Adrian Năstase

Adrian Năstase îl contrazice pe Ciolacu și demască interesul PNL și manipularea folosită

1673
”Imaginea mai dramatică prin realizarea unui număr mai mare de teste COVID-19 e orchestrată de la Palatul Victoria – există un interes politic clar al lui Klaus Iohannis și PNL”

BUCUREȘTI, 10 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Fiind o prezență mai rară pe posturile TV în ultima vreme, fostul premier Adrian Năstase asigură o calitate de excepție a emisiunilor la care participă. Așa a fost și aseară, invitat fiind la ”Subiectiv”, emisiunea apreciatului realizator Răzvan Dumitrescu.

O temă extrem de interesantă a fost legată de interesele lui Iohannis și PNL  - în contextul a ceea ce Năstase consideră a fi ”un anume tip manipulare”, folosind datele din Pandemie.

Manipularea ar veni chiar din ”imaginea mai dramatică prin realizarea unui număr mai mare de teste COVID-19”,  și ar fi orchestrată de la Palatul Victoria.

”Dacă vom face câteva sute de testări avem un anumit rezultat, dacă avem 13.000 de testări, avem până la urmă un procent de 4,6… vă rog să calculați pentru fiecare dintre zile”, spune Năstase, explicând că ”dacă vrei să dai o imagine mai dramatică faci un număr mai mare de teste”.

Dar, precizează Năstase, lăsând la o parte chestia asta, ”care poată să țină și de un anumit tip de manipulare, chestiunile sunt serioase și trebuie tratate cu seriozitate”.

În emisiunea de la Antena 3, fondatorul PSD a subliniat însă interesul politic clar al lui Klaus Iohannis și PNL: ”alegerile să aibă loc în acest an - e prima chestiune importantă”.

Cu alte cuvinte, Adrian Năstase contrazice teoria lui Marcel Ciolacu, care afirma, la sfârșitul lui iunie, ”sunt ferm convins că guvernul va face tot ce ţine de el să nu aibă loc alegeri, să fugă de acest vot”.

”PNL nu este interesat să facă niciun fel de alegeri în acest moment, pentru că cifrele le arată că nu este bine”, declara Ciolacu, contrazicând majoritatea sondajelor.

Adrian Năstase spune, dimpotrivă, că PNL are interesul să facă alegerile în acest an – și explică logic de ce:

”Pentru că situația economică la începutul anului viitor, deci în ianuarie, când se va discuta probabil noul buget, va fi extrem-extrem de dificilă și ei ar dori ca alegerile să aibă loc înainte de această operațiune foarte dură care va însemna lansarea necesară a unui program de austeritate”, spune Năstase.

Fostul premier argumentează arătând că Guvernul preconizează un deficit bugetar de 6,7%, dar ”probabil că el va fi, așa cum arată Consiliul fiscal, de 8-9%”.

Ori, ca începând cu 2021 să revenim la deficitul de 3% - ”prevăzut în programul de stabilitate” - și ”3% va fi probabil un bonus acceptat de Uniunea Europeană, acoperind chestiunile legate de epidemie” – vor trebui făcute „ajustări”.

”Va fi nevoie de o ajustare și în ceea ce privește salariile și în ceea ce privește pensiile, anvelopa salarială, dar și cheltuielile sociale și aceste lucruri vor trebui să marcheze bugetul pentru anul viitor în mod categoric”, spune Năstase, concluzionând ”Deci, alegerile trebuie să aibă loc anul acesta, ca să nu fie pus Guvernul în situația de a participa la alegeri după un buget care va fi extrem de dur”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1673
Tagurile:
Marcel Ciolacu, Adrian Năstase
Tematic
Adrian Năstase – palmă pentru liberali: Rușine, îl preferă pe Iohannis lui Brătianu
Adrian Năstase, demers fulminant: demonstrația minciunii uriașe a Occidentului și NATO!
Liviu Dragnea adus la DNA – lovitură grea! Se aplică ”schema” Adrian Năstase
Ciolacu procedează ca Năstase, PROVOCARE pentru Orban și Iohannis – pot să facă la fel?
Carmen Dan

Bravo, Carmen Dan! Singurul om politic care NU a uitat de Ziua unui român genial!

137
Un artist genial, cu o gândire profundă, liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Azi nu a fost numai o obișnuită zi a scandalurilor politice. Azi a fost și ziua lui Marin Preda, – geniu al romanului autohton. Nici un politician nu ți-a amintit de asta, nu mai e timp de cultură!

Cu o excepție, senatorul Carmen Dan, fost ministru al Internelor – un om politic distins, care se pare că a nu mai are loc în noua formulă a PSD. Carmen Dan a omagiat ziua marelui teleormănean, scriind câteva rânduri bine simțite.

”Pentru că astăzi ar fi fost ziua lui și pentru că el este cel care a înnobilat Teleormanul nostru, vă las un gând de-al lui. Marin Preda, ca nimeni altul, știa să răscolească în fibra noastră!”, scrie Carmen Dan.

