Ludovic Orban

Incapabil spună adevărul, Orban aruncă teorii ale conspirației penibile, iresponsabile!

658
Orban pare incapabil să spună și să își asume adevărul - de aceea el bate câmpii, induce temeri în populație că ar exista ”conspirații” și chiar grupări care doresc răspândirea virusului

BUCUREȘTI, 13 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Premierul Ludovic Orban a fost întrebat de controversatul ”protestatar” Marian Țivilic zis ”Ceaușescu” dacă nu intenționează să stea de vorbă cu protestatarii.

Orban, cel care, acum trei ani, a acceptat să țopăie la cererea celor de la #REZIST, acum a  reacționat arogant, acuzând ”o campanie” prin care se transmit ”foarte intens și foarte bine gândit acest set de mesaje care instigă să nu respecte niște reguli”.

Lăsând la o parte că acuzația de ”instigare” o face chiar cel care a instigat la nerespectarea deciziei CCR, a atacat și a denigrat instituții fundamentale ale statului, semnificativ este că tocmai el, Orban, folosește teorii ale conspirației!

”Din păcate ne confruntăm cu o campanie foarte ciudată. Există un adevărat bombardament de informații false. Negaționiștii, cei care neagă existența virusului, ăștia care sunt promotorii teoriei conspirației. O mulțime de lansatoare de astfel de mesaje, pur și simplu transmit foarte intens și foarte bine gândit acest set de mesaje care instigă să nu respecte niște reguli”, a declarat Ludovic Orban la B1 TV.

În plus, se dovedește că Orban minte – pentru că nimeni nu ”neagă existența virusului”, ci faptul că este atât de periculos. Dar, cine sunt cei ”lansatoarele” despre care premierul spune că sunt în spatele mesajelor? 

”Există multe tipuri de lansatoare”, a spus Orban, continuând pe un ton conspirativ – ”Credeți că mitingul din Piața Victoriei s-a născut din senin? A fost pregătit, sunt niște pagini, site-uri care s-au făcut. S-a făcut mobilizare”.
Da, mobilizare s-a făcut – de câțiva activiști care nu aveau în spate ONG-uri sau partide, așa cum a fost cazul protestelor din 2017-2018. Ce spunea Orban despre acele proteste:

”Cei mai mulţi dintre ei protestatari au manifestat fără să aibă un interes personal, făcând sacrificii, stând în frig, în ploaie, în vânt, numai ca să susţină nişte idei, nişte valori şi nişte principii şi cred că merita să ne scoatem pălăria în faţa acestor oameni oneşti care vor binele României”, a declara Orban, după ce se dusese însoțit de 80 de parlamentari PNL în Piața Victoriei.

Acum, Orban răspunde cu tupeu, despre cei care au manifestat și i-au cerut demisia: ”Eu sincer nici nu înțeleg de ce au protestat. Că nu vor să poarte mască? Masca este principala armă împotriva virusului. Că nu sunt de acord cu legea?”.

O altă aberație conspiraționistă a lui Orban: ”Parcă cineva vrea să crească numărul de cazuri, parcă cineva vrea să arate că acest Guvern nu-și face treaba! Poate cineva să fie atât de cinic?”

Ați mai auzit așa ceva? Da, la Traian Băsescu, cel care îi spunea lui Orban ”Nu mai sta inutil la mâna PSD-ului, care nu face decât un joc de extindere a pandemiei în populația țării”.

Deci, Orban îl copiază pe Băsescu? Posibil! Doar i-a copiat și modul de a face afaceri la ministerul Transporturilor!

Rezumând și revenind la teoriile conspirației, Orban ar trebui să spună clar: cine face aceste ”campanii”? Hai, curaj! Deja ideea e promovată și de Raed Arafat, de ministrul Tătaru – și chiar de Iohannis! Ca să nu mai vorbim de cea mai aberantă „conspirație”, promovată chiar de Iohannis, cea referitoare la înțelegerea PSD cu premierul maghiar pentru… cedarea Ardealului!

Acum, Orban a fost tentat de pretinsul protestatar ”ceaușescu” cu faptul că protestul a fost ”transmis de Sputnik”. ”Aaaah, păi Sputnik…”, a replicat Orban, continuând să bălmăjească ceva greu de înțeles din spatele măștii și printre poticnelile verbale ale interlocutorului.

