Ludovic Orban

Orban promite un dublu cincinal cu realizări mărețe, dar vrea un deceniu la guvernare

82
Planul de relansare economică a României pe care Ludovic Orban îl va prezenta în această seară alături de Klaus Iohannis reprezintă începutul campaniei electorale a PNL care aruncă pe masa promisiunilor 100 de miliarde de euro și realizări cum nu s-au mai văzut

BUCUREȘTI, 1 iul - Sputnik, Marius Holdean. Propunerea pe care Guvernul Orban o va prezenta deseară la Clubul Diplomaților, intitulată ”Reclădim România - planul național de investiții și relansare economică”, este distribuită pe 10 ani, ceea ce înseamnă că Orban trebuie să fie premier un deceniu dacă românii vor să vadă ceva din cele promise.

Banii necesari acestui plan sunt de peste 100 de miliarde de euro, bani care nu se știe de unde vor fi scoși de vreme ce, deocamdată, tot ce înseamnă economie este blocat, șomajul este la cote maxime, iar afacerile sunt pe drum sigur spre faliment. Cel puțin afacerile românești, că cele străine oricum nu își pierd vremea să plătească prea multe taxe, beneficiind de ”optimizări fiscale” care nu sunt permise firmelor românești, iar în final își repatriază profiturile.

Dar planul prevede că banii vor veni de la bugetul de stat și din mult lăudatele fonduri europene. E vorba însă de promisiuni, pentru că atât fondurile de la bugetul de stat, cât și banii de la Bruxelles sunt în fază de perspectivă, bugetul României fiind grav afectat de întreruperea pe termen nelimitat a activităților economice, iar cel european fiind încă în dispută între statele membre.

Dar, pe principiul vinderii blănii ursului din pădure, sunt vehiculate cele 33 de miliarde promise de Comisia Europeană din planul de relansare, plus circa 80 de miliarde posibile din alocări de fonduri europene în exercițiul financiar 2021-2027. Cum rata de absorbție a fondurilor în România este minimă, e vorba însă de cifre teoretice, numai bune pentru campania electorală și care, oricum, sunt promise României, nu Guvernului Orban.

Dar ce promite Orban? Că 80 la sută din banii mărețului său plan dublu cincinal vor ajunge în infrastructura de transport, în sănătate, în educație și în energie.

Nu lipsesc nici promisiunile pentru firmele lovite de criză din cauza pandemiei, dar acest fel de vorbe li se spun patronilor de la începutul stării de urgență și încă nu s-a văzut nimic.

Cele 20 de domenii prioritare propuse în planul măreț al rămânerii Guvernului Orban la putere pentru 10 ani sunt următoarele:

1. Granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru și investiții - 1,034 miliarde euro

2. Programe de finanțare nerambursabilă pentru creșterea competitivității IMM-urilor 1,13 miliarde euro

3. Granturi pentru inițiative antreprenoriale inovative și digitalizarea companiilor - 330 milioane euro

4. Sprijin pentru dezvoltarea agriculturii și a industriei agro-alimentare - 368 milioane euro

5. Programe de finanțare pentru investiții noi și pentru relocarea companiilor în România - 1,47 miliarde euro

6. Programe de garantare a creditelor pentru capital de lucru și investiții - 4,88 miliarde euro

7. Programe de garantare pentru asigurarea lichidității companiilor - 1,16 miliarde euro

8. Instrumente de creștere a capitalizării companiilor și de finanțare a investițiilor

9. Măsuri de sprijin pentru angajați și companii pentru reluarea activităților economice

11. Măsuri de protecție socială - 355 milioane euro

12. INFRASTRUCTURA DE TRANSPORT (I) -53,3 miliarde euro

13. INFRASTRUCTURA DE TRANSPORT (II) - 7,2 miliarde euro

14. Infrastructură energetică -12,48 miliarde euro

15. Infrastructură de sănătate - 5,35 miliarde euro

16. Infrastructură pentru educație - 2,12 miliarde euro

17. Investiții dezvoltare locală - 8,2 miliarde euro

18. Infrastructura agricolă de irigații - 5 miliarde de euro

19. Investiții de mediu - alocare 2020 -688 milioane euro

20. Infrastructură sportivă - 4,3 miliarde euro.

Cifre generoase, promisiuni colosale, totul numai dacă Orban rămâne la putere două cicluri electorale și jumătate. Cum acest lucru nu se va întâmpla, PNL are și scuza perfectă: nu au fost lăsați să transforme România în tărâmul unde curge lapte și miere și unde vin miliardele de la Bruxelles.

