Călin Popescu Tăriceanu

COVID-19: Tăriceanu denunță isteria creată de Guvern, ”să înceteze folosească panica”

178
”Guvernanții trebuie să înceteze să folosească panica drept principal vehicul de convingere a oamenilor - poate că panica va ține infecția sub control, dar în schimb va trebui să punem din nou lacătul pe țară”

BUCUREȘTI, 29 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Liderul ALDE, senatorul Călin Popescu Tăriceanu a luat poziție puternic față de ”isteria pe care canalele guvernamentale o răspândesc cu privire la creșterea accelerată a numărului de infectați cu noul coronavirus”.

De fapt, ALDE, prin senatorul Varujan Vosganian, a criticat și chiar demonstrat în repetate rânduri că autoritățile folosesc o strategie a panicii prin cifre de multe ori nejustificate. ”Mi se pare că abordările lor apocaliptice pregătesc noi măsuri excepționale și strângeri de șurub”, arată Călin Tăriceanu.

Președintele ALDE pune și cifrele pa masă: ”pe vremea stării de urgență când eram închiși în case și erau doar 3000 de testări/zi, România avea frecvent peste 300 de infectați pe zi, iar astăzi când sunt 12500 de teste/zi avem peste 400, deci de unde disperarea???”.

Dar, liderului ALDE i se oare mai gravă folosirea panicii ”drept metodă de a convinge oamenii să respecte regulile”.

”Eu cred că trebuie să încetăm să mai funcționăm pe modelul pendulului, adică pe extreme”, spune Tăriceanu, dând exemplul lui Iohannis – ”Ba virusul era doar o gripă ușoară, ba este ceva mortal și trebuie să ne închidem în case și să punem lacătul pe țară, ba de fapt virusul nu există și este doar o manipulare a ocultei mondiale etc”.

Tăriceanu consideră că trebuie ”să redevenim echilibrați”. Trebuie să fim ”conștienți că virusul există, că nu dispare peste vară și că trebuie să ne luăm măsurile individuale de protecție”.

Și, desigur, ne trebuie ”niște guvernanți care să-i protejeze pe cei care nu o pot face singuri, mă refer la familii vulnerabile, la români instituționalizați etc”.

”Guvernanții trebuie să înceteze să folosească panica drept principal vehicul de convingere a oamenilor pentru că acest lucru va inhiba orice dorință a românilor de a reveni la o normalitate responsabilă”, subliniază Tăriceanu.

Iar argumentul este simplu: poate că panica va ține infecția sub control, dar în schimb va trebui să punem din nou lacătul pe țară”.

”Ne permitem acest lucru?!”, întreabă liderul ALDE, care crede că ”soluția este o responsabilitate individuală, asumată, conștientă care să ne permită să revenim la normalitate. Responsabilă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

178
Tagurile:
Panică, Călin Popescu Tăriceanu, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1011)
Ședință de guvern

Guvernul Orban, făcut praf de o celebră organizație pentru Drepturile Omului! Fără replică

2
(reînnoit 08:10 07.07.2020)
”Bâlbele de legiferare din perioada pandemiei, regulile concepute pe repede înainte fără o gândire strategică, stau la baza situației în care ne aflăm acum”

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre cele mai vechi și active organizații pentru drepturile omului din România, APADOR - Comitetul Helsinki, a reacționat dur după ce Guvernul a adoptat proiectul noii legi privind carantina și izolarea.

”Guvernul legiferează în continuare heirupist și opac, deși nu mai suntem în stare de urgență” scrie APADOR-CH. ”În loc să pună proiectele în dezbatere publică, cum prevede legea, Guvernul le adoptă de capul lui și apoi se plânge că îi invalidează Curtea Constituțională actele”.

Comentariul dur se referă la ”câteva lacune majore care ar putea să ducă la perpetuarea stării actuale, când persoane infectate cu Covid 19 sunt eliberate din spitale, fără posibilitate de monitorizare, în timp ce altora, care se simt rău, le este frică să se prezinte la spital ca să nu fie internate abuziv”.

”În lumina ultimelor eșecuri de reglementare, suferite de executiv la CCR, ar fi fost înțelept și chiar legal ca proiectul adoptat astăzi, fără ca nimeni să-l vadă înainte de ședința de guvern, să fie postat în dezbatere publică timp de câteva zile, astfel încât societatea civilă și poate unii specialiști în legislație să vină cu idei de îmbunătățire a proiectului, astfel încât acesta să nu mai poată fi contestat ulterior”, scrie ca premisă a criticii punctuale APADOR-CH.