Desigur, ideea pe care premierul și ”protestatarul” – care îl lingușea, în loc să-l întrebe - era că Sputnik ar fi una dintre ”forțele conspirate” care acționează ”ocult”… Îl voi cita pe cunoscutul analist Constantin Gheorghe: ”Când îi scoți la înaintare din prima pe ruși, e semn de panică, bre, Orbane!”.

Pentru conformitate, un corespondent Sputnik a transmis doar imagini de la protest, fără nici un comentariu, cea mai obiectivă formă de relatare, folosită de toate agențiile serioase.

Pe de altă parte, politica Sputnik a fost, în principal, de promovare a mesajelor OMS, precum și a informațiilor transmise de autoritățile române. Faptul că deranjează unele opinii ale unor specialiști în medicină sau drept, sau analize și editoriale, asta e cu adevărat grav, pentru că dovedește că Orban și ceilalți din PNL au pierdut bunul simț democratic și ar vrea ca toată presa să se conformeze ideilor sale! (și ale președintelui Iohannis, desigur).

Concluzionând, Orban pare incapabil să spună și să își asume adevărul! De aceea el bate câmpii, induce temeri în populație că ar exista ”conspirații” și chiar grupări care doresc răspândirea virusului! Adică un fel de teroriști, pentru că dacă luăm în calcul alte teorii stupide, cele ale controversatului academician Victor Voicu, fostul consilier al lui Băsescu, virusul ar fi o … armă biologică!  

De asemenea, el dovedește incapacitate de a valorifica uriașul aparat informativ și de cercetare-anchetă pe care îl are la dispoziție – cu ajutorul căruia ar putea spune clar ce anume și pe cine acuză, concret!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

658
Tagurile:
Ludovic Orban
Tematic
Orban, anunțul momentului: vrea controale dure în toată țara
Ciolacu procedează ca Năstase, PROVOCARE pentru Orban și Iohannis – pot să facă la fel?
Carmen Avram anunță cea mai grea înfrângere pentru Iohannis și Orban – cei doi tac mâlc!
Carmen Dan

Bravo, Carmen Dan! Singurul om politic care NU a uitat de Ziua unui român genial!

126
Un artist genial, cu o gândire profundă, liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Azi nu a fost numai o obișnuită zi a scandalurilor politice. Azi a fost și ziua lui Marin Preda, – geniu al romanului autohton. Nici un politician nu ți-a amintit de asta, nu mai e timp de cultură!

Cu o excepție, senatorul Carmen Dan, fost ministru al Internelor – un om politic distins, care se pare că a nu mai are loc în noua formulă a PSD. Carmen Dan a omagiat ziua marelui teleormănean, scriind câteva rânduri bine simțite.

”Pentru că astăzi ar fi fost ziua lui și pentru că el este cel care a înnobilat Teleormanul nostru, vă las un gând de-al lui. Marin Preda, ca nimeni altul, știa să răscolească în fibra noastră!”, scrie Carmen Dan.

Iată și cuvintele lui Marin  Preda, mai actuale decât oricând:

“Forţa unui om de a îndura suferinţa e imensă şi n-ar fi dacă noi resurse de speranţă, care nasc în sufletul uman ca un val îndată ce valurile precedente s-au sfărâmat de ţărm, n-ar ţâşni din adâncuri şi nu ne-ar face iarăşi puternici.”

***

Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, în comuna Siliștea Gumești din Teleorman. Marele scriitor a fost unul dintre cei care au înțeles în profunzime atât oamenii, cât și timpurile.

A înțeles și nedreptățile vremurilor în care s-a născut, a urmat cu ardoare și cu bună credință noile vremuri – și a înțeles și greșelile orânduirii poporului.

A fost respectat și susținut de Nicolae Ceaușescu, cel care, spun martorii, a citit în manuscris și a aprobat una dintre cele mai curajoase cărți în care e criticat sistemul sovietic – „Delirul”.  Abia apărut în librăriile românești, romanul era deja criticat în celebra „Literaturnaia Gazeta”, îmi povestea marele jurnalist rus Viaceslav Samoșkin. Critica a rămas însă în gazetă, pentru că nimeni, nici chiar de la Moscova, nu cuteza să se ia de scriitorul preferat al lui Nicolae Ceaușescu.