Cert este că PNL intră, de astăzi, în campanie electorală, o dată cu prezentarea oficială a acestui plan de relansare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Cozmin Gușă

Gușă despre alegeri: ”statul paralel nu mai lasă nimic la voia întâmplării”

141
(reînnoit 18:48 03.08.2020)
Analistul Cozmin Gușă este de părere că la alegerile din 2020 statul paralel nu mai lasă nimic la voia întâmplării și lansează un motto cu cântec: ”Lucovide, mereu te-am bănuit că ești de-al rezerviștilor!"

BUCUREȘTI, 3 aug - Sputnik. Cozmin Gușă lansează într-o postare pe Facebook  un scenariu amețitor despre soarta României și despre corectitudinea alegerilor care vor avea loc în 2020. El pleacă de la ”bănuiala sa” că Ludovic Orban este "soldatul" statului paralel.

Argumentele pe care le aduce Gușă în aceste sens sunt ascendența de tip familial a lui Orban, parcursul lui de cca 30 de ani în politica românească (”unde a primit pe tavă demnități pe care nu le-a meritat”), procesul orchestrat de către băieți tocmai pentru ca Orban să iasă basma curată, ajungând mai ușor apoi președinte PNL și Prim-Ministru, plus episodul de la începutul anului când a fost reînscăunat după moțiune strict ”sub presiunea de tip ȘANTAJ a rezerviștilor”.

Pentru Gușă, desemnarea candidaților de la București, oferă o dovadă a jocului lui Orban în slujba ”paralelilor”.

Astfel, explică Gușă, USR-PLUS, pe care îi consideră o creație a rezerviștilor reprezentați de Coldea, s-ar apropia de extincție după insuccesele din 2019, investițiile în această construcție  fiind în pericol să se risipească fără vreo alternativă politică pe care ”securicii” s-o mai aibă sub control total pentru alegerile 2020.

Or, ce face Orban, spune Gușă: salvează muribundul USR-PLUS prin nominalizările de la București unde, afirmă analistul, ”nicușor dan și toți cei 6 candidați aparțin paralelilor rezerviști”.

Gușă arată că Adrian Moraru de la sectorul 3 este fostul șef al IPP, institut moșit demult de către ”securici”, Ciprian Ciucu de la sectorul 6 este omul Monicăi Macovei, iar Cristian Băcanu de la sectorul 5 este un băiat care acționează și face plângeri penale, tot sub comanda oamenilor cu chipiu.

În aceste condiții, este de părere Gușă, primul pas vizibil din jocul pentru controlarea alegerilor din 2020 este eliminarea lui Băsescu, PMP fiind împins sub 5%, pentru că Băsescu va fi descurajat să participe în alegeri.

Iată și consecințele acestor mișcări de trupe în plan politic, potrivit analistului: slăbirea din interior a PNL și un sprijin mai puternic pentru Ponta pe partea stângă, în paralel cu decimarea celor din PSD care nu se vor supune jocului impus. Tabloul final și scopul spre care se tinde ar fi un joc de 4+1 în interiorul viitorului Parlament, cu partidele de tip securist (USR-PLUS și Pro România) aduse în jurul reprezentării de 15-20% fiecare, respectiv cu PNL și PSD care nu vor avea voie să depășească 30%. În această ecuație, +1 ar fi UDMR, care poate deveni -1 dacă nu ascultă.

Adică, un control total al clasei politice din afara jocului democratic!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

141
Tagurile:
statul paralel, Cozmin Gușă
Tematic
Năstase, despre REVENIREA în conducerea PSD și ofertele Ponta, Gușă, Dâncu. Analiza cheie!
”Nucleara” - George Maior, șef la PSD? Cozmin Gușă are o reacție dură, plină de tupeu
Gușă aruncă NUCLEARA: Interesul lui Florian Coldea, revolta din PSD și… Ciolacu!
Revenit în PSD, Cozmin Gușă trage sfori pentru a impune un președinte și o nouă conducere
S-a terminat cu planul lui Ciolacu și Gușă, Olguța intră la rupere

Загрузка...
Klaus Iohannis

Un ONG îl face pe Iohannis „recidivist”

403
(reînnoit 18:17 03.08.2020)
ONG-ul Miko Imre a făcut plângere la CNCD împotriva președintelui Klaus Iohannis și l-a acuzat pe acesta că ”devine recidivist” prin declarațiile sale anti-maghiare.

BUCUREȘTI, 3 aug - Sputnik. Un ONG maghiar a făcut plângere la CNCD împotriva președintelui Klaus Iohannis, acuzându-l că a făcut declarații discriminatorii la adresa etnicilor maghiari din România și la adresa liderilor UDMR, anunță publicația szekelyhon.ro.

