Călin Popescu-Tăriceanu

Tăriceanu despre legea carantinei: ”nedemocratică, neconstituţională şi nefuncţională”

177
Călin Popescu Tăriceanu a comentat despre noua lege a carantinei că internarea forţată chiar şi pentru cinci minute este tot o lipsire de libertate, este o formă de arest .

BUCUREȘTI, 17 iul - Sputnik. Călin Popescu Tăriceanu a scris pe pagina sa de facebook că legea carantinei este ”nedemocratică, neconstituţională şi nefuncţională” şi a pus problema în aceeași postare dacă personalul medical este pregătit ca spitalele să fie transformate în penitenciare şi doctorii în gardieni.

Liderul ALDE a prezentat punct cu punct care sunt urmările legii carantinei şi izolării:

”Internarea forţată chiar şi pentru 5 minute este lipsire de libertate. Este arest! Care poate fi dispus doar de un judecător şi nu de un politruc cu carnet PNL ajuns şef la DSP după ce a fost chelner o viaţă întreagă şi a lipit afişe pentru partid. Vă lăsaţi viaţa pe mâna unui asemenea om? Ca să nu mai spunem că atunci când eşti lipsit de libertate ai dreptul la asistenţă juridică. Suspect de boală fiind, am voie să mă prezint în faţa judecătorului să-mi pledez cauza sau îmi angajează Predoiu o “portocală” care să mă reprezinte?”, își începe Tăriceanu rechizitoriul dur la adresa legii votate aseară la Senat.

Apoi, Tăriceanu atrage atenția că judecătorii că vor trebui să judece mii de cazuri în ritm accelerat, adică la comandă. ”

Zeci de mii de români îşi aşteaptă dreptatea de ani buni. Acum vor trebui să mai aştepte alţi ani pentru că instanţele se vor supraaglomera cu contestaţii la amenzi şi la internări forţate!”, arată liderul ALDE una din consecințele legii.

El arată și inadvertențele cronologice ale prevederilor legale, din calculul său rezultnd haosul care va domni în tribunale:

”Luni suntem reţinuţi cu forţa în spital; marţi facem plângere; joi se judecă; vineri se pronunţă; vineri redactarea sentinţei; duminică se atacă cu apel prima soluţie; luni se judecă; marţi se pronunţă definitiv! În tot acest timp noi suntem reţinuţi cu forţa în spital! Cum rămâne cu cele 48 de ore? Ca să nu mai spun că toate aceste mişcări juridice înseamnă bani, timp şi nervi! Deci şi dacă nu luăm coronavirus e clar că ne îmbolnăvim de nervi!”, este concluzia lui Tăriceanu.

 Apoi, Tăriceanu întreabă dacă cei care au votat legea s-au gândit că transformă spitalele în penitenciare şi pe doctori în gardieni.

”Îşi abandonează ei jurământul medical şi se transformă în agenţi de ordine? Concluzia este una singură: această lege este nedemocratică, neconstituţională şi nefuncţională!”, a fost eticheta pe care a pus-o Tăriceanu legii carantinei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

177
Tagurile:
carantină, Lege, Călin Popescu Tăriceanu
Tematic
Senatul României a votat legea carantinei!
Tăriceanu spune clar când va trece legea carantinei de Senat
Tăriceanu despre legea carantinei: strâmbă și periculoasă!
Avocatul Poporului, solicitat să conteste legea carantinei la CCR din cauza abuzurilor
Ultimele modificări la legea carantinei care intră astăzi la vot în Senat
Carmen Dan

Bravo, Carmen Dan! Singurul om politic care NU a uitat de Ziua unui român genial!

130
Un artist genial, cu o gândire profundă, liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Azi nu a fost numai o obișnuită zi a scandalurilor politice. Azi a fost și ziua lui Marin Preda, – geniu al romanului autohton. Nici un politician nu ți-a amintit de asta, nu mai e timp de cultură!

Cu o excepție, senatorul Carmen Dan, fost ministru al Internelor – un om politic distins, care se pare că a nu mai are loc în noua formulă a PSD. Carmen Dan a omagiat ziua marelui teleormănean, scriind câteva rânduri bine simțite.

”Pentru că astăzi ar fi fost ziua lui și pentru că el este cel care a înnobilat Teleormanul nostru, vă las un gând de-al lui. Marin Preda, ca nimeni altul, știa să răscolească în fibra noastră!”, scrie Carmen Dan.

Iată și cuvintele lui Marin  Preda, mai actuale decât oricând:

“Forţa unui om de a îndura suferinţa e imensă şi n-ar fi dacă noi resurse de speranţă, care nasc în sufletul uman ca un val îndată ce valurile precedente s-au sfărâmat de ţărm, n-ar ţâşni din adâncuri şi nu ne-ar face iarăşi puternici.”

