Gabriela Firea

Firea atrage atenția Guvernului și Președinției cât de gravă este blocarea Capitalei

292
(reînnoit 18:17 03.08.2020)
Primarul General al Capitalei a trimis o scrisoare deschisă premierului și președinției despre consecințele grave ale blocării conturilor Bucureștiului.

BUCUREȘTI, 3 aug - Sputnik. Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a arătat într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului și Președinției, precum și altor instituții ale statului, ce consecințe va avea blocarea conturilor Primăriei Generale și a propus câteva soluții de ieșire din impas.

Firea artă că proiectul prin care se putea face acoperirea datoriei către omul de afaceri Costică Costanda prin cedarea unui teren a fost respins în Consiliul General, motiv pentru care mai rămâne posibilitatea oferirii unei sume din fondul de rezervă a Guvernului sau majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor.

„Situația financiară a Capitalei este pusă în pericol azi de decizii luate acum 16-17 ani, când primari erau domnii Traian Băsescu și Adriean Videanu. Pe scurt, noi toți bucureștenii trebuie să-i plătim omului de afaceri Costică Costanda 115 milioane de euro, în urmă unei decizii definitive pe care a obținut-o în instanța, legată de Parcul Bordei și Cartierul Francez. O suma uriașă de care nu dispunem”, arată Firea în scrisoare.

Ea arată într-o postare pe Facebook că a trimis scrisoarea către Președintele României, Președinții celor două Camere ale Parlamentului, Premier, Ministrul de Finanțe, deoarece este o problema foarte gravă care ar putea bloca întreagă funcționare a serviciilor de utilitate publică din București, plus pe cea a spitalelor.

Primarul General explică în scrisoare că, în procesul intentat de Costică Constanda, Municipiul București trebuie să-i returneze acestuia 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anul al Capitalei.

”Deși am luat toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare și am făcut deja plăți eșalonate de aproximativ 17 milioane euro, ne aflăm în situația în care, începând cu dată de 3 august, Costică Constanda va popri conturile Municipiului București”, avertizează Firea, care face istoria procesului și a modalităților prin care a încercat să acopere datoria în alte moduri, doar că Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată de Consiliul General.

Firea informează că din bugetul Municipiului București sunt suportate cheltuieli de importanță strategică privind alimentarea cu energie termică, transportul în comun, iluminat public, funcționarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalității, proiectele de investiții în infrastructură și multe altele, folosind prilejul pentru a atenționa autoritățile centrale că instituirea popririi conturilor Municipiului București, anunțată de Costică Constanda, va avea repercursiuni directe extrem de grave asupra calității vieții cetățenilor Capitalei.

Tocmai de aceea, Firea face două propuneri pentru soluționarea crizei. Una dintre ele vizează majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale Municipiului București, prin alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, a sumei de aproximativ 98 milioane euro, necesară pentru stingerea datoriei către Costică Constanda. Cealaltă soluție se referă la majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor, astfel încât Municipiul București să se împrumute pentru acoperirea cheltuielilor de investiții, conform prevederilor legale în vigoare, urmând să achite din sumele alocate de la bugetul de stat datoria către Costică Costanda.

Această problemă pare să fi intrat însă în logică electorală, iar întârzierea răspunsului Guvernului pentru a soluționa problema Capitalei poate fi și o tentativă disperată de a submina-o pe Gabriela Firea pe care PNL, cu toată alianța dreptei, nu o poate învinge în alegeri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

292
Tagurile:
preșidenție, Guvern, capitala, Gabriela Firea
Tematic
Ciolacu o contrazice pe Firea într-o problemă esențială
Firea s-a enervat, preia inițiativa PSD – de data asta, Guvernul Orban e în pericol real!
Record surpriză anunțat de Gabriela Firea… datorat Pandemiei și stării de urgență
Catalin Chereches

Alegeri locale 2020 Baia Mare: Cherecheș a câștigat!