Iată și cuvintele lui Marin  Preda, mai actuale decât oricând:

“Forţa unui om de a îndura suferinţa e imensă şi n-ar fi dacă noi resurse de speranţă, care nasc în sufletul uman ca un val îndată ce valurile precedente s-au sfărâmat de ţărm, n-ar ţâşni din adâncuri şi nu ne-ar face iarăşi puternici.”

***

Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, în comuna Siliștea Gumești din Teleorman. Marele scriitor a fost unul dintre cei care au înțeles în profunzime atât oamenii, cât și timpurile.

A înțeles și nedreptățile vremurilor în care s-a născut, a urmat cu ardoare și cu bună credință noile vremuri – și a înțeles și greșelile orânduirii poporului.

A fost respectat și susținut de Nicolae Ceaușescu, cel care, spun martorii, a citit în manuscris și a aprobat una dintre cele mai curajoase cărți în care e criticat sistemul sovietic – „Delirul”.  Abia apărut în librăriile românești, romanul era deja criticat în celebra „Literaturnaia Gazeta”, îmi povestea marele jurnalist rus Viaceslav Samoșkin. Critica a rămas însă în gazetă, pentru că nimeni, nici chiar de la Moscova, nu cuteza să se ia de scriitorul preferat al lui Nicolae Ceaușescu.

Un om serios, sobru, departe de felul monden al unui Eugen Barbu, de exuberanța și pofta de viață a lui Fănuș Neagu sau Păunescu, de reveria lui Nichita Stănescu, Marin Preda a fost un om de echilibru și un permanent apărător al colegilor săi, îmi povestea colonelul Victor Achim, ofițerul DSS care s-a ocupat oficial ”protecția informativă” a Uniunii Scriitorilor.

Marin Preda a scris chiar de la începutul regimului comunist, a fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, director al editurii ”Cartea Românească”, membru corespondent al Academiei Române, deputat în Marea Adunare Națională… În același timp, un om cu o gândire liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980.

De aceea citesc cu uimire aberația de pe populara Wikipedia că Marin Preda ”a fost un fervent opozant al regimului comunist, mai multe voci confirmând că scriitorul i-a spus lui Nicolae Ceaușescu”. Nici pomeneală de așa ceva!

Desigur, e greu de spus cum ar fi evoluat relația lui Preda cu regimul în anii de final ai ”Epocii de aur”, după 1985… Apropo, sintagma ”Epoca de aur” a fost inventată de un alt ”opozant” al regimului, Octavian Paler.

Și da, personajul cel mai cunoscut al literaturii lui Preda, Ilie Moromete, este inspirat după cel al eroului popular rus ”Ilya Muromets”. Nu e furat, cum spun unii, nu e dovadă de filo-sovietism… pur și simplu asta a fost gândire, inspirația marelui scriitor. Și rezultatul a fost excepțional, la fel ca întreaga sa operă.

Încă o dată, rușine liderilor români care au uitat de această zi - și bravo, Carmen Dan, pentru postare!

137
Tagurile:
Carmen Dan
Tematic
Carmen Dan revine în forță și acuză: ”Declarații iresponsabile, minciuni, manipulare”
Gest oribil contra lui Carmen Dan și a PSD
Carmen Dan, agresată! Jandarmii au fost împiedicați să intervină

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis GAFĂ la prezentarea deciziei privind ȘCOALA a indus românii în eroare!

456
O gafă a președintelui care, dacă nu era corectată prin intervenția presei, ar fi fost o dezinformare la nivel național!

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Președintele Iohannis a gafat chiar la prezentarea deciziei privind începerea școlii, confundând media de infectări la mia de locuitori cu numărul de infectați!

Pe un ton didactic, președintele a explicat și a reluat cele trei scenarii, comițând mereu aceeași greșeală: în loc de a spune că e vorba de 1 până la 3, respectiv 3 infectați la mia de locuitori, Iohannis spune simplu – 1 până la 3 infectați, sau peste 3 infectați, în medie!

Din repetările președintelui rezulta că dacă într-o localitate/cartier numărul de infectați crește mai multe zile la rând, în medie, cu 1-3 infectați în plus pe zi, respectiv 3 infectați în plus – localitatea este în scenariul galben, respectiv roșu!

Nu mică a fost mirarea când, la prima întrebare despre plasarea în acest caza a Bucureștilor în scenariul roșu – Iohannis a răspuns senin: „NU, Bucureștiul este în scenariul verde!”. Stupoare, pentru că în Capitală sunt mai mult de 3 infectați pe zi!

Abia atunci s-a trezit președintele și a explicat că, de fapt, e vorba de media de infectați la mia de locuitori, nu de numărul efectiv așa cum spusese inițial! Sigur că, în acest caz, Bucureștiul, care are peste 3 milioane de locuitori, are mult sub 1 infectat la 1000 de locuitori.

Dar, e de notat această gafă a președintelui care, dacă nu era corectată prin intervenția presei, ar fi fost o dezinformare la nivel național! Chiar și așa, principalele agenții din România au transmis varianta inițială, în varianta greșită a președintelui.

Iată trei exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte: Agerpres, DC News și „Știri pe Surse”.

Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
© Screenshot / ”Știri pe surse”
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
© Screenshot / DC News
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

456
Tagurile:
Școală, Klaus Iohannis

Загрузка...