Bogdan Aurescu

ANUNȚUL serii vine de la MAE, vizează toți românii care doresc plece din țară

384
(reînnoit 17:07 20.08.2020)
Precizare și solicitare de ultimă oră al MAE pentru românii care vor să plece din țară în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 la nivel global, precum și al măsurilor adoptate de autoritățile române.

BUCUREȘTI, 19 aug- Sputnik. Într-o precizare de ultimă oră, Ministerul Afacerilor Externe solicită românilor ca, în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 la nivel global, precum și al măsurilor adoptate de autoritățile române pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-Cov-2, să evalueze ”oportunitatea efectuării anumitor deplasări în străinătate care nu sunt esențiale”.

MAE reamintește că, printre măsurile adoptate de autoritățile române, ”se regăsește și măsura constituirii și actualizării periodice a listei țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune măsura autoizolării pentru toate persoanele care sosesc în România din țările/zonele respective”.

”Având în vedere faptul că lista menționată este actualizată săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică din România, MAE subliniază că există posibilitatea ca anumite state/zone să fie incluse de către autoritățile române pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat”, se arată în comunicat.

De asemenea, spune MAE, ”trebuie avut în vedere faptul că zborurile către/dinspre statele/zonele respective pot fi anulate”.

În concluzie, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români ”să analizeze oportunitatea oricărei deplasări în străinătate în contextul actual și să efectueze numai călătoriile care sunt considerate esențiale”.

Desigur, în acest context, în ”precizarea de presă”,  MAE recomandă consultarea:

- paginii web a INSP din România pentru informații actualizate privind lista statelor cu risc epidemiologic (https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19 ),

- a site-ului MAE, în special a rubricilor Atenționări de călătorie COVID-19 pentru Europa: http://www.mae.ro/node/51880 

- Atenționări de călătorie COVID-19 pentru alte regiuni: http://www.mae.ro/node/51982  pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19.

De asemenea, MAE recomanda cetățenilor români aflați în străinătate ”să mențină legătura cu companiile aeriene și cu operatorii de turism, în funcție de situațiile particulare în care se regăsesc, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o va impune”.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare române din străinătate, ”este pregătit să acorde asistență consulară cetățenilor români”, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate atât de autoritățile române, cât și de autoritățile statului de reședință în contextul pandemiei de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

384
Tagurile:
MAE
Tematic
Dezastru pentru Aurescu, se impune DEMISIA de onoare! România nu a mai pățit așa rușine!
Șerban Nicolae le dă o palmă lui Iohannis, Orban, Aurescu și ”anti-românilor”!
Aurescu a avut nevoie de 13 ani ca să afle de drama muncitorilor români din Occident
Severin îl face praf pe Aurescu: ”Să vă fie Rușine! Trădare, servilism și prostie patentă”
Carmen Avram, cel mai dur mesaj de la Bruxelles, îi distruge pe Iohannis și Aurescu
Adrian Năstase

Năstase, reacție: ce este de făcut! Și o aluzie pentru Firea

17
Într-o scurtă reacție după alegeri, Adrian Năstase aduce în prim plan experiența din 2004, cum a procedat într-o situație asemănătoare

BUCUREȘTI, 29 sept – Sputnik. Fostul președinte al PSD, Adrian Năstase, publică azi o scurtă reflecție, mai curând decât o analiză, după prezentarea cifrelor alegerilor. 

Năstase trimite mai întâi la o analiză complexă, pe care este normal să o facă orice partid, mai ales PSD, ale cărui opinii sunt împărțite: ”Rezultatele votului de duminică pot fi văzute în diferite feluri – la nivel național, la nivelul județelor, la nivelul fiecărei localități. Pot fi privite prin prisma dinamicii partidelor, a prestației candidaților etc.”.

Cu toate astea, Adrian Năstase atrage atenția: ”votul pentru locale, mai ales cel de la nivelul consiliilor județene, reprezintă însă cel mai bun „sondaj” înaintea alegerilor parlamentare din decembrie”.

”Cu 30% vot politic, PSD riscă, după parlamentare, să petreacă încă patru ani în opoziție. Voturile dreptei însumează peste 50%”, scrie Adrian Năstase.