***

Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, în comuna Siliștea Gumești din Teleorman. Marele scriitor a fost unul dintre cei care au înțeles în profunzime atât oamenii, cât și timpurile.

A înțeles și nedreptățile vremurilor în care s-a născut, a urmat cu ardoare și cu bună credință noile vremuri – și a înțeles și greșelile orânduirii poporului.

A fost respectat și susținut de Nicolae Ceaușescu, cel care, spun martorii, a citit în manuscris și a aprobat una dintre cele mai curajoase cărți în care e criticat sistemul sovietic – „Delirul”.  Abia apărut în librăriile românești, romanul era deja criticat în celebra „Literaturnaia Gazeta”, îmi povestea marele jurnalist rus Viaceslav Samoșkin. Critica a rămas însă în gazetă, pentru că nimeni, nici chiar de la Moscova, nu cuteza să se ia de scriitorul preferat al lui Nicolae Ceaușescu.

Un om serios, sobru, departe de felul monden al unui Eugen Barbu, de exuberanța și pofta de viață a lui Fănuș Neagu sau Păunescu, de reveria lui Nichita Stănescu, Marin Preda a fost un om de echilibru și un permanent apărător al colegilor săi, îmi povestea colonelul Victor Achim, ofițerul DSS care s-a ocupat oficial ”protecția informativă” a Uniunii Scriitorilor.

Marin Preda a scris chiar de la începutul regimului comunist, a fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, director al editurii ”Cartea Românească”, membru corespondent al Academiei Române, deputat în Marea Adunare Națională… În același timp, un om cu o gândire liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980.

De aceea citesc cu uimire aberația de pe populara Wikipedia că Marin Preda ”a fost un fervent opozant al regimului comunist, mai multe voci confirmând că scriitorul i-a spus lui Nicolae Ceaușescu”. Nici pomeneală de așa ceva!

Desigur, e greu de spus cum ar fi evoluat relația lui Preda cu regimul în anii de final ai ”Epocii de aur”, după 1985… Apropo, sintagma ”Epoca de aur” a fost inventată de un alt ”opozant” al regimului, Octavian Paler.

Și da, personajul cel mai cunoscut al literaturii lui Preda, Ilie Moromete, este inspirat după cel al eroului popular rus ”Ilya Muromets”. Nu e furat, cum spun unii, nu e dovadă de filo-sovietism… pur și simplu asta a fost gândire, inspirația marelui scriitor. Și rezultatul a fost excepțional, la fel ca întreaga sa operă.

Încă o dată, rușine liderilor români care au uitat de această zi - și bravo, Carmen Dan, pentru postare!

130
Tagurile:
Carmen Dan
Tematic
Carmen Dan revine în forță și acuză: ”Declarații iresponsabile, minciuni, manipulare”
Gest oribil contra lui Carmen Dan și a PSD
Carmen Dan, agresată! Jandarmii au fost împiedicați să intervină

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis GAFĂ la prezentarea deciziei privind ȘCOALA a indus românii în eroare!

449
O gafă a președintelui care, dacă nu era corectată prin intervenția presei, ar fi fost o dezinformare la nivel național!

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Președintele Iohannis a gafat chiar la prezentarea deciziei privind începerea școlii, confundând media de infectări la mia de locuitori cu numărul de infectați!

Pe un ton didactic, președintele a explicat și a reluat cele trei scenarii, comițând mereu aceeași greșeală: în loc de a spune că e vorba de 1 până la 3, respectiv 3 infectați la mia de locuitori, Iohannis spune simplu – 1 până la 3 infectați, sau peste 3 infectați, în medie!

Din repetările președintelui rezulta că dacă într-o localitate/cartier numărul de infectați crește mai multe zile la rând, în medie, cu 1-3 infectați în plus pe zi, respectiv 3 infectați în plus – localitatea este în scenariul galben, respectiv roșu!

Nu mică a fost mirarea când, la prima întrebare despre plasarea în acest caza a Bucureștilor în scenariul roșu – Iohannis a răspuns senin: „NU, Bucureștiul este în scenariul verde!”. Stupoare, pentru că în Capitală sunt mai mult de 3 infectați pe zi!

Abia atunci s-a trezit președintele și a explicat că, de fapt, e vorba de media de infectați la mia de locuitori, nu de numărul efectiv așa cum spusese inițial! Sigur că, în acest caz, Bucureștiul, care are peste 3 milioane de locuitori, are mult sub 1 infectat la 1000 de locuitori.

Dar, e de notat această gafă a președintelui care, dacă nu era corectată prin intervenția presei, ar fi fost o dezinformare la nivel național! Chiar și așa, principalele agenții din România au transmis varianta inițială, în varianta greșită a președintelui.

Iată trei exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte: Agerpres, DC News și „Știri pe Surse”.

Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
© Screenshot / ”Știri pe surse”
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
© Screenshot / DC News
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

449
Tagurile:
Școală, Klaus Iohannis

Загрузка...