Un om serios, sobru, departe de felul monden al unui Eugen Barbu, de exuberanța și pofta de viață a lui Fănuș Neagu sau Păunescu, de reveria lui Nichita Stănescu, Marin Preda a fost un om de echilibru și un permanent apărător al colegilor săi, îmi povestea colonelul Victor Achim, ofițerul DSS care s-a ocupat oficial ”protecția informativă” a Uniunii Scriitorilor.

Marin Preda a scris chiar de la începutul regimului comunist, a fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, director al editurii ”Cartea Românească”, membru corespondent al Academiei Române, deputat în Marea Adunare Națională… În același timp, un om cu o gândire liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980.

De aceea citesc cu uimire aberația de pe populara Wikipedia că Marin Preda ”a fost un fervent opozant al regimului comunist, mai multe voci confirmând că scriitorul i-a spus lui Nicolae Ceaușescu”. Nici pomeneală de așa ceva!

Desigur, e greu de spus cum ar fi evoluat relația lui Preda cu regimul în anii de final ai ”Epocii de aur”, după 1985… Apropo, sintagma ”Epoca de aur” a fost inventată de un alt ”opozant” al regimului, Octavian Paler.

Și da, personajul cel mai cunoscut al literaturii lui Preda, Ilie Moromete, este inspirat după cel al eroului popular rus ”Ilya Muromets”. Nu e furat, cum spun unii, nu e dovadă de filo-sovietism… pur și simplu asta a fost gândire, inspirația marelui scriitor. Și rezultatul a fost excepțional, la fel ca întreaga sa operă.

Încă o dată, rușine liderilor români care au uitat de această zi - și bravo, Carmen Dan, pentru postare!

126
Tagurile:
Carmen Dan
Tematic
Carmen Dan revine în forță și acuză: ”Declarații iresponsabile, minciuni, manipulare”
Gest oribil contra lui Carmen Dan și a PSD
Carmen Dan, agresată! Jandarmii au fost împiedicați să intervină

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis GAFĂ la prezentarea deciziei privind ȘCOALA a indus românii în eroare!

438
O gafă a președintelui care, dacă nu era corectată prin intervenția presei, ar fi fost o dezinformare la nivel național!

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Președintele Iohannis a gafat chiar la prezentarea deciziei privind începerea școlii, confundând media de infectări la mia de locuitori cu numărul de infectați!

Pe un ton didactic, președintele a explicat și a reluat cele trei scenarii, comițând mereu aceeași greșeală: în loc de a spune că e vorba de 1 până la 3, respectiv 3 infectați la mia de locuitori, Iohannis spune simplu – 1 până la 3 infectați, sau peste 3 infectați, în medie!

Din repetările președintelui rezulta că dacă într-o localitate/cartier numărul de infectați crește mai multe zile la rând, în medie, cu 1-3 infectați în plus pe zi, respectiv 3 infectați în plus – localitatea este în scenariul galben, respectiv roșu!

Nu mică a fost mirarea când, la prima întrebare despre plasarea în acest caza a Bucureștilor în scenariul roșu – Iohannis a răspuns senin: „NU, Bucureștiul este în scenariul verde!”. Stupoare, pentru că în Capitală sunt mai mult de 3 infectați pe zi!

Abia atunci s-a trezit președintele și a explicat că, de fapt, e vorba de media de infectați la mia de locuitori, nu de numărul efectiv așa cum spusese inițial! Sigur că, în acest caz, Bucureștiul, care are peste 3 milioane de locuitori, are mult sub 1 infectat la 1000 de locuitori.

Dar, e de notat această gafă a președintelui care, dacă nu era corectată prin intervenția presei, ar fi fost o dezinformare la nivel național! Chiar și așa, principalele agenții din România au transmis varianta inițială, în varianta greșită a președintelui.

Iată trei exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte: Agerpres, DC News și „Știri pe Surse”.

Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
© Screenshot / ”Știri pe surse”
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
© Screenshot / DC News
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

438
Tagurile:
Școală, Klaus Iohannis

Загрузка...