură anunțată de PSD, Iohannis a spus că este prima care se depune în sesiune extraordinară, și că ar fi făcută ”cam în bătaie de joc din partea PSD”.

”Cred că toată lumea își dă seama de ce nu trebuie să treacă moțiunea. Avem alegeri în câteva luni, probabil la începutul lui decembrie. Chiar nu cred că PSD își imaginează sau dorește să preia guvernarea, cred că își dorește pur și simplu să arunce țara în aer. Sper să fie suficientă înțelepciune în Parlament să nu treacă această moțiune, izvorâtă din cinismul PSD-ist”, s-a declarat Iohannis împotriva inițiativei PSD.
În schimb, Iohannis a fost mai puțin generos în declarații atunci când a fost întrebat de imaginile care au apărut în presă cu șefii Poliției la întâlnire cu liderii clanului Duduianu.

”Cred că aceste chestiuni pot fi explicate cel mai bine de cei în cauză și cred că atunci se vor lămuri lucrurile și în spațiul public”, s-a spălat Iohannis pe mâini de comportamentul Poliției.

Iohannis nu a dat un răspuns satisfăcător nici în cazul întrebării referitoare la faptul că profesorii și elevii nu vor primi măști gratuite. El a spus că așa s-au gândit guvernanții, că bănuiește că pur și simplu nu există fonduri suficiente, dar, spune Iohannis, a discutat cu foști colegi și nu i se pare că e o problemă extremă pentru că profesorii și elevii vor merge cu măști procurate de ei.

Iohannis a trebuit să dea explicații și cu privire la traseismul din PNL, care racolează de la PSD și de la ALDE. Dar președintele a spus că susținerea pe care o acordă el Guvernului trebuie pusă în paranteză pentru că Guvernul își face numirile așa cum crede. Iar după ce a acuzat tot PSD-ul că ar fi campionul la traseism, a arătat că acest lucru nu înseamnă că este de acord.

”Cred că e o boală gravă a politicii românești și cu cât mai repede terminăm cu ea cu atât mai bine, ori terminatul cred că ține de alegător”, a declarat Iohannis despre traseism.
159
Tagurile:
Moțiunea de cenzură, Klaus Iohannis
Тема:
Alegeri locale 2020 (49)
Alegeri

Rezultatele alegerilor locale în București 2020

96
A început numărătoarea inversă pentru alegerile din București, bătălia pentru Primăria Generală a Capitalei fiind principala competiție electorală la orice scrutin de alegeri locale.

În București, votarea pentru alegerile locale 2020 se desfășoară duminică, 27 septembrie, între orele 7.00 – 21.00, iar la ora 21.00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot.

Alegătorii care, la ora 21.00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul de vot.

Cum se votează la alegerile locale 2020

La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa. După ce prezintă actul de identitate operatorului de calculator, alegătorul semnează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară, după caz, primește buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".

Persoanele care nu se regăsesc în listele electorale permanente, dar pot dovedi cu actul de identitate că au domiciliul sau reședința în raza teritorială a secției de votare respective, vor fi înscrise în lista electorală suplimentară.

Fiecare votant în București va primi patru buletine de vot: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului București și unul pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.

După ce a votat, alegătorul îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi introduce fiecare buletin de vot în urna corespunzătoare.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

Alegeri prezidențiale în România, turul 2
© AP Photo / Andreea Alexandru

Alegătorul restituie preşedintelui ștampila cu menţiunea "VOTAT", iar acesta o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea "VOTAT" şi data scrutinului.

În situaţia în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate semna în lista electorală, preşedintele face o menţiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa şi a încă unui membru al biroului electoral.

Rezultatele alegerilor locale 2020 la București

Secțiile din Capitală se închid la ora 21.00, iar rezultatele vor fi publicate pe măsură ce se efectuează numărătoarea. Dar alegătorii din București vor avea partea de două exit-poll-uri, astfel încât la închiderea urnelor deja se vor putea estima câștigătorii, precum și procentele aproximative ale principalelor partide în consiliile de Sector și în Consiliul General al Primăriei București.