Mai mult, APADOR –CH arată că, după lectura în presă a proiectului, observă că deși este vorba ”practic despre o privare de libertate, carantina și izolarea nu beneficiază în prezentul act de garanțiile prevăzute în mod normal de lege pentru o astfel de măsură”.

Iată exemple concrete oferite APADOR –CH:

- Durata măsurii de carantină/izolare nu este stabilită clar prin lege.

”E adevărat că durata îmbolnăvirii nu poate fi cunoscută dinainte, însă nici în cazul stării de urgență nu se poate ști de la început cât va dura, dar în lege este prevăzut un termen fix pe care-l poate avea, cu posibilitatea de a prelungi acel termen sau de a înceta măsura înainte de termen, dacă nu mai este nevoie de ea”, arată APADOR – CH.

- Carantina/izolarea persoanelor sau bunurilor ar trebui dispuse prin decizii individuale, nu colective.

”E nevoie de un act clar emis pentru fiecare persoană vizată, în care să se prevadă: data (eventual și ora), emitentul actului, numele persoanei vizate, măsura luată, motivarea luării acestei măsuri, durata măsurii, căi de atac”, explică ONG-ul.

- Pentru că este vorba de o privare de libertate, ”această decizie individuală trebuie reglementată prin lege, nu lăsată la latitudinea unui ordin de ministru”;

- ”Nu este clar nici cine e partea care trebuie citată, din partea statului, în cazul în care persoana izolată decide să atace măsura la judecător”.

În aceste condiții APADOR-CH consideră că ”bâlbele de legiferare din perioada pandemiei, regulile concepute pe repede înainte fără o gândire strategică, stau la baza situației în care ne aflăm acum, când persoane infectate cu Covid 19 sunt eliberate din spitale, fără posibilitate de monitorizare, în timp ce altora, care se simt rău, le este frică să se prezinte la spital, ca să nu fie internate abuziv”.

”Carantina și izolarea în caz de boli contagioase au nevoie de un cadru legal bine fundamentat, ce se va aplica oricând, pe termen lung, afectează drepturile și libertățile cetățenilor și nu trebuie tratat doar ca o replica țâfnoasă dată de un executiv grăbit unei Curți Constituționale pe care o consideră ostilă”, conchide APADOR -CH.

Reamintim că proiectul de lege privind carantina a fost aprobat în Guvern, iar premierul a insistat ieri în Parlament, ca el să fie aprobat în regim de maximă urgență. Aceeași solicitare – desigur, în termeni mult mai politicoși, a făcut-o și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2

Загрузка...
Violeta Alexandru

DEMISIA URGENTĂ a ministrului Muncii, Violeta Alexandru: ”E o pată pe obrazul țării”

19
”Într-o țară normală, ministrul Muncii, care privește nepăsător cum românii sunt umiliți la cozi kilometrice, ar fi fost demis pe loc, ca semn că guvernul nu tolerează un astfel de comportament față de cetățeni”

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Situația revoltătoare de ieri, în care mulți români în etate au trebuit să stea la cozi, în plină caniculă, la Casele de Pensii o face pe Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei să ceară ”Demisia! Urgent!”, a ministrului responsabil, Violeta Alexandru.

”Într-o țară normală, ministrul Muncii, care privește nepăsător cum românii sunt umiliți la cozi kilometrice, ar fi fost demis pe loc, ca semn că guvernul nu tolerează un astfel de comportament față de cetățeni”, transmite Gabi Firea, subliniind că la noi, guvernul PNL, ”care promite lapte și miere, nici măcar nu poate administra treburile curente ale unor instituții, la care apelează cetățenii”.

Primarul General se revoltă: ”Cum să ții sute de oameni, la Casele de pensii, în picioare, pe caniculă, fără un punct de prim ajutor, fără apă, fără o bună organizare în interior, astfel încât să nu se formeze cozi obositoare și umilitoare”.

”La orele în care acești cetățeni cu drepturi erau umiliți și puși în pericol, doamna ministru a șomajului și umilirii pensionarilor, Violeta Alexandru, dădea interviuri despre bârfe, mondenități, cancanuri. Cine cu cine, care cu care... în politică!”, atrage atenție Firea.

Firea o acuză pe Alexandru că se ocupă de ”campanie electorală murdară, în loc de viața și siguranța oamenilor care au nevoie de respect din partea ministerului pe care îl conduce”.

Mesajul Gabrielei Firea a fost preluat de PSD, care l-a promovat pe pagina de socializare – și, probabil, îl va pune pe ordinea de zi în Parlament.

”Fiecare zi scursă cu cel mai incompetent și inuman ministru în fruntea Ministerului Muncii este o pată pe obrazul guvernului PNL și a țării!”, scrie Gabi Firea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
demisia, Violeta Alexandru

Загрузка...