17
Cătălin Cherecheș, candidatul Coaliţiei pentru Maramureş la Primăria municipiului Baia Mare, a obţinut un nou mandat cu 41,6% din voturile valabil exprimate

BUCUREȘTI, 28 sept - Sputnik. Candidatul Coaliţiei pentru Maramureş la Primăria municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a obţinut 41,6% din voturile valabil exprimate, conform numărătorii paralele efectuate de PNL Maramureş şi Coaliţia pentru Maramureş.

Candidatul PNL Mircea Cirţ a obţinut 28,15% din voturile valabil exprimate.

De asemenea, candidatul USR Dan Ivan a obţinut 12,7%, Adrian Todoran PMP - 6% şi Corin Cherecheş, candidat PER - 5,6%. Procentele exprimate vor suferi modificări deoarece lipseşte situaţia din trei secţii de votare din municipiul Baia Mare.

În urma celor 39.729 de voturi valabil exprimate în municipiul Baia Mare, Coaliţia pentru Maramureş a obţinut 25,54%, PNL - 25,16%, USR - 14,89%, PMP - 11,17%, UDMR - 7,18%, Partidul Verde (PV) - 2% şi Partidul Ecologist Român (PER) - 1,6%.

Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, candidatul PNL Ionel Bogdan a totalizat 34,42%, Gabriel Zetea, Coaliţia pentru Maramureş - 32,22% ; Romeo Dobocan PMP - 9,99%; Vlad Emanuel Duruş, candidatul USR PLUS - 8%.

Din cel 179.170 de voturi valabil exprimate pentru Consiliul Judeţean Maramureş PNL a obţinut 31,6%, Coaliţia pentru Maramureş - 25,2%; PMP - 11,5%; USR - 7,8%; PRO România - 5,7% şi UDMR - 4,85%.

Și aici numărătoarea va suferi modificări deoarece lipseşte situaţia de la 7 secţii de votare.

În judeţul Maramureş sunt 425.911 persoane au drept de vot din care s-au prezentat la 196.644 alegători în cele 440 de secţii de votare. Prin intermediul urnei speciale au votat 2.830, pe listele electorale suplimentare au votat 5. 653, iar pe listele permanente au votat 188.111 de cetăţeni, a anunțat BEC.

17
Tagurile:
Cătălin Cherecheş, Baia Mare, 2020, alegeri locale
Тема:
Alegeri locale în România 2020
Tematic
Rezultate Exil Poll la alegerile din Cluj-Napoca
Rezultat la Timișoara… e surpriza alegerilor!
Rezultatele alegerilor: Primăria și Consiliul Județean Iași
Piedone, rezultat final – marea victorie din Capitală!
Constanța: Vergil Chițac, PNL, a câștigat Primăria

Загрузка...
Alegeri prezidențiale în România

Surpriza de la Sectorul 1: Tudorache anunță a câștigat!

144
(reînnoit 11:45 28.09.2020)
Primarul Dan Tudorache a anunțat că are mai multe voturi decât Clotilde Armand, astfel că numărătoarea finală paote aduce o răsturnare de situație.

BUCUREȘTI, 27 sept - Sputnik. Suspansul de la Sectorul 1 se prelungește, după ce primarul în funcție, Dan Tudorache a anunțat că are cu 200 de voturi mai multe decât contracandidata sa, Clotilde Armand (PNL-USR-PLUS).

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, susţine că pe numărătoarea paralelă a PSD are mai multe voturi decât Clotilde Armand (USR).

"Breaking news! După terminarea numărătorii paralele, am în plus 200 de voturi față de Clotilde Armand! Așteptăm rezultatele oficiale de la BEC!", a scris Tudorache pe Facebook.

Ultimele rezultate parțiale arătau că USR-PLUS ar fi câștigat Primăria Sectorului 1, prin Clotilde Armand, cu 41,57 la sută din voturi. Actualul primar PSD, Dan Tudorache, ar fi obținut 39,26 la sută din voturile alegătorilor.

144
Tagurile:
Dan Tudorache
Tematic
Alegeri locale 2020: Procentul tinerilor români ce au votat
Argeș: victorie mare a PSD – se ridică un nou lider
Nicușor Dan taie în carne vie: cine zboară din funcții

Загрузка...