Pe 27 septembrie, în București, se aleg consiliul local și primarul sectorului, Consiliul General al Municipiului Bucureşti și primarul general al municipiului Bucureşti.

Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, primarul general al municipiului Bucureşti și președintele consiliului județean se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

Rezultatele exit poll la alegerile locale 2020 din România

Trei institute de sondare a opiniei publice au fost acreditate de Biroul Electoral Central să facă sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Cele trei institute de sondare sunt Centrul de Sociologie Urbană şi Regională - CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde şi Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale”.

Astfel, CURS va efectua sondaje în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Craiova, Baia Mare, Oradea, Piteşti, Constanţa, Ploieşti, Focşani, Deva, Alba Iulia, Arad.

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde va activa în Bucureşti, Craiova, Constanţa, Cluj, Iaşi şi Baia Mare.

Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale”- BCS a primit acreditare pentru municipiile Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Sărat şi în oraşul Eforie.

Potrivit hotărârilor adoptate, la alegerile locale 2020 operatorii de sondaje efectuate la ieșirea de la urne (exit-poll) au acces, în baza acreditării, în imobilul în care funcţionează secţia de votare şi în raza de 500 de metri din afara acestuia, fără a avea acces în interiorul localului de vot. Aceştia au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor.

Interesul maxim al publicului va fi pentru anunțarea exit-poll-urilor de la București, în principal referitor la alegerea Primarului General al Capitalei, dar și al primarilor celor 6 Sectoare. Un interes sporit va fi însă și pentru orașele mari, așa după cum se și poate observa din lista municipiilor la care au primit acreditare institutele de sondare a opiniei publice.

96
Tagurile:
București, alegeri locale, România
Tematic
Anunțul care zguduie clasa politică: absenteism la alegeri
Alegeri locale 2020: cine poate vota cu urna mobilă
Alegeri locale 2020: unde puteți vota

Загрузка...
Podul Ciurel

VIDEO - Podul Ciurel s-a blocat din prima zi

181
(reînnoit 19:05 22.09.2020)
Abia deschis circulației, Podul Ciurel s-a blocat la confruntarea cu traficul real din București, acesta reușește să descarce traficul în șoseaua Virtuții.

BUCUREȘTI, 22 sept - Sputnik. Podul Ciurel nu reușește să descarce traficul în șoseaua Virtuții, timpii de așteptare fiind mai mari decât înainte, el blocându-se astfel din prima zi de confruntare cu traficul real din Capitală.

Deschis circulației sâmbătă dimineața, Podul Ciurel are menirea să asigure fluidizarea circulației pentru cei care vin dinspre centru pe Splaiul Independenței. Din cauză că intrarea pe Virtuții, în ambele sensuri, se face pe o bretea cu o singură bandă, unde șoferii trebuie să acorde prioritate, pe pod se produc blocaje la orele de vârf. Acest lucru s-a întâmplat luni după amiaza, în prima zi cu trafic normal în care a funcționat noul pod.

Fotografiile realizate de locatarii din preajmă arată noul pod de la Ciurel complet blocat de mașini.

În plus, locuitorii din zonă s-au plâns că petrec mai mult timp în trafic după inaugurarea noului pod de la Ciurel.

Pasajul face parte din străpungerea spre Autostrada A1, o alternativă la bd. Iuliu Maniu, dar restul proiectului nu a fost construit. Nu se poate merge înainte, pasajul oprindu-se în strada Amilcar Săndulescu care nu duce nicăieri. Pentru a fluidiza circulația pe Șoseaua Virtuții trebuie construită și bucata de drum între pod și Șoseaua de Centură. Proiectul a fost aprobat în Consiliul General, la fel și culoarul de exproprieri, dar exproprierile nu au fost făcute din lipsă de bani, fiind nevoie de 50 milioane lei.

181
Tagurile:
București, pod
Tematic
Rusia și China au terminat construcția primului pod rutier ce leagă cele două ţări - Video
Accident teribil: Pod prăbuşit în Italia în timp ce trecea o autoutilitară - VIDEO
Primul pod feroviar care leagă Rusia și China – când va fi pus în funcţiune -VIDEO

Загрузка...