Întrebarea firească este ”Ce se poate face?”. Fostul premier spune fără ocolișuri: ”E foarte complicat, mai ales că Iohannis și PNL nu vor, în niciun caz, să fie amânate parlamentarele în 2021, știind care vor fi costurile politice ale unei viitoare politici de austeritate”.

Și, din nou atenție, ”în buna tradiție românească, după rezultatele la locale, se va intensifica migrația politică, generată și de pericolul unor epurări din administrație”.

Experiența trecutului folosește în asemenea situație: ”în 2004, la alegerile locale din iunie, PSD a obținut 32% la votul politic”. Și ce a făcut atunci Năstase?

”Am considerat rezultatul insuficient pentru parlamentarele ce urmau în toamnă. Am luat diferite măsuri, unele nepopulare, inclusiv la nivelul conducerii (ceea ce m-a costat la prezidențiale) dar la parlamentare partidul a obținut 37%”, amintește Năstase.

Precizăm că scorul a fost suficient pentru ca PSD și aliații să preia Guvernarea dar… Năstase a pierdut la prezidențiale, iar Băsescu a impus coaliția DA (PNL+PD), care avea să se destrame în circa 1 an.

În plus, un ”merit” pentru pierderea guvernării l-au avut trădările aliaților – iar la președinție ”gafa” lui Geoană care, pur și simplu, l-a sabotat pe Năstase, îndepărtând principalul aliat, puternicul PRM al lui Vadim Tudor. Geoană, ca viitor premier propus de PSD, a anunțat aducerea UDMR la guvernare, cu Marko Bela vicepremier – ceea ce a atras revolta lui Vadim și PRM, care fie nu au votat în al doilea tur, fie l-au votat pe Băsescu.

Revenind la reflecția lui Adrian Năstase, acesta conchide acum, pe blogul personal:

”Nu-mi place să dau sfaturi dar nu cred ca acceptând o anumita inerție care înseamnă și acceptarea unui statut politic secundar sau afirmând cu mândrie ”noi suntem în opoziție”, partidul poate re-echilibra scena politică românească”, scrie Năstase, promițând ”când vom avea datele finale, voi reveni cu o analiză mai amplă”.

Ca un detaliu, Năstase amintește într-un post script că la Cornu, în Prahova, unde fostul premier ar casa de vacanță, ”primarul Cornel Nanu, candidatul PSD, a câștigat un nou mandat cu 70% din voturi”.

”În perioada campaniei electorale, el a fost asociat de adversarii săi politici cu fostul președinte Adrian Năstase”, scrie fostul președinte PSD, o fină atenționare la adresa Gabrielei Firea care a acuzat asocierea ei cu Iliescu, Năstase și Dragnea.

Și Ciolacu, în diferite ocazii, a dorit să marcheze depărtarea de foștii lideri ai PSD, deși aceștia au reprezentat momentele de glorie ale partidului.

17
Tagurile:
PSD, Gabriela Firea, alegeri locale, Adrian Năstase
Тема:
Alegeri locale în România 2020

Загрузка...
Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat în ce condiții se pot închide școlile

94
Noul primar general ales al municipiului București a vorbit despre planurile pe care le are în noua sa calitate și a punctat un aspect esențial referitor la unitățile de învățământ în contextul venirii anotimpului rece.

BUCUREȘTI, 28 sept – Sputnik. Vremea rea care va începe să vină, precum și zăpada vor pune iar problema închiderii unităților de învățământ.

Ziare.com notează, în februarie 2018, că primarul de atunci al municipiului București, Gabriela Firea, anunța că autoritățile locale au decis să țină închise toate grădinițele, școlile și liceele din București din cauza avertizărilor meteo, care prevăd ger și viscol.

Cum va proceda noul primar al municipiului București, Nicușor Dan, în situații similare? Nicușor Dan a prezentat cu luciditate situația, subliniind că școlile se vor închide, însă numai în caz de urgie.  

”Nu, am considerat-o exagerată. Bine, dacă este mare urgie și pot să cadă crengi, e posibil, dar pentru o ninsoare de 30 de centimetri nu se pune problema să închidem școlile”, a precizat noul primar general al municipiului București pentru b1.ro.
94

Загрузка...