Asociația Miko Imre a reclamat declarația făcută de Iohannis joia trecută în care s-a referit din nou la proiectul autonomiei și la presupusa înțelegere între UDMR și PSD: ”PSD împreună cu alții cu care pactizează, de exemplu cu UDMR – să nu uităm recenta fază când PSD a încercat să treacă pe șest o inițiativă a UDMR-ului, să dea autonomie așa-zisei secuimi și altele – și atunci PSD a acționat acolo unde are încă putere în Parlament”.

Pe baza acestei afirmații a lui Iohannis, Asociația amintită a reclamat într-o sesizare către CNCD că ”Domnul Președinte prin rostirea acestor declarații acuzatoare la adresa UDMR devine recidivist, având în vedere recentele afirmații făcute cu ocazia adoptării tacite de către Camera Deputaților, al proiectului privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, în urma cărora a și primit amenda de 5000 de lei”.

Dar criticile din sesizare nu se opresc aici, ONG-ul fiind de părere că acest comportament al președintelui ”nu poate fi calificat altfel decât ca unul al cărui scop imediat este incitarea publicului la ură și/sau discriminare în detrimentul unor categorii de persoane, adică, împotriva cetățenilor români aparținând minorității maghiare din România”.

De asemenea, în textul sesizării se arată că Iohannis, în loc să caute soluții pentru instaurarea unei balanțe ferme și viabile între diferitele comunități ale țării și să le reprezinte pe acestea cu cinste și echidistanță, adâncește conflictul dintre cetățenii minoritari și majoritari, aducând acuzații false la adresa liderilor de etnie maghiară.

Președintele Iohannis a fost deja amendat de CNCD pe 20 mai cu 5000 de lei pentru declarațiile despre maghiari, dar Administrația Prezidențială anunța la vremea respectivă că președintele consideră ”profund politică” sancțiunea primită și că va contesta amenda în instanță.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

403
Tagurile:
ONG, Klaus Iohannis
Tematic
Cristoiu îl pune la punct pe Iohannis: e ”un biet chibiț electoral al lui Ludovic Orban”
NUCLEARA serii, lansată de avocatul Piperea! Datele șocante pe care Iohannis NU le spune!
Tăriceanu, fulminant: ce pregătește Iohannis - ”Va fi o rușine, obrăznicia nu are limite!”

Загрузка...
Organiza'ia Mondială a Sănătății

OMS a anunțat care este țara care poate fi model de luptă împotriva COVID-19

0
(reînnoit 07:19 04.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății consideră că Vietnamul și sistemul său de sănătate este unul care poate fi un exemplu și pentru alte state în lupta cu coronavirusul.

CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. Șeful grupului tehnic al Unității de Boli Emergente din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove, a lăudat acțiunile autorităților vietnameze privind combaterea răspândirii infecției cu coronavirus și a numit acest stat drept exemplu de urmat pentru alte țări.

”Acționează rapid și atotcuprinzător, au un sistem care ar putea ajuta ca să ia acest focar sub control. Este ceea ce trebuie să vedem în toate țările”, a spus Maria Van Kerkhove în timpul unei conferințe de presă, adăugând că Vietnamul are o experiență vastă în lupta împotriva bolilor infecțioase.

"Fiind o țară care a avut de suportat o sarcină foarte mică și o mortalitate scăzută, nu lasă nicio șansă acestui lucru (focar - ed.) Și fac tot posibilul pentru a preveni producerea unui incident major”, a spus Michael Ryan, vorbind despre noul focar de coronavirus din Vietnam.

Mai devreme se știa că autoritățile orașului vietnamez Da Nang, care a fost locul de răspândire a noului coronavirus în Vietnam, intenționează să testeze întreaga populație pentru COVID-19 - aproximativ 1,1 milioane de oameni.

Vineri, 31 iulie, Vietnam a înregistrat primul său deces cauzat de coronavirus în această pandemie. Un nou focar de infecție a început în orașul de coastă Da Nang la trei luni de la depistarea unei infecții anterioare în țară.

Cele mai recente date despre situația cu COVID-19 în Rusia și în lume sunt prezentate pe portalul stopkoronavirus.ru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, OMS
Tematic
Avertisment OMS: vara nu îi protejează pe oameni de coronavirus
Critici dure la adresa SUA după retragerea țării din OMS
O pneumonie necunoscută: OMS în dialog cu autoritățile Kazahstanului
OMS nu a primit din partea SUA notificarea de retragere din organizație
OMS remarcă tendințe îngrijorătoare ale virusului în zona din care face parte și România

Загрузка...